CenaKLUb TIUK!

Sever Gulea

CenaKLUb TIUK nr. 33

Miercuri după amiaza a fost momentul întâlnirilor inedite pe strada Mureșenilor nr 14: momentul în care Andrei Ruse a luat contact prima oară, în cadrul unei lansări, cu publicul cititor de la poalele Tâmpei, momentul în care brașovenii au avut ocazia să anticipeze o cufundare în atmosfera interbelică bucureșteană și momentul în care CenaKLUbul TIUK! a ajuns în Salonul Șt. O. Iosif, cu tot cu obiceiurile sale familiare și atmosfera relaxată.

Miercuri, 9.04.2014, la Librăria Șt. O. Iosif Brașov, împreună cu Mihail Vakulovski (inițiatorul şi moderatorul CenaKLUbului TIUK!), a avut loc lansarea celui mai recent roman al lui Andrei Ruse, ZARAZA (Editura Polirom, 2014), în cadrul turneului de promovare pregătit de autor, un promoter cultural și un PR-ist care și-a dat măsura prin proiectul Hyperliteratura.net și prin cele două romane îndrăgite de generația tânără de cititori: Soni, respectiv Dilăr pentru o zi.

Am deschis evenimentul amintind faptul că, în ciuda îndepărtării autorului de temele și universul familiar, al cotidianului contemporan, Andrei Ruse a reușit să ofere prin ZARAZA un roman pentru toate vârstele, o carte omagiu care scoate din uitare o personalitate cu un profil intelectual onorabil în anii seduși de fanatism ideologic, o carte care aduce la viață o epocă minunată, într-o manieră elaborat de senzorială, un roman care propune cititorilor un model atemporal de verticalitate morală și profesională. Am căutat să identific câteva motivații de lectură, atât pentru cei care au citit cărțile lui Andrei Ruse și care au ocazia să descopere în Zaraza un autentic exercițiu de reinventare ca scriitor, cât și pentru cei care nu l-au citit pe Andrei Ruse, dar care s-au întrebat, măcar o dată, de ce se numea Bucureștiul interbelic Micul Paris și cine a fost misterioasa prezență feminină despre care cânta Cristian Vasile.

Mihail VAKULOVSKI a sugerat că romanul lui Andrei Ruse, dincolo de caracterul său biografic, e structurat pe mai multe planuri: el surprinde, pe de o parte, destinul profesional și personal al celui mai cunoscut interpret de romanțe și tangouri al României, dar surprinde, elaborat și foarte bine documentat, viața din Bucureștiul interbelic, istorii trăite și reconstruite cu mult har. De asemenea, ZARAZA sondează și resorturi subconștiente, fundamentând expresia și dedicarea artistică a lui Cristian Vasile pe un eveniment tragic din copilăria protagonistului. Așa cum a sugerat Mihail Vakulovski, ZARAZA nu este doar un roman despre interpretul Cristian Vasile, ci și un roman despre soarta artistului adevărat în general.

Provocat de inițiatorul CenaKLUbului TIUK!, Andrei Ruse a acceptat să citească un pasaj din cartea pe care a lansat-o la Brașov, un pasaj care surprinde în avalanșă dinamica urbană a Bucureștiului de altă dată.

Apoi, Andrei Ruse a intrat în dialog cu cititorii și a vorbit despre potențialul instanței narative la persoana a III-a, pe care l-a descoperit scriind Zaraza, dar și despre faptul că nu a părăsit niciodată poezia, de la debutul său din 2007, ci a reidentificat-o într-o stare de spirit, pe care a deghizat-o în multiple forme chiar și în prozele sale. Andrei Ruse a mai vorbit și despre motivația de a schimba registrul tematic, despre motivația de a scrie o carte biografică, care să-l aibă drept protagonist pe Cristian Vasile, despre surpriza de a descoperi noi generații de cititori ai romanului său, despre cum e viața ca scriitor activ și ca scriitor aflat în pauză de creație.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe și, desigur, în buna tradiție a CenaKLUbului TIUK!, cu premierea celei mai inspirate întrebări din public.

