CenaKLUb TIUK!

CenaKLUb TIUK nr. 26


A fost bestial la CenaKLUb TIUK nr. 26, chiar dacă de data asta evenimentul nu a mai avut loc la Rockstadt (unde se ţine de obicei), ci la Colaj Cafe, chiar lîngă Piaţa Sfatului, pe Apollonia Hirscher, nr. 2. Totul a fost minunat, şi gazdele, şi invitaţii speciali (şi cei din sală, şi cei de pe scenă), şi discuţiile, şi întrebările, şi expoziţiile (Claudia Niculescu & Alexandru Vakulovski), și Alex Müntz, care a cîntat foarte fain (Metallica şi Luna Amară).

Moderator a fost, ca de obicei, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! şi al CenaKLUbului TIUK, Mihail Vakulovski, iar invitatul lui din această seară (8 septembrie 2013) a fost A.R.DELEANU aka Flavius Ardelean, autorul romanului „Îmblînzitorul apelor”, lansat tot la CenaKLUb TIUK, care acum a venit – luminos – sub Tîmpa (de la Oxford!), pentru c-a apărut (săptămîna asta) noul său volum de proză, „Acluofobia. Zece povestiri macabre”.


Fiind într-un local nou, Mihail Vakulovski a povestit puţin despre revista şi CenaKLUbul TIUK, l-a prezentat pe Flavius şi a vorbit despre cele două cărţi ale sale, apoi Alex Müntz, unul din cei doi invitaţi speciali, a cîntat o piesă dragă lui Flavius. Celălalt invitat a fost ilustratoarea cărţii, Claudia Niculescu, care a povestit cum au fost alese lucrările pentru copertă şi ilustraţiile din interiorul volumului de proză scurtă. Clubul a găzduit o expoziţie de-a Claudiei, aşa că atmosfera a fost… aproape ca-n carte. Altă expoziţie (asta a fost o surpriză şi pentru Flavius) a fost una de măşti făcute de Alexandru Vakulovski – măşti cu Salvaţi Roşia Montană şi cu personaje horror şi misterioase, ca-n „Acluofobia” lui A.R. Deleanu, care a citit două fragmente (mai cuminţele, nu din alea mai horror) din carte.

Apoi au urmat discuţiile cu publicul şi tradiţionalul concurs al editurii (Herg Benet a fost prezentă la eveniment (cu cărţi!), reprezentată de Alexandru Voicescu, directorul editurii, şi de unul din cei mai prolifici & bine cotaţi scriitori ai ei – Cristina Nemerovschi). Întrebările au fost multe şi interesante, aşa că lui Flavius i-a fost destul de greu să aleagă cîştigătorii. Da, la plural, pentru că în afara concursului editurii de data asta a fost şi un concurs al scriitorului, A.R. Deleanu oferind celei mai tiuk întrebări unul din ultimele exemplare ale romanului său de debut, care deja şi-a epuizat tirajul.


După cea de-a doua piesă interpretată de Alex Müntz, dedicată prieteniei şi lui Flavius, au urmat autografele.


Mulţumim publicului (foarte faini şi foarte numeroşi, chiar dacă-n oraş aveau loc în acelaşi timp multe alte evenimente), lui Flavius Ardelean pentru lecturi şi discuţii, Claudiei Niculescu şi lui Alex Müntz pentru momentele lor artistice, clubului Colaj Cafe pentru găzduire, editurii Herg Benet pentru cărţi, Carminei şi Arinei pentru fotografii şi filmare şi, încă o dată, celor care n-au încăput în club nici în picioare. Dar data viitoare n-o să se mai întîmple aşa, pentru că ne întoarcem la Rockstadt, pe Lucian Blaga 13, club care va fi şi mai încăpător după renovare. Următorii invitaţi ai CenaKLUbului TIUK sunt Ruxandra Cesereanu (octombrie), Andrei Dósa şi Cristina Nemerovschi, toţi trei cu cărţi noi-nouţe: „Un singur cer deasupra lor”, „American Experience” şi „nymphette_dark99”. Vă aşteptăm cu drag.

 

Sever Gulea

Debutanți cu talent și… kef, marca Tiuk!

