Antologie Tiuk! (nr. 42)

Mihail Vakulovski

 

Prin gura foametei

 

 

Alexei se trezi, întinse mîna, trase cartea de pe noptieră, o deschise la întîmplare şi citi: „Căci la nenorocirile voastre voi mai adăuga şi foametea şi vă voi sfărîma toiagul pîinii”. Mai dă cîteva pagini: „Trimit împotriva Ierusalimului cele patru pedepse groaznice ale mele: sabia, foametea, fiarele sălbatice şi ciuma…” – Ezechiel.

„Pe la mijlocul anilor ’40, imediat după ce m-am născut, Dumnezeu trimise asupra noastră toate cele patru pedepse groaznice ale Lui: sabia, foametea, fiarele sălbatice şi ciuma – războiul, foametea, călăii şi mancurţii, tifosul… Apoi se milostivi de noi şi ne feri de cîteva pedepse. Nu de toate, încă nu merităm toată mila Lui”, se gîndi profesorul de limba şi literatura română, ridicîndu-se din pat.

Îşi luă o bucată de pîine neagră din bucătărie, coaptă aseară, în sobă, rupse din ea şi-şi aminti deodată cum îl surprinse pe fiul său discutînd cu mătuşă-sa despre el, la praznic. „Pe Alic îl ţin minte de mic, am imaginea lui încă de atunci: serios, cu o carte în faţă şi cu o bucată de pîine în pumn, chiar şi cînd ne duceam undeva, la fotbal sau la pescuit, îşi lua cîte o bucată de pîine cu el şi tot muşca cîte o bucăţică”, zicea sora. „Nu ştiu de ce, îi răspundea ea fiului mai mare, probabil pentru că s-a născut imediat după foametea de după cel de-al II-lea Război Mondial, cred că l-a marcat asta şi pe el, nu numai pe părinţii şi bunicii noştri. A fost îngrozitor, au ajuns la canibalism, trebuia să-ţi ascunzi cîinele şi pisica, altfel ţi le mîncau vecinii…”.

- Bonjour, Sonia, încă n-a venit moşneguţul meu?

- Nu, iar avem oaspeţi?

- Am vorbit cu badea Pintilii să facem interviul despre foametea din ’46, a veni el, încă-i prea dimineaţă.

- Abia aşteptăm sfîrşitul săptămînii să stăm şi noi liniştiţi, în familie, ca oamenii, dar tu faci ce faci şi tot chemi beţivani din ăștia care abia dacă ştiu să închege două-trei fraze. Nu ştiu ce te aştepţi să-ţi povestească ăştia.

- Pune ceva pe masă şi nu mai ciripi, bădica Pintilii a trecut şi prin Buhenvald, e plin de poveşti, numa’ că nu vrea să le spună. Să pregăteşti masa din grădină. E frumos afară, n-are rost să ne băgăm în casă, ca-n buncăr.

Aseară, cînd le-a spus copiilor săi că trebuie să se grăbească să-şi termine volumul de mărturii, că dacă va muri – măcar să le lase ceva, au rîs, haiducii, ca atunci cînd le-a spus că scrie testamentul. Sunt scriitori şi ştiu că acum, în vremurile astea, nu e chiar aşa uşor să publici o carte, majoritatea plătesc pentru asta, dar băieţii lui zic că ei nu plătesc pentru munca lor şi aşa e corect. Dar cartea asta a mea nu e beletristică, e un volum important, despre o crimă istorică despre care nu trebuie să tăcem, nu trebuie s-o uităm, dacă vrem să nu se repete. Şi dacă universul se răsfrînge într-o picătură de rouă, şi foametea aceea groaznică poate fi înţeleasă şi simţită prin lacrima unei aşezări omeneşti, a satului meu – Antoneşti, se gîndea Alexei. Nu există familie din Antoneşti care să nu fi suferit, şi, la fel, nu există nici o familie din Moldova care n-a suferit în acea perioadă, iar partea ilustrează întregul, aşa c-o să construiesc cartea asta doar din interviuri cu oameni din Antoneşti, majoritatea – copiii războiului şi ai foametei. După bădica Pintilii mă mai întîlnesc cu Vasile Gaidău, Maria Deleu, Macar, Efrem şi cu naşu’ şi gata, pot să-i fac corectura şi s-o dau la vreo editură. Doar atunci o să mă pot concentra pe romanul meu despre tata, să le arăt postmoderniştilor ăstora care acum dorm ca nişte urşi în hibernare cum se scrie un roman adevărat. Prîslea scrie foarte bine, dar „Pizdeţ-ul” lui e doar o parte a unui roman foarte puternic, iar ăla mare în general se încăpăţînează să încalce toate regulile, dacă aveam eu materialul lui din „Totul despre tati” scriam un roman genial, nu aşa cum l-a făcut el – fără cap, fără coadă, de zici că nu l-a citit nici pe Tolstoi, nici pe Rebreanu!

- Ce frumos se aud clopotele la biserică, dacă-i duminică! spune, ca pentru sine, profu’ de literatură.

- Clopotele-s trase pentru c-a murit un om din partea cealaltă a satului, vecine, spune lea Maria, iţindu-se printre două scînduri de la gard.

- Cine-o mai murit?

- Nea Pintilii, să-i fie ţărîna uşoară.

„Dumnezeu să-l ierte. Trebuie să termin odată cartea asta, că-mi mor toţi moşneguții”, se gîndi Alexei, amar şi întristat.

