Tatuaje (nr. 42)

Mihail Vakulovski


Dragoste şi război


Romanul „Patologii” (publicat în 2005) este debutul literar al lui Zahar Prilepin, în acest moment considerat unul din cei mai buni scriitori ruşi contemporani, laureat al celor mai importante premii culturale ruseşti (inclusiv Naţbest şi Supernaţbest), scriitor tradus în 15 limbi, ediţia franceză a „Patologii”-lor fiind premiată cu „Rusofonia”, pentru cea mai bună traducere a unei cărţi ruseşti.

„Patologii” este un roman foarte bun, foarte tare, foarte complex, foarte bine scris şi impecabil structurat. Romanul are două linii de subiect majore – războiul şi dragostea, alte teme importante fiind gelozia (masculină), copilăria şi religia. Acţiunea are loc în prezent, în Cecenia, iar personajul principal, Egor Taşevski, e un soldat rus, membru al forţelor speciale, care luptă în războiul din Cecenia (ceea ce i s-a întîmplat şi scriitorului, poate şi de aceea reuşeşte să fie atît de veridic!). Aşadar, Zahar Prilepin se uită prin ochii acestui soldat ca să ne descrie războiul din Cecenia. Dar e un punct de vedere existenţial, fiind vorba de beletristică, nu de un manifest social.

Romanul începe cu postfaţa, care e foarte concentrată şi spune multe despre Prilepin, dar şi despre stilul şi intensitatea cărţii, iar cînd termini romanul îţi vine să mai citeşti o dată postfaţa din faţă, astfel cartea riscînd să se transforme într-o matrioşco-roman… Postfaţa conţine o gingăşie paternă totală şi nemărginită (Prilepin are patru copii – aflăm asta din biografia de pe site-ul personal, la rubrica „realizări”), o poftă disperată de viaţă, o putere de supravieţuire supraomenească. Chiar de aici descoperim tehnici deosebite, dar şi multe detalii de care-ţi aminteşti la lectură (din acest punct de vedere Prilepin e cehovian, la el arma care apare în actul întîi va împuşca neapărat mai încolo, nu e deloc ca la Peter Handke, să zicem). Cînd autobuzul în care se afla protagonistul şi copilul său adoptiv cade sub apă, scriitura sa transmite trecerea timpului foarte ingenios şi convingător, altfel în substanţa lichidă faţă de trecerea normală a timpului, dar şi intensitatea şi disperarea trăirilor în situaţiile limită („Am întors capul spre stânga şi am văzut că uşa e deschisă şi, împingându-mă pe sub picioarele cuiva, m-am întors, m-am apucat cu mâna stângă de uşă, de bara de fier, încă de ceva, mi-am rupt undeva unghia degetului mijlociu şi parcă din ultimele puteri, împingeam din picioare, uneori în gol, uneori nimerind ceva, mă mişcam undeva, şi deodată am simţit cum autobuzul a început să se ducă iute în jos, precum un meteorit subacvatic, iar eu cu copilul am rămas în apa rece ca gheaţa, în mijlocul râului, pierduţi de lume. Întunericul era în valuri şi neplăcut la gust şi doar mai târziu mi-am dat seama că, tot învârtindu-mă prin autobuz, mi-am muşcat obrazul şi o bucăţică din el se rostogolea pe la mine prin gură şi, asemeni unui atlet nu prea inteligent, se împingea în cerul gurii mele, sprijinindu-se de limba-mi roz, de parcă s-ar strădui să mă ridice cu forţa unicului lui muşchi.

Dacă aş fi putut – aş fi ţipat. Dacă aş fi stat să mă gândesc o clipă – mi-aş fi ieşit din minţi.

Ridicând capul – am văzut lumina. Probabil că nimănui nu-i pare soarele atât de îndepărtat ca unui om care se îneacă, dar încă nu şi-a pierdut speranţa că se va salva.

Cu câtă uşurinţă, copii fiind, ne căram unul pe altul prin apă, eu cu prietenii mei primăvăratici, mergând prin apă până la gât, ducându-ne unul pe celălalt în mâini prin iazul tulbure din sătucul nostru. Credeam că apa ia greutatea oricăruia asupra sa.

Ce prostie!

Dând convulsiv şi spasmodic din picioare şi din mâna liberă, împingându-mă din apa mortală la fel de fără speranţă şi fără ieşire, de parcă m-aş fi apărat de cosmos, am simţit că nu sunt în stare să înot în sus, că nu pot căra după mine blugii care s-au lipit de picioare, geaca, maieul, îmbrăcămintea pufoasă a copilului care atârnă pe mâna mea.

