LecTiuk

Cătălin Stanciu


Tratat de psihotraumatologie pentru patrie


Alexandru Vakulovski surprinde cu o carte cutremurătoare: „Afganii” (Ed. Tracus Arte, București, 2016) ce include 11 interviuri ale participanților din Antonești, Republica Moldova, satul de baștină al autorului, în războiul din Afganistan. Cele 11 interviuri cuprind o perioadă de 10 ani, începând din decembrie 1979 și până în toamna anului 1989, și aduce multe informații veridice în raport cu poziția oficială a statelor implicate.

Pentru a se oferi o imagine cât mai completă sau cât mai apropiată de ceea ce înseamnă această carte, ar trebui să fie analizată, fiecare din unghiul său profesional, nu doar de literați, scriitori sau critici literari, ci și de istorici, pentru că „Afganii” este o carte document. Prefața și postfața sunt semnate de doi istorici, dar nu este suficient. Este necesară o abordare mult mai riguroasă. La fel de bine, un cuvânt de spus l-ar avea analiștii politici, pentru că interviurile au un conținut politic puternic și uneori răspicat spus. Se vorbește despre conflictele dintre națiunile ce făceau parte din Uniunea Sovietică, despre spionaj, despre războiul rece etc. Este important și cuvântul pe care l-ar avea sociologii, psihologii specializați în traume și pierderi, psihiatrii, dar și specialiști ai forțelor armate și ai serviciilor naționale de securitate. Au trecut totuși 27 de ani de când războiul a luat sfârșit, regimurile și orientările politice sunt altele, există premisele pentru a se putea vorbi mai detașat despre războiul din Afganistan. Jurnaliștii, dar și antropologii găsesc în această carte material temeinic pentru viitoare anchete și cercetări. Mărturia celor care au suferit colateral – vocile mamelor, ale părinților, poate ale copiilor, ale celor rămași acasă așteptând vești sau primind sicrie de plumb cu trupurile celor din familie – nu pot să fie neglijate.

O carte emoționantă, dar care mi-aș fi dorit să nu fie niciodată trăită și să nu fie niciodată nevoie sa fie scrisă. „Afganii” este o carte intensă, unde găsești la tot pasul elemente puternice și traumatizante, „momente de disperare”, cum le numesc unii dintre intervievați. O carte dificil de analizat, deoarece surprinde foarte multe aspecte, dar și multe trăiri. Este o carte a leziunilor sufletești. Mă voi ocupa, cu precădere, de cele din urmă și de consecințele psihologice pe care le-a avut războiul pentru participanții direcți.

Publicului român îi este mai familiar războiul din Vietnam – cu toate atrocitățile și efectele negative din punct de vedere psihic și emoțional. Asta pentru că filmele comerciale americane l-au făcut cunoscut tocmai pe astfel de povești. Războiul din Afganistan este Vietnamul sovietic, fără sens și fără noimă. Americanii au făcut studii pe unii veterani, unora le-au asigurat intervenții terapeutice care să-i ajute să se reintegreze în viața civilă. „Afganii” nu au avut parte de așa ceva, dimpotrivă, au fost tratați și cu o „dedovșină” socială și politică (în 2001, indemnizația de veteran era de 3 dolari americani).