Primele zile de primăvară au adus mai mult… kef la Brașov, kef de tiukuit, de întâlniri cu poeți, prozatori tineri și promițători, în obișnuitul loc în care buna dispoziție, berea și literatura fac casă bună, în cadrul unui eveniment organizat și moderat de Mihail Vakulovski.

Duminică, 3.03.2013, în Clubul Rockstadt Brașov, am participat la CENAKLUB TIUK ajuns deja la a 20-a ediție, în companie bună și atmosferă relaxată, cu ocazia lansării volumelor: GRINGO (Editura CDPL) de RADU NIȚESCU, respectiv ȘORICELUL DIN KITEJ-GRAD (Editura CDPL), de MIHAI BĂDICĂ.

Evenimentul a fost deschis de MIHAIL VAKULOVSKI, cel care i-a invitat pe cei doi scriitori asemănători (ambii au publicat recent volumele de debut la Editura Casa de Pariuri Literare) și diferiți în același timp să ofere lecturi publice la Brașov. Tot în deschiderea evenimentului, vorbitorul a anunțat și apariția Revistei Punkt, o revistă care spune lucrurilor pe nume, o revistă despre viața de zi și de noapte a scriitorilor.

În opinia lui Mihail Vakulovski Radu Nițescu este un exemplu de poet care confirmă că există viață literară și după generația douămiistă, un poet care se dovedește mai dezinvolt decât generația precedentă, care nu se sfiește să-i abordeze ironic pe predecesori. Pe de altă parte, MIHAI BĂDICĂ apare drept un Urmuz mai vesel, un Harms mai existențial iar proza sa a câștigat concursul de debut CDPL-TIUK.

MIHAI BĂDICĂ a vorbit despre geneza povestirilor cuprinse în volumul de debut: în ciuda faptului că autorul a căutat să dedice mai mult timp redactării lor, autorul a petrecut câteva zile… dezbătând chestiuni domestice cu soția, ca să reușească să dea o formă povestirilor în trei zile. Mihai Bădică și-a scris textele cu plăcere, mizând pe ideea ca ele să producă aceeași senzație cititorilor.

RADU NIȚESCU a adus texte mai vechi, cuprinse în volumul deja publicat, GRINGO, dar și texte mai noi cărora le-a dat citire în Rockstadt. Poetul a deschis lectura publică cu o poezie de Rilke, tradusă împreună cu Claudiu Komartin.

MIHAI BĂDICĂ a citit apoi un text publicat în Almanahul Cațavencu: Fericirea e soră cu vrăbiuțele.

RADU NIȚESCU a citit poezii mai noi, compuse ca parte dintr-un experiment desfășurat la cursul profesorului Caius Dobrescu.

Scriitorul MUGUR GROSU, prezent și el la lansare și-a amintit de momentele minunate petrecute cu MIHAI BĂDICĂ, de încurajările pe care i le-a adresat debutantului, de a pune povestirile pe foi (pentru ca geniul românesc să nu se risipească în oralitate, așa cum sugera un alt scriitor). Regretul lui Mugur Grosu a fost acela că, odată publicate, povestirile pe care Mihai Bădică le spunea cu fiecare ocazie, în forme modificate, au căpătat de acum un caracter fix și definitiv. Mugur Grosu a citit apoi o povestire din volumul ȘORICELUL DIN KITEJ -GRAD.

La final, desigur, ca la fiecare CenaKLUb Tiuk s-au împărțit întrebări, răspunsuri și… cărțile autorilor lansați.

Mulțumim lui Mihail Vakulovski pentru o nouă ediție memorabilă a CenaKLUbului.