N-avea nici un rost să mă gândesc că dacă-mi scot măcar geaca voi pierde vreo zece secunde. Dacă n-aş fi scos-o, peste vreo două minute am fi ajuns din urmă autobuzul cu pasagerii în agonie.

Fără să mă opresc să dau des din picioare, dar ridicându-mă cu mare greutate, cred că nu mai mult de cinci centimetri pe secundă, ţinându-l pe băieţel cu mâna stângă de abdomen, am încercat să-mi scot mâna dreaptă din mâneca gecii. Inutil…

Cu mâna stângă, în palmele căreia îl ţineam foarte strâns pe copilul meu adoptiv, m-am întins până la mâna dreaptă. Cu degetul mare al mâinii stângi am agăţat mâneca dreaptă a gecii, am făcut câteva mişcări nervoase de eliberare cu mâna dreaptă, dar am înţeles din nou că şi asta e inutil. Nu am cum să-mi scot geaca.

Şi în acest moment m-am luminat. Mi-am atins faţa cu mâna stângă şi am apucat copilul cu dinţii de guler.

…Peste trei secunde geaca scoasă, învârtindu-se, a plutit în jos, spre fundul apei.

Ce fericire e să ai două mâini libere! Am făcut două mişcări largi cu ambele mâini, apoi m-am abătut din nou de la înot pentru o secundă, ca să-l descalţ pe copilul meu de încălţămintea lui şmecheră. Nu am văzut cum încălţămintea s-a scufundat după geaca mea, dar am simţit că eu însumi mă voi duce imediat în jos şi n-am mai încercat să mai scap de greutatea de pe mine şi de pe copil.

…mă zbăteam în apă, o sfâşiam în bucăţi şi vâsleam, şi vâsleam, şi vâsleam.

La un moment dat mi-am dat seama că mi se întoarce capul invers. Era de parcă m-aş fi văzut dintr-o parte, cu capul întors ca o minge de cauciuc, – o grămadă de oase înmuiate, împodobite de un creier rece, cu urechi şi o limbă albastră şi proastă… şi cu mandibula în care era blocată o bucată de material de blugi. Mă agitam în apă ca o lipitoare, înduram sfârșitul acestui chin, trăiam ultimele secunde ale vieţii, dar nici o forţă nu ar fi reuşit să mă forţeze să-mi descleştez dinţii.

Niciodată n-am bănuit că apa e atât de dură. Fiecare forţare a mâinii în apă se lăsa cu dureri, cu rupturi capilare, cu fracturi musculare şi articulare, totul era foarte complicat şi necesita efort maxim”). De altfel, Zahar Prilepin îşi ţine personajele în situaţii limită pe tot parcursul romanului, fie că e vorba de stări de război, fie că e vorba de gelozie, deznădejde sau frică de moarte.

După această introducere concluzivă îl vedem pe Egor în drum spre Cecenia, alături de viitorii lui colegi de luptă (îl vedem aproape la propriu, romanul fiind cinematografic, mă şi mir că încă n-a fost ecranizat). Linia de subiect din războiul cecen e mereu întreruptă de un monolog interior continuu al personajului principal, în care încape cealaltă linie de subiect – de dragoste. Îşi aminteşte de iubirea vieţii lui, Daşa, pe care o iubeşte patologic, monologuri interioare în care-şi consumă gelozia sa nemărginită, alimentată involuntar de Daşa, care a avut 26 de bărbaţi înaintea lui şi cunoştea mult prea bine şi corpul, şi sufletul masculin. („Draga mea, scumpa mea, ce scene imaginare îţi făceam” (…) „Vreau să am ceva al meu! Eu totul la comun am avut deja – la internat. Vreau să am ceva doar al meu!” (…) „Închideam ochii și imaginile întâmplărilor din trecutul iubitei mele îmi treceau prin fața ochilor ca un butuc de cărți, aruncat într-o prăpastie. Străluceau doar valeți… și încă: picioare, țâțe, buze, ceafă, umeri tremurânzi. Toate aceste aiureli îmi dominau creierul. Îmi umpleam vana cu apă rece și intram în ea. Mă plimbam prin cameră, lăsând urme umede, mă strângeam ca un arici, mă uitam ca un om beat la oglindă, urmărind înstrăinat cum suferă eroul meu liric. Mă îmbrăcam și mă duceam din nou la Dașa. Îmi reveneam în drum din beție. Bolmojeam, mă strâmbam și-mi roteam capul în metrou, ieșeam la oprirea gării din Sfântul Ispas, alergam să prind tramvaiul. Apropiindu-mă de casa ei, încercam să văd totul prin ochii Dașei, care se întorcea acasă de la altul, - atunci, înainte de mine și în afara mea. Cu blugi albaștri, leneșă, între picioare deja îi curge sperma, chiloțeii îi sunt uzi și blugii miros în fund bolnăvicios. Oare ce gândea atunci? Zâmbea? Mergea pur și simplu, de parcă nu i s-ar fi întâmplat nimic? Vroia cât mai repede să urineze, să dea prin baie cu praf de spălat albastru, să facă un duș și să se culce?

