Articole: moldova ne doare

Savatie Baştovoi

Moldovenii intră în Săptămîna Patimilor ducînd pe braţe martiri

 


Precum Sfîntul Nicolae a dărîmat idolii păgînătăţii, tot aşa tinerii de la Chişinău au darîmat şi ars idolii comunismului! “nimic să nu faci bărbaţilor acestora, că nevinovaţi sunt spre tăiere;” - acatist Sf. Nicolae

Fraţi creştin-ortodocşi vă rog să nu cădeti in amăgirea de a-i învinovăţi pe martirii care au incendiat Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova, deoarece ei nu au făcut decît să lovească în nişte obiecte devenite simboluri ale comunismului, tot aşa precum Sfîntul Apostol Pavel, Sfîntul Nicolae şi alţi sfinţi de-a lungul istoriei au dărîmat în rîvna lor idolii păgînătăţii.

Moldovenii bătuţi de comunişti şi trădaţi de opoziţie sînt martiri!

A fost o naivitate din partea l0r şi eu vă voi încuviinţa: Da, am fost naivi şi sinceri ca toţi martirii! Dar prin aceştia grăieşte Dumnezeu. Să ne coborîm în iad împreună cu ei ca să înviem împreună cu ei!

http://savatie.wordpress.com/2009/04/13/moldovenii-intra-in-saptamina-patimilor-ducind-pe-brate-martiri/#more-2820

 

Vasile ERNU:

"UE e la fel de cinică precum Voronin", interviu
realizat de Mihai Goţiu

13 aprilie 2009

 

Autor: Alexandru Pecican

Uniunea Europeană (UE) nu vrea valuri la periferie, dar poate fi obligată să reacţioneze sub presiunea opiniei publice şi a mass-media. Voronin a programat violenţele de la Chişinău, dar prin agresarea jurnaliştilor şi a protestatarilor riscă să piardă dominaţia în Moldova.Actualii lideri ai opoziţiei trebuie să facă dovada fraudării alegerilor şi a violenţelor din ultimele zile. Acestea sunt câteva dintre concluziile interviului acordat în exclusivitate pentru clujeanul.ro de Vasile Ernu.

Vasile Ernu este scriitor român născut în URSS. A făcut şcoala şi liceul la Chişinău, Facultatea de Filosofie la Iaşi şi Masterul la Cluj. În prezent este stabilit la Bucureşti.

Mihai Goţiu: Cui îi folosesc ori crezi că îi vor folosi evenimentele din ultimele zile din Moldova? Cine va avea de câştigat? Cine pierde?

Vasile Ernu: Mai întâi trebuie să delimităm două faze. Evenimentele din prima parte, în care opoziţia a vrut să facă o manifestare paşnică pentru a protesta împotriva fraudării alegerilor. Imediat a degenerat din cauza lipsei unei intervenţii a organelor statului, amplificate de existenţa unei diversiuni. Acum avem datele problemei şi stim ca vandalismul din ziua de 7 aprilie a fost programat sau cel puţin a fost asistat. Partea a doua a fost cea în care PC a început arestările, bătăaile, expulzările ziariştilor etc. Practic PC a folosit acest eveniment pentru a compromite şi delegitima opoziţia. Însă ceea ce s-a întâmplat în ultimile zile cred că este călcâiul lui Ahile a strategiei PC. Violenţa fără precedent, expulzarea ziariştilor poate să fie sfârşitul dominaţiei PC în politica din Republica Moldova. Dacă reacţionează, Partidul Comunist va pierde enorm. Trăim, totuşi, în 2009.

Mihai Goţiu: Consideri că lipsa de intervenţie a organelor statului a fost şi ea programată ori doar o dovadă de incompetenţă?

Vasile Ernu: Voronin a declarat că aşa a dorit el, să arate lumii că "aceşti fascişti" nu pot conduce. Deci a recunoscut că a fost ceva programat.

Mihai Goţiu: Şi, totuşi, ce ar fi avut de câştigat Voronin şi comuniştii de pe urma scandalului? Câştigaseră alegerile într-un mod autoritar, opoziţia era dezbinată...

Vasile Ernu:Sunt mai multe scenarii. Opoziţia începuse să învinuiască PC de fraude, cerea repetarea alegerilor, lumea se mobiliza pentru demonstraţii. PC are printre cei mai buni strategi. Pornind de la aceste date, părerea mea e că au utilizat exact datele pe care le avau la îndemână. A preluat forţa pe care opoziţia o putea folosi şi a îndreptat-o împotriva opoziţiei. Este o tehnică simplă. Instigă maselele la violenţă, ard instituţiile statului şi totul este "demonstrat": uitaţi-vă ce face opoziţia. Şi la asta e sensibil şi poporul simplu, manipulat de mass-media, dar şi instituţiile internaţionale care vor linişte la periferie. Aşa apare Voronin în postura celui care "face pace, linişte şi ordine, care "restabileşte" ordinea statală".

