'n curînd

CenaKLUb TIUK (nr. 32)

vă invită la o întîlnire specială cu scriitorii Cristina Nemerovschi şi Kiki Vasilescu.

Cristina ne va citi din romanul final al trilogiei „Sânge satanic” – „Rezervaţia unicornilor”,

iar Kiki Vasilescu ne va prezenta „Marele băiat de cartier”!

Lecturi, discuţii, experimentiuk, concursul editurii, expo de Oana Mărtişcă & alte surprize.

Moderatori: Mihail Vakulovski & Alexandru Voicescu.

Duminică, 23 martie 2014, ora 17:00, la Rockstadt Bv (str. L. Blaga 13).

Intrare liberă şi tiukuită!

Pagina evenimentului pe facebook: aici

Concert URMA la Rockstadt Bv


URMA ajunge pentru prima dată la Brașov pentru un concert special, ce are loc în data de 22 martie, la Rockstadt!

Formaţia URMA este una dintre puţinele trupe din România pentru care contează doar muzica. În decursul a 11 ani de carieră, trupa URMA există pentru plăcerea de a asculta şi a face muzică - muzică bună, muzică pură, autentică, creată fără compromisuri şi fără alt scop decât acela de a lăsa ceva în urmă. Aşa cum spune chiar numele trupei. De la o piesă înregistrată aproape în joacă s-a ajuns la deja patru albume lansate - fiecare album sunând altfel, dar fiind fiecare parte a unei poveşti.

URMA şi-a început activitatea în 2003, lansând în acelaşi an albumul "Nomad Rhymes", un amestec acustic de chitară, flaut şi percuţie. Doi ani mai târziu este lansat cel de-al doilea album, "Anger as a Gift", material ce s-a bucurat de contribuţia unui nou muzician, Vali Răcilă - Sir Blues. Al treilea album, "Trend Off" (2007) marchează activitatea de patru ani a trupei şi încheie un ciclu al acesteia: 3 albume, sute de reprezentaţii live în ţară şi în străinătate, numeroase prezenţe la festivaluri şi un public divers si loial.

În prezent, URMA prezintă fanilor cel de-al patrulea album, "Lost End Found" lansat în noiembrie 2013. Construit integral sub deviza "fără compromisuri", pe durata ultimilor patru ani, noul material discografic este oferit publicului într-un format de excepție, respectiv un jurnal fotografic de 120 de pagini ce oferă imagini inedite surprinse de fotograful formației, Radu Dumitrescu, care a însoțit pas cu pas grupul de muzicieni pe parcursul călătoriei muzicale intitulate "LOST END FOUND".

Având ca baza de selecție mai mult de 50.000 de fotografii, efectuate în cadrul repetițiilor, ședințelor de studio, concertelor memorabile din Silver Church, Ateneu sau Sala Palatului și a concertelor din străinătate susținute în Budapesta, Freiburg, Londra, Paris sau Berlin, artwork-ul noului material este semnat de Cristian Ioan Gutău, responsabil de altfel pentru grafica întregii discografii URMA. Produs de Mani Gutău / Catapulta Records, în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România, noul album atrage atenția asupra unor monumente de patrimoniu ce necesită intervenție imediată privind reabilitarea și restaurarea lor.

Concert URMA

22 martie, ora 20:00,

Rockstadt Bv

 

Muzeul Literaturii Române Iași continuă înscrierile pentru Școala de bune maniere literare

Cei ce doresc să facă parte din promoția 2014 a celei de-a II-a ediții a Școlii de bune maniere literare se pot înscrie până în data de 20 martie. Anul acesta aduce în fața cursanților un orar interesant și traineri de top din domenii diverse care le vor ascuți simțul critic, artistic și nu numai.

Emil Brumaru va deschide porțile imaginației și va stimula exprimarea poetică la cursul de „Poezie”, unde „Vom vorbi despre poezie... Vom face exerciţii de creativitate... Ne vom juca... Totul va fi spontan, fiindcă altfel nu se poate”. La cursul de „Proză” cunoscutul prozator român Petru Cimpoeșu va explica de ce „a scrie înseamnă a citi lumea”.

