My3

Ilie Vasilica

Poveste de început de primăvară

(fragment)

 

1 martie, acum câţiva ani. Ilinca se îndrepta spre serviciu. Soarele care o însoţea de dimineaţă îi înveselea parcă sufletul şi se gândea cu plăcere la această zi de primăvară, când colegii ei de birou, ca de fiecare dată, o așteptau cu câte o floare, un zâmbet şi mărţişoare. În vagonul de metrou se aşeză pe un scaun şi alte gânduri luaseră locul celor vesele. Privea în gol, fiind absentă la lumea ce o înconjura. „Mi-ar fi plăcut ca astăzi, de 1 martie, să mă invite un bărbat la plimbare, să ne ţinem de mână, să râdem şi să ne îmbrățișăm”, îşi spuse în gând. 

De când divorţase, nu îşi găsise un bărbat care să merite aşteptările ei, un bărbat cu care să iasă la plimbare, care  s-o înțeleagă, să fie lângă ea atunci când are nevoie de un umăr pe care să-şi sprijine capul. Şi apoi, vârsta de 53 de ani i se părea destul de înaintată,  că un bărbat de aceeaşi vârstă nu se mai uită la ea: „bărbaţii de vârsta mea se uită după fetele tinere, cu fuste scurte şi cu buricul gol, asta este la modă acum”, îşi continuă ea gândul.

Se anunţă staţia unde trebuia să coboare. Tresări. Se apropie de uşă pentru a coborî. În faţa ei se afla un bărbat înalt care stătea cu faţa spre uşă. 

-          Coborâţi la prima staţie, vă rog?

Bărbatul s-a dat într-o parte, a privit-o atent în ochi şi i-a răspuns: - Da, voi coborî la prima staţie

-          Mulţumesc, răspunse Ilinca şi se uită în ochii lui cu un uşor zâmbet pe buze, binevoitor.

Privirile lor s-au întâlnit şi parcă au scânteiat. Ilinca şi-a retras imediat privirea, dar bărbatul a început să o studieze insistent. Se uita cu coada ochiului şi îl studia şi ea, din când în când. Bărbatul arăta destul de bine, nu-i dădeai mai mult de 50 de ani; îmbrăcat într-o pereche de blugi, o geacă neagră scurtă până la mijloc, un pulover gri cu anchior, dedesubtul căruia avea o cămaşă bleu cu gulerul scos pe deasupra anchiorului.  Pe cap purta o şapcă, trasă pe ochi,  şmechereşte, confecţionată tot din materialul de blugi, ca şi pantalonul, de culoare albastră. Când privea pe sub ea, se vedeau nişte ochi mari, frumoşi, de culoarea albastră, ca şi cum tot cerul se oglindea în ei. Mâna pe care o ţinea pe bara de metal care se afla pe partea laterală a uşii arăta destul de fină şi cu degete lungi. Metroul a oprit în staţie şi uşa s-a deschis. Bărbatul i-a făcut loc să coboare, invitând-o din ochi, fără să articuleze vreun cuvânt. Ilinca a coborât şi a mers spre scările rulante care o duceau la suprafaţă. Nu observă că îi căzu o mănuşă. Cineva din spate o strigă:     -      Doamnă, v-a căzut o mănuşă!

Ea  se opri şi se uită în spate. Bărbatul care coborâse  din metrou era cu mănuşa ei într-o mână şi cu un baston subțire, de susţinere în alta. Veni spre ea şi îi întinse mănuşa.

-          Mulţumesc frumos! V-am făcut să vă deranjaţi, aţi făcut un efort, totuşi, spuse ea, uitându-se la mâna în care ţinea bastonul.

-          Este o entorsă! Merg la doctor să-mi facă o radiografie. 

-          Vă doresc multă sănătate! spuse Ilinca şi plecă în grabă spre serviciu, uitându-se la ceas.

- Şi eu vă doresc serviciu uşor! spuse bărbatul care rămăsese cu mâna în aer.

