Poveştiuci pe bune

Lectura e (cool)tură!

 

TIUK

dăruiește cărţi

de Ziua Internațională a cărții

la Brashow

 

            Editura Litera, librăria Elefant.ro și Radio 21 organizează luni, 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii și Drepturilor de Autor o acţiune comună prin care oferă cărţi tuturor trecătorilor din Piaţa Universităţii și zona centrului vechi din Bucureşti. Evenimentul se bucură de susţinerea Ministerului Culturii şi al Patrimoniului Naţional.

            Acțiunea se va desfășura în două etape: în prima parte a zilei cărțile vor fi donate persoanelor care trec prin zona Pieței Universității, iar seara – publicului aflat în Centrul Vechi al Bucureștilor. De asemenea, trecătorii vor primi vouchere cu discount de 30% la cărțile de pe www.elefant.ro.

            Aceleaşi evenimente se vor derula simultan, prin sprijinul Elefant.ro, şi în Cluj, Oradea și Brașov, în continuarea campaniei naţionale de încurajare a lecturii – Lectura e (cool)tură!

            La Oradea, cărțile vor fi dăruite trecătorilor din zona centrală de către elevii Colegiului Național Mihai Eminescu, iar la Cluj acțiunea va fi realizată cu ajutorul elevilor Școlii Internaționale. În acelaşi timp, în Brașov, trecătorii vor primi cărți de la membrii revistei şi cenaclului Tiuk! – www.tiuk.reea.net/ şi de la elevii clasei I A de la Liceul "Andrei Mureşanu" Braşov.

            Originea acestei sărbători se găseşte în simbolistica zilei de 23 aprilie, ziua în care au murit în acelaşi an (1616) William Shakespeare şi Miguel de Cervantes. Totodată, ideea sărbătoririi acestei zile este legată de o tradiţie catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sf. Jordi şi a Sfântului Gheorghe, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu. În 1923 librarii catalani au oferit în această zi câte un trandafir pentru fiecare carte cumpărată, tradiţie păstrată până azi.

            Aflată sub umbrela UNESCO, Ziua Internațională a Cărții este cea mai mare sărbătoare a cărților și a lecturii, marcată în peste 100 de țări din toata lumea. Unul din obiectivele principale ale acestei sărbători este de a încuraja și stimula copiii și tinerii să exploreze lumea cărților și activitatea de a citi prin punerea la dispoziție a oportunităților de a avea o carte proprie sau chiar o bibliotecă.

            Dăruiește o carte de Ziua Mondială a Cărții este o inițiativă Elefant.ro, Editura Litera și Radio 21. Cărțile vor fi oferite de Editura Litera, Elefant.ro și Editura Univers.

 

* * *

            Pentru oameni speciali, pentru cei ce vor să se regăsească printre rânduri, pentru cei ce doresc să ofere moștenire o carte, Litera trezește în fiecare din noi dorul de a citi, dorința de frumos și sensibilizarea prin diverse programe pe care le pune la dispoziția cititorilor.

            Grupul Editorial LITERA a demonstrat, încă de la înfiinţare, coerenţă editorială şi respect faţă de cititori. Astăzi, la mai bine de 20 ani de la fondare, LITERA constituie pentru mulţi cititori un reper şi o certitudine – un reper al calităţii şi o certitudine a valorii.

Elefant.ro este cea mai mare librărie online de pe piaţa din România. Inaugurată în 17 iunie 2010, graţie unei finanţări din partea fondului de investiţii Greenlight Invest, site-ul se bucură de sute de mii de vizitatori unici lunar. Promoţiile zilnice, cupoanele de reduceri şi programul de fidelitate au adus clienţilor Elefant.ro cărţile cu cele mai bune preţuri din România.

Mihail Vakulovski

 

Cel de lîngă tine

 

Dacă vreţi să aveţi o seară veselă şi distractivă, cea mai recentă piesă de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov – „Cel de lîngă mine” de David Lindsay-Abaire – e alegerea perfectă. Spectacolul e regizat de Vlad Zamfirescu, cunoscut în primul rînd ca super actor, care a jucat în cîteva piese şi pe scena teatrului unde acum e regizor, în cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporană, la ediţia trecută cîştigînd premiul pentru cel mai bun actor. David Lindsay-Abaire este un dramaturg american contemporan, deţinător al celui mai prestigios premiu din SUA, Pulitzer, iar scenografia îi aparţine lui Bogdan Spătaru.

            „Cel de lîngă mine” e un spectacol compus din trei părţi, „Baby Food”, „That Other Person” şi „Crazy Eights”, toate în cîte un singur act, în care sunt prezentate situaţii de viaţă la care nu te poţi abţine  să nu izbucneşti în rîs, poate şi pentru că-s tare actuale şi uşor recognoscibile în viaţa cotidiană de aici şi acum.