Mulțumim lui Andrei Ruse pentru că a ales Librăria Șt. O. Iosif Brașov pentru a-și lansa cartea, mulțumim lui Mihail Vakulovski pentru atmosfera tiukuită, mulțumim publicului pentru participare… sperăm ca ZARAZA să se epuizeze cât mai repede şi Cristian Vasile să devină un reper prezent în discursul cititorilor contemporani.

 

Foto: Petronela Rotar

 

Andrei Ruse


Zaraza (roman)

Ed. Polirom, 2014

Fragment din Capitolul 6: Epoca de aur

 

O altă epocă ia naştere odată cu începutul anilor ’30, odată cu noua coloană sonoră a vieţii, dată de romanţe şi tangouri. Se simt în aer, se simte în entuziasmul nebun al oamenilor care umplu, alături de maşini moderne şi trăsuri încă, străzile înguste şi aglomerate ale Bucureştilor unde larma, forfota şi haosul vitezei dau un ritm aparte oraşului care este pe cale să explodeze. Se simte în mirosul îmbietor al sutelor de cofetării şi cafenele, de baruri noi, crâşme, restaurante, saloane de dans şi grădini de vară care se deschid unele după altele, umplând sălile, terasele, dar şi trotuarele de petrecăreţi care uită să mai plece acasă. Se simte în parfumurile scumpe care te ameţesc, în moda proaspătă şi colorată, mai provocatoare şi mai vie, în vitrinele sclipitoare ale căror haine din Vest a doua zi sunt deja purtate de minunatele „Fetiţe dulci” din Bucureşti.

Despre frumuseţea doamnelor şi a domnişoarelor, tot mai cochete şi mai graţioase, despre diplomaţia şi eleganţa gesturile masculine deopotrivă, se tot vorbeşte peste hotare, când capitala e din ce în ce mai des alăturată celorlalte mari centre ale lumii, mai ales prin efervescența sa culturală, prin valul noii generaţii de scriitori care umplu librăriile, teatrele arhipline cu piese tot mai îndrăzneţe, cu viziuni noi ale tinerilor regizori şi actori, care se dezbracă de tradiţionalism şi mentalităţi învechite, muzicienii cu voci fermecătoare, sculptori şi pictori care încep să colinde şi să cucerească cu operele lor Europa.

Aproape pe fiecare stradă o vitrină cu delicatese îţi ia ochii, fie că e vorba de prăjituri de casă, de creme de ciocolată care ţi se topesc în gură şi ale căror reţete sunt mai bine păzite decât un secret de stat, cocteiluri de îngheţate cu fructe confiate, Café-Glaceé sau Coupe Jack, amestecate cu alcooluri aromate, cu coniacuri sau rom şi frişcă, cataifuri şi savarine imense, baclavale şi sărailii atât de dulci încât trebuie neapărat să îţi clăteşti după orgasmul festin gura cu un juice de portocale proaspăt, abia stors, sau un ceai rece, cu gheaţă şi sirop. În fiecare zi, grupuri întregi de tineri invadează mesele de la „Nestor”, de la „Athené Palace” sau „Capşa”, la „Suschard”, pe Tache Ionescu”, la „High-life” pe Victoriei, colţ cu Franklin, la „Corso”, „Imperial” sau „Café de la Paix”, la „Pariziana” de pe Văcăreşti, la „Zamfirescu” sau la „Peristeri”, ca să nu mai vorbim de cafenelele din pasajul Macca şi alte zeci şi zeci de cartier, care numai datorită locaţiei mai ascunse, nu ofertei şi calităţii produselor, nu aveau parte de aceeaşi celebritate. Găseai un cafegiu la orice intersecţie, şi nu doar că măcina boabele proaspăt prăjite, fiecare după stilul şi iscusința sa, şi ţi le şi fierbea pe loc, dar avea şi atâtea dulciuri în vitrină, de parcă se pregătea de ce mai mare sărbătoare a lumii.