Ar mai fi vrut să spună ceva, dar nu mai reuşi, fiindcă Ilinca s-a depărtat de el cu paşi grăbiţi. După ceremonia cu înmânatul mărţişoarelor, al florilor, bomboanelor cu ciocolată, al pupăturilor, ea se aşeză la birou, deschise calculatorul şi începu să lucreze. Nu putea să se concentreze. Îi apăru în faţă chipul bărbatului din metrou, mai ales ochii aceia mari, albaştri,  care o priveau insistent. „Puteam să mai stau de vorbă cu el, era un bărbat drăguţ, delicat,  să-l consolez, mai cu seamă că era în starea care era, cu piciorul. De la o vreme am devenit sălbatică, mi se pare că toţi bărbaţii sunt neserioşi şi, efectiv, fug de ei”, îşi zise. Din când în când, acasă sau la birou, chipul bărbatului i se arăta în faţă la fel ca o fata morgană. Rămăsese cu acea imagine în care privirile lor s-au întâlnit şi au scânteiat pentru o clipă. Nădăjduia că într-o zi o să-i apară în faţă, la metrou. Acasă, de multe ori vorbea cu el în gând, îi pusese numele de „străinul”, iar când avea unele probleme personale vorbea cu el, cerându-i fel de fel de sfaturi: „străinule, mulţumesc că m-ai ascultat şi m-ai ajutat să trec peste această problemă”. Nu putea să şi-l scoată din minte. Se uita în oglindă şi se întreba ce-o fi cu ea, şi-a pierdut minţile, dacă ar vedea-o prietenele ei ar zice că a înnebunit.

În vară,  Ilinca îşi luă concediu şi plecă la munte,  la insistenţele unei colege, biletul cumpărându-l chiar de la ea, care nu mai putuse pleca din cauză că i se îmbolnăvise copilul mic, de câţiva anişori, de vărsat de vânt. Era începutul lui iulie şi o vreme foarte frumoasă, chiar foarte călduroasă la vremea aceea. Ilinca plecă din gară dimineaţa, pe la ora 9.00 şi dorea să fie până în prânz, la hotel, în staţiunea Sinaia. De la gară până la hotel nu era mult de mers pe jos. Nu se încărcase cu multe bagaje; îşi luase strictul necesar pentru o săptămână de zile, atât cât era şi sejurul. Se îmbrăcase într-un costum de vară în culori vii: pantaloni trei-sferturi şi o bluză pe dinafară, cu mânecă scurtă, strânsă pe mijloc, scoţându-i în evidenţă frumoasele coapse. Pe cap purta o pălărie de pai cu o eşarfă care îi atârna într-o fundă la spate, în una din culorile vii de pe costum. Arăta ca o puştoaică. Faţa ei întinsă, fără niciun rid, radia la lumina soarelui. Ajunsă la recepţia hotelului, se prezentă la ghişeu pentru înregistrare şi repartizarea camerei. În faţa ei era un bărbat înalt, care preda cheile unei camere, semn că îşi terminase sejurul.

Când se întoarse cu faţa, Ilinca rămase împietrită locului: îi ştia atât de bine chipul acelui bărbat cu care vorbea în gând aproape în fiecare zi de când îl cunoscuse încât credea că de data aceasta chiar visează! El era! Nu ştia cum să procedeze. Nu ştia cum îl cheamă ca să-l strige pe nume, nu putea să articuleze niciun cuvânt. La rândul lui, bărbatul, văzând-o, s-a fâstâcit şi s-a împiedicat de bagajele pe care le avea lângă el, s-a dezechilibrat şi era gata-gata să-i cadă în braţe. Ochii lor s-au întâlnit din nou, scânteind.                   - O, Doamne, te caut de-o viaţă! spuse el, luându-i mâinile şi sărutându-i-le. Pe unde ai umblat, frumoasa mea străină? 

O îmbrăţişă şi o sărută apoi pe obraji, frunte,  buze, fără să ţină seama de recepţioneră, de lumea care se perinda pe acolo.

Ilinca nu putu scoate niciun cuvânt, era prea copleşită de acest eveniment-surpriză; se lăsă îmbrăţişată şi sărutată. Nu-i venea să creadă că aude aşa ceva din gura lui, ea, care s-a gândit tot timpul la el. Îşi reveni un pic din această beatitudine şi apucă să-i spună:

- Te rog să mă duci undeva, să stăm jos, că nu mai pot sta în picioare.