CenaKLUb TIUK nr. 23,

cu Cristina Podoreanu


Duminică, 21 aprilie, la Rockstadt Bv a avut loc CenaKLUb TIUK nr. 23, întîlnire moderată de Mihail Vakulovski şi Adrian Lăcătuş. Scriitoarea invitată a fost Cristina Podoreanu, autoarea romanului LUNA LUI ZEZE. Mihail Vakulovski a povestit despre carte, spunînd că „Luna lui Zeze” e un roman despre un grup de tinere, numit Clubul motociclistelor Gospodinele MC. Un text care începe cu un fel de autobiografie ca la rubrica „matrimoniale”, apoi continuă în stilul jurnalelor, după care romanul devine unul de aventuri. Romanul se citeşte uşor şi are un stil alert, atmosferă tinerească, personaje frumoase şi foarte active. Cititorul lui „Luna lui Zeze” se întîlneşte cu o lume nouă, a motociclistelor! O poveste care durează o lună din viaţa lui Blondy, personajul principal, timp în care se întîmplă foarte multe chestii, un roman interesant după care s-ar putea face un scenariu de film, cu final „la care nu te-ai gîndit niciodată”. Adrian Lăcătuş şi-a amintit cum era Cristina Podoreanu ca studentă, făcînd legătură între scriitoare şi personajul ei şi observînd că şi motorul de pe scenă e la fel ca motorul naratoarei, iar cînd Cristina a amintit că nu are televizor, Mihai a spus că nici personajul nu are şi aici au început întrebările – şi de pe scenă, şi din sală, fiind o ediţie cu foarte multe întrebări interesante, încît Cristinei i-a fost tare greu să aleagă cea mai bună întrebare pentru tradiţionalul concurs Tiuk! – cine pune cea mai tiuk (de data asta „zuzu”, de fapt) întrebare – primeşte cartea cu autograf. Oricum, a fost un rînd foarte mare la autografe, care a amintit de rîndul la „Îmblînzitorul apelor” de A.R. Deleanu, tot aici, la un CenaKLUb TIUK, înainte ca prietenul nostru să plece la studii la Universitatea din Oxford. Lectura Cristinei a fost foarte frumoasă, mai ales c-a ales un fragment original – vizita motociclistelor la o vrăjitoare. O seară foarte frumoasă, sală arhiplină, public inteligent, deschis şi cu chef, ca şi gazdele. Au fost mulţi fotografi în sală, dar pînă vedem pozele lor le puteţi admira pe ale noastre, făcute de Carmina, aici.

Următoarea întîlnire a CenaKLUbului TIUK e vineri, 26 februarie, ora 21:00, cînd Lorena Lupu îşi va lansa romanul „Dona Juana”, înaintea concertului Nightlosers. Guest artist: dansatoarea Nicoleta Sasu & actorul Marius Cisar. Vă aşteptăm.

CenaKLUb TIUK! nr. 25,

cu Alexander Nanau


Ultima ediţie a CenaKLUbului TIUK! dinainte de a intra în vacanţa de vară, nr. 25, a fost una cu adevărat specială, invitatul serii fiind regizorul Alexander Nanau, iar moderator – Mihail Vakulovski, fondatorul şi realizatorul cenaclului revistei sale, Tiuk. O ediţie organizată împreună cu Centrul Cultural German Braşov şi Alianţa Franceză Braşov.


La CenaKLUb TIUK ne-am întîlnit cu artişti plastici, pictori, muzicieni, activişti sociali şi cu foarte mulţi scriitori, iar acum am avut o şedinţă… cinematografică, o altă premieră la Rockstadt, după motocicleta de pe scenă şi lansarea cu balerină şi actori. După prezentarea Săptămînii Cafenelelor, făcută de doamna Ioana Predoiu de la C.C. German, Mihail Vakulovski a povestit despre Alexander Nanau şi despre filmul documentar pe care urma să-l vizionăm, „Lumea văzută de Ion B.” (HBO). Deşi e o premieră la CenaKLUb TIUK, unde de obicei se discută foarte activ, publicul tiukist a fost foarte atent la filmul de exact 60 de minute, care a captat clar atenţia braşovenilor, care, totuşi, nu s-au putut abţine să nu izbucnească din cînd în cînd în hohote de rîs la glumele şi ironiile personajului principal al filmului, Ion Bîrlădeanu, artistul boschetar care a ajuns să expună în unele din cele mai mari săli de expoziţie din lume. După vizionarea filmului pe scenă a urcat şi Alexander Nanau şi a urmat obişnuitul dialog de la CenaKLUb TIUK, discuţii, întrebări, dezbateri, curiozităţi şi chiar destăinuiri. În urma „interviului” cu publicul braşovean s-a putut uşor observa că Alexander Nanau nu e „doar” un regizor excepţional, ci şi o personalitate puternică şi originală, un om foarte deschis, gata să răspundă la orice întrebare legată de arta filmului şi despre cultură în general, dar care n-a fugit nici de întrebările mai provocatoare, despre actori, regie, scenarii şi… oameni.