Cei care doresc să afle de la criticul de teatru Oltița Cîntec de ce „teatrul nu e literatură” se pot înscrie la cursul „Text dramatic”.

Viorel Ilișoi va face cunoscute subtilitățile stilului jurnalistic și le va povesti cursanților „despre cum se scrie un reportaj dacă trebuie. Şi mai ales despre cum nu se scrie.”

Florin Lăzărescu își va învăța studenții cum să scrie un scenariu de film, dincolo de aspectele teoretice, individual sau în echipă, și cum să-l „vândă, având în vedere specificul concret al pieţei româneşti.”

Workshopul „Desene după poveşti”, susținut de Alexandra Gheorghiu, va presupune o incursiune în lumea poveştilor lui Ion Creangă, prin intermediul ilustraţiei de carte, la sfârșitul căruia cursanții de toate vârstele vor fi familiarizați cu noțiuni de ilustrație și desen.

Taxa de participare la unul dintre cele 6 cursuri este de 250 lei pentru angajați sau 150 lei pentru elevi/studenți. Nu există limită de vârstă, dar locurile sunt limitate. Pentru cei cărora situația financiară nu le permite această taxă, organizatorii au pregătit o surpriză: câte un loc gratuit la fiecare dintre secțiuni. Condiția este ca portofoliul de lucrări personale să convingă titularul cursului.

Pentru a se putea înscrie, viitorii elevi sunt rugați să trimită un CV și o scrisoare de intenție la adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau pe adresa Muzeului Literaturii Române Iași (Iași, strada Vasile Pogor, nr. 4, 700110), specificând secțiunea pe care o doresc (poezie, proză, text dramatic, reportaj, scenariu de film, desene după povești). Cei care doresc să obțină un loc gratuit trebuie să adauge o creație proprie (text scris sau desen).

Școala de bune maniere literare este un proiect dezvoltat de Muzeul Literaturii Române Iași în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” și revista „Zona Literară”, iar coordonatorii sunt Dan Lungu și Cătălin-Mihai Ștefan. Inițiat în primăvara anului 2013, proiectul s-a bucurat de succes încă de la prima ediție. Cursurile interactive, aplicate, temele alese și trainerii profesioniști (Emil Brumaru, Lucian Dan Teodorovici, Oltița Cîntec, Dan Doboș și Viorel Ilișoi) au primit aprecieri pozitive din partea cursanților primei ediții.

Noutăți și informații se pot afla accesând pagina de Facebook a proiectului, pe site-ul Muzeului Literaturii Române Iași, precum și la numărul de telefon 0232.213.210.

Lansarea romanului

Rezervația unicornilor

de Cristina Nemerovschi


Editura Herg Benet și clubul Silencio vă invită vineri, 21 martie, de la ora 19, la lansarea romanului Rezervația unicornilor, de Cristina Nemerovschi – ultima parte a trilogiei Sânge satanic, una din cele mai citite și mai iubite serii de ficțiune ale ultimilor ani. Evenimentul va avea loc la Silencio (Piața Rosetti, nr. 5., București).

Alături de Cristina Nemerovschi, vor fi prezenți Felix Nicolau, Lorena Lupu, Leonard Ancuța, Ana Mănescu, Andreea Tănase, Andreea Vasile și Ciprian Burcovschi.

Evenimentul va aduce de asemenea publicului un preview al romanului grafic Sânge satanic – o expoziție cu ilustrații de Oana Martișca.

 

Despre romanul Rezervația unicornilor:

Rezervația unicornilor continuă povestea stranie și captivantă a lui M. – “nihilist și mizantrop”. O carte care demitizează societatea consumeristă şi superficială, dezvelind brutal mecanismele șubrede și ruginite pe care se bazează falsa realitate cotidiană. Concepțiile lui M. sunt tranșante, neiertătoare şi extrem de lucide, fie că vorbește despre iubire, moarte, viața la limită, obsesii sau înstrăinare.

Aflat în faţa perspectivei de a părăsi România, M. este prins între obsesia pentru libertate absolută și iubirea care îl îndepărtează de ea. Dar dacă cele două ar putea să se identifice?