Străinul o luă în braţe şi cu ea așa, pe sus, merse până la un fotoliu din apropiere, o aşeză şi apoi se întoarse să ia bagajele amândurora de lângă ghişeu.

Se aşeză lângă ea şi începu să-i ia mâinile amândouă să i le sărute.

-          Nici nu ştii cât de mult m-am gândit la tine, după ce ne-am întâlnit atunci, la metrou. Am fost cu piciorul în ghips patruzeci şi cinci de zile, nu a fost entorsă,  în urma radiografiei s-a constatat o ruptură de ligamente. Nu am avut de unde să te iau, iar tu te-ai grăbit atunci; voiam să-ţi las cartea mea de vizită, să ţinem legătura. Nu a fost zi să nu mă gândesc la tine şi să mă rog la Dumnezeu ca într-o zi să ne regăsim.

Ilinca era în al nouălea cer şi nu îi venea să creadă că şi el s-a gândit, în acelaşi timp, la ea.

- Ce cauţi, aici, în Sinaia?    

- Am fost la un simpozion câteva zile şi m-am cazat la acest hotel. Tu, ce cauţi singură, aici?

-          Eu, sunt în concediul de odihnă o săptămână, dintr-o simplă întâmplare. Iniţial, trebuia să fie o colegă de birou, dar i s-a îmbolnăvit copilul şi am cumpărat biletul de la ea.

- Rugăciunile mele nu au fost făcute în zadar! spuse el. Îţi pun o întrebare: vrei ca acest sejur să îl petrecem împreună, dacă nu ai nicio obligaţie?

Ilinca se simţea ca într-o poveste. „Iată, Dumnezeu face minuni”, îşi spuse. Îi venea să sară în sus de bucurie şi să strige în gura mare un „daaaaa”, să audă tot universul, dar se abţinu şi îi spuse:

-          Dar noi nu ne ştim nici numele, ca să ne apelăm! 

-          Ştefan Rizea, patron al unei firme de construcţii. Eu îmi pot lua liber o săptămână, totul se aranjează cu un singur telefon.

-          Ilinca  Vlase, funcţionar la Ministerul de Telecomunicaţii, secţia juridică.

-          Acestea fiind zise, eşti de acord să petrecem sejurul împreună? o întrebă Ştefan, care nu o slăbea din ochi şi care îi mângâia mâinile în tot timpul acesta.

- O, Doamne, aş merge cu tine şi pe o insulă pustie, spuse Ilinca, copleşită de emoţii.            Într-o fracţiune de secundă, două lacrimi i se scurseră din ochi, pe obraji. El se apropie de ea, îi luă faţa în mâini şi îi sărută obrajii, pe unde lacrimile lăsaseră urme. Apoi o privi ca pe ceva preţios şi îi spuse:

-          Aşteaptă-mă puţin, te rog!

Se ridică şi o mai privi câteva clipe să se asigure că totul este adevărat şi se îndreptă spre recepţie. Vorbi cu recepţionera să-i repartizeze o cameră pe şapte zile, apropiată cu a doamnei, care va veni imediat să se înregistreze.

-          O să vă repartizăm aceeași cameră pe care aţi avut-o, mai avem una, alăturată, liberă. Este bine?

-          Nici că se putea mai bine, mulţumesc! spuse Ştefan.

Se întoarse fericit spre Ilinca.

-          Draga mea, am aranjat cu recepţionera, avem camere alăturate, hai să ducem bagajele sus şi te invit după aceea la restaurant, să luăm prânzul.

Ilinca merse la recepţie, se înregistră, primi cheia şi, împreună cu Ştefan, care între timp  luase toate  bagajele, se îndreptă spre lift. Fiecare merse în camera lui să-şi despacheteze bagajele şi să le aşeze în dulapuri. Ilinca reuşi după aceea să-şi facă un duş şi parcă îşi mai revenise după emoţiile pe care le avusese până atunci. Se îmbrăcase cu o rochie de vară albă cu maci roşii imprimaţi pe ţesătura din in. Îl aştepta pe Ştefan care îi spusese că o să treacă să o ia la restaurant.  