- Toţi ajungem acolo, Alexei Vasilievici – bolmoji vecina, acum cu coatele pe gard – era bătrîn, săracu’, putea să moară şi-n război, şi în timpul foametei, dumneata ştii mai bine ce zic, că eşti om învăţat, nu ca noi, ăştia de la coada vacii. Nu-i plăcea lui să povestească despre asta, însă în timpul comunismului n-a scos nimeni o vorbuliţă despre foamete. Dar au murit mulţi copii şi bătrîni de foame, cei tineri se mai duceau în Polonia să cîştige ceva de mîncare, chiar dacă rar care se mai întorcea cu ceva acasă.

- Lea Marie, hai aici, dacă tot ţi-ai amintit de acea perioadă.

- Da-mi dai un pahar de vin?

- Cum să nu. Sonia, adu un ulcior de vin şi nişte plăcinte ceva.

- O ştii pe lelea Aculina? Era fată mare cînd s-a căsătorit cu un bărbat cu trei copii. Şi hai să se ducă în Polonia după ceva de mîncare, că dacă stăteai acasă ştiai ce urmează, nu puteai să stai pe loc, mai ales cu trei copii în casă. S-a dus acolo, a ajuns la marginea unei păduri şi s-a lepădat de copil, căci îi ţinea mîinile legate. Pe acolo trecu un om cu căruţa şi-l văzu pe băieţelul care plîngea. Ei, plînge – plînge, dar cine ştie de ce plînge? S-a dus omul la lucru. În treaba sa s-a dus. Cînd se întorcea seara spre casă, vede iarăşi copilul acela şi-l întrebă de ce stă acolo. Unul – moldovean, altul – polonez, s-au înţeles ei cumva. Pricepu omul că copilul e abandonat. L-a luat şi l-a dus acasă la dînsul. Acasă mai avea încă unsprezece copii… şi el fu al doisprezecelea. Ei, şi l-a crescut mare, l-a trimis în armată, mă rog, ca la oameni. Cînd veni timpul ca Vladimir Midrigan, fratele celui lepădat, să plece în armată, a plecat flăcăul, că nu ai de ales, nu te pui cu sistemu’. Deveni el soldat. Umblînd pe acolo prin unitate, ori cum s-o fi numit ea, vede că sub o fotografie de pe Tabla de Onoare scrie: Midrigan Pavel. S-a uitat Volodea la fotografie şi i-a părut că-l cunoaşte pe cel fotografiat, apoi i se părea că nu-l cunoaşte. Mai pe scurt, se pomeni în faţă cu un cunoscut necunoscut. Se duse Volodea la un şef de acolo, din armată, şi-l întrebă: „Dar cine-i acesta?” Şeful îi răspunde: „Un vecin de-al meu”. „Vreau să-l văd”, zice Volodea. Şeful i-a povestit pe scurt cine-i cel de pe Tabla de Onoare şi s-au dus să-l vadă. Cînd s-au pomenit ei unul în faţa altuia, s-au privit în ochi fără a scoate un cuvînt, apoi s-au îmbrăţişat, căci au înţeles că-s fraţi. Semănau leit unul cu celălalt. Nu aveai ce sta la gînduri. Şi le-au permis să se ducă acasă din armată: să-şi vadă părinţii, să-i bucure. Hai noroc, de fapt – Dumnezeu să-l ierte pe nea Pintilii, a scăpat, sărmanu’.

- Şi acasă ce s-a întîmplat, atunci, cînd s-au întors din armată?

- Cînd au ajuns acasă, unele neamuri încercau să-l îndepărteze pe Pavel, căci atunci nu ştiau precis cine-i. Apoi l-au primit ca pe al lor, pentru că prea semăna cu ceilalţi fraţi. Doar mamă-sa, care era vitregă, a refuzat să-l recunoască. Ea ştia ce a făcut cu el. Atunci spusese acasă, adică amăgise, că Pavel murise şi ea l-a îngropat. Dar cînd s-a aflat adevărul, n-a dorit nici el s-o vadă pe mamă-sa. De fapt, care mamă? Nu i-a fost ea mamă. O femeie străină i-a fost. Hai noroc.

- Şi dumneata cum ai trecut prin acea perioadă, lea Maria?

- Ei cum? Greu, ca toată lumea. Hai că mă grăbesc, mă pornisem să strîng ouăle din curiac, mă aşteaptă Valentin în casă. Mai beau un pahar de vin şi plec.

- Şi despre dumneata nu-mi povesteşti nimic? Cu ce vă hrăneau părinţii în timpul foametei?

- Eu eram copil, tare greu a fost, mai şi învăţam, Vasile Cozmovici, tatăl lu’ neatale, era directorul şcolii şi dacă vedea că nu vin copiii la şcoală, se ducea la ei să vadă ce s-a întîmplat, nu ţi-a povestit? De cele mai multe ori îi găsea morţi de foame sau şi mai rău, omorîţi de cei mari şi mîncaţi. Nu ţi-a povestit?

- Mi-a mai povestit, dar vreau să aflu cum v-aţi descurcat voi…

- Poate altă dată, acum mă duc să strîng ouăle şi să fac ceva de mîncare pentru Valentin, altfel bîca mi-e asigurată, zice lea Maria şi-şi mai toarnă un pahar, dar din curtea lor se aude vocea răguşită şi răstită a soţiorului ei:

- Unde ai dispărut, curva dracului!? Eşti bună de trimis după moarte, nu după ouă!

- Hai că-i zic eu două vorbe, zice Alexei.

- Lasă-l în pace, c-o să mă bată şi mai tare. Oricum nu pot să vorbesc despre ai mei în acea perioadă, că plîng. Plîng şi nu mai pot să vorbesc, mă blochez. La revedere, mulţumesc de cinste, zice lea Maria, se duce la gard, dă la o parte o scîndură şi dispare.