Ediţia 25 a CenaKLUbului Tiuk a fost atît de interesantă, încît noaptea am visat că transcriu discuţia de la Rockstadt pentru nu ştiu ce revistă din nu ştiu ce ţară din Vest, parcă Germania, de unde a venit regizorul Alexander Nanau la întîlnirea cu publicul român. Dar cred că e o idee mai bună să facem treaba asta pentru Tiuk, care e o revistă ce poate fi citită de oriunde, oricînd. Mulţumim Alexander Nanau, mulţumim Rockstadt, mulţumim Carminei pentru fotografii şi filmare, mulţumim publicului din sală!


Pînă la o nouă întîlnire tiukistă va mai apărea un nr. al revistei, numărul de vară. Lectură plăcută şi ne vedem la toamnă, dacă n-o să se întîmple ceva cu totul excepţional.

2 iunie 2013, Rockstadt Bv

 

CenaKLUb TIUK nr. 22

cu Denisa Mirena Pişcu şi Cristina Nemerovschi


CenaKLUb TIUK nr. 22 a avut loc pe 7 aprilie, ziua în care tinerii de la Chişinău dădeau jos de pe piedestalul preşedinţiei Republicii Moldova partidul comunist md, doar că în 2009, iar noi suntem în alt an, 2013, şi-n altă parte, la Rockstadt Braşov.

O întîlnire foarte plăcută cu poeta Denisa Mirena Pişcu, născută la Braşov, şi prozatoarea bucureşteană Cristina Nemerovschi, care ne-au adus sub Tîmpa noile lor cărţi: SUNT ÎNCĂ TÎNĂRĂ şi ANI CU ALCOOL ŞI SEX. Moderator a fost, ca de obicei, fondatorul revistei şi al CenaKLUbului TIUK, Mihail Vakulovski, iar fotografii a făcut, tot ca de obicei, Carmina Trâmbiţaş.


Mihail Vakulovski a prezentat autoarele şi cărţile în discuţie, subliniind asemănările şi deosebirile dintre ele, a comunicat cu publicul, a citit cîteva poezii de-ale Denisei, apoi au citit Denisa Mirena Pişcu şi Cristina Nemerovschi. SUNT ÎNCĂ TÎNĂRĂ (Tracus Arte) este al treilea volum al poetei DMP, iar ANI CU ALCOOL ŞI SEX (Herg Benet) e a doua parte a trilogiei „Sînge satanic”, prima parte fiind lansată la apariţie tot la CenaKLUb TIUK. Ambele lecturi au fost gustate de public, aşa că au urmat discuţii, observaţii şi un lung şir de întrebări, mai ales că era în joc şi concursul CenaKLUbului cu cărţile cîştigate pentru cea mai tiuk întrebare. Au fost foarte multe întrebări, dar şi autografe înaintea cenaklubului, aşa că unii aveau deja cărţile pe care le-au cîştigat, astfel concursul fiind şi mai incitant. După CenaKLUb TIUK s-a discutat în continuare, s-au dat/luat autografe, s-au putut achiziţiona şi alte cărţi, fiind prezenţi la întîlnire şi editorul Herg Benet, şi reprezentantul editurii CDPL. Mulţumim Rockstadt, scriitorilor invitaţi şi La mulţi ani redactorilor Tiuk! născuţi în aprilie: Carmina & Alexandru Vakulovski!

Următoarea întîlnire a CenaKLUbului TIUK va avea loc duminică, pe 21 aprilie, tot la ora 18:00, tot la Rockstadt Bv (str. L. Blaga 13). Invitaţi: voi şi Cristina Podoreanu, care vine (pe motor) cu un roman cu & despre motocicliste, „Luna lui Zeze”. Intrare liberă şi tiukuită! Vă aşteptăm!

 

(album foto, aici)