O fo’

„A Path to Sustainability” 

Elevii şi profesorii Liceului „Andrei Mureşanu”, Braşov, încheie în această perioada cel de-al doilea an al Proiectului Comenius „A Path to Sustainability”.

 Desfăşurat pe parcursul doi ani şcolari, 2010-2011, 2011-2012, „A Path to Sustainability” este un proiect multidsciplinar care a luat naştere din dorinţa de a schimba atitudinea comunităţii faţă de mediul înconjurător în toate cele 4 ţări partenere: România, Portugalia, Cipru, Norvegia.

Au avut loc 4 reuniuni de proiect, cîte una în fiecare dintre ţările participate, respectiv:

Noiembrie 2010- în Cipru, la - Laniteion Gymnasium, Limassol

Iunie 2011 – în Norvegia, la Hoeggen skole, Trondheim

Octombrie 2011 –în România, la Liceul „Andrei Mureşanu“, Braşov

Iunie 2012 – în Portugalia, Agrupamento de Escolas de São Roque e Nogueira do Cravo (EB 2,3 Comendador  Ângelo Azevedo), São Roque - Oliveira de Azeméis.

 


 

Activităţile din cadrul proiectului au inclus: alegerea logo-ului, realizarea unui calendar care să promoveze o atitudine responsabilă faţă de mediu, crearea unui tricou imprimat cu logo-ul proiectului, dar și cu un mesaj eco. Elevii au fost provocaţi să participe la realizarea unei staţii de reciclare (februarie 2011) sau să îşi imagineze cum va arăta oraşul viitorului (aprilie 2012). Participarea la cele două festivaluri artistice cu tematică ecologică, din Norvegia şi Portugalia, au dovedit încă o dată talentul elevilor braşoveni, a căror prestaţie artistică a fost apreciată de ceilalţi participanţi. O altă activitate interesantă a fost cea referitoare la analiza chimică a unui curs de apă din apropierea şcolii. Rezultatele analizei efectuate în laboratorul de chimie al Liceului «Andrei Mureşanu», Braşov, au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor locale, elevii care au efectuat aceste analize de laborator, însoţiţi de prof.Cioc Niculae, directorul liceului, având o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei Braşov. Ziua mondială a energiei a fost sărbătorită anul acesta printr-o activitate la care au participat, de asemenea, elevi din ciclul primar şi liceal: cei mici au realizat  o păpuşa sub forma unui bec. Elevii de liceu au convins apoi braşovenii, în Piaţa Sfatului, să aleagă cea ai buna cale de economisire a energiei electrice.

 

 

 Toate activităţile sunt prezentate pe blogul proiectului, http://muresanuapathtosustainability.blogspot.ro . Participanţii la proiect, elevi şi profesori, consideră că a fost o adevărată experienţă, un bun prilej de a-şi folosi cunoştinţele civice, de limbă engleză, de chimie, geografie, un prilej de a experimenta lucrul în echipă şi de a exersa implicarea în problemele comunităţii.

Carmina Trâmbiţaş

 

„Bosquito se întoarce”

 

 

„În sfîrșit revenim în locul de unde a pornit totul... BRAȘOV, revenim acasă pentru un super show!”, scriau cei de la Bosquito pe pagina lor de facebook înainte de concertul din Times Pub Braşov de pe 30 martie 2012. Iar cei de la Times scriau pe pagina evenimentului: „Bosquito se întoarce!!! După 7 ani de absenţă din muzica românească, într-o nouă formulă, Radu şi băieţii concertează în Times Pub!” A fost, într-adevăr, un spectacol total şi, într-adevăr, formaţia Bosquito s-a întors în locul unde au cîntat pentru prima oară în public, a spus vocalistul şi liderul formaţiei, Radu Almăşan, adică în clubul care era la debutul lor în locul unde e acum Times!

Radu Almăşan e un profesionist care gîndeşte ceea ce face în perspectivă, pe proiecte. A debutat într-o formaţie rock din Braşov, „Conexiuni”, apoi a creat Bosquito, cu care s-a afirmat înainte să plece în SUA, unde a format trupa de indie-rock „Madame Hooligan”, o formaţie de real succes în America, trupă din care face parte şi Andrei Cebotari de la Zdob şi Zdub. Dar Radu s-a întors în România la fel de pe neaşteptate precum plecase din ţară, cînd era pe val. În România a reluat proiectul Bosquito, care acum sună mai profi şi mai convingător, sunetul e mai vivace, prezenţa scenică – mai sigură, iar Radu e şi mai şarmant. O formaţie latino cu mulţi fani, care sună şi mai bine cînd interpretează coveruri internaţionale rock, dar asta depinde de gusturi, fireşte. Întorcîndu-ne la concertul din Times Pub, braşovenii au avut de ce se bucura. De altfel, clubul a fost plin, fanii au cîntat împreună cu Bosquito, iar a doua zi după concert pe pagina lor de facebook scria: „Referitor la concertul de aseară de la Braşov avem de zis doar un singur lucru: WOW!!!”

