Articole: moldova ne doare

Declaraţie Moldova PEN Centru

 

 


PEN Centrul din Republica Moldova, filială a Organizaţiei Mondiale a Scriitorilor cu sediul la Londra, protestează energic împotriva campaniei de teroare, violenţă şi intimidare declanşată de guvernarea comunistă după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.
Partidul Comuniştilor a promovat în ultimii 8 ani, de când se află la putere în Republica Moldova, o politică de restrângere brutală a drepturilor omului: a suprimat libertatea de exprimare, a şicanat sistematic presa independentă, a subminat independenţa justiţiei, a susţinut măsuri de epurare pe criterii politice a funcţionarilor din administraţia de stat, a desfăşurat o ofensivă înverşunată împotriva valorilor naţionale ale Republicii Moldova, reînviind concepte staliniste cu privire la limba şi apartenenţa etnică a moldovenilor.
Recenta campanie electorală a fost marcată de numeroase încălcări ale legislaţiei, inclusiv printr-o campanie virulentă de denigrare a Opoziţiei democratice şi folosirea resurselor administrative de către Partidul Comuniştilor, fără ca toate aceste abuzuri să fie contracarate de organele abilitate să supravegheze şi să protejeze respectarea normelor legale. În scopul limitării şanselor electorale ale Opoziţiei şi al reducerii propriilor pierderi la urnele de vot, partidul de guvernământ a introdus o serie de modificări discriminatorii, antidemocratice, în legislaţia electorală, a refuzat să deschidă mai multe secţii de votare în străinătate, în beneficiul moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare – în jur de 1 milion de oameni, potrivit estimărilor neoficiale –, ignorând numeroasele demersuri interne şi recomandări ale organismelor internaţionale în această privinţă.
Starea de tensiune din societate, după 8 ani de guvernare autoritară a Partidului Comuniştilor şi a preşedintelui Vladimir Voronin, a atins apogeul în ultimele zile, ca urmare a unor mari suspiciuni legate de o masivă fraudare a alegerilor din 5 aprilie 2009 de către comunişti. Incapabilă să mai producă argumente, să susţină un dialog cu forţele politice şi cu societatea civilă, actuala putere a ales calea confruntării şi a persecuţiilor politice, încercând să abată atenţia opiniei publice de la acuzaţiile privind falsificarea alegerilor. În această cheie se cuvine a fi interpretată deturnarea protestelor paşnice ale tinerilor din ziua de 7 aprilie într-o serie de incidente violente şi tentative de distrugere a unor sedii de stat – acţiuni reprobabile, cărora forţele de ordine nu au ştiut sau nu au dorit să le facă faţă.

În acest moment, Republica Moldova arată ca un veritabil stat poliţienesc: au fost arestaţi de către poliţie circa 300 de tineri, studenţi şi liceeni, sub acuzaţia de participare la protestele antiguvernamentale. Aceşti tineri, conform propriilor declaraţii şi a relatărilor martorilor, sunt maltrataţi şi judecaţi sumar chiar în incinta secţiilor de poliţie, fără a li se respecta cele mai elementare drepturi. Violenţele şi represaliile din aceste zile au înregistrat, din păcate, şi o tragedie – decesul unui tânăr de 23 de ani în împrejurări suspecte, ce urmează a fi elucidate. Forţele de ordine au agresat jurnalişti din mass-media independente, au intimidat şi expulzat mai mulţi ziarişti străini care doreau să reflecte evenimentele post-electorale din Moldova. Guvernarea comunistă a instituit o adevărată blocadă informaţională: site-rile presei independente funcţionează cu mari dificultăţi, televiziunea de stat îşi continuă opera de dezinformare a populaţiei, difuzând exclusiv viziunea oficialităţilor asupra evenimentelor, a fost sistată emisia pe teritoriul Republicii Moldova a unor posturi de televiziune de peste hotare care au difuzat ştiri şi comentarii legate de tensiunile din ultimele zile. Protestele din 7 aprilie au servit un pretext puterii comuniste să îngheţe relaţiile cu România – stat-membru al Uniunii Europene şi al NATO –, pe care a acuzat-o, fără nici un fel de dovezi, de complicitate la pretinsa tentativă de lovitură de stat organizată de Opoziţie. A fost expulzat ambasadorul român de la Chişinău, a fost introdus regimul de vize pentru cetăţenii români, încălcându-se acordurile pe care Republica Moldova le-a încheiat cu Uniunea Europeană. Le-a fost interzisă intrarea în propria ţară chiar şi cetăţenilor moldoveni aflaţi în România, pe motiv că ar fi potenţiali contestatari ai regimului comunist.
Având în vedere criza politică majoră instaurată în ultimele zile, Moldova PEN Centru cere cu insistenţă actualei puteri să înceteze campania de încălcare a drepturilor omului: toţi cei arestaţi sub acuzaţia de participare la protestele din 6-7 aprilie trebuie puşi în libertate, aceşti oameni au dreptul să li se asigure o judecată cinstită şi echitabilă;
Moldova PEN Centru solicită, alături de alte organizaţii civice, o anchetă internaţională imparţială care să clarifice vinovăţiile şi responsabilităţile legate de actele de violenţă şi vandalism consemnate în data de 7 aprilie, la Chişinău;