Peste vreo jumătate de oră, Ilinca aude ciocănituri în uşă. Când deschise uşa, se trezi în faţa uşii cu o masă plină de câteva feluri de mâncare şi fel de fel de bunătăţi.

-          Domnule, cred ca este o greşeală, eu nu am comandat nimic! îi spuse celui care împingea masa înăuntru.

-          Nu este nicio greşeală, se auzi vocea lui Ştefan, care apăru cu un buchet mare de orhidee albe, de după uşă, îmbrăcat într-un costum de culoare gri, subţire, şi cu o cămaşă bleu.

-          O, Doamne, Ştefan, tu mă uimeşti din ce în ce mai mult! atât putu să spună ea, cuprinsă de emoţii.

După ce plecă chelnerul, Ştefan îi dărui florile, iar Ilinca îi mulţumi, le puse pe măsuţa de lângă pat şi îl sărută pe obraji. Acesta o prinse de mijloc, o strânse în braţe şi o sărută îndelung. O aşeză pe pat şi o mângâie pe păr, pe faţă, o sărută din nou. Se excită.

-          Nici nu ştii cât te doresc! îi şopti la ureche Ilincăi.

-          Şi eu! Atât putuse să mai rostească.

Amândoi erau loviţi de săgeata lui Cupidon; uitaseră de masă, de tot. El a început să o dezbrace, mângâind fiecare parte a corpului şi sărutând-o, în continuu. Ea se lăsă vrăjită de mângâierile, săruturile lui şi nici nu şi-a dat seama când au rămas goi, în patul unde s-au iubit ca şi cum se cunoşteau de-o viaţă. Trupurile lor s-au contopit atât de bine că nici nu mai ştiau când au început să facă dragoste şi când s-a terminat, timpul pentru ei a rămas pe loc. Nu auzeau decât dorinţele celor două trupuri de a se armoniza în timpul când se simţeau fericiţi, în al nouălea cer. Au stat aşa, unul în braţele celuilalt, fără ca unul din ei să spună ceva, doar privindu-se cu iubire şi satisfacţie sufletească şi sărutându-se, parcă nu se mai săturau unul de altul. Într-un târziu îşi aduseră aminte de masa care era încărcată cu bunătăţi. Au făcut duş, s-au îmbrăcat şi au luat loc la masă. În timpul când se hotărau ce să servească, sună telefonul lui Ştefan. Răspunse.

- Alo! Poftim?  

Şi dintr-o dată se schimbă la faţă. Nu putu decât sa-i spună Ilincăi:  

- Te rog sa nu pleci tot sejurul de aici. Voi reveni, cu siguranţă. Acum trebuie să plec.

Îi lăsă cartea de vizită în fugă şi plecă.

Flavia Dima

super-id

 

up in the sun / 277 598 kg după adăugarea modulului presurizat al modulului experimental japonez Kibo

te văd cum 
mergi în mâini 
şi-mi place 
atât 
de mult; 
aş începe şi eu: 
în ambele şi-apoi 
doar în degetul mic, 
prin iarbă şi grâu, 
în oraşe, pe fundul mării 
şi pe lună

o să încerc 
să te apuc 
într-unul din cratere
dar probabil c-o 
să-mi pierd 
echilibrul

(de parcă l-aş fi avut vreodată)

dar eşti blând, 
o să cazi şi tu 
dintr-o coincidenţă 
premeditată


şi-o să stăm
în vid, căutînd 
marele zid şi 
casa poporului şi
bombay-ul 

până o să ne ia 
vreun 
sojuz sau 
apollo 
cu autostopul 
până la staţia spaţială 
(internaţională!)

 

o să mâncăm pastile 
şi ne vom înfăşura 
în staniol. ha!

 

 

 

http://architectura.sinelui/mojo_pin

azi am realizat că

am mai pierdut o parte din mine.

era ceva incredibil, cred.

ceva care simţeam că vine, pur şi simplu

mai mult decât din mine, ci din tot

ca un măr copt sau un sărut pe încheietură

cam asa ceva

nici nu ştiu ce să zic, mă vânez de una singură cu tot felul de gânduri

care mai de care mai

oribile

 

şi, de fapt

 

ştii?