În „Baby Food” are loc o cină, la care iau parte două perechi tinere, jucate de Gabriel Costea, Mirela Borş, Demis Muraru şi Mihaela Alexandru. Marlon şi Joyce hotărăsc că prietenii lor Gary şi Danita sunt numai buni pentru a fi naşi ai copilului lor nou născut şi fac o cină magică a cărei reţetă e culeasă de pe internet, cu ajutorul google, site care este pomenit în toate cele 3 părţi. Nu vă povestesc nici piesa, nu divulg nici reţeta, dar nici ingredientul secret, pe care vă las să-l descoperiţi la teatru – vă asigur că merită. În această primă parte uimitor e cum mereu alţii hotărăsc pentru tine, fără ca tu să ai idee de ce planuri are altcineva cu tine, de parcă tu nici n-ai conta, ai fi doar un fel de obiect pentru „cel de lîngă tine”. Marlon şi Joyce sunt revoltaţi pe faptul că Gary şi Danita au hotărît să divorţeze, că nu se poate aşa ceva, pentru că ei trebuie să fie un exemplu, că trebuie să aibă grijă de copilul lor, care nu poate să aibă nişte naşi care nu se înţeleg între ei ş.a.m.d.

            „That Other Person” e un fel de telenovelă, în care joacă Bianca Zurovski, Maria Gârbovan, Carmen Moruz, Relu Siriţeanu şi Ciprian Mistreanu. Două familii se află în plină ceartă cînd apare o fostă colegă de-a lor, pe care n-o mai recunosc din cauza unei operaţii, femeie care e disperată din cauza copilului ei, conceput cu unul dintre cei doi bărbaţi. Nu mai ştie ce să facă, aşa că vine la el. Ce iese de aici – e mai degrabă ca-n filme decît ca la teatru.

            În „Crazy Eights” Iulia Popescu joacă rolul unei foste puşcăriaşe, Connie, supravegheată de Benny, un ofiţer care se îndrăgosteşte de ea (Gabriel Costea), dar asta aflăm pe parcurs. Un cunoscut de-al ei, Cliff, interpretat de Demis Muraru, vine să joace cărţi şi datorită lui îl descoperim şi noi pe cel de lîngă Connie, cea de lîngă Benny şi nu în ultimul rînd pe cel de lîngă Connie şi Benny. Rîzi cu lacrimi!

            Piesa „Cel de lîngă mine” de David Lindsay-Abaire e o comedie amară, care ilustrează relaţii umane complexe, jocul actorilor braşoveni e minunat, ca de obicei, şi-l descoperim şi pe Vlad Zamfirescu în calitate de regizor – motive serioase să nu pierdeţi acest spectacol super haios de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov!

PÎRTII DE SCHI ÎN ŢARĂ

Schiul este un sport despre care se poate povesti mult şi bine, dar e destul de greu să-i captezi atenţia unui om care n-a schiat niciodată povestindu-i despre acest sport extraordinar. Asta fiindcă schiorii au asemenea senzaţii în timpul schiului – şi nu numai atunci: şi înainte, şi după! – încît nu pot să creadă că aşa ceva se poate transmite în cuvinte. E o senzaţie unică, pe care n-o mai simţi în altă activitate, ceva comparabil doar cu „virusul” care-i cuprinde pe motociclişti în timp ce se află pe motocicletă, altfel, fireşte, dar, oricum, e ceva la fel de puternic. Cît despre traseele din România, sunt superbe, ştie toată lumea că avem o ţară foarte frumoasă, nu? Unde putem schia iarna? Păi iată lista pîrtiilor din România, distracţie plăcută şi utilă:

 

Poiana Brașov
La baza masivului Postăvaru, Poiana Brașov (1020 m) este una din cele mai importante stațiuni de schi din România. Stațiunea este situată la numai 12 km de Brașov, unul din orașele medievale ale românilor.

Bradul – nivel ușor, lungime 500 m, zăpadă artificială, nocturnă, teleschi.
Drumul Roșu – nivel ușor, lungime 4600 m, telecabină, telegondolă.
Kanzel – nivel greu, lungime 315 m, telecabină, teleschi.
Lupului – nivel greu, lungime 2860 m, diferență nivel 775 m, telecabină, telegondolă.
Sulinar – nivel mediu, lungime 2441 m, dif. nivel 645 m, telecabina,telegondola
Ruia - nivel greu, lungime 540 m, dif. nivel 198 m, teleschi.
Slalom - nivel mediu, lungime 575 m, dif. nivel 217 m.
Stadion - nivel ușor,lungime 300 m.
Subteleferic - nivel greu, lungime 2200 m, dif. nivel 280 m, telecabină, telegondolă.

Arieșeni
Situată la granița dintre județele Alba şi Bihor, la 950 m altitudine. Pe timp de iarnă există posibilităţi de schi pe pîrtii amenajate şi neamenajate. Pîrtia de schi are o suprafaţă schiabilă de 3,8 hectare cu diferite grade de înclinare. Recent omologată. Există şi cîteva centre de închirieri echipament sportiv.