Moldova PEN Centru invită toate forţele politice să iniţieze un dialog, o comunicare reală, care să permită încetarea actualei stări de confruntare şi sciziune din societate;
Moldova PEN Centru cere autorităţilor comuniste să anuleze cenzura şi embargoul informaţional pe care le-a instaurat, să permită accesul tuturor forţelor politice şi reprezentanţilor societăţii civile la televiziunea şi la radioul de stat, să nu creeze obstacole în activitatea reprezentanţilor mass-media de peste hotare;
Moldova PEN Centru cere guvernării de la Chişinău restabilirea relaţiilor normale cu România şi anularea regimului de vize pentru cetăţenii români;
Moldova PEN Centru solicită comunităţii internaţionale, Uniunii Europene şi Statelor Unite, să sprijine revendicările legitime ale cetăţenilor moldoveni privind readucerea Republicii Moldova în albia evoluţiei democratice şi europene, să nu permită „transnistrizarea”, „bielorusizarea” acestui stat.

13 aprilie 2009, Chişinău

Declaratia Uniunii Scriitorilor din
Republica Moldova

 

 

Foto YO 

Catre institutiile europene: Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul European

Noi, membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova, intruniti intr-o sedinta extraordinara in data de 9 aprilie 2009 am analizat situatia politica dramatica, creata in urma alegerilor parlamentare, fraudate masiv de Partidul Comunist de guvernamant. Scriitorii au adus dovezi incontestabile care demonstreaza cu certitudine ca au fost utilizate toate metodele ilegale in comiterea acestei infractiuni: folosirea aparatului administrativ in procesul campaniei electorale, utilizarea abuziva a mass-media publice in propriile scopuri electorale, fapt ce a generat atitudini lipsite de echidistanta fata de concurentii electorali, includerea in listele sectiilor de votare a unor persoane decedate sau plecate in strainatate, altele - trecute fraudulos in listele electorale pe adrese straine, impunerea bolnavilor cu deficiente mintale, a fanaticilor religiosi sa-si dea votul pentru comunisti s.a. De asemenea, pensionarii au fost amenintati ca vor fi lipsiti de pensii in cazul in care nu isi vor da votul pentru comunisti.

Atentionam institutiile europene ca imaginea promovata a presedintelui Vl. Voronin este una falsa, regimul comunist fiind principalul factor destabilizator in R. Moldova si in regiune. Una din cele mai recente dovezi o constituie modul dictatorial si politienesc utilizat in reprimarea protestelor organizate de tineretul studios in legatura cu fraudarea alegerilor, reprimarea presei si fortelor democratice, blocarea accesului in republica atat a ziaristilor si simplilor cetateni straini, cat si a propriilor cetateni. Sunt operate arestari in masa, maltratari prin metode staliniste ale asa-zisilor "dusmani ai statalitatii", se constata disparitia unor persoane implicate si neimplicate in proteste, se profereaza amenintari la adresa functionarilor de stat necomunisti, a conducatorilor institutiilor de invatamant, a parintilor etc.