Mihai Goţiu: Eu am comparat evenimentele de la Chişinău cu cele din Piaţa Universităţii, din '90. Manipulările, diversiunile lui Voronin, inclusiv discursul, seamăna ca două picături de apă cu cele ale lui Iliescu de atunci. În aceste condiţii, crezi că asemenea scenarii ar putea păcăli autorităţile române ori reprezentanţii UE? Să fie chiar aşa de naivi?

Vasile Ernu: Da sunt o mulţime de similitudini. Multe tehnici comune. Fireşte că nu mai suntem naivi, însă ca să zici că a fost aşa trebuie să demonstrezi acest lucru cu date. Lucru care nu este atât de uşor într-o societate a spectacolului şi a manipularii. În acelaşi timp, UE nu vrea să facă valuri, ci vrea linişte la hotarele ei. UE nu s-a înţeles atât de rău cu regimul Voronin, aşa că de ce nu ar merge încă 4 ani pe mâna lui, mai ales că este sprijint şi de Moscova, iar cu Moscova chiar că nu are dorinţă în acest moment să se certe. Să fim serioşi: UE este la fel de cinică precum Voronin. Dar, nu are rost să bocim, e timpul să înţelegem şi să acţionăm.

Mihai Goţiu:  Aici vroiam să ajung. Am văzut foarte multe reacţii venite din partea tinerilor basarabeni, atât cei aflaţi la studiu în România, cât şi din Basarabia. Dar sentimentul meu e de dispersie. Fiecare pare a acţiona pe cont propriu, cel mult în grupuri restrânse. Există un lider sau lideri care să preia aceste energii? Să le coalizeze şi să constituie o alternativă reală, capabilă să-l îndepărteze pe Voronin şi grupul lui oligarhic?

Vasile Ernu: Asta este o mare problemă. Să nu uităm că evenimentul principal nu a fost asumat de nimeni. Opoziţia, din păcate, are şi ea hibele ei şi, mai ales, nu reuşeşte să devină o forţă unitară. E un moment foarte dificil. Eu sunt acum convins că violenţele şi brutalitatea folosită de regimul Voronin împotriva cetăţenilor şi a mass-media poate fi un moment şi un instrument împotriva PC. Instituţiile internaţionale trebuie să reacţioneze, mass-media internaţională trebuie se arate abuzurile fecute, societatea civilă şi ONG-urile din domeniu trebuie să facă ceea ce trebuie să facă. Acest lucru poate ajuta acum enrom de mult opoziţia şi, mai ales, poate îngrădi posbilităţile de manevră ale PC.

Mihai Goţiu: Opoziţia actuală ori o opoziţie cu lideri noi?

Vasile Ernu: Eu nu cred că o societate poate scoate o opoziţie nouă şi lideri noi în câteva zile. Nu e realist. Ăştia sunt oamenii, cu ăştia defilăm.

Mihai Goţiu: Cel puţin din ce am discutat cu tinerii basarabeni din Cluj şi cu prieteni din Moldova, nu există o încredere foarte mare în capacitatea actualei opoziţii de a-l înlătura pe Voronin. Ce ar trebui să facă pentru a le câştiga încrederea?

Vasile Ernu: Eu cred ce trebuie acum să facă două lucruri. Să aducă dovezi concludente şi credibile legate de falsificarea alegerilor. Să lupte pentru eliberarea celor arestaţi şi să adune noi dovezi ale abuzurilor din ultimele zile. Aceste dovezi trebuie să le arate lumii întregi.

Mihai Goţiu: Crezi că în faţa acestor dovezi va exista o reacţie oficială ferma a UE? Eu zic că aveau suficiente dovezi şi motive să reacţioneze deja. Mi-e foarte greu să cred că oficialii UE nu ştiu exact ce se întâmplă la Chişinău şi că au nevoie de şi mai multe dovezi.

Vasile Ernu:UE ştie destul de bine ce se întâmplă, însă este destul de dezinteresată de Moldova. Însă odată aduse dovezi din partea opoziţiei va reacţiona mass-media şi ONG-urile, iar acest lucru va impune UE să ia o atitudine faţă de aceste abuzuri.