Sunt unele dificultăți în abordarea cărții: capacitatea de analiză a celor mai mulți dintre cei intervievați pare diminuată, disponibilitatea de a vorbi nu este prea mare. Aceasta nu pentru că mai toți erau tractoriști sau muncitori în uzină, nu ține de capacitățile cognitive și intelectuale ale combatanților, ci pentru că a intervenit uitarea ca mecanism de apărare. Uitarea atât de necesară pentru a-ți păstra mintea întreagă. În plus, atunci când erau demobilizați, lăsați la vatră, au semnat niște contracte prin care erau obligați ca timp de 10 ani să nu spună nimic despre război, să nu-și amintească nimic din ce au văzut și din ce au pățit. Se pare că acest contract încă funcționa, fie și parțial, pentru cei mai mulți. Cartea este plină de puncte de suspensie, de fraze și propoziții neterminate. Toate astea spun clar că acestor oameni le este dificil să vorbească și că autocenzura intervine. Ani de zile au fost ignorați sau blamați și vine un tânăr care le pune întrebări delicate, un tânăr care este destul de direct în abordarea subiectelor tabu. Atunci când au fost realizate interviurile, Alexandru Vakulovski avea puțin peste 23 de ani. După ani de tăcere, nu este tocmai ușor să vorbești. De aceea, limbajul șovăielnic, întrerupt este de înțeles. Este firesc pentru niște oameni care au văzut adesea moartea cu ochii, care au văzut mutilări ale colegilor, care au asistat la cele mai grotești și tragice situații să le fie dificil să vorbească și să se pună din nou în fața unor momente traumatizante. Nu ne rămâne decât să citim printre rânduri, căci și scrierea are metalimbajul său. „Multe au fost, dar pe toate nu le pot spune”, mărturisea un fost soldat. Cu toate acestea, ne putem face o părere destul de limpede.

Nici unuia dintre combatanți nu-i este ușor și confortabil să relateze cele întâmplate, preferă să le uite, căci altfel nu ar face față: „cu încetișorul îți mai aduci aminte” – „nu-i așa de interesant, nu-mi place să-mi amintesc”, apare negarea sau recunoașterea ușor indirectă: „la noi nu a fost contrabandă, nu a fost dedovșină.” Dacă nu ar fi mecanismele acestea de apărare mulți dintre ei ar fi înnebunit. Oricum, după lăsarea la vatră, erau priviți ca fiind ciudați sau psihopați de către unii consăteni. Retragerea sau tendințele de izolare față de comunitate este firească și este o altă consecință a trăirii unui astfel de război, deși a contat foarte mult concepția despre viață și moarte pe care o aveau atunci când au fost duși în Afganistan.

Post cazon, mulți dintre aceștia devin agresivi, au un comportament clastic, impulsiv, uneori chiar și cu familia. Conflictele cu vecinii sau pe stradă sunt frecvente. În ciuda faptului că sunt suflete mari, comportamentul, pe alocuri, este profund viciat.

Se pot manifesta atacuri de angoasă, sentimente de apăsare, de împovărare, stări de așteptare ca și cum trauma s-ar repeta oricând: „Chiar când am venit în Taşkent nu credeam că suntem deja pe pământul nostru. Doar când am ajuns acasă… Şi atunci, când dormeam, dacă se auzea ceva pe drum săream în sus, tot îmi părea că acuş o să împuşte, acuş o să buhnească ceva… (pag. 27). Mecanisme de apărare și de stăpânire eficiente sunt derealizarea, depersonalizarea și desocierea. În situații de viață tipice acestea ar fi nefirești, dar în contextul unui război ele pot fi salvatoare. Unii dintre „afgani” au spus că totul părea ca un film, că nimic nu este real și au tratat lucrurile ca atare. Unele momente de derealizare și depersonalizare, cel mai probabil, au fost și induse de consumul de narcotice sau de acele injecții (al căror rol era neclar), mai ales după anii 1985, pe care soldații le primeau cu regularitate. Cine crede că Amsterdamul este paradisul narcoticelor să citească această carte și-și va schimba părerea. Războiul a produs modificări esențiale în personalitatea lor. „Și nervii acolo ți-i distrugi, ce soldat, ce băiat care a fost în Afganistan are nervii sănătoși? Doamne ferește... Și acum nervul mă mănâncă, pe tot capul îmi ies bășici de la nervii ăștia. Mai sunt... Câte-o apucătură când mai bei un pahar de vin. Păi, ce, nu-i adevărat?” (pag. 63)