Apar tot mai multe dovezi ca actele de vandalism atribuite protestatarilor pasnici in realitate fac parte dintr-un scenariu bine regizat de conducerea comunista cu antrenarea organelor sale represive. Acuzatiile la adresa Romaniei de implicare in desfasurarea acestor evenimente nu sunt decat o modalitate de a voala implicarea tacita sau directa a Rusiei, avand ca scop mentinerea la Chisinau a unei guvernari obediente care sa nu iasa din sfera de interese a Federatiei Ruse, reinstalarea cortinei de fier spre tarile Uniunii Europene s.a.
Ne exprimam indignarea si nedumerirea ca unele institutii europene menite sa promoveze valorile democratice dau dovada de o atitudine partinitoare fata de evenimentele din R. Moldova, atitudine care in mod suspect consuna cu demersul oficialitatilor comuniste de la Chisinau.

Solicitam o implicare urgenta si energica a forurilor europene in aprecierea evenimentelor si gasirea cailor de solutionare a situatiei politice grave din R. Moldova.
Adoptata la Adunarea extraordinara a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova

9 aprilie 2009, Chisinau

Mihail VAKULOVSKI

Moldova mă doare 

 

 


Cînd frate-meu a fost expulzat din România pentru că i-a expirat legitimaţia de şedere temporală i-am zis să nu fie trist, că se întoarce pentru o perioadă acasă, nu se duce în Afganistan... Adevărul e că a nimerit pe un cîmp de luptă minat. Protestele paşnice – dar intense – din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost mai mult decît legitime, e clar că nu se mai poate trăi aşa, ca la începutul secolului trecut, tinerii nu sînt vinovaţi cu nimic de halul în care a fost dusă Basarabia, despre care se vorbea la căderea URSS că poate să ajungă ca Elveţia. Ţările Baltice au demonstrat că se poate, tinerii care au ieşit în piaţă după alegeri cu lumînări în mîini nu mai pot accepta mizeria socială, economică, morală şi psihică în care sînt nevoiţi să trăiască. Cînd manifestaţia paşnică a trecut într-o revoltă violentă am sperat la o revoluţie. Tinerii au făcut tot ce a depins de ei, dar s-a demonstrat că opoziţia Partidului Comuniştilor are nişte conducători care au o singură grijă – ca nu cumva să-l supere în vreun fel pe tătuca Voronin, filmarea întîlnirii lor cu fostul preşedinte ar trebui să fie o ruşine pentru ei, care erau cu iţarii plini... Puterea a paralizat telefonia, serverele revistelor din Md, au trimis ziariştii români acasă, pe ceilalţi i-au ameninţat, intimidat, bătut, sechestrat, ambasadorul României a fost declarat „persona non grata”, iar cetăţenii români nu mai pot intra în ţară fără vize şi invitaţie de la MAI din Chişinău (adio Paşte moldovenesc...). Mai grav e că au început arestările şi nu sînt căutaţi cei care au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia, ci tineri de pe stradă, arestaţi abuziv şi aproape la întîmplare şi oameni cu adevărat în opoziţie faţă de sistem, nu contează dacă au participat la violenţe sau au manifestat paşnic. Un tînăr a fost bătut pînă la moarte, sînt informaţii că fetele arestate sînt abuzate sexual, părinţii copiilor arestaţi nu ştiu nimic despre ei, femeia prim ministru ameninţă la TV pe un ton mămos, ca-n filmele horror: „Trupele de ordine vor folosi armele din dotare împotriva voastră, copii”... Mă gîndesc dacă „oamenii legii” lui Voronin au mustrări de conştiinţă cînd abuzează, umilesc, jignesc, bat, omoară, dacă se gîndesc cum o să se uite în ochii oamenilor după ce va pica sistemul comunist – care va pica sigur! Ce-o să le povestească nepoţilor la bătrîneţe? Preşedintele ţării-surori, Traian Băsescu, pe care l-au votat majoritatea basarabenilor cu cetăţenie dublă, nu are nici o reacţie... Primul ministru român îndeamnă la încetarea violenţelor, referindu-se la tineri, ca şi oficialii Europei democratice, de parcă ar fi posibilă o revoluţie cu ochelari, de bibliotecă... Ce fac organizaţiile europene cu moto-uri cu drepturile omului, democraţie, egalitate, fraternitate? Păi UE, NATO, SUA, OSCE tac ca peştele-n nămol... a, au solicitat încetarea violenţelor, atunci, în prima zi, cînd tinerii erau pe val, acum, cînd e plin internetul cu violenţe din partea poliţiştilor, cînd YouTube geme de povestiri şi demonstraţii absolut incredibil de violente şi nedrepte, nu mai au nici o reacţie (oare de ce? Pentru că Rusia e prea aproape sau pentru că-n R. Md nu prea sînt gaze naturale?). De ce a intrat armata SUA în Irak, pentru că erau încălcate drepturile omului, pentru că era dictatură? Şi-n R. Moldova ce e, neo-democraţie? Cel mai bine a prins starea vocalistul Vama, Tudor Chirilă, care a scris o povestire dedicată tinerilor din Chişinău în care un băiat se luptă, urcă pe sediul lor, le arde steagul şi... ah, îşi aminteşte că a uitat steagul nostru jos şi nu poate să-l arboreze... E acel gust de sînge amar combinat cu transpiraţie pe care-l simt acum...