Mihai Goţiu: Mass-media... Mă refer la cea din România acum. Parcă s-a îmbolnăvit subit de "corectitudine". Exceptând câteva editoriale şi interviuri, câteva emisiuni TV, am avut impresia că a preferat să stea cât mai departe de evenimentele din Moldova. S-au facut ediţii speciale care repetau însă aceleaşi ştiri pe care le citeai peste tot. N-am văzut problemele reale, viaţa oamenilor care au ieşit în stradă, teroarea, frica acelor oameni, pentru ca lumea să înţeleagă exact ce se întâmplă la Chişinău. Dintr-o dată, parcă a uitat să fie activă, implicată... Ş, mai ales, n-am văzut că ar încerca să pună o presiune reală pe autorităţi pentru a adopta un punct de vedere ferm. E doar impresia mea?

Vasile Ernu: Nu. Ar fi de spus lucruri grave legate de mass-media românească. În timp ce aici mass-media se ocupa cu "becaliada", la Chişinău era prezentă doar mass-media rusească şi aveau loc fraude electorale. Ai vazut vreun reportaj cu 3-4 săptămâni înainte de alegeri? NU. Când a apărut mass-media cu problemele din Basarabia? Când a început să miroase a sânge. Nu-i aşa că sângele face rating? Luni, în toiul evenimentelor violente, nu existau reporteri de teren din partea televiziunilor. Cei care erau, nu aveau camere de filmat. Iar după ce a început să curgă sânge şi fumigene presa a început să-şi expună clişeele, obsesiile şi fantasmele sale legate de acel spaţiu. Intelectualii au reacţionat în mare parte la fel. Ce presiune poţi face când nu te interesează decât fumul şi nu problemele reale. Există un mare deficit de informaţie.

Mihai Goţiu:Crezi că măcar din solidaritate de breaslă, după ce mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi şi ameninţaţi, se va schimba ceva în discursul presei româneşti în raport cu situaţia de la Chişinău?

Vasile Ernu: Eu cred că mai întâi ar trebui să demascăm abuzurile regimului Voronin, să trimitem date tuturor organizaţiilor internaţionale şi să ne solidarizăm nu numai cu ziariştii ci şi cu cetăţenii simpli care sunt abuzaţi.

Mihai Goţiu: La Chişinău s-a scandat "Romania, Romania!", s-a arborat drapelul României, fără stema Moldovei, şi cel al UE. E vorba de o resuscitare a mişcării unioniste şi pro-UE ori doar de o încercare de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile româneşti şi europene?

Vasile Ernu: Au fost diverse mesaje. Cred că e periculos de împins povestea spre zona naţionalismului şi a "identităţii naţionale". Revolta şi nemulţumirea noii generaţii este îndreptat în primul rând împotriva nemulţumirii faţă de politica, economia şi platforma culturală promovată de acest regim.

http://www.clujeanul.ro/cluj/vasile-ernu-ue-e-la-fel-de-cinica-precum-voronin-4208403

Dan Perjovschi

Prima dată să vedem…

 

Prima dată să vedem câte firme din România (fabrici şi uzine, ziare, televiziuni, edituri, galerii, teatre, platforme digitale) sunt active în Moldova şi ce cifre de afaceri au. Să vedem câte programe culturale, educaţionale şi ştiinţifice s-au făcut cu fonduri româneşti la iniţiativa noastră sau la cererea lor aici şi acolo, câte comisii mixte există şi cu ce se ocupă ele. Să numărăm câte cărţi şi câte computere noi am trimis noi în Moldova. Să vedem câţi economişti, analişti politici, oameni de stat, actori, creatori de modă, fotbalişti, artişti, ecologişti, trend setteri, brand manageri, activişti sau bancheri au făcut, au contribuit sau au participat la vreun proiect în Moldova.

Să vedem câţi dintre ei sunt patrioţi sau noua dreaptă, second hand, expiraţi, tribuni electrocutaţi, poeţi leşinaţi, peisagişti rataţi, mătuşile cuiva, şoferii altcuiva. Să vedem care este marea politică românească în Moldova, cine a gândit-o, cine o coordonează, ce buget are şi cum s-a desfăşurat ea, an de an, de la podul de flori la expulzarea poeţilor de limbă română din România. Să vedem ce companie zboară la Chişinău. Să vedem câte trenuri sunt pe zi încolo şi câte încoace. Să vedem cât costă un bilet. Să vedem cât costă o viză. Să vedem cât este diurna dacă mergi oficial ca român în Moldova. După aia mai vorbim.