Din curtea lor se aud ştirile, cu sonorul dat la maximum.

„Măcar atîta informaţie au, se gîndi Alexei. Dar… ăştia ascultă doar posturi de radio ruseşti. Mortăciunile nu pot înţelege cele spuse în limba mamei mamei lor? Eu mă înfurii, iar ei mă bombardează cu Russkoe Radio, cînd ar crăpa el mai repede”…

După ce şi-a terminat de redactat cartea cu mărturii ale supravieţuitorii foametei, Alexei o trimise la editurile din R. Moldova, crezînd că a dat lovitura şi în sfîrşit o să le cumpere apartamente copiilor lui pe onorariul primit. Doar că editurile nu au sărit să-i dea bani, ci să-i ceară. Că-i o carte bună, dar nu pot risca editînd-o pe foamea asta, că nu cred c-o să se vîndă, pe cine mai interesează ce s-a întîmplat în secolul şi chiar mileniul trecut. Acum altceva se caută, a trecut vremea jurnalelor, memoriilor şi mărturiilor, iar istoria Basarabiei n-a interesat pe nimeni niciodată, nici pe străini, nici pe români, nici chiar pe basarabeni...

Cînd au luat băieţii manuscrisul şi l-au trimis la editurile din România, care l-au tot amînat, Alexei le-a spus, într-o zi, ca printre altele, că va muri şi nu va vedea manuscrisul ăsta publicat, „am să mor înainte să fie editat, o să vedeţi, aşa e soarta acestei cărţi”, a zis, iar băieţii au rîs iar, postmoderniştii. „Cum poţi să te gîndeşti la aşa ceva, a zis unul dintre ei, important e că-i foarte bună cartea, în rest – totul se va rezolva odată şi odată, şi asta în scurt timp. Nici n-am da-o la orice editură, acum trebuie s-o publicăm la o editură prestigioasă, dacă tot ai lucrat atîta la ea şi ai aşteptat atîta. Important e că-i foarte bună şi între timp mai publicăm texte din ea în presă!”.

Lucrurile, într-adevăr, începură să se dezvolte frumos. Băieţii i-au trimis unui pictor foarte bun imaginea pe care a ales-o el pentru copertă, „Help” de Dmitry Orlov, alb-negru, cu bătrînul desculţ cu mîinile ridicate în sus şi cu un spic care parcă îl străpunge şi pictorul acela din Arad, Alexandru Pecican, a făcut o copertă foarte frumoasă, chiar trei variante (a ales-o pe cea care i se pare mai potrivită, deşi toate trei sunt minunate), iar pentru coperta a patra a folosit o fotografie de-a sa de pe cînd începuse să lucreze la proiectul ăsta ambiţios. Ăla mai mare, care lucrează la Institutul Român de Istorie Recentă, a zis că deja au obţinut finanţare pentru carte şi acum chiar că nu are cum să nu apară pînă la sfîrşitul anului şi încă la cea mai în vogă editură, în colecţia „Document”, unde-şi publică IRIR-ul cărţile.

Dar a trecut anul, directorul institutului a fost schimbat şi n-a mai apărut cartea lui, ci… alta, una a unui prieten de-al noului director. Iar semnalele sunt, totuşi, foarte bune: chiar dacă încă n-a fost inclusă în vreun plan editorial, tot mai mulţi oameni au început să se intereseze de cartea publicată pe fragmente în revista băieţilor, Tiuk!

Într-o zi, după cele şase ore de limbă şi literatură, Alexei mergea spre casă cu pas întins, că-l chemase şi pe frate-so, şi pe finu-so la tăiatul porcului. I-a sunat şi pe băieţi, dar Prîslea nu poate să vină, că i-o expirat viza de şedere temporară, aşteaptă de 7 ani cetăţenia română şi pînă nu şi-o recapătă nu poate să iasă din România, pe cînd ăla mai mare a zis că de ce tot insistă să vină exact pe 19 mai, că abia a fost acasă şi oricum va trebui să se întoarcă în scurt timp, să-şi susţină examenul ăla pentru permisul de conducere, cică „Dă-l dracu’ de porc”.

Acasă deja îl aştepta şi finu-so, şi frate-so („Da’ ăsta n-a avut tot 6 lecţii, ca şi mine, cum de-o fi ajuns înaintea mea?”, se gîndi Alexei), şi cumătru’ Vasile, care-şi ascuţea cuţitul de-un perete al casei. Cînta Gică Petrescu, „Hai mai toarn-un păhărel, / Să ne veselim niţel”, iar frate-so l-a întîmpinat cu cuvintele: „Alic, auzi ce zice ăla?” Au tăiat porcul, s-au veselit, au mîncat şi au băut, iar cînd a plecat finul, Alexei a ieşit la poartă să-l petreacă. S-a apucat brusc de poartă, iar soţia lui, deşi-l ştia glumeţ şi mereu pus pe şotii, a fugit la el şi l-a prins în braţe.