Mahalele miroseau a bunătăţuri la grătar, a cârnăciori, a patricieni, mititei şi muşchiuleţi de vită sau oaie, cotlete şi cefe grase de porc, berbecuţ sau pui ori curcan la ceaun cu usturoi. Şi era plin de bodegi, de cârciumi şi birturi ieftine, unde găseai mâncare caldă, de la ciorbe la tot soiul de tochituri, băuturi şi dulciuri de casă.

În centru, numai restaurantele de lux şi marile grădini de vară se întreceau între ele, cu meniuri care mai de care mai sofisticate şi cu muzică bună, oferită de cei mai în vogă instrumentişti şi dizeuri. Pe Sărindar era „Modern”-ul, pe Brătianu „Café Wilson”. „Mercur” pe Câmpineanu, „Zissu” pe Batiştei, care-l avea ca protagonist pe tânărul Jean Moscopol, „Iordache Ionescu” pe Covaci, unde cânta celebrul violonist al vremii Hristache Ciolacu, sau celebrul „La Bufet” şi grădina „Vişoiu”, unde se mânca cu specific românesc. Pe marele bulevard Elisabeta erau „Princiar”, vizavi de „Brezoi Palace”, apoi chiar „Bulevard”-ul, lângă librăria Alcalay, şi „Gambrinus”, la colţ cu Brezoianu, care avea specific vânătoresc, de la mistreţ la capră sălbatică, raţe, sitari, fazani sau iepuri, preparate cu vin negru de Bordeaux şi înghiţite pe ritmurile viorii lui Grigoraş Dinicu. Dar pe Tache Ionescu şi pe Victoriei erau cele mai numeroase, te puteai aşeza la binecunoscutul „Ambasador”, vizavi de „Lido”, la „Splendid Park”, sau încercai celebrele „Grand Hotel” şi „Galeries Lafayette”, localurile luxoase unde Cristi ridica seară de seară sălile în picioare cu tangouri.

Nici berăriile nu erau ocolite, la „Caru’ cu bere” se mâncau crenvurști cu o bere făcută după o reţetă proprie, te puteai îmbăta până-ţi luai minţile la „Trocadero”, pe Academiei, la „Bavaria” pe Brătianu, sau la „Blanduziei” pe strada Doamnei, unde aveau şi cornuri cu lapte foarte calde, că-ţi şi frigeau limba.

Iar la fiecare două-trei străduţe, dar numai când vremea era bună, cam din mai până la începutul toamnei, te puteai duce la una dintre grădinile mari de vară, unde puteai comanda fudulii proaspete, muşchiuleţi, burtă, servite cu mult piper direct pe funduri de lemn, sau momiţe tăvălite în mălai sau pesmet, toate asortate cu castraveciori muraţi în usturoi şi mărar, în castronaşe cu gheaţă, alături de cartofi auriţi sau pai, cu o baterie sau două de vin alb, şi neapărat cu sifon. „La Coana Victoriţa”, de pe Clucerului, trebuia să-ţi faci rezervare din timp dacă voiai să prinzi un loc să guşti din celebrele fripturi frăgezite prin îngheţare. La „Vişoiu” găseai poate cel mai gustos grătar, dar şi cele mai bune orchestre, iar la „Mon Jardin” se dansa într-o veselie până dimineaţa. „Mon Caprice”, pe Franklin, aproape de „Jockey Club”, era renumită pentru aerul aparte oferit de verdeaţa şi multitudinea de copaci şi de flori exotice, de parcă te-ai fi trezit la un picnic lângă Amazon. Totuşi pe Kiseleff erau cele mai scumpe şi mai elegante localuri, „Melody Garden” şi „Cosma-Cireşoaia” concurau cu celebrul „Bufet”, având orchestre şi solişti de primă mână, iar mai sus, spre Băneasa, dacă treceai podul, găseai „Grădina Brotăcei”, unde puteai să mănânci nişte preparate din peşte excepţionale şi atât de proaspete, că abia la tigaie sau la jar, cu câteva minute înainte de a fi servite, se opreau cozile din zbătut. „Pescăruş”, pe Jianu, pe malul Herăstrăului, „Parcul Privighetorilor” din Pădurea Băneasa, „Coşna” din Piaţa Buzeşti, „Monte Carlo”, pe insula din Cişmigiu, erau şi ele printre preferatele bucureştenilor, iar la „Leul şi cârnatul”, de pe 11 Iunie, unde mai era şi grădina „Luzana”, puteai mânca cu un leu zece mititei şi cu încă unul bea un şpriţ, dar specialitatea casei rămânea puiul la ceaun cu mujdei şi mămăliguţă aburindă.

