FDC Bv 2014

Premiile FESTIVALULUI DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ,

ediţia a XXV-a Braşov, 24-30 noiembrie 2014


Juriul, format din Maria Zărnescu (critic de teatru), Adrian Titieni (actor, Rectorul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”), Radu Alexandru Nica (regizor), a acordat următoarele premii:


Premiul special al Juriului, ex aequo:

DIANA ROMAN, pentru rolul Becca din spectacolul Un pic prea intim de Rajiv Joseph,

regia Cristi Juncu (Teatrul NOTTARA, Bucureşti)

şi

ANDREI CĂTĂLIN, pentru rolul Bob din spectacolul American Buffalo de David Mamet,

regia Vlad Massaci (Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov)


Premiul pentru scenografie:

COSMIN ARDELEANU, pentru spectacolul Un pic prea intim de Rajiv Joseph,

regia Cristi Juncu (Teatrul NOTTARA, Bucureşti)


Premiul pentru cea mai bună actriţă:

VIORICA GEANTĂ CHELBEA, pentru rolul Ruth Steiner din spectacolul Povestiri alese de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu (Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov)


Premiul pentru cel mai bun actor:

TEODOR CORBAN, pentru rolul Charlie Aiken din spectacolul Acasă, în miezul verii de Tracy Letts, regia Claudiu Goga (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi)


Premiul pentru regie:

VLAD MASSACI, pentru spectacolul American Buffalo de David Mamet

(Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov)


Premiul de Excelenţă:

Echipei de creatori a spectacolului Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule? de Cătălin Ştefănescu, adaptare după Moromeţii de Marin Preda, regia Alexandru Dabija, protagonişti: Marcel Iureş şi George Mihăiţă (Teatrul ACT, Bucureşti)


Marele Premiu:

Acasă, în miezul verii de Tracy Letts, regia Claudiu Goga

(Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi)

 

De la comedie neagră la „feerie naţională” în ultimele două zile ale

Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Braşov

Sâmbătă, 29 noiembrie, este ultima zi din Festivalul de Dramaturgie Contemporană în care sunt prezentate spectacole în competiţie. Astfel, la ora 17.00, Teatrul „Sică Alexandrescu” va intra în concurs prin spectacolul Povestiri alese de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu. Piesa Povestiri alese „o piesă inteligentă, provocatoare, o piesă care atinge resorturile intime ale fiecăruia”, cum nota The Daily Telegraph la premiera londoneză, este scrisă în 1996. În ea autorul îşi foloseşte experienţa de pedagog oprindu-se, ca subiect, asupra relaţiei mentor–discipol, printr-o fină analiză şi conducere a personajelor, ce demonstrează ştiinţa dramaturgului american în a descifra psihologia relaţiilor. Pe scena Sălii Studio le puteţi vedea în acest dialog scenic pe Viorica Geantă Chelbea şi pe Maria Gârbovan. Decorul spectacolului este realizat de Bogdan Spătaru, iar costumele de Maria Tache.


Seara va continua, la ora 20.00, cu un spectacol în care publicul braşovean îl va putea întâlni pe Florin Piersic Jr., atât în calitate de actor, de regizor, cît şi de traducător al textului Tom şi Jerry de Rick Cleveland. Nu este pentru prima dată când Florin Piersic jr. este preocupat de dramaturgia americană, de data acesta alegând o comedie neagră, un text semnat de Rick Cleveland, cunoscut ca dramaturg dar şi ca scenarist de seriale TV. Tom şi Jerry sunt doi ucigaşi plătiţi. Ei aşteaptă un telefon care să le confirme comanda de a-l lichida pe Stanley, victima care stă pe scaun spunând bancuri. Replicile sunt scurte, sunt spuse rapid, sunt pline de umor şi totuşi... în spatele lor este ascunsă relaţia dintre viaţă şi moarte, astăzi când banalitatea răului pare a fi devenit o obişnuinţă.

Închiderea ediţiei a XXV-a a Festivalului de Dramaturgie Contemporană va avea loc duminică seară, la ora 19.00. Conform tradiţiei, Festivitatea de premiere va aduce pe scenă câştigătorii acestei ediţii. Juriul este format din Maria Zărnescu (critic de teatru), Adrian Titieni (actor, Rectorul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti), Radu-Alexandru Nica (regizor).