Medicul a zis că a avut un infarct cerebral şi că a murit în 4 secunde, în picioare, nu împlinise nici 57 de ani, n-a ajuns să-şi vadă nepoţii, cum a visat, şi nici cartea de mărturii ale supravieţuitorilor foametei din anii 1946-1947…

 

Colaj

selectat și rânduit de Virgil Botnaru


acum ar trebui să se schimbe totul dar tocmai acum nu se schimbă nimic /Dumitru Crudu

toate sunt rahaturi menite să ascundă problema reală /Ion Buzu

nimic nu va

putea fi schimbat

nici vidul de pe

computer nici

golul hârtiei /Alexandru Vakulovski

și trupurile noastre simt asta /Mihail Vakulovski

ca o grijă sau ca o așchie care rămâne în piele /Hose Pablo

tăcerea are un contur pe care îl poţi atinge - /Alexandru Cosmescu

tot ce mai poți spune mi se lipește de gură /Moni Stănilă

cu gândul rămâi şi nimic mai mult /Victor Tzvetov

 

Alexei Vakulovski

 

Serbare cu ritual

 

Ce n-ar vorbi lumea, dar omul e o fiinţă extraordinar de originală. Eu încă n-am întîlnit doi reprezentanţi ai speţei umane înzestraţi cu aceleaşi calităţi. Şi deoarece ne aflăm în prag de nou an, vreau să vă povestesc despre prietenul meu Vsevolod Căpăţină, om erudit şi sociabil. Camaradul Vsevolod face parte din acea rară specie de oameni, care ştiu cu siguranţă că zilele noi aduc bucurii noi. Pregătindu-se de revelion, el a frunzărit cîteva enciclopedii, nişte lucrări solide de-ale folcloriştilor şi, înarmat pînă în dinţi cu înţelepciune, a intrat în casa de cultură. Şi nu s-a îmbrăcat cu costumul său de gală adus de un verişor-marinar tocmai din Veneţia, ci, conştient de adevărul că în seara de revelion la unele popoare sunt răspîndite jocurile cu travestitul, şi-a înfăşurat în jurul capului o bucată de pătură pufoasă, a îmbrăcat o pereche de şalvari şi s-a prefăcut într-un turc sadea. Deoarece luna ianuarie e denumită în cinstea lui Ianus, zeul porţilor şi uşilor, stimabilul Căpăţînă, intrînd în hol, se închină în faţa uşii, apoi o izbi cu piciorul, demonstrînd astfel că ştie obiceiurile de pe vremea lui Iulius Caesar şi, totodată, ca om contemporan ce este, le dispreţuieşte total. Clar ca bună ziua, prietenul Vsevolod n-a venit primul la serbare, dar a întîrziat în limitele cuviinţei. Aşa că o sală întreagă a avut fericita ocazie de a-i aprecia tezaurul de informaţii. El hotărî să-i lase pe toţi în urmă şi, conform unei datini din Birmania, înşfăcă o căldare cu apă şi, stropind spectatorii, le ură viaţă îndelungată şi liniştită. Uitase numai că în ţara aceea îndepărtată revelionul vine în aprilie, după perioada ploilor torenţiale, aşa că acolo un strop de apă e binevenit, iar la noi, în miezul iernii, brrr! Îl readuse la realitate un flăcăuan care, cunoscînd numai legile pămîntului, îl smuci o dată de piept că bietul Căpăţină mai era să ragă ca buhaiul din prea frumoasele noastre urături. Memoria lui fenomenală îi semnală că în buzunar are un cărbune şi o scrumbie învelite în polietilenă – datină adusă de pe meleagurile scoţienilor, aşa că azvîrli mangalul în direcţia flăcăului cu apucături de haiduc, vrînd, probabil, să-i spună că anume cărbunele simbolizează căldura. Nu reuşi să scoată şi scrumbia, simbol al belşugului, căci fu nevoit să caute izbăvire într-un horn, pe unde, conform spuselor ţăranilor italieni, intră zîna Befana şi pune mici daruri în ghetele copiilor. Horn în casa de cultură nu era. Aşa că bietul Căpăţînă fu nevoit să facă un salt peste cap şi un pantof de-al lui zbură peste umăr căzînd cu vîrful spre uşă (în Norvegia acest gest le-ar sugera fetelor că în casa lor va fi nuntă). Vsevolod a înţeles că nu-i va fi dat să rămînă celibatar. Deci urma să-şi aleagă o zînă, o floare, o superbă fiinţă cum n-a mai văzut nimeni din moşi-strămoşi, căci nu în zadar i-au zis oamenii Căpăţînă. Roti capul după acele ceasornicului, dar întîlni numai priviri încruntate şi instinctul de autoapărare îi dictă să-şi găsească un refugiu, căci la multe te poţi aştepta de la nişte oameni înfuriaţi. Dar… slavă capului plin de informaţii! Creierul lui, computer supermodern, îi şopti că în mitologia popoarelor care au vieţuit între păduri (celţii, bunăoară, slavii, germanii, triburile din Africa Ecuatorială şi din bazinul fluviului Amazon) credeau că arborii, şi mai ales brazii, sunt înzestraţi cu putere magică. Aşadar, salvarea era în brad. Pînă a ajunge lîngă Alba ca Zăpada, îl trînti la podea pe Moş-Gerilă, obicei nemaiîntîlnit deocamdată nici la un popor civilizat. Forţele întunericului se apropiau de dînsul încet, dar sigur.

Vsevolod, înfricoşat, îngînă:

- Aho, aho, copii şi fraţi,

Staţi puţin şi nu mînaţi,

Lîngă boi v-alăturaţi

Şi cuvîntu-mi ascultaţi…

Rezultatul aşteptat întîrzia şi el, văzînd că puterea fermecată a cuvîntului nu alungă forţa necuratului, hotărî să aducă jertfe pentru a îmbuna spiritele. Victima deveni capătul păturii făcut turban, aruncat pe o creangă de brad. Toţi priveau nedumeriţi, nepricepînd unde a dispărut turcul şotios, iar Vsevolod Căpăţînă sări spre uşă declamînd cu avînt:

- Roata, măi!