Ajungând la ușa apartamentului ei, niciodată nu sunam din prima. Aruncam chiștocul în lada cu nisip din colțul scării de la intrare. Ultimele fumuri de țigară erau adânci, ca un somn de soldat, degetele nervoase atingeau obrazul neras…

Bărbații ei n-au fost imaginari, n-au fost niște fantome, ei umpleau spaţiul din jurul meu. Ei locuiau în oraşul nostru, oraş cucerit de iubirea noastră. Ei circulau cu aceleaşi tramvaie, treceau aceleaşi străzi. Plimbându-mă cu Daşa, treceam pe lângă casele lor. Case în care a fost ea şi unde a permis să fie sărutată, pipăită, strânsă în braţe, atinsă, stoarsă, împinsă, strivită... „Mai încet”, - le zicea ea lor, care erau excitaţi. Era dezbrăcată: pulovărașul scos peste cap, la trei secunde după ce trecea peste buze; blugii ei strâmţi ieşeau mai greu, iar ea îşi ridica spatele, apoi picioruşele, oferind cuiva cu amabilitate ocazia să-i scoată de pe ea; chiloţeii, uşurei, cădeau lângă canapea; din a doua sau a treia încercare se desfăcea şi sutienul şi se dezgoleau şi sânii ei imenşi şi orbitori, albi ca miezul de pepene galben, cu sfârcurile întunecate de la excitaţie, asemănătoare cu sâmburii unui pepene verde copt.

Bărbaţii ăştia... Ei erau peste tot. Le simţeam mirosul, le simţeam prezenţa. Erau prea mulţi ca să avem loc în acelaşi oraş.

Cum am aflat de existenţa lor? De la ea.

Am intrat o dată într-o cafenea şi eu am cerut o bere pentru mine, iar ea a comandat pentru ea câteva specialităţi de care eu nu aveam habar; cât am fumat şi m-am uitat la mine în oglindă, din când în când aruncând câte o privire şi la faţa ei sobră, ne-au adus comanda. Înfigând furculiţa cu delicateţe în carnea albă şi dulce a unui animăluţ de mare, ea a declarat cu uşurinţa care o caracterizează:

- Ştii, azi i-am numărat pe toţi... – aici ea şi-a întrerupt fraza începută pe neaşteptate, - pe ai mei... – aici a mai făcut o pauză, - bărbaţi. Dacă şi tu ai avut tot atâtea femei înseamnă că am început o nouă etapă împreună.

- Ei, şi câţi ţi-au ieşit la... numărătoare? – am întrebat-o răguşit, cum li se întâmplă bărbaţilor în astfel de situaţii.

- Ghici.

- Cincisprezece, - am răspuns repede eu, hotărând că asta e o cifră enormă pentru aşa ceva.

Ea a dat din cap, negând.

- Mai puţini? Mai mulţi? – am întrebat eu, nervos.

- Mai mulţi, - a răspuns ea, calmă.

- Douăzeci, - am bolmojit eu cu greu.

- Mai mulţi.

- Treizeci, - am zis eu, adăugând, nervos, încă zece.

- Mai puţini.

- Douăzeci şi cinci.

- Douăzeci şi şase, - a spus ea pe silabe şi a zâmbit. – Tu câte ai avut?

- Iar pentru mine tu eşti prima, - am spus eu, după care am tăcut. Nehotărându-mă ce să mai zic, am adăugat: Crezi, nu crezi?” (…) „Lângă apartamentul iubitei mele Daşa era o ladă mare de lemn, ca un sunduc, habar n-am de unde apăruse acolo. Ajungând la apartamentul ei, nu aveam putere să apăs pe sonerie şi de fiecare dată mă aşezam pe acea ladă.

Spuneam cuvinte asemănătoare cu cele rostite de educatoarea din internat: „Unu-u, doooi, treeei... – apoi solemn, – mai mult! – reduceam tonalitatea – nu! – şi, în sfârşit, ironic, dar tandru, – plângem!”

Stând pe lada aia, îmi repetam: „Unu! Doi! Trei! Ne gândim la altceva!”

La altceva nu reuşeam să mă concentrez.

Alergam în jos pe scări, trânteam zgomotos uşa de fier, treceam pe lângă boschetarul care căuta în containerul de gunoi şi ieşeam din curte.