Seara se mergea în baruri, aşa cum erau numite fostele cabarete, unde mai puteai lua ceva preparate reci, dacă n-apucaseși, dar cele mai importante erau băuturile scumpe, whisky-urile, coniacurile şi cocteilurile în special, iar în program aveai, dacă nu o celebră orchestră care te invita la dans, alături de doamnele de companie care stăteau pe scaunele înalte de la bar, dansatori, comedianţi, actori cu scenete mici, iluzionişti sau torsionişti, care făceau spectacole nemaipomenite. La „Maxim” debutau Stroe şi Vasilache (Lache – Lache), ce aveau să facă epocă cu comedia lor; la „Zig-Zag” tocmai fusese invitată celebra Josephine Baker, unde tot oraşul s-a înghesuit şi a plătit regeşte să-i vadă dansurile nude. La „Chat-Noir”sau „Dudzi-bar” puteai găsi dame de consumaţie deosebite, cu care să îţi petreci nopţile la un hotel din apropiere, şi mai mai să te îndrăgosteşti. La fel de vizitate erau şi „Nipon-Arizona”, care avea şi grădină de vară, „Lesceko”, al cărei proprietar cu acelaşi nume te fermeca cu acordeonul său, „Colorado”, pe strada Bibliotecii”, „Atlantic”, zis şi barul artiştilor, fiind frecventat mai ales de scriitori, sau „Fu-Chang”, decorat în stil oriental, cu măsuţe şi scaune joase, cu lămpi de abajururi şi picturi cu însemne chinezeşti.

Dimineaţa de la capăt, te plimbai pe străduţele aglomerate, unde măcelăriile-ţi lăsau gura apă, dar puteai intra să-ţi iei repede un sandvici proaspăt, făcut în nici două minute, din chifle cu lapte unse cu unt, câteva felii de „Şuncă de Praga” sau „Salam Mortadela”, o felie de roşie şi câteva de castravecior, ca la celebrele magazine cu mezeluri Rochus. Brutăriile te ameţeau de-a dreptul cu mirosul de pâine caldă, franzeluţe sau cornuri, erau renumite cele ale fabricii Herdan sau Hermann, iar cu adevărat specialităţi găseai la armeanul de pe Lizeanu, la „Apostol Zottu”. Simigeriile, în special greceşti, te aşteptau cu brânzoaice, cornuleţe umplute cu mere, nucă sau magiun, plăcinte de dovleac, fursecuri, covrigi de toate tipurile şi mărimile, cu susan, cu mac, simpli sau cu carne, toate făcute în vatră. Dacă aveai poftă de ceva şi mai dulce, puteai încerca o gogoşerie, poate chiar celebra „La Gogoaşa Înfuriată”, din Piaţa Mare, unde le făceau pe loc, aruncând cu mare grabă aluatul dospit, simplu sau umplut cu marmeladă, în ulei clocotit şi în câteva minute le şi scoteau şi le pudrau cu zahăr vanilat. Apoi, de ce nu, îţi puteai clăti gura cu o bragă, de la armeni sau turci, şi o gură de halviţă.