 

ştii, am început să visez lucruri îngrozitoare despre tine

vise în care tu mori şi eu ma pierd prin spitale

iar totul se pierde în iraţionalul acela incredibil de terifiant

 

iar atunci când ma trezesc cu spatele lipit de cearceaf şi soarele mă doare

 

îmi e foarte frică, extrem de frică chiar -

pentru că ştiu că se întâmplă lucruri mult mai rele, chiar acum

 

(după părerea mea, cel putin)

dar nu asta e. nu. nu…

de fapt

sunt eu

doar eu

 

 

super-id

privind, poate, într-o zi de august

 printr-un ciob de sticlă opacă

 voi vedea încă o parte a esenţei:

 

 malul mării

 o foaie de caiet

 ochiul tău

 

 şi o să zâmbesc, mulţumită

 simţindu-mă puţin mai bogată,

 puţin mai săracă, respirând:

 

 zgomotul valurilor

 cuvintele dezordonate

 privirea ta

 

 daca o ţigară voi avea, atunci,

 mi-o voi aprinde în gând,        

 fumându-mi mintea încet…

 

 

 

începutul lumii

 când primul bărbat din lume

 (care avea ochi căprui)

 a privit pentru prima dată

 prima femeie din lume

 (care n-avea ochi căprui)

 din geana care i-a căzut în acea clipă

 s-a ivit prima pasăre colibri

 

 iar când el a prins-o de mână

 din degetele lor s-a prelungit prima chitară,

 şi primul lor sărut

 s-a încheiat cu primul răsărit de soare,

 care a fost atât de frumos

 încât cei doi s-au îndrăgostit

 

 dragostea lor a născut multe:

 lăcrămioarele, pisicile, valurile mării,

 chiar şi prima mandarină - născută

 când ea a privit prima portocală

 - creată din prima atingere a umerilor lor -

 şi a râs, parându-i-se atât de amuzant

 (râsul lui dând naştere la primul grapefruit)

 

 dar când prima ei lacrimă

 a creat prima frunză uscată

 cei doi s-au oprit,

 privind în jur toate lucrurile

 cărora le-au dat formă

 iubind

 

 şi cu încă un sărut

 (născând din el primul apus de soare),

 ei au fugit în direcţii opuse

 prin lanurile de grâu,

 creaţiile primei mângâieri a părului ei,

 lăsând astfel în urmă

 o lume neterminată 

Iulian Sîrbu

 

Căldură mare!

 

 

            Am ajuns devreme la serviciu, la sucursala firmei de asigurări „Asigurarea absolută”, cu gândul să mai lucrez la mormanul de dosare ce-l am pe birou. E cald încă de dimineaţă. E iulie, aşa că e normal să fie caniculă. Deşi parcă e prea cald. Nu e decât ora şapte dimineaţa şi deja sunt 23 °C . Şi ca un făcut, tocmai acum s-a defectat şi aerul condiţionat în biroul Daune, unde îmi fac veacul.

            Las uşa deschisă ca să mai vină ceva răcoare din biroul de alături. Acolo funcţionează aerul condiţionat.  Deschid un dosar şi mă apuc de treabă. Sper să nu mă asalteze clienţii şi să pot rezolva cât mai multe dosare. Oricum, până la opt, când se deschide sucursala, pot să-mi văd liniştit de treabă. Sunt mulţumit cum merg treburile. Teancul de dosare a scăzut vizibil. E ora opt şi jumătate şi încă n-a venit niciun client! Spre deosebire de colegii de la asigurări, care vor să aibă cât mai mulţi clienţi, noi, cei de la Daune, ne dorim să avem cât mai puţini clienţi care să ne ceară plata daunelor. Aşa că e normal să mă bucur când văd că nu mă deranjează niciun client.

            Pe la nouă fără zece, un domn îmbrăcat la costum îşi face apariţia în cadrul uşii. Nu spune nimic. Stă în uşă şi se uită insistent la mine. Închid dosarul la care lucrez şi-l invit înăuntru, făcându-i semn să ia loc pe scaun.