„De ce-a făcut asta? A? De ce-a procedat aşa? Ce e cu ea? Ce, n-a putut să facă altfel? Dumnezeule, nu pot! Dă-mi ceva al meu! Doar al meu!”

Bolmojeam şi-mi frecam fruntea de fereastra maxi-taxiului, îndepărtându-mă de casa ei, vagabondam prin piaţa de lângă gară şi abia îmi ţineam lacrimile geloziei masculine insuportabile. Mi-era ruşine, scârbă, înnebuneam.

„Istericule, calmează-te! – ţipam la mine. – Prostănacule! Cretinule!”

Certându-mă pe mine, alungam spiritele trecutului ei, ale celor care au fost înaintea mea. Ale bărbaţilor care au fost cu iubita mea. Eu însumi am înmulţit aceste spirite, aşa cum oamenii neglijenţi înmulţesc muştele, nestrângând de pe masă pepenele de ieri, murdăriile, cojile... Le chemam prin meditaţiile interminabile despre ea, Daşa mea, despre trecutul ei...

În acea perioadă, când mintea mea era dominată de spirite, am studiat în amănunt corpul ei. Spiritele îşi luau zborul pe corpul iubitei mele, astfel supunându-mă la cele mai insuportabile chinuri, pe mine, care eram absolut lipsit de apărare...”). Monologuri interioare despre frica de moarte, care-l goleşte pe interior, locurile golite durînd cumplit, pofta de viaţă, probleme existenţiale şi sociale, despre solidaritatea masculină… Din amintirile despre copilărie aflăm că Egor a crescut la un orfelinat, pentru că a rămas orfan la 6 ani, cînd i-a murit tatăl, iar mamă-sa l-a abandonat cînd avea doar cîteva luni, aşa că nici nu-şi aminteşte cum arată. Alte amintiri puternice din acea perioadă sunt despre cîinele său, Desi. Iar tema religioasă e abordată în dialogurile cu Monah („Monah e sumbru. Se uită în noapte, pe fereastră, stând la ambrazură. Mă duc lângă el şi tac o vreme. Apoi îl întreb aşa, deodată:

- Serioja, dar Dumnezeu chiar există?

- Există, – răspunde el fără nici o încrâncenare, de parcă l-aş fi întrebat dacă are mână, ureche, ochi.

- Dar el ce rost are, de ce e?

Monah tace. Nu are chef să vorbească cu mine. Se pare că Monah de multe ori a vorbit cu mine în sinea lui, încercând să mă convingă de ceva. Şi, probabil, mi-a spus atât de multe, încât a înţeles: nu are nici un rost să mai încerce să mă convingă ceva.

- Ca oamenii să nu se rătăcească, - răspunde Monah.

- Asta e despre vii. Dar morţii?

- Iar tu ce crezi? – m-a întrebat el încet.

- Eu nu ştiu... Dumnezeu dă sens divin naşterii omului, care e apariţia unei fiinţe care seamănă cu chipul şi asemănarea Lui. Iar morţii omului trebuie să-i dea sens divin însuşi omul, - zic.

„Şi doar atunci va fi răsplătit”, - vreau să adaug, dar nu spun cu voce tare. – „Altfel, de ce mor băieţii noştri aici?...” – mai vreau să spun, dar nu spun.

- Ăsta-i sensul sau cum? – întreabă Monah, făcând un semn cu capul peste fereastră.

Îmi amintesc că acolo e un cadavru.

- Sens dumnezeiesc... – repetă încet, după mine, Monah. – Tu vorbeşti foarte mult despre ce nu eşti în stare să simţi.

După câteva ore mă întind să dorm, în „dormitor”. În somn, rătăcesc şi mă agit, ca într-o furtună.

Am visat cuvinte. Se pare că erau cuvintele astea: „Dumnezeu ţine pământul ca pe un copil care vrea să bea o cană de lapte – cu tandreţe şi cu grijă... Dar ar putea să-l şi scape...”

M-am trezit.

- Să-l scape, – repetam.

- Poftim? – a întrebat cineva nervos.