Cea mai periculoasă este dorința de a te întoarce înapoi – o dificultate serioasă de adaptare la viața civilă, mai ales pentru cei care au fost în cele mai periculoase și grotești situații de război. La întrebarea: „Acum te-ai mai duce în Afganistan, dacă te-ar chema?” unul dintre băieții din Antonești participanți la război a răspuns: „Ei, m-aș duce, dar deja, să te duci, unde să te duci? Iată, este acasă nevasta, copilașii, toate astea... Dar chiar când mă întorsesem acasă parcă-parcă să mă duc înapoi, dar tot acolo în Kandahar, unde am fost, că acolo timp de doi ani de zile mă știi ce și cum, toate astea... Pe urmă mi-a trecut dorința asta de a merge înapoi” (pag. 123). Unele persoane au văzut războiul ca pe o formă prin care au fost căliți pentru viață, o formă de educație, iar pentru unii care s-au întors sănătoși, o dovadă că Dumnezeu există, că Dumnezeu este. Însă, pentru cei mai mulți a fost o experiență grotescă, absurdă, la care nu au un răspuns, doar bănuiesc interese politice ale URSS-ului și Statelor Unite. Nedumerirea și întrebarea care bântuie și azi este: ce am căutat noi aici?

Nu-mi pare rău că am fost. Îmi pare bine că am fost, că am acuma educație în viață. Cât am fost acolo m-am obișnuit cu toate: cu bătaia, cu războiul, cu toate... Eu acum rabd tot. Și am în minte tot. (pag. 40) (...) Războiul m-a schimbat, tare m-a schimbat. M-a făcut om, cum, nu că nu aș fi fost înainte... M-au făcut mai înțelegător, dar am o ură față de oamenii care nu înțeleg lumea. Care caută numai să ucidă, să... Pe ei nu-i pot suporta (pag. 43). Aici avem de a face cu o tulburare, o modificare de percepție a faptelor negative. Apare gratitudinea că ai trecut printr-un rău atât de mare. Din păcate, asta duce-n ură și poate în răzbunare spre oamenii care sunt priviți, potențial și subiectiv, că ar fi capabili să facă ceva rău, căci nu înțeleg lumea.

Mai era și „dedovșina” (bătaia de joc a soldaților veterani față de recruți), care și în perioada de pregătire militară declanșa apariția unor afecțiuni psihice, pentru că aceasta consta în umilințe ce vizau stima de sine.

În tot acest tablou sumbru, într-un peisaj arid și aspru își fac loc și mici bucurii: cântecele, scrisorile către cei de acasă, natura, chiar și așa aridă cum este în Afganistan. Îți pot aduce un zâmbet numeroasele expresii și jargouri care se regăsesc în finalul cărții.

O carte care ar trebui să dea mult de gândit, nu doar în Republica Moldova și în România sau fostele țări URSS, ci în toate statele fostului Tratat de la Varşovia și, la urma urmei (fără a fi patetic), tuturor statelor lumii, pentru ca astfel de orori să nu mai aibă loc. „Afganii” este cartea unui experiment mondial eșuat: acela al comunismului. Împărțirea lumii în funcție de ideologii și credințe nu-și are rostul. Omul nou nu a existat niciodată, există doar omul străbun și nobil care trăiește în liniște și pace cu aproapele, omul care-și duce moștenirea propriului popor, propriei religii. Oamenii trebuie lăsați să fie ceea ce sunt. De aceea, make love not war!

Dumitru Crudu

Afganii care s-au întors. Afganii care nu au mai venit acasă

Primul om la care m-am gândit când am terminat „Afganii”- noua carte a lui Alexandru Vakulovski – o carte de interviuri cu supraviețuitorii războiului din Afganistan pe care imperiul răului l-a purtat vreme un deceniu și ceva, a fost vărul meu de-al doilea, Alexandru Moldovanu, ucis în acel măcel absurd și terifiant. Or, vărul meu Alexandru Moldovanu, la fel ca și consătenii lui Alexandru Vakulovski, a fost înrolat în Armata Sovietică la optsprezece ani, fiind trimis în Afganistan, fără voia lui, de unde însă nu s-a mai întors niciodată acasă. Și ca el nu au fost puțini.