Festivalul se va încheia cu spectacolul de gală Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, produs de Teatrul Naţional Cluj. „Textul este un muzical, o feerie naţională muzicală, textul original este plin de cântecele, iar profitând de acest lucru
ne-am pus şi noi pe cântecele dar… pe ale noastre sau, mai bine zis pe ale Adei Milea... ele ilustrează personaje, situaţii, anumite momente de vârf… Muzica exprimă de obicei mult mai bine decât textul, dacă e şi bună, şi nimerită, iar teatrul este în general prea inundat de cuvinte…“ – spunea Alexandru Dabija într-un interviu. Din distribuţie fac parte : Anca Hanu, Miriam Cuibus, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Romina Merei, Adriana Băilescu, Patricia Brad, Matei Rotaru, Ionuţ Caras, Radu Lărgeanu, Cristian Grosu, Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Dragoş Pop, Cristian Rigman, Miron Maxim, Silvius Iorga, Mihnea Blidariu. Scenografia: Cristian Rusu. Muzica originală: Ada Milea şi Anca Hanu. Mişcare scenică: Florin Fieroiu.

Festivalul de Dramaturgie Contemporană continuă cu

Neil Simon, David Mamet şi... Marin Preda

Miercuri, 26 noiembrie – cea de-a treia zi a Festivalului de Dramaturgie Contemporană Braşov aduce pe scenă un autor american de mare succes: Neil Simon. Între anii ’60 şi ’80, numele lui devenise echivalent, pentru teatru, cu numele lui Steven Spielberg, în lumea filmului. Opera sa prolifică include comedii uşoare, comedii „negre”, câteva opere autobiografice, scenarii pentru comedii muzicale. De asemenea, a scris peste douăzeci de filme de lung metraj, multe dintre ele premiate. Dintre toate textele lui Simon, Ion Caramitru, cel care semnează regia spectacolului Bârfe, zvonuri şi minciuni, a ales o farsă. O comedie a cărei acţiune este plasată în sfera înaltă a societăţii americane, o comedie cu răsturnări de situaţii amuzante şi replici pline de spirit. Decorul este realizat de Cătălin Ionescu Arbore, iar costumele de Liliana Cenean. Din distribuţie fac parte: Marius Bodochi, Cecilia Bârbora, Silviu Biriş, Rodica Ionescu, Armand Calotă, Oana Ioachim, Florentina Ţilea, Gavril Pătru, Victoria Dicu, Dorin Andone.

Joi, 27 noiembrie (ora, 17.00) este prima zi în care unul dintre spectacolele Teatrului „Sică Alexandrescu”, prezente în programul de Festival, este programat. American Buffalo face parte din lucrările de tinereţe ale lui David Mamet, un alt autor american de succes, dar din generaţia mai tânără.

Ca în mai toată opera sa, şi în American Buffalo ficţionarea pleacă de la o întâmplare trăită de autor. „Macy, colegul meu, şi cu mine, povesteşte Mamet, ne-am mutat în Chicago. Locuiam într-o magherniţă. Eram lefteri... Într-o seară m-am dus la el să vorbim despre nişte echipamente pentru un spectacol şi am deschis frigiderul. Înăuntru era o bucată mare de brânză. Nu mâncasem nimic de ceva vreme şi am tăiat o felie mare. Macy mi-a zis: «Ştii ce? Poartă-ţi singur de grijă!». Replica asta m-a rănit foarte tare şi m-a frământat câteva zile. Apoi, când am început să scriu, din această frustrare s-a născut prima scenă din American Buffalo, cea în care Teach intră în magazinul de vechituri furios căci tocmai i se spusese acest lucru... şi apoi, textul s-a construit de la sine.” – un text despre alegeri personale. Regia spectacolului este semnată de Vlad Massaci, scenografia de Andu Dumitrescu. Din distribuţie fac parte: Mihai Bica, Demis Muraru, Andrei Cătălin.

O întâlnire inedită cu romanul Moromeţii de Marin Preda se va face, în seara de joi (ora 20.00), prin prisma spectacolului Teatrului ACT: Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?, adaptare de Cătălin Ştefănescu. Spectacolul, ce poartă semnătura regizorului Alexandru Dabija, va fi totodată un regal actoricesc, doi mari actori ai scenei româneşti Marcel Iureş şi George Mihăiţă dezbat, se contrazic, se tachinează intrând în pielea celebrelor personaje: Moromete şi Cocoşilă.