(12 aprilie, Braşov, Stare de Urgenţă)

Declaraţiile FAM (Forului Anticomunist din Moldova)

Prima declaraţie oficială a protestatarilor din capitala Republicii Moldova

 

 

După ce politicienii din opoziţia din Moldova s-au desolidarizat de acţiunile protestatarilor din Chişinău, pe 8 aprilie pe internet a apărut prima declaraţie FAM (Forul Anticomunist din Modova). Declaraţia a fost împărţită în aceeaşi seară în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Vladimir Tismăneanu a scris imediat despre ea şi despre situaţia din Moldova.  A doua declaraţie a apărut pe 10 aprilie, când Moldova era hărţuită şi terorizată de „miliţieni”. Le publicăm la Tiuk! pentru a încerca să formăm un tablou cât mai complet al evenimentelor din Chişinău.

Prima declaraţie oficială a protestatarilor din capitala Republicii Moldova

Declaraţia FAM (Forului Anticomunist din Moldova): „Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!”

Sîntem mulţi, sîntem tineri, sîntem uniţi! Mergem pînă la capăt!
Nu ne mai puteţi controla!
Ne-am săturat să răbdăm un regim totalitar, întreţinut prin frică şi teroare!
Comunismul este vinovat de cel mai mare genocid din istorie!
Nu vrem să fim conduşi de cei care ne-au ucis şi deportat părinţii şi bunicii!
Cerem demisia preşedintelui Voronin şi interzicerea prin lege a partidului criminal comunist!
Nu vrem soluţii extreme - cerem judecarea preşedintelui în baza Constituţiei!
Nu facem politica nimănui şi nu sîntem plătiţi de nimeni!
Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!
Jos magnaţii comunişti care ne trimit să muncim la negru şi ne fură banii chiar din Western Union!
Mobila de lux şi parchetul din Preşedinţie şi Parlament sînt cumpărate din procentele de la schimburile valutare!
Nu vrem în Italia, Portugalia, Spania!
Nu vrem în Canada sau Moscova!
Vrem să muncim şi să fim plătiţi în ţara noastră!
Vrem un stat bazat pe respect şi încredere, nu pe frică şi şantaj!
Jos frica, moldoveni!

Declaraţia FAM în legătură cu evenimentele de ultimă oră de la Chişinău

Evenimentele de la Chişinău riscă să spulbere mitul European al Libertăţii.

Pentru prima dată avem de a face cu o revoluţie reală, lipsită de lideri politici. Dovadă că opoziţia, prin reprezentanţii săi oficiali, este una de carton, incapabilă să reprezinte revolta maselor.

Dacă nu există în Parlament lideri capabili să conducă, mulţimea îi va scoate din sînul ei.

Declaraţiile oficiale venite din partea Rusiei şi a oficialilor europeni au fost făcute fără o investigaţie a evenimentelor. De aceea ele sînt pripite şi irelevante, oscilînd între tentativele de intimidare venite din partea Rusiei şi abandonarea iresponsabilă a unui popor în mîinile unui regim totalitar pe care au vestit-o cei cîţiva oficiali europeni.

Este o scădere pentru Uniunea Europeană să admită din partea unor reprezentanţi oficiali ai săi declaraţii care nu se întemeiază pe o cercetare la faţa locului, ci urmează linia totalitarismului comunist de la Chişinău.