Oraşul Grădină, aşa era numit Bucureştiul, un oraş curat şi plin de verdeaţă, de curţi pline de grădine cu flori, nu doar în faţa caselor, dar şi lângă fiecare bloc-haus modern, care răsărea în centru, cu bulevarde pline de trandafiri şi copaci pe margini, cu artere luminate care duceau spre marile parcuri, unde toţi oamenii se plimbau serile şi mai ales în weekend-uri, de parcă în fiecare zi ar fi fost o mare sărbătoare. Cea a vieţii, poate, căci se trăia din plin în acest loc unde natura se amesteca elegant cu urbanul. Parcul Carol, La Bordei, Ioanid sau micuţa Grădina a Icoanei şi cizelatul Cişmigiu erau adevărate monumente ale naturii, majoritatea aranjate de grădinari celebri, aduşi din faimoasa Europă, dându-şi frâu liber imaginaţiei şi aducând stiluri şi decoraţii florale care încântau privirile trecătorilor şi îi învăluiau cu aerul proaspăt şi parfumat.

Zona mlăştinoasă a Herăstrăului este schimbată peste noapte în Parcul Naţional sau Parcul Carol al II-lea, cum i se va spune, odată ce arhitecţii austrieci Pinard şi Rebhun, împreună cu Octav Dobrescu, vor termina de proiectat aleile şi peisagistica minunată, creată dintr-o varietate vegetală nemaiîntâlnită, de la arţari, flaşini, simpli plopi, sălcii sau tei până la stejari şi cireşi exotici, tufe şi flori asiatice, împodobit de asemenea cu sculpturi şi statui moderne. Îndrăgostiţii închiriau bărci sau luau debarcaderul pentru a se plimba pe lac, într-o scurtă călători romantică, când apusul se stingea în apă. Se găseau, desigur, gustări de toate felurile, dar şi restaurante, iar în 1936 se deschide tot aici şi marele Muzeu al Satului. Chiote de copii te asurzeau de la mulţimea de căluşei, leagăne, maşinuţe şi avioane, care se ridicau şi se învârteau, dar şi adolescenţi bezmetici ce încercau labirintul cu oglinzi, peşterile sau zidul morţii pentru motociclişti.

În Cişmigiu pensionarii jucau de zor table sau şah, copiii veneau să admire păunii şi lebedele, iar tinerii se plimbau cu bărcile pe micuţul lac înconjurat de sălcii pletoase, care iarna devenea un patinoar elegant pentru amatori, unde căzăturile şi buşiturile provocau hohote de râs.

Se juca teatru în aer liber în parcuri, erau deseori fanfare, târguri cu diverse ocazii, clovni care făceau tumbe şi giumbuşlucuri, ţigani cu castane, seminţe sau flori, baloane colorate, tot soiul de dulciuri care-ţi lăsau gura apă şi ursari care puneau urşii să danseze pe melodiile celebre ale vremii, ale lui Cristian Vasile şi Jean Moscopol. Fântâni cochete, statui şi monumente moderne invadau aleile, iar printre ele, când se lăsa noapte, te puteai bucura de spectacolele de artificii.

Grădinile şi marile bulevarde nu erau deranjate decât de beţivi căzuţi la datorie, cu capetele în pământ. Pentru ei municipalitatea a dat o ordonanţă ca toate cârciumile să întocmească nişte liste cu beţivii localurilor şi să le facă publice apoi, afişându-le în vitrine. Astfel ei nu aveau voie decât câteva păhărele, orice excepţie şi barurile ar fi fost amendate, iar nume celebre de artişti sau politicieni s-au regăsit pe foile expuse, pentru a fi luaţi în derâdere. Dar nici această lege, nici alte strădanii ale primăriei nu au făcut ca în oraş să se petreacă mai puţin sau mai cu măsură, doar numărul celor epuizaţi de alcool, rămaşi căzuţi pe străzi sau prin aleile parcurilor, s-a mai redus, de ruşinea de a nu se regăsi pe liste.

Acesta era Bucureştiul plin bunătăţi şi petrecere, care înflorea pe zi ce trece, unde pe străzi puteai auzi toate limbile lumii, de parcă tocmai s-ar fi prăbuşit turnul Babel. Un Bucureşti plin de viaţă, dinamic, care clocotea şi aduna în miezul său crema artiştilor din ţară şi nu numai, alăturând oraşul lângă celelalte centre europene culturale de elită.