Vartop

Nivel mediu, lungime 1000 m, diferenţă de nivel 220 m, nocturnă. Teleschi - lungime 770 m, capacitate 760 persoane/h. Preţ urcare: 5 ron adulţi, 3 ron copii. Orar: 09-22:00.

Azuga
Situată pe Valea Prahovei, la o altitudine de 950 m, staţiunea oferă singura pîrtie de schi omologată de FIS. Sezonul de schi durează din decembrie pînă în martie. Informații suplimentare pentru starea pîrtiilor: +4-(0244)-327 150.

Cazacu

Nivel mediu, lungime 400 m, diferenţa de nivel 116 m, zăpadă artificială. Teleschi - lungime 369 m, capacitate 290 persoane/h, preţ urcare: 2 ron.

Sorica

Nivel mediu, lungime 2100 m, deferenţa de nivel: 560 m, zăpadă artificială, nocturnă. Teleschi - lungime 543 m, capacitate 600 persoane/h, preţ 3 ron urcare, orar: 9-16. Telescaun - lungime 1830 m, capacitate 400 pers/h, 6 ron urcare, orar : 9-16.

Sorica Sud

Nivel mediu, lungime 1000 m, diferenţă nivel 160 m. Teleschi - lungime 760 m, capacitate 50 persoane/h.

Baisoara
Situată la aproximativ 50 km sud-vest de Cluj-Napoca, în munţii cu acelaşi nume. Sezonul alb durează aproximativ 5 luni pe an, din decembrie pînă în martie.

Nivel mediu, lungime 1200, nocturnă. Teleschi - lungime 1035, preţ 4 ron urcare, orar 9-17.

Bîlea Lac
Situată în munții Făgăraş, pe Transfăgărăşan, la 2034 m. Pîrtii de schi naturale: schi de agrement şi schi extrem. Schi de agrement de la Balea Lac, pe curba de nivel pînă la pilonul 2, de unde se poate continua pe drumul de auto pînă la Bîlea Cascadă. Lungime de aproape 14 km. O altă variantă, de la pilonul 2 se poate coborî pentru pasionații de schi extrem pe scoc pînă la baza cascadei, apoi pînă la Bîlea Cascadă. Teleschi doar la Balea Lac, de la Șaua Doamnei la Cascadă. De la Bîlea Cascadă la Bîlea Lac transportul se poate face cu telecabina pe o distanţă de 3800 m. Durata sezonului - circa 180 zile, iar sărbătorile zăpezii sunt în fiecare an în jurul datei de 15 iunie.


Curba de nivel – pilon 2 - drum auto - Bîlea Cascadă
Nivel mediu, lungime 14 km. Teleschi - lungime 200 m, capacitate 70 pers/h, preţ 10 ron. Pilonul 2 – scoc – cascadă - Bîlea Cascadă (nivel greu). Telecabina - lungime 3800 m, 9 ron urcare, 9 ron coborîre.

Borșa
Stațiune situată în munţii Rodnei, pe Valea Vişeului, în judeţul Maramureș, la circa 100 km de Bistrița şi 130 de Baia Mare. Situată la o altitudine de 850 m, în sezonul de iarnă stațiunea oferă pîrtii de schi şi sanie, trambulină naturală (50 m), unică în Europa. Sezonul alb durează din decembrie pînă în aprilie.

Brădet

Nivel uşor, lungime 200 m, diferenţă de nivel 30 m. Lungime 790 m, preţ 3 ron, orar 9 – 17. Telescaun - lungime 1920 m, preţ urcare 5 ron adulţi, 3 ron copii.

Puzdrele

Nivel mediu, lungime 1000 m, diferența de nivel 80 m. Teleschi - lungime 790 m, preţ 3 ron, orar 9-16. Telescaun - lungime 1920 m, preţ 4 ron, orar 9-17.

Poiana Stiol

Nivel mediu, lungime 1600 m, diferenţa de nivel 70 m. Teleschi - lungime 790 m, preţ 3 ron, orar 9 – 17. Telescaun - lungime 1920 m, preţ urcare 5 ron adulţi, 3 ron copii.

Poiana Stiol - Vf. Stiol

Nivel mediu, lungime 500 m, diferenţa de nivel 40 m. Teleschi - lungime 790 m, preţ 3 ron, orar 9 – 17. Telescaun - lungime 1920 m, preţ urcare 5 ron adulţi, 3 ron copii.

Bran
Situat la 30 km de Brașov, între Munții Bucegi şi Piatra Craiului. Recent au fost inaugurate 2 pîrtii de schi totalizînd 6 ha teren schiabil în cele mai bune condiții. Pîrtiile sunt dotate cu instalație de transport pe cablu. Pîrtii Bran 1 - nivel ușor, lungime 700 m, teleschi Bran 2 - nivel mediu, lungime 700, nocturnă. Teleschi - lungime 600 m, preţ 3 ron adulți, 2 ron copii, orar: 12-17, week-end: 9-17.