Altfel dăm numai din gură aşezaţi comod în faţa şemineului electric de lângă plasma lipită peste gresia de import.

După ce ne-am lămurit ce n-am făcut timp de 20 de ani poate ne lămurim ce putem face de acum încolo măcar în următoarea lună. Mai ales când nu va mai fi rating. Poate trebuie să le dăm în regim de urgenţă cetăţenie română tuturor manifestanţilor, să-i protejăm de propriul lor preşedinte. Poate trebuie să le dăm azil politic. Poate trebuie să avem o ofensivă diplomatică de la New York la Londra, chiar şi în Beijing. Poate trebuie să înghiţim în sec, să stăm calmi şi să vedem ce este structural de făcut de acum în colo. Ce am început să ducem la bun sfârşit. Metodic, neclintit, nemţeşte

(Cotidianul)

Dan PERJOVSCHI

La noi (iunie 1990) ca la ei (aprilie 2009)

 


Reacţiile presei şi ale publicului din România faţă de încălcarea cu brutalitate a drepturilor omului făcute de poliţie, guvern şi preşedinte în Moldova sunt energice.

Te şi întrebi cum de n-a fost nimeni găsit vinovat în România pentru crimă, violenţă, lipsire de libertate, cenzură şi manipularea opiniei publice (Iliescu, Chiţac, Diamandescu, poliţie, SRI, mineri, presă aservită, Theodorescu defenestrat etc.).

Vasile ERNU

Evenimentele din Moldova. Interpretari 
preliminare
Duminică, 12 aprilie 2009

 

Care „89”, care „revolutie”? Ar fi de sintetizat citeva lucruri pe care le-am mai spus cu diverse ocazii. Inainte insa, doua remarci: la Chisinau nu este vorba nici de o „revolutie”, si nici de un „89”. Sa nu uitam ca Moldova a trait „anul 89” inaintea Romaniei, iar el s-a desfasurat pe mai multi ani. Ar trebui sa cunoastem mai bine contextul anilor 80-90 pentru a ne lansa in comparatii de genul acesta. Iarasi, sa nu uitam ca in perioada in care „democratii” (guvernarile de dinaintea venirii PC-ului) au fost la putere, au facut praf statalitatea, si asa firava a Republicii Moldova. Debandada politica si economica a acelor ani a permis ascensiunea Partidului Comunistilor (PC) la putere. In anii 90 PC nici nu a existat pe harta politica din Moldova.Tot atunci, relatia dintre Romania si Moldova era intr-un trend ascendent, insa nimeni nu a facut nimic strategic, pe termen lung. Romania nu a avut nici-un proiect coerent. Ceea ce se intimpla in Moldova acum este si un faliment al politicii externe, al societatii civile si a mass-mediei romanesti in ceea ce o priveste. Singurul proiect coerent a fost acordarea de burse de studiu cetatenilor din Moldova. Acum, daca ne uitam atent, vedem o parte din efectele lui. Dar este un proiect care nu a fost dus pina la capat, nu a fost suficient dezvoltat. E un subiect care ar merita o discutie separata.

Despre context, aprilie 2009

Avem  acum alegeri pe care le cistiga oficial PC, iar opozitia incearca sa protesteze invinuindu-l de fraudarea alegerilor. Observatorii occidentali au confirmat corectitudinea alegerilor, opozitia cere repetarea lor. O demonstratie pasnica de contestare se divide si o parte din cei prezenti ataca institutiile publice. Acestea sint datele problemei. Acum stim cu totii ca violentele se datoreaza in mare parte si lipsei de reactie a statului, si prezentei unor instigatori care, pana la urma, fac si ei parte din structurile statului. La prima vedere, PC utilizeaza evenimentul in folosul sau, incercind sa compromita opozitia si sa o delegitimeze. PC vrea sa arate ca el este cel pasnic, cel care reinstaureza ordinea si disciplina si este salvatorul statului. PC manipuleaza pe fata si isi intimideaza adversarul fara scrupule.

In ciuda faptului ca Voronin pare a iesi mai puternic din aceasta confruntare cu opozitia, cred ca modul in care a gestionat aceasta criza ii va aduce sfirsitul. Este inadmisibil ca oamenii sa fie vinati, arestati si batuti fara o minima protectie. Este inadmisibil ca ziaristii sa fie tratati cum sint tratati (retineri, interdictii, expulzari). Sintem in 2009, fie si la periferia UE. De fapt, esenta demonstratiilor, a revoltei, este legata de nemultumirea profunda a unei noi generatii fata de politica, fata de situatia economica si culturala promovata de acesti guvernanti. Repet: violenta regimului Vornin din ultimele zile s-ar putea sa fie si sansa de a pune capat dominatiei PC-ului in politica din RM. Dar aici trebuie sa intre in joc institutiile internationale, mass-media si societatea civila.