Formele lui Brâncuşi şi unitatea esenţei lor colindă prin expoziţii întreaga lume. Tristan Tzara, Barbu Fundoianu şi alţi suprarealişti şi dadaişti pleacă să cucerească Parisul. Mulţi încă se lansează în revista Contimporanul, a lui Vinea, o altă voce de marcă a avangardei, alături de Gherasim Luca, Ilarie Voronca, Stephan Roll sau Saşa Pană. Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Marcel Iancu, Iosif Iser, Arthur Segal, Mattis Teusch sau Victor Brauner devin numele grele ale pensulelor, ducându-şi tablourile în toată Europa, pe când Corneliu Baba abia începe să răsară.

 

CenaKLUb TIUK!

 

Start

cu m.vklvsk/„Tovarăşi de cameră”

Despre cenaKLUb (Sever Gulea)

Cristian Robu-Corcan despre "Tovarăşi de cameră"

A.R. Deleanu despre „Tovarăşi de cameră”

Fragmente: aiciaiciaici

 

Nr. 02, cu Doru Ionescu/Timpul Chitarelor & Un Cristian

Întîlnirea

Despre cenaKLUb

Fragment

 

Nr. 03, cu Andrei Dosa & m.vklvsk

Despre cenaKLUb

Interviu cu Andrei Dosa

Cronică m.vklvsk

Despre 10 basa (Raluca Dună)

Fragmente Andrei Dosa

Fragment 10 basa (Octavian Ţîcu)

Prezentare 10 basa

 

Nr. 04, cu Ruxandra Cesereanu & Marius Conkan

Despre (Sever Gulea)

Interviu cu Ruxandra Cesereanu & Marius Conkan

m. vklvsk despre „Ţinutul celălalt”

Fragmente

Manuscris ExclusivTiuk

 

Nr. 05, cu Moni Stănilă & Alexandru Vakulovski

Întîlnirea

Despre (Sever Gulea)

A.R. Deleanu despre „157 de trepte…”

Igor Mocanu despre „157 de trepte…”

m.vklvsk despre „Postoi paravoz”

Cristina Ispas despre „Postoi paravoz”

Fragmente „157 de trepte…”: aici şi aici

Texte din Postoi paravoz

Interviu cu Moni Stănilă

 

Nr. 06, cu Mugur Grosu, Cosmin Perţa & Teodor Dună

Despre cenaKLUb

m.vklvsk despre MG

m.vklvsk despre CP

 

Nr. 07, cu Andrei Dosa & A.R.Deleanu

Despre cenaKLUb

A.R. Deleanu: Sînul

m.vklvsk despre „Cînd va veni ceea ce este desăvîrşit”

 

Nr. 08, cu Cristina Nemerovschi & Alexandru Voicescu

Despre cenaKLUb

m.vklvsk despre  „Sînge satanic”

A. R. Deleanu despre "Sînge satanic"

Fragment din "Sînge satanic"

Fragment din "Pervertirea"

 

Nr. 09, cu Dan Perjovschi

Despre cenaKLUb (Sever Gulea)

m.vklvsk despre 20/22

A. R. Deleanu despre 20/22

Fragmente

 

Nr. 10, cu Un Cristian şi Oana Cătălina Ninu

Despre cenaKLUb 10

m.vklvsk despre MM

A. R. Deleanu despre MM

Fragment

Interviu Un Cristian

 

Nr. 11, Muzică şi literatură pentru Patrick

Despre întîlnire

 

Nr. 12, cu Mihnea Blidariu

Despre cenaKLUb 12

m.vklvsk despre „Playlist”

a.vklvsk despre Playlist

A.R. Deleanu despre Playlist

Fragment

 

Nr. 13

cu A.R.DeleaNU, „Îmblînzitorul apelor”

Despre

Fragmente:

aici

si aici

Cronică m.vklvsk

 