Tentativa preşedintelui comunist de a învinui elevii şi studenţii de intenţii distructive pentru faptul incendierii Parlamentului şi a Preşedinţiei este ridicolă. Dacă statul comunist nu ar fi oprimat libertatea de expresie prin cenzurarea mass-mediei şi prin instaurarea unui regim de frică şi şantaj în instituţiile de învăţămînt, tinerii nu ar fi simţit nevoia să iasă în stradă.

Guvernarea comunistă şi-a demonstrat incapacitatea de a purta un dialog democratic cu propriii cetăţeni.

Pietrele care au zburat spontan din mulţime în Parlament şi Preşedinţie sînt pietrele care au fost azvîrlite în popor în decursul celor opt ani de neo-comunism.

Protestatarii care au dat foc Parlamentului şi Preşedinţiei într-un acces de furie firească, stăteau după aceea în rînd la gheretele de îngheţată, arătînd că nu sînt nici orbiţi de ură, nici însetaţi de distrugere, ci doar sătui să mai trăiască în oprimare şi spaimă.

Moldovenii nu vor admite ca prin fraudarea alegerilor şi dezinformarea practicată de regimul comunist să fie văzuţi de ţările civilizate ca nişte „sclavi fericiţi”, incapabili de o atitudine civică civilizată şi democratică.

Situaţia de azi din Republica Moldova este rodul „eforturilor” totalitarismului comunist de care sînt pătrunse toate instituţiile de stat.

Oamenii se tem să meargă pe stradă pentru că sînt prinşi şi bătuţi de poliţişti şi securişti în civil. Sute (dacă nu mii) de elevi şi studenţi au fost răpiţi din stradă şi instituţiile de învăţămînt.

Televiziunea Naţională lansează mesaje de ameninţare şi de instaurare a fricii, chemînd să nu-şi lase copiii sub gloanţe, prin care îşi descoperă intenţiile de reprimare a revoltei poporului prin vărsare de sînge.

Forul Anticomunist din Moldova (FAM) lansează o nouă chemare la democratizarea politicii de la Chişinău în baza principiilor de drept internaţionale.

În acest sens, formulăm primele cereri pe care Parlamentarii trebuie să le soluţioneze în regim de urgenţă:

1. Interzicerea prin lege a cultului personalităţii lui Lenin, ideologul unui regim care a exterminat peste 70 de milioane de oameni. Lenin să fie declarat PERSONALITATE VINOVATĂ DE CRIME ÎMPOTRIVA PĂCII ŞI OMENIRII şi, în baza prevederilor internaţionale, să-i fie interzisă instalarea monumentelor şi expunerea chipului în locurile publice. Monumentul tiranului rus, cunoscut în istorie sub numele Vladimir Ilici Lenin, trebuie să fie dat jos oficial din incinta Mold Expo.

2. Însemnele grafice ale regimului dictatorial comunist (steaua roşie cu cinci colţuri şi secera şi ciocanul), vinovat în istorie de crime împotriva păcii şi omenirii să fie declarate însemne xenofobe şi instigatoare la ură, care rănesc sentimentul religios al majorităţii populaţiei ţării, urmaşii preoţilor şi ai creştinilor exterminaţi de comunişti. Nu vrem să mai vedem în locurile publice ciocanul cu care au fost zdrobiţi şi secera cu care au fost tăiaţi părinţii şi buneii noştri!

3. Persoanele care se vor face vinovate de confecţionarea şi răspîndirea busturilor şi a portretelor lui Lenin, precum şi a steagurilor şi obiectelor care vor purta însemnele grafice ale comunismului sovietic, în scopuri politice, să fie urmărite penal în conformitate cu prevederile internaţionale care condamnă confecţionarea şi răspîndirea însemnelor cu caracter rasist, fascist şi xenofob.

4. În aceste noi condiţii, Partidul Comuniştilor din Moldova va trebui să condamne public şi oficial cultul personalităţii lui Lenin, declarîndu-l personalitate vinovată de crime împotriva păcii şi omenirii. De asemenea, să condamne şi să se dezică de însemnele grafice ale regimului totalitar comunist instaurat în Rusia în 1917, iar mai apoi în întreg spaţiul fostei URSS şi care s-a făcut vinovat de crime împotriva umanităţii, fiind autorul celui mai mare genocid pe care l-a cunoscut istoria.