Interviurile lui Alexandru Vakulovski sunt cu atât mai cutremurătoare cu cât și majoritatea protagoniștilor cărții sale au nimerit de mai multe ori sub ploi de gloanțe,  fiind răniți, unii chiar de mai multe ori. Mai toți și-au văzut moartea cu ochii, și au scăpat cu viață doar printr-o minune sau doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Sub ochii lor însă au fost uciși camarazii lor, și nu tot timpul doar de gloanțele băștinașilor care-și apărau patria cu arma în mână, ci și de gloanțele tovarășilor lor de arme. Eroii lui Alexandru Vakulovski au văzut cum colegii lor mureau din picioare. Au găsit trupurile lor fără viață putrezind în dunele din nisip sau printre pietrele din Afganistan. I-au găsit mutilați, cu ochii goliți din orbite, cu testiculele smulse, cu urechile rupte din cap, când nu mai puteau face nimic pentru ei. Dar chiar și atunci când ar fi putut s-o facă, nu tot timpul făceau. Ca atunci când au dat în drum peste un tovarăș de-al lor ciopârțit, cu mâinile și picioarele tăiate, înecat în propriul sânge și implorând ajutor. Un ajutor pe care colegii săi nu i l-au acordat, neriscând să coboare din tancuri și tanchete, pentru a nu fi și ei măcelăriți de băștinașii invizibili care-i pândeau de peste tot. Și au cârnit înapoi, lăsându-l să se stingă în mijlocul drumului.

Cu un gând secret, cu o speranță tainică, am luat în mâni cartea lui Alexandru Vakulovski. Încă de la prima pagină, am sperat că poate vreunul dintre protagoniștii ei să fi slujit împreună cu vărul meu Alexandru, și să mărturisească la un moment dat cum a trăit acesta în Afganistan și cum a fost ucis și de către cine.

Unii dintre eroi cărții lui Alexandru Vakulovski când povestesc despre cum au murit soldați moldoveni în Afganistan, le dau și numele, dar pe toți i-au ținut minte cum îi cheamă,  și eu nu exclud ca unul dintre cei despre care ei au povestit în această carte tulburătoare să fi fost chiar vărul meu Alexandru, care a fost ucis doar la un an după ce a fost trimis în Afganistan.

Vă spun foarte sincer, eu am fugit de armata sovietică timp de șapte ani, după ce vărul meu a fost adus mort din Afganistan. O frică atât de animalică de armata sovietică mi-a pătruns în suflet că am făcut tot ce am putut pentru a fugi de armata roșie, care în mintea mea era un fel de cerc al infernului, de unde oamenii sau nu se mai întorc deloc sau revin cu sechele pentru toată viața. Citindu-i cartea lui Alexandru Vakulovski care e o mărturie  emoționantă despre o mare tragedie, mi-am dat seama ce calvar a îndurat vărul meu Alexandru până să fi fost ucis. Pentru că armata sovietică lupta cu doi dușmani, așa cum povestesc toți interlocutorii lui Sandu, unul din afară și unul din interior. Cel mai periculos dușman era cel din sânul ei. Erau chiar înșiși soldații sovietici, care se dușmăneau între ei. Veteranii, umilindu-i și zvântându-i în bătăi pe bibani, fără nici un motiv anume, doar din plăcere, doar pentru a-și petrece cumva timpul liber, doar pentru a se distra. Bibanii ajungând veterani îi înjoseau la rândul lor pe tilicari, nu că ar fi avut ceva cu ei, ci pentru că și pe ei i-au călcat alții în picioare. Înfricoșătoare mărturia lui Anatolie Deleu, care, devenind veteran, îl snopea în bătăi pe un biban și, deodată, în timp ce-l bătea, a avut un moment de luciditate și s-a întrebat: da oare ce mi-a făcut tipul acesta că-l bat? Nimic. Nu i-a făcut nimic. Dar Anatolie a continuat să-l mardească, pentru că și pe el alții l-au făcut piftie.