În cazul în care te-ai regăsit în romanele Sânge satanic sau Ani cu alcool și sex, mult-așteptatul final al trilogiei nu te va dezamăgi!

"Nu e greu de înțeles de ce M. a devenit un model pentru adolescenții care au citit trilogia Cristinei Nemerovschi. Spre deosebire de mulți alții din generația sa, el știe cum ar arăta lumea, “dacă ar fi să reînceapă.” Știe tot ce ar trebui să existe într-o lume perfectă, în care să poți respira. Iar asta nu-i deloc puțin lucru." (Alexandru Petria)

Rezervaţia Unicornilor, ca şi primele două romane ale trilogiei, abundă în situaţii comice care te fac să râzi în hohote în metrou, acasă sau la şcoală, când citeşti cartea pe sub bancă în timpul orelor, pentru că nu o poţi lăsa din mână. Dincolo de situaţiile comice şi de sex, drugs and rock’n’roll, Rezervaţia unicornilor are însă şi un substrat serios. Aflat la pragul de 30 de ani, M. este mai introspect ca niciodată, şi, în mod surprinzător, mai uman şi mai nostalgic. [...] citind Rezervaţia unicornilor veţi avea senzaţia că totul se petrece în timp real, iar personajele trăiesc în România actuală, alături de noi. Este ca şi cum Cristina Nemerovschi ori scrie azi şi publică mâine, ori lasă loc în text pentru a insera înainte de publicare ultimele evenimente din rubricile mondene şi de ştiri. Găsim în text patinatorii din Cişmigiu îmbrăcaţi după moda iernii 2013/2014, protestele de la Pungeşti şi Roşia Montana, divorţul Biancăi Drăguşanu de Victor Slav şi prăbuşirea avionului cu medici în munţii Apuseni. Toate acestea te fac să te întrebi dacă nu cumva M. era tipul din faţa ta la coadă la vin fiert la târgul de Crăciun din Piaţa Universităţii.

Iar dacă vreţi să aflaţi ce este Fram şi mai ales în ce constă The Fuckin’ Deal, vă invit să faceţi repede rost de un exemplar din Rezervaţia unicornilor, pentru că au cărţile Cristinei Nemerovschi un talent să dispară din librării şi să fie re-editate, ceva de groază! (Andreea Tănase)

"Cartea asta mi-a cutremurat realitatea, mi-a dat întrebãri acolo unde aveam certitudini. Mi-a dat insomnii, temeri, angoase. Și întrebãri, nu numai despre prieteni şi Prieteni, ci şi despre mine." (Ramona Badea)

Alte impresii despre Rezervația unicornilor: http://cristinanemerovschi.ro/impresii-rezervatia-unicornilor

Un fragment din Rezervația unicornilor: http://semnebune.ro/2014/avanpremiera-romanului-rezervatia-unicornilor/#axzz2w9Cbwm00

Pagina romanului: https://www.facebook.com/rezervatiaunicornilor

 

Despre trilogia Sânge satanic:

Trilogia a debutat în 2010 cu romanul Sânge satanic, care se pregătește deja de cea de-a patra ediție. A continuat cu Ani cu alcool și sex, în 2012, care a înregistrat un succes asemănător cu prima parte a trilogiei. Rezervația unicornilor, apărută în martie 2014, încheie trilogia.

”Un roman cu umor nebun!” (Emil Brumaru)

“Mi-a plăcut cel mai mult verva romanului, atribut esențial al unui debut literar memorabil.” (Mircea Cărtărescu)

“Sânge satanic e o carte excepțional scrisă, care nu seamănă cu nimic!” (Doina Ruști)

“Cristina Nemerovschi este un Caragiale al zilelor noastre.” (Felix Nicolau)

„Curată purificare!” (Dominic Dembinski)

„Absolut genială!” (Vlad Olan)

„Trilogia Sânge satanic este viitoarea Biblie!” (Emilian Marciu)

“My dream: Sânge Satanic – infinitologie!
Why only 3 books when you can have 69 or more?” (Ioana Martin)

„Mi-a reamintit ce înseamnă să simți și cum să-ți recapeți umanitatea spunând NU.” (Mircea Ciobanu)