- Bună ziua! spune el cu o voce tăioasă, adresându-se dulapului de lângă mine, în timp ce se aşează pe scaun. Vreau să vorbesc cu domnul Boris!

- Din păcate, colegul meu Boris este la Centrul de daune, îl informez eu. Astăzi deschide dosare.

Domnul se uită la mine de parcă aş fi vorbit în chineză. Când mă gândesc să-i repet ce tocmai i-am spus, se ridică de pe scaun şi îşi scoate haina.

- Se poate? întreabă el, arătându-şi intenţia de a o pune pe spătar.

Îi arăt cuierul de pe perete.

- Puteţi să o puneţi în cuier.

Omul îşi agaţă haina la cuier, după care se întoarce spre mine.

- E groaznic de cald astăzi!

Dau din cap a aprobare.

- Dacă nu vă supăraţi, nu aveţi nişte apă? mă întreabă el. Mi-e groaznic de sete.

Mă ridic de la birou, iau un pahar de unică folosinţă şi-l umplu cu apă rece de la dozatorul ce-l avem în birou. Îl pun pe birou în dreptul clientului meu. Acesta îl ia imediat şi îl dă peste cap. După care îşi şterge gura cu dosul mâinii.

- Mulţumesc mult! Mi-e al dracului de sete!

- Spuneaţi că aveţi treabă cu colegul meu, încerc eu să reînnod discuţia.

- Da, aş fi vrut să discut câteva chestiuni cu dumnealui. Dacă vă mai rog să-mi mai daţi un pahar cu apă, sper că n-o să vă supăraţi.

Ei, cum o să mă supăr, luate-ar dracu’! zic eu în gând, în timp ce-i zâmbesc cât pot eu de frumos. Îi aduc alt pahar cu apă pe care îl dă imediat peste cap. Pe cinstea mea, am impresia că am intrat într-una din schiţele lui Caragiale.

Merg şi-mi pun şi eu un pahar cu apă rece. Când mă aşez din nou pe scaun, observ că musafirul meu (nepoftit) şi-a scos batista şi se şterge de transpiraţie.

Ăsta măcar are batista lui, îmi spun eu, amintindu-mi din nou de scrierea lui Caragiale.

- Aveţi dosar deschis la noi? îl întreb eu, sperând să termin mai repede discuţia ca să-mi văd apoi de treabă.

- Ce dosar?

- Dosar de daune.

- Cum adică?

- Păi, aţi avut un accident? V-a lovit un asigurat de-al nostru?

- De ce să am accident? N-am avut niciun accident!

Omuleţul din faţa mea începe să mă enerveze. Pare căzut din Lună.

- Atunci ce treabă aveţi cu colegul meu?

- Da’ ce vă interesează pe dumneavoastră? E treaba mea şi a lui.

Îmi înfig unghiile în braţul de la scaun şi mă stăpânesc să nu-i spun vreo două, aşa, fără perdea.

- Eu vă întreb ca să văd dacă vă pot ajuta, având în vedere că nu e colegul.

- Aaa... aşa? Eu ştiu dacă mă puteţi ajuta? Vă mai rog, dacă se poate, încă un pahar cu apă! Mă scuzaţi, dar mor de sete! Canicula asta mă omoară!

Mă ridic şi merg să-i mai aduc încă un pahar cu apă. Dacă pe el îl omoară canicula, pe mine mă omoară chiar el. Dacă mai stă mult, nu ştiu ce se întâmplă.

Îi aduc apa pe care o bea pe nerăsuflate.

- Dar colegul nu mai vine astăzi pe aici? mă întreabă el.

- Vine, dar mai târziu.

- Cât de târziu?

- Cam pe la trei jumate’.

- Aşa deci, pe la trei jumate’....

- Se poate să vină şi mai târziu, depinde cât de aglomerat este.

- Păi mai e mult până atunci. Nu pot să-l aştept.

- De aia vă ziceam să-mi spuneţi mie despre ce e vorba, poate pot eu să vă rezolv.

- Eu ştiu? Aş vrea să discut cu el mai bine. Am să-i dau un telefon şi mă-nţeleg eu cu el.

- Păi era mai bine dacă-i dădeaţi telefon înainte să veniţi aici.