Despe confuzia interpretarilor

Marele risc consta in deturnarea sensului acestei situatii. Lupta impotriva „dictaturii rosii” sau, mai rau, analiza in termen etnici, „lupta pentru spiritul romanitatii”, sint piste false. Voronin are doar eticheta de comunist, el fiind un hibrid, un mutant politic. El amesteca dreapta nationalista „moldoveneasca” (sa nu uitam ca PC vine cu platforma nationalismului moldovenesc: „Moldova de 500 de ani”, „urmasii lui Stefan cel Mare”, „limba moldoveneasca”), cu crestinisul ortodox bigot (de paste aprinde primul luminarea si zice „Hristos a inviat” la TV; sau isi lanseaza campania electorala la o manastire).  Deasemenea, el sustine proprietatea privata (el si oamenii lui sint unii dintre cei mai mari bussinesmen-i din Moldova). Pe scurt, este un oligarh economoc care combina nationalismul cu ortodoxismul, care depune flori si la Lenin si la Stefan cel Mare, si care conduce cu metode autoritare un stat slab.

Cred ca opozitia este acum intr-o situatie delicata. Ea ar trebui in primul rind sa se centreze pe adunarea de dovezi convingatore care sa dovedeasca credibil frauda PC. Institutiile occidentale cinice au nevoie de dovezi, nu de vorbe. Si tot acum ar mai trebui sa dea dovada de o atitudine virulenta fata de actele represive: sa lupte pentru eliberarea celor arestati si sa adune noi dovezi ale abuzurilor din ultimele zile.

Vampirismul mass-mediei, politicienilor si a intelectualitatii romanesti
   
Despre mass-media romaneasca as spune citeva lucruri. In primul rand, cu o luna inainte de alegeri, am facut lobby la mai toate trusturile serioase de presa. Am strigat in stinga si dreapta: vin alegerile in Moldova, faceti reportaje si informati lumea. Nimic. Cu exceptia HotNews, nimeni nu a facut nimic. Cind au aparut primele excese, expulzarea citorva cetateni romani, oprirea accesului unora in R.Moldova, atunci au inceput sa ne se transmita diverse mesaje alarmiste. Cind s-a simtit mirosul de singe, toti au inceput transmisiile „de la fata locului”, fara insa a avea oameni „la fata locului”. Cind Basarabia face rating sau cind avem nevoie de voturi, atunci si mass-media si partidele de aici sint interesate de ea. E jalnic. Mass-media rusa a fost prezenta, cea romaneasca era devotata becaliadei.

Al doilea lucru pe care l-am observat legat de relatarea subiectului in mass-media romaneasca, dar e valabil si pentru intelectuali, e ca marea partea a opiniilor nu au fost o analiza a ce se intimpla in Basarabia, ci o expunere a himerelor, a cliseelor si a fobiilor romanesti legate de acel spatiu. Evenimentul a fost tras pe doua linii moarte: fie pe spatiul nationalismului timp, te tip colonialist, care se apropie de cel al Noii Drepte din Romania, fie pe linia „anticomunismului de piata” in care singurul scop e sa mai mincam o piine pe seama hoiturilor putrezite si a suferintei „fratilor mai saraci”. E trist.

Previziuni

Previziunile mele sint sumbre. Nu cred ca va fi o dictatura caci PC are un bussines de aparat si ei stiu ca daca totul se inchide, pierd bani. Sint mai capitalisti decit ne imaginam. Vor abuza in masura in care nu vor intimpina reactii seriose de protest. Daca mass-media si institutiile occidentale vor reactiona, nu-si vor permite prea multe. Bussines-ul e mai scump decit razbunarea, iar PC nu-si permite izolarea. Eu cred insa ca in contextul dat, se vor agrava si radicaliza relatiile dintre diversele grupuri sociale si etnice din Moldova. Exista, deasemenea, posibilitatea aparitiei unor fobii antiromanesti mai accentuate. Logica nationalista de tip colonialist pe care multi o folosesc in Romania pentru a interpeta ce se intampla R.Moldova s-ar putea sa aduca mari prejudicii relatiilor dintre populatia de dincolo si de dincoace de Prut. Sper sa gresesc si sa fiu un prooroc fals.

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5584750-evenimentele-din-moldova-interpretari-preliminare.htm