'n curînd

Vara se citește mai mult.

Vino la „Lectura de Joi” în Grădina de citit

JOI, 30 iulie 2015, de la ora 19:00, în „Grădina de citit” a Bibliotecii Metropolitane București (BMB), vor lectura pentru public Florin Iaru, Anca Vieru și Cristina Andrei. Accesul la eveniment este gratuit și se poate face cu începere de la 18:30.

Agenția AdLittera vă invită la Biblioteca Metropolitană București, la un nou eveniment de lectură publică. În cadrul Programului „Cultura pentru toți”, Biblioteca Metropolitană București organizează evenimente culturale, iar „Lectura de Joi” își continuă misiunea de a aduce scriitorul mai aproape de publicul rezident bucureștean, iubitor de literatură. În prima sesiune desfășurată timp de șase ediții, anul trecut, publicul a asistat la o experiență inedită alături de scriitori consacrați și debutanți, reamintind că la primele ediții au fost invitați Doina Ruști, Sorin Lucaci, Dana Nedelcu, Nora Iuga, T.S. Khasis, Diana Bădica, Filip Florian, Veronica D. Niculescu, Daniel Coman, Augustin Cupșa, Ana Săndulescu, Marius Gabor, Cezar Paul-Bădescu, Adina Popescu și Andreea Tănase.

Despre invitații primei ediții:

Cristina Andrei este absolventă de filologie în 1987 Profesor de limba şi literatura română - cu stagiul în Ialomiţa (satul Roşiori, comuna Moviliţa şi apoi Dridu). După 1980, din ianuarie '90 până în 15 iulie, profesor de limba şi literatura română și latină la liceul Petofi Sandor în Bucureşti, iar de pe 16 iulie 1990, pe rând redactor, realizator şi producător în TVR, la Redacţiile Cultural, Viaţa Spirituală, Istorie Religie. Apoi, Redactor Şef la Redacţia Educaţie Ştiinţă şi Editor coordonator pe domeniul Educaţie Copii Tineret.

A realizat filme împreună cu Marius Oprea, despre arheologia victimelor comunismului (din 2010), a scris 7 din revistele colecţiei Mânăstiri Ortodoxe, a tradus în 2015 cartea jurnalistului italian Guido Barella, „La tortura del silenzio”, apărută la Corint cu titlul "În căutarea victimelor comunismului".

În 2014 a publicat romanul Abonatul nu poate fi contactat la Editura Nemira, iar în 2015 acesta primește Premiul de debut al revistei Observator cultural.

Anca Vieru este absolventă de politehnică și a unui master în comunicare. După o perioadă de lucru în cercetare a schimbat ingineria cu științele umaniste.

A început să scrie de câțiva ani și a publicat în mediul online și în volumele colective Moș Crăciun & co. (Editura Art, 2013) și Ficțiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic jr.

Volumul său de debut Felii de lămîie a apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, în februarie 2015 și este disponibil şi în ediţie digitală.

 

Florin Iaru este un scriitor iubit de toate generațiile care i-au citit poezia, proza și editoriale, născut pe 24 mai 1954. A terminat Facultatea de Filologie – Bucureşti, 1978.

1993 – prezent, consilier tehnic, Academia Caţavencu.

1999 – 2000; 2004 – 2008 moderator, TVR, emisiunile: Artmania, Ia te uită ce-ai uitat, Cultura în bucate, Mari români, Tema de vineri;

1995 – 1997, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România;

1990 – 1995, redactor, editura "Cartea românească";

1992 – 1993, PR, RCS;

1991 – 1992, jurnalist, Cotidianul;

1989 (decembrie, 21): participă la revolta din Bucureşti. Arestat. La ora trei dimineaţa, Radio Europa Liberă anunţă moartea probabilă a lui Florin Iaru;

1983 – 1989 (decembrie, 21), gestionar, editura Cartea românească;

1982 – 1991, fotograf (de artă, de nunţi, reportaj)