„Afganii ” lui Alexandru Vakulovski mi-a amintit de afganul familiei noastre. De Alexandru Moldovanu, de care am fost foarte legat până să fie luat în armată. Pentru că Alexandru era un fel de ocrotitor al meu în sat, nelăsându-i pe copiii mai mari să mă snopească în bătăi. În același timp, îl ajutam și eu, transmițându-i bilețelele sale amoroase, nu înainte însă de a i le citi, unei preafrumoase învățătoare care stătea în chirie la noi, în casă.

„Afganii” lui Alexandru Vakulovski este o carte răvășitoare despre cum au putut supraviețui unii moldoveni în niște condiții foarte dure, în situații limită, într-un război foarte dur și sângeros, păstrându-și intactă un fel de inocență a lor și încrederea în viață. E o carte răscolitoare despre moldovenii care au supraviețuit unui absurd și monstruos război, dar care mi-a amintit și de vărul meu Alexandru, care nu s-a mai întors niciodată acasă, rămânând pentru totdeauna în Afganistan.

Alexandru Vakulovski, „Afganii”, Tracus Arte, 2016

Dumitru Crudu

Învinşi înainte de război

Construit pe două planuri, romanul lui Iulian Ciocan „Iar dimineața vor veni rușii” impresionează din capul locului printr-o construcție foarte solidă. Cele două planuri ale narațiunii se completează de minune. Se intersectează, se întrerup, dar și se continuă. În planul distopic este descrisă o invazie a rușilor din Transnistria care, aproape că peste noapte, ocupă Republica Moldova. Cade și capitala. Când profesorul de limba latină Nicanor Turturică îi zărește pe soldații ruși pe fereastră, mai să-i cadă cerul în cap. Cariera sa universitară, ca și viața sa socială, se termină din acel moment. Dintr-un profesor de limbă latină respectat care joacă șah online până noaptea târziu, devine o paria a noii societăți, care îl lichidează fără jenă, iar după ce dispare, doar un singur om îl mai caută și acel om este bufetiera Raia.

Invazia militară rusă aduce după sine destine spulberate și oameni dezrădăcinați din istorie. Aduce teroare și instalează o permanentă tragedie.

În celălalt plan al romanului, un tânăr romancier, proaspăt absolvent al Universității din Brașov, revenit acasă după cinci ani de studii, tocmai a scris acest roman, cu care merge la o editură. Spre surprinderea sa, însă, editura îl respinge.

În acest plan este consemnată viața tânărului scriitor Marcel Pulbere după terminarea studiilor la facultatea de filologie din Brașov. Acasă, nu numai că îi este respins romanul, dar nu-și poate găsi un serviciu, fiind respins mai de toți cu ostilitate, când aud că și-a făcut studiile peste Prut. Din această cauză, devine o paria a societății, impus să cumpere conserve ieftine și să le vândă mai scump, doar pentru a supraviețui. Tragedia lui Marcel Pulbere, care nu-și poate găsi un job acasă, este tragedia unei întregi generații de intelectuali basarabeni. Școliți în România, aceștia nu se pot integra în lumea basarabeană, care-i primește cu spatele, făcând tot ce poate ca să-i excomunice și să scape de ei. Tânărul scriitor Marcel Pulbere, autorul distopiei despre năvălirea soldaților ruși, este el însuși o victimă a lumii basarabene, de dinainte de invazie, o lume închisă, conservatoare, totalitară și în bună măsură românofobă.