Nr. 14

CenaKLUb TIUK la Fânfest/Roşia Montană

existem de Mitoş Micleuşanu, Alexandru & Mihail Vakulovski

 

Nr. 15

Sabina Comşa & "Biblidioteca" de m.vklvsk

Despre

Fragment BIBLIDIOTECA

Poezii de Sabina Comşa

 

Nr. 16

Nora Iuga & Vlad Drăgoi

Despre

m.vklvsk despre BLOGSTORY

Interviu cu Nora Iuga

TiuKestionar

Poezii Nora Iuga

Poezii Vlad Drăgoi

 

Nr. 17

Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski

Despre

Moni Stănilă, "Sagarmatha"

Alexandru Vakulovski, "Daţi foc la cărţi"

 

Nr. 18

FesTiuk nr. 2

Sever Gulea: FesTiuk fericit!

Andrei Dósa: warner & walt. a win-win situation

A.R. Deleanu: Furcacaudină

Caius Dobrescu: Fosferici

Cătălina Bălan: Mustața lui Dali

Daniel Pişcu: Poemul lui Nokia

Dan Țăranu: Dog Days

Diana Iepure: Înmormântarea Rozetei

Florin Hălălău: featuring eric clapton

Mihail Vakulovski: Totul, aproape totul despre tati

Maria David: Cuvinte de veghe

Sabina Comşa: Despre învăţarea eschimosului

 

Nr. 19

cu Călin Torsan & Şerban Axinte

Despre

„O zi. Ultima” de Călin Torsan

„Păpădia electrică de Şerban Axinte

 

Nr. 20

cu Mihai Bădică & Radu Niţescu

Despre CenaKLub TIUK 20

Mihai Bădică: Şoricelul din Kitej-Grad

Mihai Bădică: Secretul fotoliului optzecist

Mihai Bădică: Traducerea

Mihai Bădică: Peisaj deltaic

Radu Niţescu: Gringo

 

Nr. 21

cu Veronica D. Niculescu & Marius Conkan

Despre

Veronica D. Niculescu, Roşu, roşu, catifea (fragment)

m.vklvsk despre Roşu, roşu, catifea

a.r.deleanu despre Roşu, roşu, catifea

Interviu cu Veronica D. Niculescu (un cristian)

Marius Conkan, Extazul Sfîntului Markon (fragment)

m.vklvsk despre Extazul Sfîntului Markon

 

Nr. 22

cu Denisa Mirena Pişcu şi Cristina Nemerovschi

Despre

Denisa Mirena Pişcu, Sunt încă tînără

Denisa Mirena Pişcu, Poezii

Denisa Mirena Pişcu, Poeme

m.vklvsk despre Sunt încă tînără

Cristina Nemerovschi, Ani cu alcool și sex (fragment)

Cristina Nemerovschi, Pervertirea

m.vklvsk despre Ani cu alcool și sex

 

Nr. 23

cu Cristina Podoreanu

Despre

m.vklvsk despre Luna lui Zeze

 

Nr. 24

cu Lorena Lupu

Lorena Lupu, Dona Juana (fragment)

m.vklvsk despre Dona Juana

 

Nr. 25

cu Alexander Nanau

Despre

 

Nr. 26

cu A.R. Deleanu

Despre

Fragment din "Acluofobia (zece povestiri macabre)"

 

Nr. 27

cu Ruxandra Cesereanu

Despre (Sever Gulea)

Interviu cu Ruxandra Cesereanu (m.vklvsk)

Fragmente din „Un singur cer deasupra lor”: aici

şi aici

m.vklvsk despre „Un singur cer deasupra lor"

 

Nr. 28

cu Cristina Nemerovschi & A.R. Deleanu

Despre

Fragment din „nymphette_dark99”

Fragment din „Acluofobia”

m.vklvsk despre nimphette_dark99

m.vklvsk despre Acluofobia

 

Nr. 29

cu Daniil Harms, m.vklvsk, Diana Iepure

Despre (Cătălina Bălan)

În loc de postfaţă (Daniil Harms, „Iluzie optică”)

