Dialoguri Tiuk!

Dialoguri Tiuk! (nr. 40)

Liviu Antonesei (m.vklvsk)

„Opere lirice (aproape) complete”

interviu cu Liviu Antonesei,

realizat de Mihail Vakulovski


- Domnule Liviu Antonesei, antologia lirică „Un taur în vitrina de piatră”cuprinde toate cărţile dvs. de poezie, de la debut, 1977, pînă la volumul abia publicat în 2012. Ce înseamnă pentru dvs. publicarea unei astfel de antologii?

- Poate e puţin impropriu să-i spunem acestei cărţi antologie, e vorba de fapt despre toate poeziile mele care au apărut deja în volumele anterioare, deci ar fi un fel de „opere lirice complete”! Bun, complete şi nu chiar, pentru că, pe lîngă poeziile deja publicate, aş mai avea un ciclu cretan, cu cel de vara trecută chiar două, unul din Azore şi cîteva londoneze de anul trecut încă nepublicate, de fapt nefinalizate, rămase în stadiul de eboşă. Pe de altă parte, de bună seamă, sper să mai scriu şi de acum înainte, dacă nu aici, măcar prin insule, cum mi s-a întîmplat în ultimii ani… Prin urmare, volumul apărut anul acesta este unul de bilanţ, de bilanţ cinstit, pentru că nu am scos poeme deja apărute, chiar dacă nu toate îmi mai plac atît de mult, nu am introdus texte noi, nici măcar nu am intervenit asupra lor, mai puţin cîteva erori de tipar.

- După publicarea „opere lirice aproape complete” aţi mai scris poezie?

- Într-un fel, am răspuns. Am scris un nou ciclu cretan, circa 45 de texte, din care încă nu ştiu cîte vor rezista. De obicei, am constatat că rămîn între jumătate şi două treimi din „schiţele” de poem la prima mînă.

- Dvs. scrieţi şi poezie, şi proză, şi eseu, şi texte ştiinţifice… Cînd simţiţi că trebuie să scrieţi poezie sau proză, de exemplu? Vi s-a întîmplat să credeţi că veţi scrie o poezie şi, aşezîndu-vă la computer… să iasă proză (sau invers)?

- Cred că temele, obsesiile, fantasmele îşi caută singure forma în care vor să se întrupeze. De obicei, un text este pus pe hîrtie cînd este deja scris, aproximativ desigur, în minte. În ciuda acestei maniere de a scrie, nu sînt un autor care-şi ştie poeziile pe de rost, cu foarte mici excepţii. În schimb, cînd încep să recitesc o poezie de-a mea, mi-o amintesc destul de bine. Nu, încă nu mi s-a întîmplat asta, mi se întîmplă însă uneori altceva, cînd scriu o proză, chiar un eseu, să simt nevoie să introduc fragmente de poezie, versuri izolate… În „Despre dragoste. Anatomia unui sentiment” am presărat şi cîteva poeme, mai ales mici poeme în proză…

- Apropo, cum scrieţi – la computer, pe hîrtie…?

- Din clasa a X-a, am scris mereu la maşina de scris, iar din 2000, am trecut la computer. În mod ciudat însă, poeziile le-am scris mai întîi de mînă, cel mai adesea în caiete, mai rar pe foi izolate. Abia după aceea am şi lucrat asupra lor, după ce le-am dactilografiat sau cules la computer. Din acest motiv, în măsura în care unele caiete mai există, acolo se află forma genuină a unora dintre poemele mele. Articolele, eseurile, prozele le-am scris însă de la bun început mecanic sau electronic. La textele mai ample, se întîmplă să fac mai întîi un fel de synopsis. La textele cu alură ştiinţifică, chiar unul amănunţit, incluzînd şi notele şi trimiterile bibliografice.

- Cînd vă simţiţi mai bine, în timpul scrierii/la facerea poeziei, prozei, eseului? Dar… la publicare? E mai… altfel bucuria apariţiei unei cărţi de poezie decît de proză sau eseu?