Iată de ce între Marcel Pulbere, autorul distopiei, și Nicanor Turturică, profesorul de latină din romanul din roman există foarte multe similitudini. Ambii sunt niște victime. Ambii au de suferit de pe urma lumii în care trăiesc. Iar Nicanor Turturică este chiar un avatar al lui Marcel Pulbere, autorul vrând să ne spună prin aceste apropieri până la contopire că societatea basarabeană de până la invazia rusă era deja învinsă. Fiind ocupată chiar de moldoveni. De moldovenii cu o mentalitate sovietică, care au pus-o pe butuci. Până a fi ocupată de soldații ruși, ea deja era ocupată de sovieticii din noi. De aia soldații ruși așa de ușor trec Nistrul și ocupă fără nicio împotrivire Chișinăul.

„Iar dimineață vor veni rușii” este unul dintre cele mai bune romane publicate de vreun autor din Republica Moldova după 2000. E un roman solid, viguros, foarte bine scris, cu o structură impresionantă, bine gândit și foarte bine închegat. Pigmentat cu umor (cât fac numai numele personajelor), romanul se citește dintr-o răsuflare. Sper să aibă cât mai mulți cititori.

Carmina Trâmbiţaş


„Afganii”


În 2011 apărea o carte eveniment cu interviuri ale supravieţuitorilor foametei de după cel de-al II-lea Război Mondial, „În gura foametei. Mărturii ale supravieţuitorilor” de Alexei Vakulovski (Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Bucureşti). Acum, în 2016, este editată, în sfîrşit (trebuia să apară în 2001), o carte asemănătoare din mai multe puncte de vedere, „Afganii” de Alexandru Vakulovski (Tracus Arte, 2016), care sperăm să aibă acelaşi succes precum „În gura foametei”, ajunsă deja la a treia ediţie, după care s-a făcut şi o piesă de teatru de mare succes („Copiii foametei”, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Chişinău, regizor: Luminiţa Ţîcu). Alexandru Vakulovski este fiul lui Alexei Vakulovski („Afganii” e dedicată memoriei „tatălui meu, Alexei Vakulovski”), iar interviurile cu soldaţii basarabeni care au luptat în războiul din Afganistan au fost făcute tot doar cu antoneşteni, consătenii autorilor. Ambele cărţi au stat îndelung „la sertar”, deşi iniţial au fost acceptate de edituri mari din România, dar – după ce editorii vedeau despre ce e vorba în cărţi, probabil că se temeau să le editeze, oricum, au tot amînat publicarea.

„Afganii” este compusă din 11 interviuri cu foştii soldaţi basarabeni care au luptat în războiul din Afganistan (1879-1989) – fiecare interviu merită să stea între două coperte! –, încadrate de prefaţa profesorului Ion Xenofontov (care şi-a făcut doctoratul despre Războiul din Afganistan exact în acelaşi oraş (Cluj-Napoca) şi în aceeaşi perioadă în care Alexandru Vakulovski era student la Litere) şi o serie de scrisori din Afganistan + o postfaţă, un eseu foarte serios al lui Alexandru Vakulovski, un mic dicţionar de jargon „afgan” şi cîteva fotografii cu protagoniştii cărţii.

Cei 11 foşti luptători intervievaţi (Victor Pricop, Ivan Spatari, Mihail Malancea, Feodor Morar, Vasile Midrigan, Ivan Oprea, Stepan Gaidău, Serghei Bejenaru, Veaceslav Bojoncă, Anatolie Deleu şi Valeriu Morari) acoperă toată perioada Războiului din Afganistan (1979-1989), primul, Victor Pricop, intrînd în Afganistan înaintea intrării oficiale a trupelor sovietice în Kabul, iar ultimul, Valeriu Morari, ieşind din Afganistan cu cîteva luni mai tîrziu decît se retrăseseră – oficial – trupele sovietice. Apoi, sunt amintite, discutate şi analizate toate temele legate de acest război nedrept în primul rînd faţă de poporul afgan şi faţă de aceşti tineri de 17-18 ani, aruncaţi direct de pe băncile şcolii medii într-un război care numai al lor nu a fost. E adevărat că toţi băieţii au (un fel de) umor şi ştiu să glumească sau să vorbească cu detaşare despre grozăviile prin care au trecut, dar temele sunt foarte serioase şi deosebit de grave. O carte vie de istorie foarte recentă care trebuie neapărat citită!