- Hăi! Hăi! îi răspunseră chiar şi pereţii lăcaşului de cultură, iar eroul nostru enciclopedist dădu bir cu fugiţii.

Acasă, părinţii l-au poftit la masă cu bucate alese: răcituri de cocoş, cartofi cu carne de raţă, gîscă umplută… Dar eruditul Vsevolod le-a lămurit că, după un sănătos obicei al ungurilor, la masa de revelion nu se servesc mîncăruri pregătite din pasăre, căci împreună cu asemenea vietate poate să zboare şi fericirea din casă. Altă vorbă e un purcel, îşi încheie el monologul şi puse mîna pe cuţit, iar sărmanilor părinţi li se înnodă limba în gură, speriindu-se că feciorul vrea să taie porcul. Spaima lor, însă, n-avea nici un suport real. Amicul nostru Vsevolod Căpăţână mai şterse colbul de pe o uitată datină: începu să mănînce usturoi.

După un pic de reculegere, rezumă:

- Las’ că nu mai moare nimeni din asta. Mîine mă duc cu semănatul.

Şi se va duce. Numaidecît se va duce. Iar noi vă spunem:

- La anul şi la mulţi ani!

 


Moartea lui Moş Gerilă


La adunarea SRL-ului ,,Să păşim înainte, că înainte era mai bine” a fost rezolvată o singură întrebare: cine merită să fie în anul acesta Moş Gerilă? Spre cinstea lucrătorilor, trebuie să vă spun că toţi vroiau să ia tolba în spate. Ce n-am zice noi, dar să aduci o bucurie în ajun de Anul Nou e un lucru mare, căci, mai ştii, oamenii te vor ţine minte un an întreg, te-or pomeni de bine, poate… dar ce să mai întindem vorba?

După multe dezbateri, alegerea căzu pe căpăţîna lui Pechea Doagă şi el radia. Nu se simţea omul chiar cel mai destoinic în tot colectivul lor cimentat, dar argumentul principal era în favoarea lui. Pechea avea o înfăţişare, ori un look, cum se zice acum, ce aduce cu bătrînul fermecat din imaginaţia ţopîrlanilor: nişte mustăţi ţepene îi acopereau gura, un nas impunător îi umbrea barba care încă nu avuse timp să crească pînă la măsura trebuincioasă, dar cu vată se pot face minuni – vorba lui Michea Albu, bărbatul felceriţei din sat.

Zis şi făcut. Au umplut cu daruri un sac mare şi l-au aburcat într-o căruţă. Michea a luat hăţurile, Pechea se înţoli într-un cojoc de culoare vînătă şi… fă bucurie oamenilor. O luară din partea de sus a satului. La primul gospodar Michea a bătut la fereastra din susul casei, iar Pechea a intrat pe uşa din jos şi efectul a fost uluitor. Copiii băteau din palme, gazda chemă mult doriţii oaspeţi la masă, iar soţia lui privea înmărmurită la barba sclipitoare a moşului. După vreo două-trei urări de bine, Moş Gerilă trase un dans în casă de-i rămase urmele cizmelor parcă turnate în bronz pe podea. Toţi erau veseli şi fericiţi, şi cînd ieşeau pe poartă, Michea rosti mişcat:

- Măi, parastasul mă-tii… da tu eşti artist!

Pechea nu binevoi să răspundă.

Cam aşa le merse şi mai departe: într-o casă i-au pus pe gospodari de bine la cale, în alta voiniceşte au urat, în a treia – cu foc au dansat. Au împărţit ei veselie la dreapta şi la stînga, dar, cum se vede, le-a fost scris să întîlnească şi greutăţi. Mă rog, aşa-i viaţa. Bucuria le-a trecut în scîrbă atunci cînd unul din ei sună alarma:

- Opreşte, măi!

- Da ce-i, cumetre?

- D-apoi nu vezi că s-a spart o roată la căruţă?

- Ia-ti, bre, ce oameni! Azvîrl chiroane unde li se nimereşte.

- Dacă-s fără iducaţie… N-ai o roată zapas?

- Cum nu? Ştii doar unde lucrez eu.

I-au salvat nişte pici care în luna aceea dusese la capăt studierea aprofundată a ,,Abecedarului”. Micii savanţi le-au lămurit eroilor noştri că roţile căruţei lor nu se sparg măcar să baţi în ele cu un dinte de boroană. Că-s din fier. Tare s-au mirat Pechea şi Michea de dezvoltarea precoce a tinerei generaţii. Chiar începură să dezghioace veşnica întrebare a oului şi a găinii. Dar timpul nu-i cruţa. S-au urnit înainte. Şi tot aşa, ieşind dintr-o casă şi intrînd în alta, Pechea ajunse la adevărul că el, într-adevăr, e Moş Gerilă, iar lui Michea începu să-i pară că el e Alba-ca-Zăpada. Şi, ca să-i fie mai uşor, s-a descălţat de cizme şi o obială mai întinsă se ridicase la rangul de şorţuleţ.

Cînd li s-a deschis următoarea uşă, Pechea a împărţit darurile şi începu să facă nişte semne pe o hîrtie cu lista norocoşilor, cum se vede. Toţi l-au înconjurat privindu-l cu respect, că nu vezi chiar în toată ziua un Moş Gerilă cărturar. El răsuflă uşurat:

- Mai trecem pe la o familie şi gata.

Bărbatul, de, ca bărbatul, toarnă agheasmă de patruzeci de grade. După ce goli paharul, lui Moş Gerilă i se păru că-i la nuntă şi a dat să-l azvîrle la pămînt întru sănătatea şi fericirea tinerilor, cum văzuse el că se procedează într-un sat de caţapi, dar nimeri în fereastră. Un val de aer rece şi umed intră în casă şi stăpînii făcură feţe posomorîte.