- Ar putea să-l şi scape, – răspund”). Trecerile de la o linie de subiect la alta sunt foarte fine şi fireşti, se leagă, chiar dacă aparent nu au nici o legătură, din contra, sunt în contrast, ca însăşi liniile de subiect, de altfel. De exemplu îşi aminteşte cum după ce moare taică-său e luat şi el, şi cîinele său de unchiul Serghei. Următorul alineat se referă la războiul din Cecenia, dar se potriveşte perfect şi acţiunii din trecut, din copilărie: „Ca de fiecare dată când te muţi într-un loc nou, primele zile sunt concentrate la maximum şi parcă nu se mai termină, – să zicem primele trei zile şi nopţi. Se spune că după perioada asta aici zilele încep să se întoarcă peste cap, tot mai repede şi toate semănând una cu alta”. Descrierile sunt foarte exacte, fie că e vorba de stări sau de situaţii, Prilepin fiind un maestru al detaliilor, cum menţionează şi Gunter Grass. Uimitoare sunt şi comparaţiile: „de pe locurile din spate oamenii cădeau în faţă ca nişte ciuperci din pungi”, „Sar de la un gând la altul ca un peşte pe uscat”, „Ultimele fumuri de țigară erau adânci, ca un somn de soldat”, „inima îmi sare în piept în toate părţile, ca un om beat în toaletă, care a uitat unde e intrarea şi se loveşte de toţi pereţii”, „Împuşcă spre noi, ţinând strâns în mâinile lui păroase pistolul automat ca pe-o ştiucă, de parcă i-ar fi frică că ar putea aluneca din mâini animalul rece cu dinţi şi cu corp subţire”, „Eşti la fel de depăşit ca un gramofon”…

În „Patologii” Prilepin e şi foarte tandru, şi foarte crud, după scenele de dragoste urmând scene hiper-realiste de război, cu descrieri amănunţite, „la firul ierbii”, cum ar veni, cu lupa în mîini, camera de filmat fiind în fruntea personajului principal – de acolo vede şi cititorul ce se întîmplă, nu numai personajul. O carte pe care v-o recomand insistent, existenţa ei fiind o fericire, cum spune Victor Pelevin, unul din cei mai în vogă scriitori ruşi dinaintea lui Prilepin, şi celălalt mare scriitor rus contemporan, Vladimir Sorokin, a declarat că-i place Prilepin. Un scriitor deosebit de talentat sau, cum a spus Andrei Plehanov, „Deşi Zahar Prilepin are filet de stînga, e un scriitor de la Dumnezeu”! Lectură plăcută şi utilă!

 

(Cartea a apărut la editura bucureşteană Curtea Veche

şi poate fi comandată aici)

 

Mihail Vakulovski

 

Ca-n viaţă

 

„Istvan folosea mereu verbul a fute

 

După ce-a debutat cu „O să mă ştii de undeva”, un volum de poezie care a avut mare succes, Petronela Rotar publică în acelaşi an un volum de proză scurtă, „Alive”, la aceeaşi editură, Herg Benet. O ştiţi şi de la televizor, aşa că scriitoarea din Braşov se apropie tot mai tare de acea matrioşcă cu care-i comparam poezia – e şi poetă, şi prozatoare şi a debutat – direct pe scenă, nu încă şi-n volum – ca dramaturg (piesa se numeşte „Împreună” şi se joacă la Teatrul Andrei Mureşan din Sfîntu Gheorghe).

Petronela Rotar este o povestitoare extraordinară. Poveştile ei te prind din prima, dacă-ţi zici „hai să arunc o privire” – consideră că ai şi picat în mrejele narative, în plasa lecturii. Texistemele Petronelei Rotar din „Alive” sunt mici şi foarte mici, precum picăturile de ploaie din „Fericire”, care te pot face fericit „doar pentru asta. Nu e nevoie de mai mult”. E ca Hagi, care te putea dribla şi într-o cabină telefonică, cum a spus odată un comentator inspirat. Foloseşte foarte puţin „teren” ca să-ţi exprime starea, să-ţi transmită mesajul sau să-ţi spună povestea. Asta poate şi datorită acelei mînuţe care scrie în capul ei chiar şi fără voia ei. Poate şi din această cauză textele-i ies atît de poetice şi de şlefuite – pentru că atunci cînd scriitoarea se hotărăşte să şi le însemne, mînuţa deja le scrisese şi le şi corectase-cizelase, aducîndu-le la forma unor scurtmetraje („Ea avea în cap doar scurtmetraje”). Ies proze-poveşti, proze-nostalgii, proze-terapii, proze-stări, proze-picturi, proze-operaţii, proze-reportaj, proze-atac de panică, proze-jurnal.

Ca şi-n volumul de poezie, şi aici personajul principal e eul, în toate ipostazele posibile şi imposibile, încît scriitoarea riscă să le dea cititorilor o supradoză de eu liric sau narativ. Mai ales că Petronela Rotar mi se pare mai bună atunci cînd creează personaje. Îi ies la perfecţie personajele create cu ajutorul limbajului, fie că e vorba de bunică (incredibil de viu şi de bogat vechiul grai regional al bunicii!), fie că e vorba de bătrînele din satul lui Mitică, poetul anticomunist crescător & iubitor de capre. Cele mai reuşite texisteme din ALIVE mi se par „Ce nu trece”, „Istvan”, „alive”, „O după-amiază cu Venea”, „mama-mare”, apoi „Urşii”, „Efecte perverse”, „Operaţia”, „Pînă cînd moartea ne va despărţi”, „Cimitire (2)”, „Acvariile” şi „Caprele lui Mitică”, dar fiecare cititor va avea textele lui preferate, după ce va citi cartea. Lectură plăcută!