„Nu este o carte pe care să o arăți părinților sau despre care să poți scrie la teze. Este o carte care va face parte din tine, te va defini. Este o carte pe care o iei de mână și-i mulțumești că există.” (Mia Matei)

„Sunt nerăbdătoare să mă îndrăgostesc de un nou M.!” (Maria Mărăndoiu)

„Sânge satanic e despre toate lucrurile care contează.” (Shadows)

Peste 50 de recenzii ale cărților din trilogie pot fi citite aici: http://cristinanemerovschi.ro/articole/recenzii

Impresiile cititorilor despre Sânge satanic: http://cristinanemerovschi.ro/impresii-cititori-sange-satanic

Impresiile cititorilor despre Ani cu alcool și sex: http://cristinanemerovschi.ro/impresii-cititori-ani-cu-alcool-si-sex

 

Despre Cristina Nemerovschi:

Supranumită de critici “rebela literaturii române de azi”, licențiată în filosofie, cu un master despre L. Wittgenstein, Cristina Nemerovschi a debutat în 2010, cu romanul Sânge satanic. Cartea a reprezentat atât un succes de critică, dar mai ales de public, fiind reeditată doar câteva luni mai târziu. În numai un an, Sânge satanic s-a impus ca un adevărat fenomen social, consacrând un nou stil în literatura tânără și inspirând numeroase manifestări artistice: poezie, piese de teatru, visual art, muzică. Romanul a primit referințe elogioase, fiind comparat cu opere-cult ale unor autori precum J. D. Salinger, Henry Miller, Irvine Welsh, Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis sau Anthony Burgess, și a fost distins cu premiul Tiuk! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliștii Premiers Romans En Lecture.

Al doilea roman al Cristinei Nemerovschi, Pervertirea, a apărut în 2012 la editura Herg Benet. Cartea a fost supusă controverselor încă din primele luni, câteva lecturi publice fiind întrerupte, temele romanului fiind considerate “imorale, violente și indecente”. A fost reeditată în 2013, conținând fragmente inedite (Jurnalul Amaliei).

Ani cu alcool și sex este al treilea roman semnat de Cristina Nemerovschi, o continuare la Sânge satanic. În 2013, în colecția Cărțile Arven a Editurii Herg Benet, apare nymphette_dark99; cartea este reeditată doar câteva luni mai târziu. În același an apare și cea de-a treia ediție a romanului Sânge satanic.

În noiembrie 2013, Cristina Nemerovschi publică la Herg Benet un volum compus din discuțiile avute cu cititorii săi, intitulat Ce facem cu România? – Cititorii în dialog cu Cristina Nemerovschi.

Proza Cristinei Nemerovschi a fost inclusă în câteva antologii, atât din România, cât și internaționale.

Rezervația unicornilor este romanul care încheie trilogia Sânge satanic.

Trilogia Sânge satanic poate fi comandată online aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/carti/pachet-trilogia-sange-satanic-rezervatia-unicornilor-ani-cu-alcool-si-sex-sange-satanic

Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/646749792028336/

Parteneri media: Semne Bune, Am doar 18 ani, Bookuria, societatesicultura.ro, METALHEAD, EgoPHobia, Revista de Suspans, Teen Press, Tiuk!, Silencio, Hyperliteratura, filme-carti.ro.

 

CenaKLUb TIUK nr. 31

vă invită la o întîlnire cu Vlad DRĂGOI, Petronela ROTAR & Violeta GORGOŞ.

Vlad Drăgoi vine sub Tîmpa cu METODE (Casa de editură Max Blecher),

un volum de poezie în care scriitorul experimentează limitele şi rezistenţa poeziei, aşa cum Sorokin sau Palahniuk tot verifică elasticitatea graniţelor prozei,

Petronela Rotar va citi din „O să mă ştii de undeva”,

volum de debut, în curs de apariţie,

iar Violeta Gorgoş ne va arăta cîteva proiecţii din emisiunea pe care o realizează la TVR Iaşi, RACORD.

Lecturi, discuţii, experimentiuk, concurs, surprize.

Moderator: Mihail Vakulovski.

Duminică, 23 februarie 2014, ora 16:16, la Rockstadt Bv (str. L. Blaga 13).

Intrare liberă şi tiukuită!