- Asta-i boală cu leac, preacinstiţi gospodari, glumi Pechea, nu mai staţi botoşi.

Dar fu nevoit să-şi ia tălpăşiţa, căci stăpîna casei, auzind că boala-i cu leac, hotărî să înceapă tratamentul.

Cînd au ajuns la ultima casă, Michea a bătut la fereastra din jos, iar Pechea a vrut să intre prin uşa din sus, dar acolo ea lipsea. Au hotărît s-o caute. Michea o căuta pe jos, iar Pechea – pe sus. Ea apăru pe neaşteptate şi Moş Gerilă ateriză în mijlocul casei. Pechea dezgropă ultimul cadou ce se tupilase la fundul sacului. Capul casei l-a îmbrăţişat şi-l sălta în sus pe oaspetele drag, iar stăpîna casei îi trăgea cizmele din picioare, lucru, de altfel, destul de anevoios. Copiii ciripeau bucuroşi:

- Moş Gerilă! Moş Gerilă!

Iar moşul bolborosea un descîntec. Apoi îşi aduse parcă ceva aminte şi strigă cu voce de căpcăun: ,,Micheeeeea! Alllbaaaa!” şi se rezemă de podea. Capul casei se repezi după apă vie, iar copiii plîngeau amar că la dînşii a murit Moş Gerilă. Mai mare blestem nici nu se putea afla pe lumea asta… Iar barba, nepreţuita barbă a lui Moş Gerilă s-a desprins de stăpîn şi a nimerit în mîinile unui flăcăuan de vreo trei ani şi jumătate, care se dovedi a fi o fire inventivă de gospodar, căci a început a-şi şterge încălţămintea cu ea. Aşa s-a făcut că vata atît de anevoios procurată de la preaserioasa consoartă a lui Michea Albu a adus pînă la urmă un folos real, pragmatic. Văzînd tragedia lui Moş Gerilă, Alba-ca-Zăpada în cel mai ruşinos mod a dat bir cu fugiţii. A ajuns pînă la căruţă şi s-a prăvălit în ea.

Şi puteau să vadă atunci oamenii cum pe drum, încet, doi cai duceau la grajd un om cu picioarele goale care se tîrau prin omătul moale ce începu să plutească spre pămînt şi care prevestea în noul an o roadă bogată.

La prima adunare a SRL-ului din anul acesta a fost discutată iarăşi o singură întrebare: cum a apărut aşa nitam-nisam şi Alba-ca-Zăpada? Vinovat l-au găsit pe brebantul de Moş Gerilă şi în hotărîre au scris că pentru asemenea rol de răspundere Pechea nu-i bun. Trebuie ales altul. Mai sănătos.

 

Răzvan Petrescu

 

Scrisoarea 5

Decembrie 1980

Bulevardele sînt pline de ceva moale şi alb. Zăpada a căzut nu se ştie de unde peste oraş. Şi băltoacele au dispărut sub ea. Şi trebuie să mă ierţi că nu ţi-am scris de atîta timp. Nu am făcut-o pentru că am fost ocupat să-mi înmormîntez un prieten. Între două sau trei scrisori de-ale mele, între foaia în care îţi spuneam că exista pe aici, în cercul ăsta al meu, un om cu o bubiţă roşie pe un testicul, şi foaia asta pe care îţi scriu acum cînd ninge, acel om a murit. În răstimpul a două sau trei scrisori, guguloiul ăla numit cancer s-a mărit, s-a iritat şi şi-a trimis peste tot tentaculele mocirloase, ajungînd la plămîni, lucru care l-a împiedicat tot mai mult pe Adrian (ţi-am mai spus că nu îl cunoşti) să mai respire. Şi într-o bună zi n-a mai respirat. Deloc.

Nu o să îţi scriu acum despre cum Adrian, 1957 – 1980, a ştiut de fapt despre ce e vorba şi ştiam şi eu despre ce e vorba şi poate că şi alţii, dar nu ne venea să credem şi ne plăcea să nu ne vină. Despre glasul lui în urechea mea pe care obişnuiesc să o lipesc pe receptorul murdar de atîtea degete. Despre faptul că nu îmi iese din cap glasul. Despre cît de puţin pot trăi oamenii buni şi cît de mult, de obicei, oamenii răi. Despre cît de calm şi ferm a fost el, cum a ştiut să suporte totul, preocupat mai mult să nu îi supere pe ceilalţi cu plictisitoarea lui boală. Despre faptul că-mi era drag. Şi despre faptul că nu numai mie. Nu îţi scriu nimic din toate astea. Pentru că, acum cîteva zile, mai aveam încă pe ghete urme de frunze din cimitir. Sub un morman de flori, habar neavînd de mormanul de flori, de aproape trei săptămîni, Adrian continuă să fie mort. Obişnuinţa asta hilară şi tragică de a ne îngropa morţii. Neînţelegerea asta. Şi cerul din ziua aia, senin, cu soare şi cu tot, ca de obicei. Şi imbecilitatea cumplită a lucrurilor. Şi faptul că.

De pe raftul cu benzi îmi aleg una, un păianjen alb, microscopic, dă din picioruşe. Îl las să dea. Pămîntul pe care calc. Obişnuit cu călcatul pe el şi cu morţii şi cu restul. Aşteptînd. Cu o răbdare feroce. Şi lacrimile care vin şi pleacă şi iar vin. Printr-un fenomen endocrin, se pare.