1978 – 1981, profesor, Galaţi, Bulbucata;

Cărţi publicate:

1981, Cîntece de trecut strada (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România), editura „Albatros”

1982, Aer cu diamante, editura Litera, volum colectiv

1984, La cea mai înaltă ficţiune, editura Cartea românească

1990, Înnebunesc şi-mi pare rău, editura Cartea românească

2000, Tescani, 40238, editura Image, volum colectiv

2002, Poeme alese, editura Aula

2007, Poveşti erotice româneşti, editura Trei, volum colectiv

2011, Fraier de București, editura Polirom

2013, Povești cu final schimbat, editura Art

Colaborări: România literară, România liberă, 22, Cotidianul, Academia Caţavencu, Pro Sport (editorialist), Adevărul (editorialist), 24 FUN ş.a.

Despre moderatorul primei ediții:

Eli Bădică (n. 1988) și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București, specializarea Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Antropologie.

Eli este jurnalist și PR cultural. Din 2013 este redactor-șef adjunct și editor al unuia dintre cele mai importante site-uri culturale românești, Bookaholic.ro. A scris sporadic la diverse publicații culturale de la noi (Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura). În prezent, este și redactor colaborator la Suplimentul de cultură și Revista Arte și Meserii.

Printre altele, este managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu, PR al Emineschool Bucharest Film Festival, care a avut ediția pilot în aprilie 2015, iar de curând este și PR al Casei de Pariuri Literare.

-----

„Lectura de joi” este un proiect cultural organizat de Agenția culturală AdLittera, ce cuprinde 10 întâlniri cu publicul rezident bucureștean, într-un spațiu cald și prietenos, cu scriitori consacrați şi debutanți.

Scopul acestei acțiuni este, în primul rând, acela de a încuraja dialogul cultural, încercând să aducă scriitorul mai aproape de public. Dorim ca literatura să nu mai fie percepută ca o nișă a elitelor; scriitura este într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

Așadar, vă invităm pe 30 iulie, de la 18:30, la „Lectura de Joi” care are loc la sediul Central al Bibliotecii Metropolitane București, în „Grădina de citit”, Str. Tache Ionescu nr. 4.

Cum stă bine oricărei comunități online, vă invităm pe pagina FB pentru „like”, „share” și „comment”.

Reamintim că, începând cu 30 iulie 2015, în fiecare joi, de la ora 19.00, timp de 10 (zece) ediții, agenția AdLittera organizează „Lectura de Joi”, în sediul central al Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul Programului „Cultura pentru toți”.

-----

Lectură publică recomandată de: Radio România Cultural, Radio SPT FM, SemneBune.ro, ObservatorulCultural.ro, Bookblog.ro, Filme-cărți.ro, Bookaholic.ro, AmDoar18ani.ro, Ceașca de cultură, SerialReaders.com, Agenția de Carte, BusinessWomen.ro, România pozitivă, Revista de povestiri, tiuk, Revista de suspans.

AdLittera este unica agenție din mediul cultural, dedicată cu precădere palierului editorial, cu atributele unui hub cultural, organizatoare de evenimente, care deține o revistă culturală și cercetează consumul de produse și servicii culturale autohtone.

CenaKLUb TIUK (nr. 47)
vă invită la o întîlnire cu scriitoarea Moni Stănilă,

care va citi din noua ei carte, „Colonia fabricii” (Editura Cartea Românească),
pe 24 iunie 2015, ora 18:00, la Librăria Humanitas Braşov (Piaţa Sfatului nr. 16).
Lectură, dialog, concursul editurii, experimentiuk, autografe.
Invitați speciali: Adrian Lăcătuș & Alexandru Vakulovski.
Moderator: Mihail Vakulovski.
Miercuri, 24 iunie 2015, ora 18:00.
Intrare liberă şi tiukuită!