 

Concert Bosquito

Times Pub Braşov

30 martie 2012

„La mulţi ani, cărticelele mele!”

 

 

Pe 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii și Drepturilor de Autor (detalii despre eveniment, aici), în cîteva oraşe din România trecătorii au primit cărţi de la Editura Litera, Elefant.ro și Editura Univers. La Braşov, cei care au organizat evenimentul au fost membrii revistei TIUK şi ai CenaKLUbului TIUK, adică Mihail & Carmina Vakulovski, Flavius Ardelean şi Irina Macedonski, elevii din clasa I A şi părinţii lor de la Liceul „Andrei Mureşanu”, care au adus şi ei cărţi pe care le-au dăruit trecătorilor din Piaţa Sfatului.

            În prima parte a zilei, Tiuk! a pornit din redacţia din Răcădău, cartierul cu urşi, unde au dăruit cîteva cărţi trecătorilor, apoi au făcut acelaşi lucru în zona Ceasu’ Rău – Aula Universităţii – Rockstadt (unde are loc CenaKLUbul Tiuk), apoi lîngă Liceul „Andrei Mureşanu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov. Iar de la ora 18:00 – în Piaţa Sfatului – redacţiei Tiuk! i s-au alăturat copiii şi asta a fost cea mai frumoasă parte a zilei, pentru că redactorii Tiuk! aproape că nu reuşeau să pună cărţile în pungi că ele dispăreau, copiii dăruindu-le în fugă (la propriu!) şi mereu cu zîmbetul pe buze, încît toţi oamenii din Piaţa Sfatului zîmbeau. Ziua s-a terminat tot în Răcădău, cu ultimele trei cărţi (păstrate special, pentru că acele 200 de cărţi s-au dăruit în cea mai mare viteză). O zi deosebită, cînd oamenii au făcut cadou sau au primit cărţi. Lectură plăcută şi utilă, prieteni! Lectura e COOLtură!

 

PS: Azi Carmina Vakulovski, învăţătoarea clasei I A, care ne-a ajutat să dăruim cărţile, le-a povestit elevilor de Ziua Internaţională a Cărţii, iar o fetiţă a zis: „Da?” a deschis ghiozdanul şi a zis: „La mulţi ani, cărticelele mele!”

 

Poze, aici

Mihail Vakulovski

 

Alexandrina!

 

 

Alexandrina Hristov este una din cele mai fermecătoare şi mai elegante prezenţe ale scenei muzicale româneşti, iar melodiile ei sunt absolut încîntătoare! Dar asta ştiam şi înainte de concertul Alexandrinei din Times Pub Braşov. Ceea ce a cucerit şi mai mult publicul braşovean a fost spectacolul live al artistei – vocea, prezenţa scenică, atitudinea. Fanii au fost invitaţi să se aşeze şi pe scenă, lîngă orgă şi în faţă, oriunde se simt mai bine, asta şi pentru că admiratorii Alexandrinei nu prea încăpeau în sală, dar şi ca să vadă şi cei din spate – observaţia cîntăreţei de origine basarabeană. Apropo de muzica din Basarabia care a trecut Prutul – şi de data asta Alexandrina Hristov are o companie deosebit de selectă. Să amintim doar de Zdob şi Zdub, Alternosfera, Gândul Mâţei, Trigon, Pavel Stratan, Accident, Cuibul, Infected Rain, ExNN, Lăutarii, Natalia Barbu sau… O-zone... Cred că ar fi fain să se facă un album al cîntăreţilor basarabeni contemporani, dar să revenim la Alexandrina. Şi înaintea şi în timpul concertului pe cele două ecrane de lîngă scenă au curs picturile artistei, care mai scrie şi poezii! Alexandrina şi-a interpretat piesele de pe albumul de debut, „Om de lut”, acompaniindu-se la orgă, iar publicul a susţinut-o pe tot parcursul spectacolului, cîntînd cu ea inclusiv piesele în franceză. Cele mai spectaculoase concerte de obicei sunt cele rock, dar atît de limpede şi de cristalin a sunat muzica Alexandrinei, încît nu puteai să nu te trezeşti gîndindu-te că… live-ul ei sună ca pe CD, adică impecabil. Fireşte că la această reuşită totală a spectacolului a contribuit şi image-ul original al Alexandrinei, de la celebrii ochelari la vaza cu lalelele acelea superbe de lîngă orgă sau broşa-avion dăruită de un fan la concertul de la Iaşi! Am putut asculta şi cîteva piese de pe următorul album, dar şi hiturile Alexandrinei: „Fata merge pe jos”, „Printre flori”, „Maria”, „De cînd am plecat”, „Om de lut”, „Numai tu”, „Undeva” etc.

Toată lumea a fost încîntată de acest concert minunat şi a plecat acasă cu zîmbetul pe buze. Mulţumim, Alexandrina! Aşteptăm cu (ne)răbdare următorul album şi turneul de lansare.

 

Times Pub, Braşov

1 aprilie 2012