„Tinerii dintre milenii”

„Iarnă rusească”

 

Nr. 30

cu Andrei Dósa & Mihail Vakulovski

Despre

Andrei Dósa, „American Experience”

Mihail Vakulovski, „Riduri”

Daniil Harms, „Iluzie optică”

10 + (Cosmin Perţa)

10 + (Răzvan Petrescu)

10+ (Mihnea Blidariu)

m.vklvsk despre American Experience

 

Nr. 31

cu Vlad Drăgoi, Petronela Rotar & Violeta Gorgos

Despre


Nr. 32

cu Kiki Vasilescu & Cristina Nemerovschi

Kiki Vasilescu, Marele băiat de cartier

Cristina Nemerovschi, Rezervația unicornilor

 

Nr. 33

Despre C.T. 33 (Sever Gulea)

Andrei Ruse, Zaraza

 

Nr. 34

cu Petronela Rotar & Antologia Tiuk

O să mă ştii de undeva” de Petronela Rotar

A.R. Deleanu, Sînul (10 +)

Mihail Vakulovski, Student la Chişinău (10 +)

 

CenaKLUb TIUK nr. 31


A 31-a ediţie a CenaKLUbului TIUK a avut loc pe 23 februarie 2014, ca de obicei, la Rockstadt Braşov. Invitaţii lui Mihail Vakulovski din această seară au fost Vlad DRĂGOI, Petronela ROTAR & Violeta GORGOS.

Vlad Drăgoi a citit din noul său volum de poezie, METODE (Casa de editură Max Blecher), dar şi cîteva existeme noi-nouţe, citite în premieră, direct de pe tableta lui de care a zis că e foarte mîndru (da, au fost şi întrebări despre ce citesc, nu numai despre ce scriu, iar Vlad a spus că acum citeşte mai mult eBook-uri). „Un volum de poezie în care scriitorul experimentează limitele şi rezistenţa poeziei, aşa cum Sorokin sau Palahniuk tot verifică elasticitatea graniţelor prozei”, a spus moderatorul cenaklubului.

Petronela Rotar a citit poezii din „O să mă ştii de undeva”. Petronela a debutat recent – ca poetă – în revistă, acum a debutat la cenaclu şi a citit poezii din „O să mă ştii de undeva”, volum de debut, în curs de apariţie la Herg Benet. Petronela Rotar este o scriitoare care s-a ţinut departe de lumea literară. Deşi are un blog foarte popular, o ştiam doar de la TV, iar cînd am descoperit că scrie – şi scrie atît de bine – surpriza a fost foarte mare. Cei care au fost la eveniment au fost surprinşi – plăcut, fireşte! – de lectura ei, ceea ce le dorim şi viitorilor cititori al cărţii.

Violeta Gorgos este regizor artistic la TVR Iaşi şi a primit numeroase premii pentru documentarele sale, la festivaluri din ţară & străinătate. A studiat muzicologie, Litere, regie de film, TV, iar în timpul liber pictează. Autoarea emisiunii RACORD, din care ne-a arătat la cenaklub trei eseuri cinematografice excelente, pornind de la „Paşii mamelor noastre” şi „Paşii taţilor noştri” din „Riduri” de Mihail Vakulovski şi SEX in URSS, după „Născut în URSS” de Vasile Ernu, film care a primit recent Marele Premiu al Festivalului Simfest.

După lecturi şi vizionarea documentarelor a urmat tradiţionalul dialog între invitaţi şi braşovenii din sală, apoi – autografe, alte discuţii, alte întrebări şi răspunsuri. Mulţumim clubului Rockstadt pentru găzduire, mulţumim invitaţilor şi publicului, mulţumim librăriei Okian pentru cărţi, mulţumim Carminei pentru poze, mulţumim lui Cristi de la TVR Iaşi pentru filmare!

RIDURI de Violeta Gorgos

Scurtă filmare Vlad Drăgoi
Filmarea lecturii
Petronelei Rotar
Fotografii de
Carmina Trâmbiţaş