Bușteni
Stațiunea este situată pe Valea Prahovei, în jud. Prahova, la poalele Munţilor Caraiman, la o altitudine de 900 m. Una din stațiunile cu cele mai multe pîrtii de schi, atît pentru începători, cît şi pentru avansaţi. Sezonul de iarnă durează din decembrie pînă în aprilie şi este un loc foarte potrivit pentru iubitorii de schi extrem.
Gura Diham - nivel ușor, lungime 4000 m. Boncu - nivel greu, lungime 1600, diferența nivel 600 m.
Babele – Pestera - nivel mediu, lungime 3000 m, diferența nivel 600 m.
Cabana Omu - nivel greu, lungime 1500 m, diferența nivel 500 m.
Coştila – Caraiman - nivel greu, lungime 400 m, diferența nivel 250 m.
Calinderu - nivel mediu, lungime 1300 m, diferența nivel 300, zăpadă artificială, nocturnă.
Cabana Babele - nivel uşor, lungime 400 m, diferenţa nivel 60 m.
Piatra Arsă - nivel uşor, lungime 300 m, diferenţa nivel 60 m.
Silva - nivel uşor, lungime 400 m, diferenţa nivel 50 m.
Valea Cerbului - nivel greu, lungime 3000 m, diferenţa nivel 650 m.
Valea Gaura - nivel mediu, lungime 800 m, diferenţa nivel 200 m.

Carlibaba
Situată la doar 36 km de Vatra Dornei, aproape de localitatea Iacobeni, pîrtia de la Carlibaba este o surpriză plăcută pentru practicanții de schi şi snowboard. Cu o coborîre de aprox. 1600 m, pîrtia este bătătorită cu ratrack şi deservită de 2 teleschiuri aflate una în prelungirea celeilalte.
Magura 1 - nivel mediu, lungime 1000 m, diferenţa nivel 207 m. Teleschi - lungime 1000 m, capacitate 410 pers/h, preţ 3 ron, orar 9-16.
Magura 2 - nivel uşor, lungime 530 m, diferenţa nivel 125 m, teleschi.

Cavnic
Situată în Munții Gutii (Carpații Orientali), în județul Maramureș, la jumătatea distanţei dintre Baia Mare şi Sighetu Marmației. Pîrtia are nocturnă şi zone amenajate pentru snowboard. Zăpada este prezentă din decembrie pînă în aprilie.
La icoana 1 - nivel mediu, lungime 700 m, diferenţa nivel 215 m, nocturnă, teleschi.
La icoana 2 - nivel mediu, lungime 700 m, diferenţa nivel 210 m.

Cheile Butii
Situată în jud. Hunedoara, munţii Retezat, zona Valea Jiului, la o altitudine de 1000 m. Iarna se poate practica şi schi, şi snowboard. Există şi un centru de închiriere echipament. Sezonul alb ţine din decembrie pînă în martie.
Cheile Butii - nivel uşor, lungime 400 m, diferenţa nivel 60 m.

Durau
Situată în jud. Neamț la poalele munților Ceahlău, la o altitudine 800 m., şi oferă posibilităţi de schi şi sanie pentru începători şi avansați. Localitatea este şi loc de plecare în trasee în Ceahlău sau spre Lacul Bicaz. Posibilităţi de practicare a sporturilor nautice pe timp de vară. Există centre de închiriat echipament pentru ambele sezoane. Sezonul alb durează din decembrie pînă în martie. Pîrtie în staţiune - nivel ușor, lungime 450 m, diferența nivel 35 m, teleschi.

Fantanele
Tihuța 1 - nivel uşor, lungime 380 m. Telescaun - lungime 1157 m, 300 de pers/h, preţ 25 ron urcare, orar 9-16.
Tihuța 2 - nivel mediu, lungime 800 m, telescaun.
Tihuța 3 - nivel mediu, lungime 300 m.

Harghita Băi
Situată la o altitudine de aproximativ 1350 m, la 21 km Miercurea Ciuc şi 45 km de Odorheiul Secuiesc, în Munții Harghitei, sub vîrful Harghita Ciceu. Cu o medie anuală de 150 de zile cu zăpadă şi temperaturi extrem de scăzute pe timpul iernii (-36°C în decembrie 2002) este o stațiune aproape perfectă pentru sporturile de iarnă. Iarna găsiți cîteva pîrtii de schi dotate cu schi-lifturi, 2 centre de închirieri, concursuri de schi şi cîteva baruri unde te poți încălzi. Plus o pîrtie pentru snowboard cu 5 trambuline.
Csipike - nivel mediu, lungime 400 m, nocturnă, teleschi (lungime 350 m, preţ 1 ron urcarea).
Kosut - nivel greu, lungime 630 m, diferența nivel 102 m, teleschi.
Kosut 2 - nivel mediu, lungime 800 m, teleschi.
Kosut 3 - nivel ușor, lungime 1000 m, teleschi.
Miklos - nivel greu, lungime 200 m, nocturnă, teleschi.
Ozon - nivel ușor, lungime 300 m, teleschi.
Tofalvi - nivel ușor, lungime 200 m, teleschi.