- Ca să fiu sincer, eu mă simt bine cînd scriu, indiferent de genul pe care şi-l alege tema mea. Poate o să par tare simpluţ, lipsit de complexitate şi profunzime, dar eu nu sufăr în faţa paginii albe – sau a ecranului gol, mai recent! –, nu mă gîndesc că întinez puritatea acelei pagini cu semnele mele. Nu cred deloc că scrisul, ca şi oricare altă meserie, trebuie să-ţi provoace angoase, suferinţă etc. Poate că nu sunt destul de masochist, dar mă bucur că lucrurile stau aşa. Mă bucură şi apariţia cărţilor, iarăşi indiferent de gen, dar acolo există şi anumite emoţii. Nu-mi dau seama dacă ceva scris de mine e bun, mai puţin bun sau rău decît atunci cînd este tipărit, deci prea tîrziu! Din acest motiv, amîn cît e decent recitirea unei cărţi tipărite, să nu-mi pară rău prea repede că am tipărit-o sau că am tipărit-o în versiunea/ forma cu pricina.

- Culegerea de poezie vine ca un fel de cadou din partea editurii, fiind publicată la împlinirea a 60 de ani – La mulţi ani încă o dată! Dar e un cadou pentru noi, cititorii, în primul rînd. Dacă ar trebui să alegeţi un scriitor român contemporan pentru publicarea operelor complete – cine ar fi acesta?

- Da, a fost un cadou din partea tinerilor mei colegi de editură. Făcusem cartea, mă gîndeam unde s-o public, aveam şi cîteva propuneri, dar ei m-au convins s-o public la noi. Eu aveam reţineri, pentru că nu voiam, nu vreau să public cărţile mele la editura pe care o conduc, cum nu public articole despre mine în „Timpul” decît dacă sînt supus la foarte mari presiuni. A fost un dar al lor şi o surpriză, pentru că nu ştiam că va fi ilustrată de Dragoş Pătraşcu, tipărită pe hîrtie volumetrică, nu ştiam nici cum va fi coperta… Din fericire, primul tiraj s-a epuizat, deci nu voi ruina editura cu cărţile mele. Ei au tras un tiraj nou, fără să mă întrebe, dar bănuiesc că ei doresc să fac şi pentru acest nou tiraj ceea ce am făcut pentru primul, să bîntui ţara cu lansări, ceea ce am să şi fac, grija mea fiind în continuare aceea de a nu falimenta editura cu cărţile mele. Pe 14 noiembrie o iau iarăşi la drum, prin urmare, încep cu Braşovul vostru! Am şi ales autorul de care ne vom ocupa constant, cel contemporan, este uriaşul prozator Mircea Daneliuc, păstrat la umbră de critici, probabil din pricina uriaşei sale staturi de cineast. M-am hotărît să facem un act de dreptate! Am reeditat deja volumul cu care a debutat în 1997 şi am publicat ultimul său roman, împreună cu o excelentă nuvelă. Mai avem în lucru un roman şi o carte-interviu realizată de Alexandru Petria, pe ultima sper să o lansăm la Gaudeamusul din această lună. Vom retipări toate cărţile sale – şi le vom publica pe cele noi – , să fie toate sub egida aceleiaşi edituri, iar la sfîrşit o luăm de la capăt cu o serie de autor, în strictă ordine cronologică. Înainte de a începe seria de autor, sper că se va vedea ce mare prozator este Daneliuc! Cititorii deja văd, altfel cărţile n-ar merge atît de bine, iar în cele din urmă este imposibil să nu se trezească şi criticii literari…

- Dvs. sunteţi unul din puţinii scriitori implicaţi foarte activ în viaţa cetăţii. Credeţi că e important ca scriitorii să aibă o părere publică în ceea ce priveşte societatea în care trăiesc sau e suficient să scrie bine?

- Aici părerile sînt împărţite şi, cred, fiecare alege după cum îi este firea. Eu am ales să mă implic, pentru că nu am astîmpăr, sufăr încă de un exces de energie şi sînt o fire reactivă – prostia, hoţiile, incompetenţa, imoralitatea publică mă afectează personal, ba chiar, aş spune, fiziologic, mi se strînge carnea pe mine uneori sau mi se ridică părul măciucă!

- Sunteţi profesor şi faceţi de mulţi ani revista Timpul şi sunteţi unul din cei mai eficienţi susţinători a tinerelor talente. Ce v-a ajutat mai mult să descoperiţi talente tinere – universitatea sau revista?