 

Petronela Rotar, „Alive”, Ed. Herg Benet, 2014

 

Mihail Vakulovski

Bizarocronică

 

 

 

„s-a oprit de numărat şi a privit în colţul camerei:

 

o păpuşă cu chipul său. Dezmembrată”

 

 

 

Cea de-a treia carte a lui Flavius Ardelean, care a semnat pînă acum cu pseudonimul A.R. Deleanu, e şi cea mai bizară de pînă acum. Şi pentru că – vorba poetului – trebuia să poarte un nume, Flavius Ardelean i-a zis „Bizaroproze”. Cartea are şi o copertă bizară – e neagră şi atît, neagră precum atmosfera din textele lui A.R. Deleanu aka Flavius Ardelean. Şi, atenţie, e 18+ (scrie şi pe coperta – neagră – a IV-a). O carte plină de cadavre, duhoare, coşmaruri, viermi, îngeri morţi, crime de tot felul, tortură, violenţe, agresiuni, avorturi, avortoni, hoţi de bebeluşi, puşti răpciugoşi şi din astea.

 

În primul text al cărţii, „Vegetal”, omul e văzut cumva din afară, fără ca el să-l vadă pe „cel” care-l urmăreşte. Omul e precum o furnică pe-un pai ce pluteşte în Ocean, care poate fi dus la mal, dar poate să fie înghiţit de valuri într-o secundă. O proză mai degrabă horror decît SF, o bizaroproză 18+, şi nu e vorba de limbaj, ci de imaginaţia scriitorului braşovean, care cred că e exploatată la maximum (ceea ce e foarte bine pentru un om de artă). O proză violentă, în care se întîmplă chestii care-i provoacă vomă inclusiv personajului care „taie şi spînzură” (la propriu).

 

În „Furcacaudină” autorul creează o instalaţie poetică onomatopeică din 20 de tineri poeţi („Imaginează-ţi: douăzeci de tineri scriitori erau prinşi în instalaţie, contorsionaţi, atîrnaţi, îndoiţi, goi, transpiraţi, însîngeraţi, cu capul în sus, cu capul în jos, într-o parte, leşinaţi, treji, plîngînd, urlînd, frînţi; pîrghii trăgeau de ei, altele se împingeau în ei, iar în mijlocul lor, ca trei haiku-uri organice, Bunescu, Meme şi Sever formau un triptic sîngeros: atîrnat cu capul în jos, Bunescu urla în timp ce cîrlige trăgeau pe rînd de degetele sale”). O proză despre legătura dintre artă şi viaţă, despre cît de dureroasă poate să fie asta pentru artă, despre cum arta poate să pedepsească viaţa şi invers. O proză pe care scriitorii ar trebui s-o citească cu voce tare cititorilor care-i întreabă „cît e realitate din cartea dvs. şi cît e ficţiune?”. O proză cu teorii & mişto la greu, din care îţi tot vine să citezi: „Tînărul poet, Sever Manolache, sever cu imaginea sa precum numele său, posesor de conturi pe toate blogurile literare, dormea în primul compartiment al unui tren care îl aducea de la Marele Colocviu al Micilor Scriitori, unde a împărţit patul cu poetul-minune de numai doisprezece ani, Nicu Flintă, care a tras vînturi toată noaptea şi a vomitat pînă dimineaţă, cînd l-au trimis acasă. Severul Sever era oricum şifonat după ce a încercat toată ziua să explice unor jurnalişti că nu e de acord cu numele colocviului, deoarece el, la cei şaptesprezece ani ai săi, este cel mai în vîrstă scriitor prezent, şi, la cele douăsprezece volume ale sale, nu se mai consideră un mic scriitor. Mai ales că pregăteşte a paisprezecea carte (sare peste treisprezece, că e cu ghinion) şi valoarea se numără în centimetri. De cotor de carte.

 

Şi cum dormea Sever cu gura deschisă şi cu România Literară făcută sul în braţe, uşa compartimentului se deschise şi se auzi:

 

— Biletul la control, condei fără tulei!”.

 

În cea de-a treia proză din carte, „II”, autorul inversează planurile (nu omul mănîncă porci, ci exact invers) şi totul devine brusc îngrozitor, ca-n „Planeta maimuţelor”.

 

„Geamantanul” e o poveste horror super sadică şi violentă, care, spunînd că „în unele zile, totul era exact ceea ce părea a fi”, demonstrează că aparenţele înşeală… amarnic.