Izvoare
La aproximativ 30 km de Baia Mare, stațiunea climaterică şi de schi Izvoare este situată la altitudinea de 1003 m, pe un platou vulcanic sub vf. Ignis, într-un cadru natural deosebit de pitoresc.
Poiana Soarelui - nivel uşor, lungime 500 m, nocturnă.
Teleschi - lungime 300 m, preţ 20 ron/zi adulţi, 15 ron copii.
Pîrtia 2 - nivel uşor, lungime 500 m.

Izvorul Mureșului
Stațiune situata în jud. Harghita în munții Hasmas, la o altitudine de 900 m. Iarna aici se organizează Serbările Zăpezii, iar distracțiile de la centrul studențesc sunt mai mult decît celebre. Pîrtia de schi este în apropierea centrului.
Izvorul Mureșului - nivel ușor, lungime 620 m. Teleschi - lungime 360 m, preţ 1 ron urcarea, 15 ron/zi.

Mogosa
Stațiunea se află în jud. Maramureș, în munţii Gutai, pe malul lacului Mogosa. Acces auto pe DN 18, la 17 km de Baia Mare spre Sighetu-Marmației. Din drumul principal la dreapta încă 5 km. Mogosa - nivel greu, lungime 2200 m, diferența nivel 520 m, teleschi – lungime 500 m, preţ 2 ron adulți, 1 ron copii, telescaun - lungime 1500 m, preţ urcare 35 ron,orar 9-16.

Muntele Mic
Stațiunea se află în jud. Caras-Severin la poalele versantului sudic al munților Tarcu, la o altitudine de 1525 m. Sezonul alb durează de regulă 150 de zile pe an, din decembrie pînă în aprilie. Accesul auto se face pe șoseaua Caransebeș-Borlova (20 km) şi apoi cu telescaunul. Cu trenul pînă în gara Caransebeș şi apoi cu mașina pe șoseaua spre Borlova.
Nordica (Caldare) - nivel mediu, lungime 1400 m, teleschi.
Sub teleschi (variantă) - nivel greu, lungime 760 m.
Valea Soarelui - nivel uşor, lungime 1500 m, teleschi.

Păltiniş
Stațiunea Păltiniş (jud. Sibiu) este situată pe panta nord-estică a Munților Cindrel (Carpații Meridionali). Este stațiunea situată la cea mai înaltă altitudine din ţară (1450 m) şi totodată prima stațiune montană din România (1894). Pe timp de iarnă, la baza telescaunului există şi un centru pentru închirierea echipamentelor sportive.
Gaujoara-Păltiniş (fond) - nivel ușor, lungime 3600 m.
Oncești - nivel mediu,1150 m, diferență nivel 241 m, nocturnă, telescaun.
Oncesti 2 - nivel ușor, lungime 450 m, teleschi.
Oncești – Păltiniş (fond) - nivel ușor, lungime 5000 m.
Păltiniş - Dealul Poplacii (fond) - nivel ușor, lungime 2200 m.
Păltiniş – Santa (fond) - nivel ușor, lungime 3000 m.
Păltiniş – Daneasa (fond) - nivel ușor, 2000 m.

Parîng
Stațiune din ce în ce mai îndrăgită de iubitorii sportului alb, situată lîngă Petroșani. B-nivel mediu, lungime 1100 m, teleschi. Parîng - nivel mediu, lungime 2400 m, telescaun. Sub telescaun - nivel mediu, lungime 2500 m, telescaun. Poiana Mare - nivel mediu, lungime 800 m, teleschi.

Predeal
Stațiune cu statut internațional, situată între munții Bucegi şi Baiului, la o altitudine de 1100 m. Pregătită atît pentru sezonul alb, cu pîrtii de schi pentru începători şi avansați, cît şi pentru sezonul verde. Sezonul de schi durează din decembrie pînă în martie.

Cocoş – nivel mediu, lungime 2250 m, diferența nivel 394 m, teleschi, telescaun.

Clăbucet plecare - nivel mediu, lungime 2100 m, diferența nivel 390 m, teleschi, telescaun.
Clăbucet sosire - nivel ușor, lungime 800 m, zăpadă artificială, nocturnă, teleschi.
Clăbucet variantă - nivel ușor, lungime 790 m, zăpadă artificială.
Clăbucet școala - nivel ușor, lungime 200 m, zăpadă artificială, nocturnă.
Cioplea - nivel ușor, lungime 200 m, teleschi.
Garbova - nivel ușor, lungime 900 m, diferență nivel 180 m, teleschi.
Subteleferic - nivel greu, lungime 1200 m, diferența nivel 350 m, zăpadă artificială, teleschi.
Trei Brazi - nivel ușor, lungime 300 m, diferență nivel 50 m.