Alexandru Vakulovski, „Afganii”, Tracus Arte, 2016

 

Cătălin Stanciu

Simona Antonescu, „Darul lui Serafim”

„Darul lui Serafim”, apărut în 2016 la Editura Cartea Românească, este un roman cu trei povestiri, cu personaje diverse, diade de prietenie interesante, ce sunt unite de un personaj misterios, profetul cerșetor Serafim - despre care nu știm mare lucru, nu știm cum a ajuns cerșetor, ce s-a întâmplat cu viața lui. Serafim este un simbol ce dă sens cărții.

Faptul că romanul este în trei planuri ce se suprapun și se întretaie creează o dificultate de înțelegere a firului epic, narativ și poate duce la o oarecare confuzie. Fiecare povestire are un început aproape identic. Imaginile se suprapun caleidoscopic, uneori amețitor. Acest tip de scriere te obligă la un plus de atenție, de concentrare pe subiect, personaje și te ține în priză pe tot parcursul lecturii. Este uneori necesar pentru a evita posibile erori, să faci cale întoarsă spre pasajele anterioare pentru a le desluși mai clar povestea. Sunt bine construite începuturile și finalurile, o atenție aparte acordată acestora. Se remarcă atenția pe care autoarea o acordă detaliilor: un mic amănunt poate deveni element de bază, ca și cum o frunză ar fi mai importantă decât întreg anotimpul, decât toată toamna.

În prima parte a cărții am avut impresia că sunt la orele de psihologia familiei sau de psihoterapie sistemică, pentru că am început să fac un fel de genogramă a familiei Malaxa și un arbore genealogic, căci altfel riscam să pierd șirul personajelor. Figurile feminine, la fel ca la evrei, dispar din această înșiruire. Am stat cu creionul în mână și notam numele personajelor, de parcă aș fi citit din clasicii ruși, pentru că la Dostoievski, Tolstoi, Cehov este ușor să încurci numele personajelor, deoarece se folosesc succesiv prenumele sau doar numele și alte ori întregul nume.

Mi-ar fi plăcut ca două personaje să nu dispară așa de brusc. Au ieșit din scenă fără să dea un semn că ar vrea să-și încheie rolul. E vorba de fratele lui Iancu, Panait cel plecat la Galați. Cei doi frați au tăinuit planuri comune și ar fi fost interesant să vedem ce soartă a avut și Panait. Despre Iancu aflăm că este stră-străbunicul lui Nick Malaxa pe firul genealogic: Mihalache – Iancu – Neculai – Costache – Niculae (adica Nick). La fel dispare pe nepusă masă și Rudi, prietenul vesel, exuberant al lui Nick din studenția de la Karslruhe.

Romanul străbate mai bine de 100 de ani, din 1818 până în anii crizei economice din 1932 - 1933. În perioada asta de timp asistăm la schimbări de mentalitate în societatea românească, orientarea dinspre agrar spre industrial, trecerea de la perioada fanariotă la monarhie etc. Avem o societate românească ce lasă în urmă tradiționalismul spre un modernism mai facil și fără regulile stricte pe care le presupunea o societate tradițională. Din păcate, se pierde simbolismul, care este înlocuit cu superstiție, care este o formă inferioară a religiosului.