Cum stăteam acolo, toţi cam de o vîrstă, răsfiraţi cenuşiu în jurul mormanului de coroane. În blue jeans şi ghete. Unii sprijiniţi de copaci, alţii aşezaţi pe lespezile din jur, respirînd încet în marele oraş al morţii, decupîndu-ne în nemişcarea noastră, caligrafic, pentru totdeauna, în cap şi în globii ochilor, faţa aceea cu ochii înroşiţi, băieţii aceia cu părul lung şi neîncrederea săpată printre firele de barbă, tipul ăla cu ochelari care plîngea, şi fata aceea încremenită cu capul întors şi cu părul căzîndu-i lung şi trist de o parte şi de alta a feţei, întoarsă mut spre zgomotul pămîntului peste Adrian, aşa cum se sprijinea ea de o cruce albă, înaltă, de marmură, cu mîinile în buzunare şi pantofi de tenis albi şi plîngînd chiar dacă nu se vedea.

Zgomotul frunzelor. Coroanele peste crucea de lemn brun, care acum sînt probabil de mult furate de haimanalele din colibele din jurul cimitirului. Flori colorate şi neverosimile şi fără legătură cu faptul că acolo, sub doi metri de pămînt, îngheţat şi palid, cu barbă şi păr lung şi negru, în costum nou, cu cravată şi pantofi noi, cu ochii lui blînzi şi frumoşi şi castanii şi închişi de tot şi cu figura galbenă şi suptă, Adrian stă, neplăcut surprins, sînt convins, de situaţia în care se găseşte.

Coroane peste crucea de lemn brun, care peste cîţiva ani va fi putred şi negru şi ros şi din Adi nu va mai fi nimic, nici măcar sicriul, pentru că în liniştea aceea, în liniştea aceea a atîtor oameni care respirau şi le era frig şi rău şi nu le venea să creadă, puteai să-ţi închipui un vierme alb şi gras strigînd din vîrful unui fir de iarbă, „Masa”, şi restul.

Şi iată cum mi-a trecut prin cap că nu sîntem măreţi, dar deloc, zidiţi aşa în carnea asta obligată la un moment dat să putrezească.

O singură lopată, poate două, pot îngropa, în cîteva minute, pe cineva pe care nu-l credeai că e în stare să se lase îngropat cu uşurinţă.

O bucată de fier, cu mîner lung, din lemn. Ce porcărie.

Mai fusese şi o pisică, mai înainte de cimitir, în curtea în care se strînsese lume multă pentru slujbă, aşteptînd ca Adi să fie scos pe fereastră şi nu pe uşă, pentru că nu avea loc. O garoafă care atîrna dintr-o coroană. Şi pisica cenuşie dînd cu lăbuţa în ea, în garoafă, neînţelegînd nimic decît jocul, pisica. Şi faptul că mi-a venit să zîmbesc şi mi-a fost ruşine. Nu vreau să-ţi scriu cum arăta Emilia, prietena lui, care venea de la perfuzii şi spital, pentru că doctorii, prietenii oamenilor şi animalelor, au salvat-o, scoţîndu-i cumva cele trei flacoane de sedative înghiţite nu de dragul gestului şi nici pentru că aşa făceau ăia care se iubeau în antichitate, ci pur şi simplu şi de-adevăratelea, neştiind că nu ai dreptul la moarte de capu’ tău, nu ai dreptul la nimic, niciodată, niciunde. Cît trăieşti şi te joci de-a omu’ mare. Pe urmă, poate, cine ştie…

Deci aşa arăta Emilia în ziua aia cînd claxoanele au fost apăsate cu unicul nostru drept, ăla de-a fi neputincioşi şi furioşi pe chestia asta. Cînd Adi s-a aşezat în sicriu cu totul, pe camion, şi claxoanele au început să urle. Şi dacă mai urlau mult, am fi început şi noi, ăia două sute de oameni de acolo, cu coroane cu tot, să urlăm.

Ne uitam la el şi la ea cu părul ei blond aplecat peste părul lui negru, despărţiţi acum de ceva inconsistent şi neverosimil şi mai puternic decît orice zid, aşa cum stătea el în cutia aia abjectă, arătînd atît de fără viaţă şi artificial, parcă ar fi fost confecţionat de o unitate specială pentru un public cu gusturi funerare, încît mulţi nu au făcut legătura cu Adi pe care îl cunoşteau şi care de obicei se mişca, zîmbea, făcea, în sfîrşit, un zgomot familiar. N-au făcut legătura şi s-au dus acasă. Căutînd pe drum cel mai mic pretext, fie şi o furnică, pentru a-şi întări senzaţia că, pe undeva, era vorba de o farsă.

Că nu era o farsă, îţi dădeai seama doar ascultînd aerul impregnat pînă la os de strigătele mamei lui Adi. Cînd nu poţi face nimic, ţipi, şi ţipi din ce în ce mai tare. Pe de o parte, pentru că nu mai poţi face altceva. Pe de alta, pentru că speri că, dacă ţipi tare, şi mai tare, cît poţi tu, poate se întîmplă ceva. Poate aude cineva.

Şi cînd te convingi că nici nu se întîmplă, nici nu te aude cineva, începe grozăvia. Pe care eu am văzut-o, de data asta. Aşa, cum stăteam cu o coroană în mînă, în capul coloanei de coroane. Atunci începe grozăvia. Începe cînd nimeni nu mai ţipă.