Ranca
Nivel mediu, lungime 700 m, teleschi.

Semenic
Crucea de brazi-nivel mediu,lungime 700m,deferenta nivel 180m.
Goznuta- nivel greu,lungime 500m,diferenta nivel 110,teleschi.
Slalom Urias- nivel greu,lungime 1200m,diferenta nivel 220m.
Slalom- nivel greu,lungime520m,diferenta nivel180m.
Semenic- nivel usor,lungime 350m,teleschi.

Sinaia
Carp
- nivel greu, lungime 2500 m, diferenţă nivel: 585 m, teleschi, telescaun, telecabină.
Drumul Vechi – nivel uşor, lungime 5000 m, dif. nivel 400 m, teleschi, telescaun, telecabină.
Poiana Stînii Regale – nivel uşor, lungime 250 m, dif. nivel 40 m, teleschi, telescaun.
Turistica – nivel mediu, lungime 2800 m, dif. nivel 460 m, teleschi, telescaun, telecabină.
Valea Dorului - nivel mediu, lungime 600 m, diferenţă nivel 150 m, teleschi, telescaun, telecabină.
Vînturiş - nivel mediu, lungime 2900 m, dif. nivel 600 m, teleschi, telescaun, telecabină.

Sovata
Aluniș – nivel mediu, lungime 1200 m, dif. nivel 300 m, telescaun (2 ron urcarea, orar 9-17).

Stîna de Vale
Nivel uşor, lungime 550 m, dif. nivel 80 m, teleschi.

Straja
Comexim
– nivel uşor, lungime 650 m, dif. nivel 145 m, teleschi.
Platoul Constantinescu - nivel uşor, lungime1742 m, dif. nivel 364 m, teleschi.
Platoul Soarelui – nivel uşor, lungime700 m, nocturnă, teleschi.
Slalom Special - nivel greu, lungime 519 m, dif. nivel 163 m, nocturnă, teleschi.
Slalom uriaş -  nivel mediu, lungime 1270 m, dif. nivel 320 m, teleschi.

white noise

 

pds-uri de trecut iarna

 

Marta Petreu
Vîrsta senină

Am trecut într-o altă vîrstă: senină
Şi ştiu

Bolile muşcă din celulele mele
ca maidanezii
Eu mă împotrivesc surîzînd
beau ceaiuri de plante iau propolis înghit vitamine
Am o răbdare de fier
Am o rezistenţă ca un pod lung lung de oţel
peste care trece în viteză traficul greu de pe două
continente
întîmplătoare

Trecătorii îmi fac mare plăcere
îi ascult pe furiş cum vorbesc despre vieţile lor
despre preţul la pîine despre guvern despre pensia
mică
O. Viaţa cotidiană gureşă colorată:
fiecare îşi duce povestea
Oamenii aceştia reali
ieşiţi la lumină
ca văcuţele - Domnului primăvara la soare
Lumea e caldă şi miroase a garoafe a ceapă prăjită
a gunoi fermentat a pepene verde a ploaie

Viaţa-i o pîine rotundă frămîntată cu sodă caustică
Fiecare îşi încasează
porţia lui
şi există cruzime oho
Viaţa este ceva - poate-un măr - care doare
intri lacom - ieşi cu mîinile goale

Cel mai bine este să ai o grămadă mare mare
de dorinţe şi iluzii:
vor fi pierdute vor fi călcate-n picioare
Pînă s-atingem forma deplină
(o carne bine tocată
făcută una cu ţărîna una cu prundul)
trec peste noi bocanci roţi trenuri şenile

Sînt în altă vârstă: senină
Şi-acum ştiu că totul este să ai la început cît mai
multe pretenţii
un munte de vise de planuri măreţe
un roi de amăgiri zumzăind fermecate
ca o colonie de viespi de pădure
în tărtăcuţa mea de femeie
Aşa: ca să ai de-unde pierde
Fiindcă
fi-vor pierdute ca nişte membre cuprinse de cangrena
gazoasă
Da. Vor fi una cîte una tăiate retezate distruse
pînă rămîi - sînt o fiinţă umană - un ciot noduros

un ciot scorburos
în care cresc
larve mici de insecte ciuperci flori de cîmp licheni
protozoare
La sfîrşit
ca soluţiile dintr-un laborator medical
am ajuns un mediu viu de cultură
pentru spori coci viruşi bacterii

Viaţamoartea are o artă vicleană:
m-a dat afara din pîntec
m-a crescut cu lapte mi-a arătat iarba verde-a
Grădinii
m-a jupuit şi m-a tăvălit ca pe-un şniţel prin sare
acum mă trage pe roată şi mă umple de sînge
Şi-o să mă ia înapoi

Sînt o ficţiune umană
adultă
Viaţamoartea îmi dă lecţii de artă brutală:
ca pe toţi
ea mă sculptează mă şlefuieşte mă cîntă mă scrie
şi-apoi mă boceşte ca o ţărancă
Amin

 

 

Cistina Ispas

aniversare

 

Aici e capătul indiferenţei. De aici începe un fel de înţelepciune
un fel de compromis.