- Da, e adevărat că fac asta! E şi un fel de a plăti o datorie de recunoştinţă faţă de cei care au făcut lucruri similare pentru mine în vremuri mult mai dificile decît cele de acum. Fără revistele studenţeşti din Iaşi, un fel de a doua facultate, nu aş fi fost desigur cel care sînt acum. Fără sprijinul unor oameni de mare valoare, şi umană, nu doar profesională, precum Al. Zub, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Al. Călinescu, regretatul profesor Ion Holban, şeful meu de la Institut, nu aş scris cît am scris, poate nu aş fi scris deloc! Încurajările lor, sprijinul lor m-au ajutat mai mult decît aş fi sperat eu…

- Apropo de tineri, cine v-a atras atenţia în ultima vreme (fie literatură, fie muzică sau pictură, teatru etc.)?

- N-o să dau nume, ca să nu fac nedreptăţi, însă mi se pare foarte clar că talentul literar, celelalte forme de talent, n-au dispărut nici o dată cu generaţia mea, nici cu generaţia ta! Ca să-ţi dau un exemplu – la prima ediţie a concursului de debut al editurii Adenium, am primit circa 40 de manuscrise de poezie şi aproape 80 de proză. Iar juriul, Al. Cistelecan, Bogdan Creţu şi cu mine, a avut mult de lucru ca să poată distinge pe cei mai buni. La proză, a trebuit să dăm două premii, iar la poezie, pe lîngă cîştigător, i-am scos şi pe următorii nouă clasaţi într-un volum colectiv! La anul, vom introduce şi dramaturgia în concurs, pentru că am fost întrebaţi de ce n-am inclus-o. Pur şi simplu, nu ne-am gîndit!

- Vă mai amintiţi ce vise aveaţi în copilărie? Aveţi vise din copilărie şi adolescenţă nerealizate (încă)?

- Un lucru e sigur, visam să fiu scriitor şi se pare că acest vis s-a împlinit. He, he, sînt puzderie de vise din copilărie şi adolescenţă neîmplinite, dar acesta este un lucru bun, am tot atîtea motive pentru a rămîne în viaţă, ba chiar pentru a spera într-o viaţă dacă nu foarte lungă, măcar lunguţă şi, mai ales, cel puţin la fel de bogată ca şi pînă acum.

- Dvs. cunoaşteţi (mult prea) bine perioada comunistă, în care aţi trăit, scris, iubit, muncit… Cît de nociv (sau benefic?) a fost comunismul pentru România din punct de vedere istoric şi din p.d.v. literar?

- Judecăţile mele despre comunism sînt clare, radicale şi, măcar o parte dintre ele formulate şi chiar spuse atunci! Din pricina comunismului, noi am făcut un ocol în afara cursului normal al istoriei cale de aproape cincizeci de ani. Pe de altă parte, este limpede că nu există epoci de perfect deşert spiritual, aşa că au apărut şi atunci opere remarcabile în mai toate artele. Nu neapărat cu voia regimului, dar cu îngăduinţa sa - unele, ori pricina imposibilităţii de a controla totul - altele. Şi există o vorbă a lui Dostoievski care mă obsedează şi o întorc pe toate părţile: „O literatură mare în absenţa unei cenzuri puternice? Nu se poate!”. Sigur că, slavă Cerului, se poate, însă este un adevăr şi în vorba lui Fiodor, nu e o vorbă de clacă, cenzura te obligă la anumite rafinamente, subtilităţi pe care, în absenţa ei, probabil nu le-ai frecventa…

- Haideţi să facem un joc asemănător cu Show Recent Messages-urile Monei Stănilă de la Tiuk. Vă dau un cuvînt şi dvs. scrieţi orice vă vine în minte citind acel cuvînt.

Copilărie.

- Apa mov a iazului.

- Şcoală.

- Cerneala băută în prima zi de şcoala, ca să nu fie pedepsită colega de bancă.

- Timpul.

- Revista pe care o scot de 20 de ani!

- Debut.

- Întîrziat mult.

- Iaşi.

- Oraşul din care n-am putut pleca.

- Braşov.

- Noiembrie 1987.

- Tiuk.

- Fraţii Vakulovski.

- Călătorii.

- Îmi plac, dar călătoresc prea mult pentru vîrsta mea.

- Femei.

- Nu contează numărul, ci calitatea, dar e o învăţătură tîrzie!

- Copii.

- Philip şi Nicolas, nepoţii.

- Viaţă.

- Să fie în noi, nu în altă parte. Am parafrazat titlul lui Kundera.

- R. Moldova.

- Basarabia.

- Literatura rusă.

- Uriaşă. Păcat că n-o citesc în original.

- Literatură.

- Ce poveste!

- Mulţumim!

- Eu vă mulţumesc!

(2 noiembrie 2013, Astra, nr. 3, 2013)