Fragment din „Colonia fabricii”, aici

Pagina evenimentului pe facebook

CenaKLUb TIUK (nr. 46)
vă invită la o întîlnire cu poetul Vlad Drăgoi,

care va citi din noua sa carte, Eschiva (Editura Cartea Românească),
pe 16 iunie 2015, ora 18:00.
Lectură, dialog, concursul editurii, experimentiuk, autografe.
Invitați speciali: Ramona Hărșan & Adrian Lăcătuș.
Moderator: Mihail Vakulovski.
Marți, 16 iunie 2015, ora 18:00.
Intrare liberă şi tiukuită!

Poezii din Eschiva, aici

Pagina evenimentului pe facebook

CenaKLUb Tiuk! (nr. 48), cu Vasile Ernu

(18 iunie, 18.00, Librăria „Şt.O. Iosif” Bv)


Libris Braşov, Serile Facultăţii de Litere şi CenaKLUb Tiuk! () vă invită joi, 18 iunie, de la ora 18.00, la Librăria „Şt.O. Iosif” (Str. Mureşenilor nr. 14) din Braşov, la o întîlnire cu Vasile Ernu şi o discuţie despre cel mai nou volum al său, Sectanţii, apărut în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor: Adrian Lăcătuş, Cristian Pralea, Mihail Vakulovski, Sever Gulea.

Eveniment organizat în parteneriat cu Libris Braşov, CenaKLUb Tiuk!, Facultatea de Litere şi Universitatea „Transilvania” din Braşov.

Volumul Sectanţii este primul din Mica trilogie a marginalilor, în care vor mai apărea Bandiţii şi Izgoi-Jidî.

În Bugeac există o comunitate religioasă care reuşeşte să supravieţuiască de patru generaţii, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atîtea regimuri diferite: imperiul ţarist, România Mare, URSS şi Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Albă şi Odessa. Sub influenţa ruşilor rascolnici şi molocani, a coloniştilor germani protestanţi şi a evreilor mesianici, tînărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă şi îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte şi un stil de viaţă de o puritate nemaiîntîlnită.
Statul, Leviatanul secolului XX, majoritatea pravoslavnică şi, mai ales, „lumea aceasta” laică au fost mereu adversari de temut, dar şi o provocare pentru comunitate, care face eforturi să le salveze şi să le aducă pe calea cea bună. Cum a rezistat micul grup în faţa forţelor cumplite ce îl ameninţau? Cum a făcut faţă marilor ispite ale secolului XX? Vasile Ernu spune povestea fascinantă a acestei comunităţi – o poveste care continuă şi azi.

„Da, sînt sectant, pentru că aşa ne-a botezat Cezarul, aşa ne strigau dregătorii şi cărturarii «lumii acesteia», aşa ne etichetau majoritarii pravoslavnici. Da, sînt «oaia neagră» a unei secte radicale şi marginale. Sînt la a patra generaţie de sectanţi care de-a lungul a peste o sută de ani au trăit în Bugeacul Basarabiei, în patru ţări diferite, chiar dacă nu ne-am mutat prea mult. Am trăit sub atîtea regimuri şi dregătorii într-un veac, încît le-am uitat numele. Ei însă nu ne-au uitat şi ne-au numit mereu cu ură şi dispreţ: sectanţi.”

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filozofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filozofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară şi poloneză. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009, Polirom; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, 2010, Polirom); Intelighenţia rusă azi (2012, Cartier); Sînt un om de stînga (2013, Cartier). A coordonat: Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, 2008, Cartier); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil (împreună cu Florin Poenaru, 2014, Tact). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

Pagina evenimentului pe facebook

CenaKLUb TIUK (nr. 45)
vă invită la o întîlnire cu scriitorul Flavius Ardelean/A.R. Deleanu,

la o discuție despre cărțile sale

& o lectură din noul său roman, EXTAZELE SFANTULUI MARCON.

Invitat special: Cătălin Badea-Gheracostea (Observator Cultural).
Moderator: Mihail Vakulovski.
Vineri, 15 mai 2015, ora 18:00,
Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16).

Intrare liberă!