 

„Sute de inimi mici ca sute de sori prinşi sub pămînt” are două planuri, care au în centru două personaje diferite: (1) tatăl pensionar, care aude sunete în beci şi (2) fiică-sa, care e îngrijorată de fricile tatălui. Coşmarurile bătrînului, adică 90 la sută din text, îşi au rădăcinile în trecutul de medic chirurg care a făcut în beciul său multe-multe avorturi clandestine (fireşte). Acum acei bebeluşi morţi, „unii violeţi, alţii roz, unii întregi, alţii deformaţi. Dar toţi fără chip, doar cu o gură hlizită fără dinţi” se răzbună pe călăul lor.

 

În „Sînul” un bărbat descoperă în perete un corp de femeie, îl ascunde la loc, lăsînd afară doar un sîn, care e plin de lapte. Aşa că începe să fure copii şi să-i aducă acasă, să ajute sînul să nu fie umflat, sperînd că va creşte o armată cu care va cuceri oraşul.

 

Personajul principal din „Chelia lui Valeriu” are o mare calitate pentru profesia sa de vopsitor – e spîn, „fără un fir de păr pe tot corpul”. Dar odată a intrat în vopsitorie un fier cu un fir de păr pe care-l vopsi şi doar el ştie ce-a observat, dar chestia aia îl vrăji pe loc şi de aici începe nebunia.

 

În „Cea mai bună dintre lumile posibile” îngerii au căzut pe pămînt şi au acoperit cu trupurile lor putrezite intrările şi ieşirile de la metrou, iar oamenilor din subteran au început să le iasă prin anus demonii de rahat. O povestire sub zodia rahatului – oraşul e de rahat, duhneşte a rahat, are primar de rahat, din oameni de rahat ies demonii lor de rahat şi tot aşa.

 

„Liniştea” se termină – şi încheie şi cartea – cu „Şşşşşşş…”. O proză urmuzian-harmsiană construită după principiul clepsidrei. Locuitorii satului Sutinos, mari flecari şi amatori nesătui de a învăţa limbi străine, află că a mai rămas un singur om în satul vecin, Muitnelis (citiţi denumirea satului invers!), ai cărui oameni nu vorbesc niciodată, aşa că sutinosienii nu au reuşit să le înveţe nici măcar un cuvînt. Se duc cu toţii în satul Muitnelis şi, ca să nu rateze ultimele cuvinte ale ultimului muitnelisian, trebuie să tacă şi să asculte („Timpurile treceau şi glasurile tăceau şi nici o limbă nu se mai auzea în acea vale şi, dacă or mai fi şi astăzi cîţiva sutinosieni în Muitnelis, împrăştiaţi pe dealuri ori înghesuiţi prin case, aşteptînd ultimele cuvinte ale ultimului om, putem fi siguri că tac.

 

Aşa că: şşşşş.

 

Şşşşşşş...”).

 

Am impresia că Flavius Ardelean s-a cam grăbit să publice „Bizaroproze”, textele de aici nefiind chiar atît de lucrate şi cizelate precum cele dinainte (din „Acluofobia. Zece povestiri macabre” şi „Îmblînzitorul apelor”). Cu toate acestea, volumul cuprinde cele mai bune două proze scurte ale sale: „Furcacaudină” şi „Sînul”. Da, şi trebuie să menţionăm că „Bizaroproze” ascunde tot atîtea bizarodesene (de Ecaterina Boricean) cîte bizaroproze sunt în volum, desene care se potrivesc la fix textelor şi pentru care-s ca un fel de oglindă (oricare dintre ele ar fi fost mai bun pentru copertă)!

 

Deşi „Bizaroproze” e foarte apropiată – din toate punctele de vedere – de cele două cărţi dinainte ale lui Flavius Ardelean, ultima piesă a cărţii ne poate sugera că autorul anunţă ceva diferit de ce a publicat pînă acum.

 

 

 

Flavius Ardelean, „Bizaroproze”, Herg Benet, 2014 (18+)

 

Mihail Vakulovski

 

Cînd poezia se întîlneşte cu istoria

 

„Poeme şi note informative despre eroi şi morminte” de Florin Dan Prodan este o carte de poezie despre perioada comunismului, în care poetul le dă cuvîntul condamnaților, torţionarilor, deportaţilor, anticomuniştilor din munţii Făgăraş, prizonierilor şi chiar şi morţilor („Am fost cel de-al şaptesprezecelea deţinut decedat / în colonia penitenciarului Cernavodă anul 1952”). O carte de poezie care-mi aminteşte de-un foarte bun volum de proză cu aceeaşi temă – „Un singur cer deasupra lor” de Ruxandra Cesereanu.