Aici, în casa asta, stau de o săptămână cu bătrâna femeie
care-şi visează în fiecare noapte sfârşitul
şi mi-l povesteşte la micul dejun. În timp ce-mi beau laptele rece
şi-n timp ce ea-şi înmoaie bucăţele de pâine uscată
într-o cană de tablă plină cu must.

În apropierea ei dimineţile capătă gustul oboselii,
iar privirea se întoarce refuzată de pe lucruri şi atinge moale,
leşinat, creierul.

Azi însă lucrurile se vor schimba. Îmi voi sărbători
copilăria, ciopârţind în grădina din spatele casei
nuci verzi, iar adolescenţa
celebrând etica îndepărtării capului de trup:
iată cum pasărea cu gâtul golaş se zbate de pământ
mult timp după ce cuţitul s-a retras,
refuzând să moară în linişte.

Îmi vor trece prin minte toate numele din familia mea,
numele prietenilor mei,
şi mă voi gândi la mine.
La vârsta când trebuie să iubeşti dezechilibrat,
când trebuie să părăseşti definitiv locul
în care morala s-a obişnuit să trăiască comod, cu căluşul la gură,
şi chiar să şi-l tragă singură pe rânjet,
ori de câte ori îi alunecă. Ori de câte ori nu eşti atentă.

La cadavrul tânărului de 16 ani,
pe care ucigaşii l-au spălat şi l-au îmbrăcat cu haine
curate, înainte să-l arunce în iarba uscată
din singurul parc al oraşului.

Aici e, până la urmă, capătul
idiferenţei. De aici nu poate începe decât
un fel de înţelepciune.

[...]

 

 

Cristian Popescu

Sfaturi din partea mamei

 

Pe Cristi trebuie să-l înţelegeţi. Spune el multe despre noi, dar să nu-l luaţi în serios. El ne iubeşte şi ne respectă. Iar noi am crezut întotdeauna în talentul lui. Cînd scrie despre mine că sînt cochetă şi că el nu strînge doar negrul sub unghii ci şi un fel de roz, la degetele mici, ca să nu dăm bani pe pudră şi pe ruj, o spune, aşa, cu delicateţe şi se gîndeşte de fapt la micile mele economii. Aşa e el. Nu e făcut pentru lumea asta. De fapt, şi eu am o mare parte din vină: atunci, în alea nouă luni, cît l-am ţinut în pîntec, n-am avut decît vise erotice. Noapte de noapte. Nu dormea înadins ca să se uite la ele. Îl simţeam eu cum vrea să mă strîngă în braţe pe dinăuntru, dar n-avea, săracul, de ce să apuce. Şi atunci dădea din picioare cum fac golanii la film, la cinema, cînd se întrerupe sonorul. Asta e. Ce mai poţi face acum? Am auzit că dacă te prăpădeşti în somn, visul rămîne acolo, între tîmple, ca un cristal. Am să las vorbă să mi-l scoată cu grijă, să nu-l spargă ca să se uite Cristian la el cînd vrea. Că degeaba strînge oricîte femei în braţe. Am citit şi-n cărţi. Degeaba. Aşa că ultimul vis i-l las lui.

[..............................................................................................................]


După ce a ieşit din mine, mă simţeam, aşa, infirmă, oloagă şi-aş fi plătit oricît unui doctor să mă taie şi să-mi îndese o proteză în pîntec. Nu puteam fără el. Dar încetul cu încetul m-am obişnuit. A început să-mi placă. Seara, cînd îi dădeam să sugă, îmbrăcam rochia de mireasă, îmi puneam mărgelele, făceam lampa mică, îmi pudram sînii şi mă rujam. Îmi mai alinam şi eu tristeţile gîndindu-mă că tot o să-l înjure vreunul şi-l va trimite înapoi în mă-sa. Eram tînără şi de-abia la primul copil. Asta e. Cînd avea două luni îi desenam păr pe la subţiori, pe barbă, pe unde n-avea. I-l desenam cu creion chimic. El stătea liniştit şi gîngurea. Nu-şi mai lua ochii de la mine.

[..................................................................................................]