În prima parte avem de-a face cu ritualurile și gândirea magică a lui Mihalache și a străbunilor zagorieni (cei de peste munte), care i-au făurit timp de un secol un drum și care se împlinesc prin Nick Malaxa: „Inima lui văzuse o taină, ca și cum moșul Mihalache și cu moșul Iancu deschiseseră pentru el, preț de numai o clipă, ușa către viitorul întregii lumi, iar el zărise o frântură din zilele ce vor urma, destul cât secretul să i se încrusteze pentru totdeauna în suflet. Cel ce știe stăpânește pe cel ce nu știe.” (pag. 39)

Dacă Nick mergea la Serafim pentru a înapoia ceea ce străbunii investiseră îl el, în următoarele două povestiri avem de a face cu un ritual banal, superstițios, fără esență magică ori mitologică. Celelalte personaje – la fel cum astăzi mulți merg la numerolog, astrolog, - mergeau pentru a avea noroc în afaceri, viață personală, sănătate etc.

Serafim, profetul cerșetor, cel care afla taine și făcea legături nebănuite între ele, Serafim este cel care-și strângea umerii la spate asemenea unui vultur (probabil că erau urmele aripilor unui înger), el, Serafim este cel mai iubit de Dumnezeu și care se află aproape de Dumnezeu. În angeologia creștină serafimii sunt îngeri de rang superiori.

Avem personaje interesante și contradictorii: dacă Nick Malaxa își împlinește străbunii, vrea să fie ca ei, Aglăița Vlădoianu făcea tot posibilul să iasă din umbra tatălui, generalul Vlădoianu, chiar și printr-o amiciție considerată nepotrivită cu Magda Filipescu, o tânără nonconformistă și ironică, indezirabilă pentru că era divorțată și o feministă a acelor ani. În societatea interbelică, în ciuda încercării de modernism, religiozitatea habotnică se împletea de minune cu snobismul familiilor bune. Până și concursul Miss România era, printre alții, organizat de către societatea femeilor ortodoxe. Să nu uităm că în perioada interbelică Romania a avut un prim ministru care a fost patriarh - Miron Cristea (1938 - 1939), dar și mișcarea legionară a avut un cuvânt mare de spus. Simona Antonescu deschide și prin acest aspect discuții care interesează din punct de vedere istoric sau sociologic.

Pe lângă Serafim și Nick Malaxa sunt și alte personaje bine definite, chiar dacă se află în plan secund. Vorbesc de Serioja, un fost conte rus care pe când era copil, în împrejurările revoluției bolșevice, și-a pierdut părinții, dar și statutul, Magda Filipescu, un personaj feminin provocator și intrigant. Un alt personaj aparte este Zizi Moruzi Slătineanu, o personalitate fragilă, vulnerabilă, de tip bordeline, pendulând între anhedonie, depresie și zvâcniri de veselie, vitalitate și viață. Aceasta îl pierde pe fiul Luca în urma unei banale operații de apendicită. Pasajele în care Luca încearcă să rămână treaz în timpul operației pentru a putea să le povestească colegilor de la școală, cu de-a amănuntul, ce s-a întâmplat în sala de operație, sunt de o finețe aparte: „Nu am vrut să inspir. Am deschis larg ochii, ca să vadă cel care-mi ținea tâmplele că nu sunt pregătit și să nu irosească gazul degeaba, pentru că nu-l voi inspira.(...)I-am auzit spunând că este foarte bine. I-am auzit spunând că vom începe curând. Apoi m-au chemat pe nume. Am zâmbit fără să deschid ochii, pentru ca ei să vadă că sunt aici, că mă simt bine și că prefer să îmi odihnesc pleoapele încă un minut.”(pag. 208)

La fel ca în prima sa carte, „Fotograful Curții Regale” (2015), Simona Antonescu acordă importanță adevărului istoric, chiar dacă mai schimbă nume, situații și întâmplări. „Darul lui Serafim” este și un roman al high life-ului monden bucureștean, cu seratele de jazz și dansate, dineurile familiei regale, competiții sportive etc. „Darul lui Serafim” merge pe linia romanului clasic, așezat domol printre metafore și elemente stilistice curate și frumoase.