Abia dezicîndu-se public şi oficial de identificarea şi solidaritatea cu Partidul Comunist Sovietic şi tot trecutul său criminal, comuniştii din Moldova vor intra în legalitate şi vor putea participa la alegeri ca partid a cărui activitate nu contrazice normele unanim recunoscute în toate statele de drept din lume.

5. FAM cere implicarea de urgenţă a organismelor internaţionale şi trimiterea unor experţi şi supraveghetori internaţionali la Chişinău.

Dacă toate aceste condiţii vor fi îndeplinite, vom putea afirma că nu trăim într-un stat totalitar şi doar după aceea vom putea crede în transparenţa alegerilor în Republica Moldova.

Dacă partidul comuniştilor din Moldova se va desolidariza public şi oficial de Partidul Comunist criminal care a dominat în Uniunea Sovietică, condamnînd cultul personalităţii lui Lenin şi renunţînd la însemnele grafice ale comunismului sovietic, atunci noi vom accepta victoria noilor comunişti în Moldova, dacă ea va mai putea fi posibilă.

Forul Anticomunist din Moldova este pentru libertate şi transparenţă, fiind împotriva discriminărilor pe motive de naţionalitate, sex, religie sau culoare politică. Dar nu vom recunoaşte şi nu vom urma cu nici o condiţie o guvernare care reprezintă un partid aflat, deocamdată, în ilegalitate, cerîndu-se judecarea şi condamnarea lui urgentă în Republica Moldova, după modelul statelor europene care au făcut-o deja.

10 aprilie 2009, Chişinău

Notă: FAM (Forul Anticomunist din Moldova) este o organizaţie fără culoare politică, constituită ad-hoc la Chişinău din jurnalişti, artişti, scriitori, oameni de afacere, profesori şi studenţi, cetăţeni ai Republicii Moldova, urmaşi ai victimelor comunismului sovietic.

Comunicat F.A.M.

Forumul Anticomunist din Moldova (F.A.M.) anunţă Vinerea Mare, 17 aprilie, zi de doliu internaţional pentru jertfele totalitarismului comunist, Valeriu Boboc, precum şi pentru toţi morţii nedeclaraţi încă şi pentru care vor fi emise expertize medico-legale false.Facem apel către toţi românii din întreaga lume, cît şi către toţi cei solidari cu protestatarii de la Chişinău, ca începînd cu ziua de azi să-şi exprime solidaritatea cu familiile victimelor represaliilor comuniste prin legarea panglicilor negre la geamuri, la maşini şi, pur şi simplu, la mînă sau la piept.
De asemenea, cerem protecţie internaţională pentru TOŢI participanţii la protestele din 6-7-8 aprilie, nu doar pentru cei din ultimile rînduri!

Cerem dreptul la un tratament adecvat pentru TOŢI protestatarii, inclusiv pentru cei implicaţi în ciocnirile fizice şi în actele de escaladare şi incendiere a clădirilor Parlamentului şi Preşedenţiei.

A cere protecţie internaţională doar pentru cei aflaţi în ultimile rînduri este de fapt o lipsă de reacţie!

Daţi mai departe acest mesaj

Vladimir TISMĂNEANU
Debutul unei revoluţii contra unui autoritarism de
tip cinic clientelar

09.04.2009

Foto: Yo

Ceea ce se petrece la Chisinau demonstreaza ca avem de a face cu debutul unei miscari revolutionare si accentuez acest cuvint pentru ca revolutiile sint forme de actiune impotriva unor sisteme politice care se dovedesc revolute ele insele, deci revolutie impotriva sistemelor revolute. Acesta este cazul sistemului politic din Republica Moldova, in fruntea caruia se afla iata, de atitia ani , Partidul Comunist al Moldovei, un partid nereconstruit, un partid impenitent si din acest punt de vedere ma situez pe alta pozitie decit unii analisti, care sustin ca partidul comunist al Moldovei este de fapt doar cu numele comunist, si in realitate este vorba despre un partid care s-a reconstruit si este diferit de ceea ce este comunismul. Evident ar fi absurd sa sustinem ca este vorba despre un partid comunist in sensul traditional al cuvintului, pentru ca lucrurile s-au schimbat in 20 de ani, din 1991 de cind s-a prabusit URSS-ul. Insa din punctul de vedere al motivatiilor, al nostalgiilor si al metodelor pe care le utilizeaza Partidul Comunist al Moldovei condus de Vladimir Voronin este continuatorul partidului comunist din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Acest lucru este recunoscut de fapt de dl. Voronin, sau poate mai bine spus, tovarasul Voronin si de colegii sai in momentul in care s-au opus si se opun cu atita indirjire de-comunizarii din Republica Moldova.