- Nu-i problemă, că tot aveam drum pe aici şi nici nu mă grăbesc.

Poate că tu nu te grăbeşti, dar unii mai au treabă, zic eu în gând.

- Dacă nu vă supăraţi, mai daţi-mi un pahar cu apă. E groaznic de cald şi aici la dumneavoastră, zice clientul meu în timp ce se şterge cu batista.

Simt că o iau razna, dar mă stăpânesc cu greu. Îi aduc paharul cu apă şi îmi mai aduc şi mie unul. Tipul dă paharul peste cap şi se ridică. Îşi ia haina din cuier şi-mi spune:

- Păi eu cred că am să plec. Nu pot să mai aştept, mai ales că e al dracului de cald aici. De ce nu daţi drumu’ la aerul condiţionat?

 Îmi vine să-l strâng de gât, dar îmi pun frână cu greu. Se apucă acum să-mi facă şi morală!

- Domnul meu, aerul condiţionat e defect. De aia nu i-am dat drumu’. Am vorbit să vină să-l repare, dar văd că întârzie cei de la service.

- Aha, de aia nu merge! Păi eu cred că am să mai trec şi mâine pe aici.

- Ar fi bine să-i daţi un telefon colegului şi să stabiliţi o oră, că s-ar putea iar să nu-l găsiţi.

Şi să staţi iar pe capul meu, completez eu în gând.

- Daaa, aşa am să fac. Păi acum am să plec. O rugăminte mai am la dumneavoastră: un pahar cu apă, dacă se mai poate.

Simt că iau foc. Noroc că intră colega mea, Lăcrămioara, care se oferă să-l servească ea, că nu ştiu ce s-ar fi întâmplat.

Omul îşi bea paharul şi iese în viteză din birou. Îmi închipui că arăt foarte periculos la ce nervi am în mine! Lăcrămioara şi-a dat seama că sunt tensionat şi mă lasă în pace să-mi revin.

            Ce cald poate să fie! Şi meseriaşii de la firmă nu mai vin să repare aerul condiţionat....

 

Ion Valentin Ceauşescu

Origami

Trecuseră deja mulți ani de când

Cei șapte contra plebei

Își măcinau creierele la o cisternă de bere

Când discuția lâncezea

Ei își rodeau mâinile până la umeri

Când ideile începeau să curgă

Noi brațe colorate le creșteau la loc

 

Trecuseră deja prea mulți ani

De când încercau să găsească răspunsul

Milioane de oameni trecuseră pe lângă masa lor

Barul se renovase deja

De nouă ori fără ca ei să se fi ridicat

De pe scaunele

Care erau zdrelite murdare mâzgălite

 

Trecuseră și umbrele pe acolo

Veniseră cu idei cu planuri

De pe lumea cealaltă dar ei tot nu reușeau

Să facă o schiță cât de cât acceptabilă.

Câteodată erau zgomotoși

Loveau cu picioarele în masă

Și amenințau că pleacă

Dar niciodata nici măcar nu s-a ridicat vreunul

 

La început erau încrezători

Și mai tineri erau

Dar acum nu puteau

Să mai preschimbe berea

Într-o grădină cu flori.

 

Trecuseră câțiva ani de când

Îi părăsiseră femeile copiii

Și cu case cu tot

Cei mici se făcuseră mari

Unii se și însuraseră erau la casele lor

Și ei tot nu reușeau

Să găsească răspunsul

Sau să schițeze măcar un plan.

 

Ideea ca orice idee inedită

Păruse simplă la început

Gândeau că e ușor să pliezi

Străzile, clădirile, muzeele cu oameni cu tot

Și câmpurile și munții și oceanele

În așa fel încât să creezi

O statuie nemaivăzută

Ridicată în cinstea ei

Zeița umbrelor

Perversa Persefona.

 

Dar se pare că zeiței nu-i plăcea origami

Și de acolo din templul ei

Zâmbea prietenoasă și se amuza

De figurile lor apoase,curgătoare

Care se ștergeau ușor

Urmând să lase în urma lor

O foaie albă pe care copiii vor desena

Curcubeie și lebede atunci

Când ei vor fi umbre.