Continuă şi întâlnirile cu cartea de teatru. De data aceasta este vorba de un volum editat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” (cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, în parteneriat cu Editura Cheiron). Tadeusz Kantor – Scrieri despre teatru este prima selecţie din cele mai importante texte semnate de legendarul artist vizual şi om de teatru, figură inconturabilă a secolului XX. Selecţia textelor a fost făcută de Krzysztof Pleśniarowicz, fost director al Cricotecii de la Cracovia – Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor, şi curator al celei mai ample ediţii de până acum a Scrierilor lui Kantor.

După americani, dramaturgie est-europeană la

Festivalul de Dramaturgie Contemporană Braşov

Cea de a cincea zi de Festival se deschide (vineri, 28 noiembrie, ora 17.00) cu un spectacol susţinut de actorii Teatrului „Sică Alexandrescu”, după un text scris de Vasili Sigarev – autor rus din noul val, figură nonconformistă, perceput de multe ori ca un teribilist al generaţiei sale Exponent al noii dramaturgii ruse extrem de puternice şi extrem de directe, Vasili Sigarev este adânc ancorat în realitatea noii Rusii. Abuzurile, viaţa înecată în alcool, cruzimea unei societăţi instabile, debusolările generaţiei tinere sunt subiectele care îl preocupă.

În piesa Olenka (cu titlul original Phantom Pains), Sigarev tratează, în aceeaşi cheie crud-socială şi promiscuu-umană, problema iubirii şi a absolutului ei. Un depou. Doi paznici tineri şi durerea unui suflet amputat. Sufletul Olgăi. Olga revine în fiecare noapte în locul unde soţul ei a murit strivit de un tramvai, căutând fantomele unei poveşti pe care vrea să o ţină în viaţă, în încercarea zadarnică şi repetitivă de a o retrăi... Regia spectacolului este semnată de Sânziana Stoican, scenografia de Valentin Vârlan, din distribuţie făcând parte: Iulia Popescu, Demis Muraru, Silviu Debu, Relu Siriţeanu, Denisa-Anne Marin.

Seara continuă, la ora 20.00, cu un text românesc scris de Mimi Brănescu: Acasă la tata. Cunoscut pentru piesele sale (Dumnezeul de a doua zi; Flori, fete filme şi băieţi; Bigudiuri etc.), şi pentru serialele TV ale căror scenarii le-a scris (La fierbinţi, Fetele marinarului, Lombarzilor 8), Mimi Brănescu mărturisea că îşi găseşte sursa de inspiraţie în lumea oamenilor simpli, în viaţa lor de zi cu zi. Am recunoscut, spune şi Vlad Massaci – regizorul spectacolului vorbind despre Acasă la tata, în personajele piesei chintesenţa unei lumi în care bunul-simţ a fost exilat. Oameni buni, în fond, care se descompun în faţa unei sticle, de parcă ar fi turnat cineva acid pe ei. Şi toate astea povestite cu atât de mult umor şi cu atâta răbdare şi iubire de către Mimi în scriitură, şi de către noi în spectacol, încât am impresia că undeva, mică, ascunsă, mai există încă speranţă. Sper din tot sufletul să nu se vadă doar comedia, ci şi marea tristeţe care ne-a cuprins pe toţi.” Spectacolul este produs de Teatrul de Comedie din Bucureşti. În distribuţie: Vlad Zamfirescu, Marius Florea Vizante, Mirela Oprişor, Laura Creţ, Gheorghe Dănilă, Mihaela Măcelaru, Florin Anton. Scenografia: Andu Dumitrescu.

Lansările de carte programate în aceeaşi seară, la ora 19.30, sunt dedicate autorilor braşoveni. Extrem de cunoscut în lumea teatrală românească, cu piese montate în teatre din întreaga ţară, dramaturgul Mihai Ignat a adunat în volumul ce va fi prezentat de criticul de teatru Doru Mareş (Fermoare, nasturi şi capse – 4 piese despre crize, Ed. Tracus Arte, 2014), toate piesele sale ce au fost nominalizate la concursul UNITER „Cea mai bună piesă românească a anului”: Crize; Fermoare, nasturi şi capse; Moartea pentru patrie; Aici, acolo.

Tot în aceeaşi seară va fi prezentată cartea unui alt autor braşovean, este vorba despre Dorothea şi Demonul Will de Monica Ana Ştefănescu, carte apărută la Editura Pastel (Braşov, 2014).