Despre miscarea care a inceput la Chisinau as accentua urmatoarele lucruri, mai ales ca tin acest serial la Radio Europa Libera pentru Moldova si pentru Romania, as accentua continuitatea, prelungirea, faptul ca se situeaza in prelungirea marilor miscari sociale din 1989. Iata ca la 20 de ani de la prabusirea blocului sovietic, intr-o republica din fosta URSS avem de a face cu o miscare care se caracterizeaza, cred eu, prin spontanietate, prin anticomunismul liberal, nu orice forma de anticomunism, ci un anticomunism de orientare liberala si prin asta e vorba de recunoasterea drepturilor individului. Primul principiu si fundamentul liberalismului clasic si al liberalismului modern este recunoasterea drepturilor inalienabile ale omului, ale individului, ale cetateanului.

De asemenea e vorba de o revolutie care are caracter anti-ideologic, cum accentua de altfel forumul anticomunist din Moldova, organizatie spontana care s-a creat in aceste zile. Este vorba de o miscare care nu are culoare politica precisa. Cum spun ei, suntem puri si transparenti. Este o expresie foarte frumoasa, o expresie poetica. Cineva poate sa spuna: ce cauta poezia intr-o revolutie? Revolutiile sunt momente poetice. Ca om care am scris cateva carti pe tema revolutiilor din 1989 si nu numai, accentuez acest lucru. Proza apartine momentelor banale ale vietii politice. Revolutiile sunt momente poetice.

Evident ca metaforele trebuie sa fie controlate, evident ca trebuie sa ne stapinim si sa stavilim tendintele de tip " juste au bout-iste", de a merge pina la capat foarte repede, radicalismele utopice, dar eu cred ca nu e vorba de nici o utopie in ceea ce se intimpla in momentul de fata in Moldova. Am accentuat faptul ca e vorba despre partidul comunist al Moldovei care este un partid neo leninist si " neo" conteaza foarte mult din acest punct de vedere, e vorba de un autoritarism, dar nu un autoritarism oarecare, ci un autoritarism cu nuante ideologice precise, si de natura cinic-clientelara. Incotro mergem in momentul de fata ? Eu cred ca este foarte importanta organizarea acestei miscari sociale, este ceea ce se numeste in literatura de specialitate " a new social movement", este o noua miscare sociala tot asa cum a fost si Forumul Civic din Cehoslovacia epocii 1989-1990, din care, probabil se vor naste noi partide. Imi pot inchipui, nu stiu cum vor merge lucrurile, dar imi pot inchipui foarte bine, tot asa, cum in Ungaria la un moment dat s-a nascut partidul tinerilor democrati FIDES, care avea chiar si in statutul sau o limita de virsta, eu cred ca cei care au luat cu asalt strada, ca sa spunem asa, adica Piata Marii Adunari Nationale sint contrariul lui homo sovieticus, sint contrariul lui homo prevaricatus, nu mai vor ipocrizie, nu mai vor duplicitate, nu mai vor sa fie calcati in picioare din punctul de vedere al demnitatii lor umane. Cred ca lucrurile nu se vor opri, cred ca aniversarea pactului Molotov Ribentropp, sau sa-i spunem mai exact, comemorarea pactului Ribentrop si condamnarea lui, asa cum s-a cerut in declaratia de la Praga, care va avea loc pe 23 august 2009 va fi un nou moment de impuls al acestei tendinte de opozitie in raport cu sistemul neo autoritar si neo leninist al lui Vladimir Voronin si al camarazilor sai.

http://www.europalibera.org/content/article/1605875.html