Chiar dacă apar multe personaje – de la primul la ultimul existem al cărţii – pînă la urmă se conturează un fel de personaj general: omul (românul) sub un regim totalitar (în acest caz comunismul ceauşist). Acest personaj colectiv – dar atît de concret – e educat să devină acel „om nou”, băgat în închisoarea elevilor, condamnat, reeducat, asuprit, trimis la puşcărie, la canal, la muncă silnică, în Siberia şi în tot acest timp acest personaj speră să vină americanii şi să-i salveze în ritm de blues de asuprirea social-politică („Am aşteptat avioanele tale şi au venit cizmele ruseşti / Am aşteptat guma de mestecat şi am primit votcă / Am vrut democrație şi am primit bătaie / Am vrut alegeri libere şi am avut arestări în toiul nopții / Am trimis scrisori prietenilor şi am ajuns împreună cu ei la Canal / Cîte nu ne-ai promis tu, Americă, țara tuturor posibilităților”).

Cei care ies pînă la urmă cumva în „libertate” se trezesc nişte străini singuri, inadaptabili şi inacceptabili („am vrut să iau un tramvai / dar nu ştiam cum circulă / am vrut să dau un telefon / dar nu ştiam cum funcționează / în gara de nord nu m-aşteptase nimeni / am cerut ceva mărunțiş de transport / şi o femeie mi-a dat tot ce / avea prin buzunare / logodnica mea nu venea / mă aşteptase optsprezece ani / s-a căsătorit după nouăsprezece ani / eu m-am eliberat după douăzeci” – Nimeni). În fine, în general viaţa le/ne trece afară cam la fel precum după gratii, exact cum spunea patriotul basarabean Ilie Ilaşcu în decembrie 1993, din puşcăria rusească din Transnistria, mai exact, din celula pentru condamnaţii la moarte nr. 13: „...În celulă e frig, de fapt ca şi în toate casele şi apartamentele Dumneavoastră. Mi-e foame, şi vouă tot, o ştiu. Vreau libertate, puţin aer curat, şi voi tot asta doriţi. Atunci prin ce ne deosebim noi: eu, cel condamnat la moarte, şi voi care parcă trăiţi, parcă nu? Ori şi voi sunteţi condamnaţi? Eu îmi cunosc călăii. Dar voi?”... Personajul colectiv al lui Florin Dan Prodan „locuieşte / de mai mulți ani într-un bloc / din Epoca de aur / vizavi de tribunalul Suceava / scara B, aleea Martirilor, / ultimul etaj / acum are 91 de ani şi spune / în fiecare dimineață / în balcon / rugăciunea inimii / aşa cum a făcut şi în beciurile Jilavei. // În zarcă la Aiud, la Gherla, la Periprava, la Canal / şi în beciul clădirii” (Dumitru).

Florin Dan Prodan scrie o poezie smulsă din istoria vie a românilor, o poezie vie, adevărată, crudă („Ați avut şi voi / Cîte trei dinți scoşi deodată? / Plămînii plini de sînge şi de bucăți de coaste? / Acelaşi coşmar de zece ori pe noapte, / Lanțuri doi ani de zile fără vreun act de condamnare? / Prieteni dragi care v-au murit în brațe / După douăsprezece ore de bătaie? / Vreo iubită care să vă creadă mort?” – Constantin Pop). Deşi dureroasă, poezia lui Florin Dan Prodan e frumoasă (şi la propriu, cartea avînd o copertă faină realizată de poetul Matei Hutopilă), cu multe astfel de imagini de neuitat: „Ştiu că nu a existat dreptate pe pămînt / dar iubire, da” sau „morţilor nu le e frig, frig, frig / nici cu gura deschisă”. O carte scrisă „în morse”, despre oameni care se roagă „prin țevi / să se topească răutatea lor / mai repede ca tinerețea noastră”, pe care o putem citi la mult timp după ce s-a topit „răutatea lor” (oare? – cum ar zice Mihnea Blidariu de la formaţia rock Luna Amară).

Deşi în volum nu se spune absolut nimic despre autor şi nu există nici măcar o listă a cărţilor publicate de Florin Dan Prodan înainte de „poeme şi note informative despre eroi şi morminte” şi nici internetul nu ne prea ajută în acest sens, Florin Dan Prodan este un nume de scriitor pe care îl voi urmări cu siguranţă în continuare, iar vouă vă doresc lectură utilă. „Poeme şi note informative despre eroi şi morminte” este o carte pe care trebuie s-o deschidem, s-o citim şi s-o neuităm!

 

Florin Dan Prodan, „poeme şi note informative despre eroi şi morminte”

Ed. Zidul de Hîrtie, Suceava, 2014