Şi cum îmi vine şi mie să plîng scriindu-ţi toate astea pe care nu ţi le-am putut spune mai devreme, stînd aşa şi ascultînd Concertul nr. 2 al lui Paganini şi apropiindu-mi retina de imaginea Emiliei, neverosimil de frumoasă, neverosimil de disperată, de blondă, de fără zîmbet, acum, în capela cu coloane, în care ne-am luat noi rămas-bun, şi ea s-a aplecat, mai albă decît tencuiala din jur, cu părul răsfirat prin sicriu, şi a rămas aşa, o clipă, atît cît să-l sărute pe Adrian pe gură.

După aia, Adi a rămas acolo, cu sărutul ei pe buze şi cam atîta tot, şi mie în momentul ăsta, de trei săptămîni el fiind sub doi metri de pămînt, venindu-mi greu, foarte greu.

Şi cum ninge acum. Cu fulgi mulţi şi mici şi cristalizaţi şi albi, ca să vezi. Ninge peste tot şi zgomotele sînt înfundate şi-mi aduc aminte de tăcerea dintre copacii cu crengi subţiri. Noi, opriţi acolo o clipă, privindu-i pe cei trei gropari aruncînd pămîntul, metodic, profesionist. Uitîndu-ne, aşa, la ei. Şi ei neuitîndu-se niciunde, doar aruncînd pămîntul. Apoi am aşezat coroanele. Cu aceeaşi senzaţie de gol ca pe drumul pe care-l adusesem pe Adi pînă la cimitir. Cu aceeaşi senzaţie că trebuie să spunem ceva, să facem ceva, şi nu ştiam ce. Pentru că faptul că ne durea era prea puţin.

Şi liniştea aia după ce mormîntul a fost cufundat sub flori. Aproape pace. Şi faptul că ştiam că de acolo, de sub cei doi metri de pămînt, lui Adi i-ar mai fi plăcut să mai audă o dată muzica pe care a îndrăgit-o atîta. Pentru care a respirat el, cît a respirat. Pentru că omul ăsta cînta rock într-o formaţie, iubea imens muzica. Atît de mult. Şi durerea că nimănui nu-i trecuse prin cap să aducă ceva, să punem acolo, lîngă cruce, ceva din care să cînte Dylan pentru ultima oară „Tommorrow is a long time, as I lay in my bed, once again”. Nenorocitul ăla de ireparabil. Avînd senzaţia că nici puţinul lucru pe care-l mai puteam face pentru Adrian nu l-am făcut, atunci, în ultima clipă în care am rămas singuri, noi, prietenii lui, şi cu el, în prima zi a noii sale ipostaze.

De cîte ori mănînc sau nu mănînc mi-aduc aminte de masa aceea lungă acoperită cu alb. Şi cu tăcerea noastră. Apoi, puţin cîte puţin, vin, ţuică, gogoşari. Cu obrajii încetul cu încetul acoperindu-se de roşeaţa căldurii şi de vin şi de faptul că noi mai eram încă vii. Care nu diminuase pentru a lăsa loc rîsului. Se dilatase doar, striat de zîmbete triste, umplînd doar golul de pînă acum.

Apoi, trişti şi cu stomacul plin, ne-am dus acasă. Unde am plîns.

Acum ninge. Greu, bogat, peste Bucureştiul cenuşiu. Altfel, mă simt destul de bine, doar că nu mai pot dormi ca lumea, şi mi-am împînzit creierul de coşmaruri şi sînt tot timpul neliniştit, neînţelegînd, cu o teamă de om hărţuit. Şi cum am ajuns la concluzia că toţi nu facem altceva decît să aşteptăm să crăpăm, aştept şi eu cu groaza în suflet să aud de alte şi alte şi alte lucruri neplăcute, cum l-am auzit în sâmbăta aia pe fratele lui Adrian, la telefon, ştii ceva, Adi nu mai e, cum nu mai e, uite-aşa, s-a dus. Toata viaţa m-am temut de lucruri nenorocite, cu o spaimă nejustificată, o spaimă de femeie isterică, şi de lume, şi de lucruri. Acum spaima asta a căpătat un contur, un obiect real. Perfect. E perfect. Şi stau aşa, vieţuitor, nici vegetal, nici animal, nici mineral, nici nimic, simţind doar moartea lui Adrian ca pe o gravă ameninţare asupra eului meu plăpînd.

Aşa că la mulţi ani, Mihai. Nu ştiu dacă acolo, în Franţa, anul nou vine simultan cu ăsta de aici, oricum sper că faptul că te iubesc foarte mult şi că mi-e dor de tine să-ţi parvină la timp, odată cu Moş Crăciun sau Gerilă sau cum i-o mai fi zicînd. Iartă-mă pentru scrisoarea asta tristă, dar simţeam nevoia să-ţi scriu toate lucrurile (din care am mai scos oricum trei sferturi), care mă rod dimineaţa. Şi cui dracu’ pot eu să spun ce gînganie mă supără, dacă nu ţie ?

Ţi-am primit scrisoarea cu Parisul şi cîrciuma din Cartierul Latin şi Maxime le Forestier şi Isabelle şi beţia cu patronul şi ţi-am simţit îngrijorarea tristă de început de an şcolar, într-o lume nouă, fără prea mulţi prieteni, fără nimeni să-ţi vorbească româneşte, cu excepţia ta, la oglindă, bănuiesc că treci uneori prin momente grele. Dacă stau bine să mă gîndesc, prea grele. Ce dracu’, doar sîntem atît de vulnerabili. Ai văzut. Şi mi-a plăcut foarte tare scrisoarea şi m-a apucat aşa, un dor de tine. După aia a murit Adrian. Şi după aia a început să ningă.

(din „Scrisori către Mihai”, Ed. Curtea Veche Publishing, 2014)