Băiatul mamei. Tu nu ştii. Dar cînd ai împlinit 18 ani ai venit acasă cu o colivie mare, pe măsura ta. Şi de-atunci, în fiecare an de ziua ta şi-a mea, te înghesui, te mai împingem şi noi că vrei să-ncapi din nou în colivia aia. Şi ne citeşti de acolo ziarul şi-ncerci să strigi la noi cum strigai cum ai ieşit din mine. Noi te ascultăm, te sărutăm, îţi urăm la mulţi ani şi te mai linişteşti. Ştiu eu că pînă la urmă o să ajungi poet mare. Ce dacă nu te iubesc femeile şi-ţi tremură mîna cînd duci lingura la gură? Ce dacă trebuie să-ţi aduc eu aminte cum o cheamă pe soră-ta cînd vrei să o chemi prin casă? Ce dacă tu eşti încă cu un picior în maică-ta cînd alţii au ajuns deja cu un picior în groapă? Să nu-ţi pese, băiatul mamei. Ai să le arăţi tu lor. Au să te-ngroape. Cu slujbă, cu lacrimi, cum se obişnuieşte. Dar după trei-patru zile eu am să cer să te mai văd o dată, să te mai scoată puţin de-acolo. Şi o să fie sicriul gol. Şi, înăuntru, pe pereţii lui: numai inscripţii d-alea porceşti ca-n veceurile publice. Să nu-ţi pese, băiatul mamei. Asta e. Nu eşti făcut pentru lumea asta.

 

 

Dinu Flămând

***

tu erai logodnica atelierelor îţi citeam
sonetele Gabrielei Mistral ne citeam
spaima pe feţe şi era o eczemă de resemnare
în inserare îmi citeai compoziţiile elevilor tăi
despre iarna în Bărăgan
ne citeam unii pe alţii şi ne iubeam
ne citeau unii alţii şi ne urau
nu înţelegeau cum eram
cum erau
eram eras erat
eternitate
a frigului ghemuit în gurile noastre

veneau zăpezile cu o lumină zgârcită
şi acopereau urâţenia lumii
iar noi aşteptam

 

 

Ion Zubaşcu

Corul martirilor fără morminte


după ticăloşii lor au venit ticăloşii noştri
mai înfometaţi mai împiedicaţi mai neîndemânatici
am sperat o jumătate bună de viaţă
cu propria şi singura mea viaţă
că după gorilele lor vor veni în sfârşit
sfinţii şi îngerii noştri
amarnic m-am putut înşela
ticăloşii noştri au compromis tot ce se mai putea compromite
pentru cealaltă jumătate de viaţă
în numele celor mai sfinte principii
înlocuind strălucitoarea înfricoşătoarea autentica ticăloşie
cu o ticăloşie şi mai gravă
în pura ei inconştienţă şi lustrul crasei mediocrităţi
ai lor au falsificat adevărul substituibdu-l la vedere cu minciuna
ai noştri au mistificat viitorul pentru lung timp de acum înainte
prin abundenţa sufocantă de inadecvări amânări omisiuni
ştiind bine că nu mai avem nici o alternativă
decât nemăsurata mediocra lor ticăloşie
ticăloşii noştri, da, ticăloşii noştri
nicidecum ticăloşii lor
ai noştri ca brazii, mai înalţi, mai sofisticaţi
decât barbarii, aproape suportabilii lor ticăloşi

 

 

T.O.Bobe

Relatare despre productivitatea muncii

 

Nea Gică are şase oglinzi de perete, şase chiuvete, şase scaune de frizer şi nici un angajat. Salonul lui e mereu plin şi scaunele sînt ocupate. Nea Gică trece pe la fiecare şi face, contra cronometru, cîte-o mutare. Aşa tunde şi bărbiereşte: de dimineaţa pînă seara dă simultane şi cîştigă fiecare partidă. A studiat toate deschiderile posibile de foarfecă, a învăţat să controleze creştetul, locul cel mai expus la vîrteje, iar la final, cînd tabla rămîne aproape goală, reuşeşte să aranjeze piesele astfel încît orice client să plece mulţumit, învins, dar cu fruntea sus.

 

 

Magda Isanos

Dimineaţa

 

Vreau să descopăr lumea, niciodată
n-am crezut, cum spun poeţii, că-i frumoasă.
însă astăzi, cu lumină pieptănată,
dimineaţa mi-a intrat în casă.

Fumegam de somn, când am simţit
paşii cuiva lângă perete -
ea dansa cu trupul arcuit
sub priviri mirate de portrete.

Cu picioarele goale ea păşea,
în oglindă răsuna cristalul,
dimineaţa strămutase balul
fetelor-lumini în casa mea.

Şi privind, eu mă gândeam: e bine
să fii tânăr când afară-i soare.
Zi frumoasă, îţi voi pune legătoare
după gât şi-o să te iau cu mine.

 

 

Romulus Bucur
cu frunză de oţel

cineva ţipă sînt mai bun decît voi scriu
şi poezii
oglinzile erau fugărite
prin curte
şi caii îmbrăcaţi în negru se înşurubau în ploaie

(frère jacques frère jacques
dormez-vous?)

cineva era frînt zilnic
pe genunchii nepăsători

ai destinului

iar eu poate fără să înţeleg prea bine
treceam descheiat la gît în cămaşă

 

 

Gabriel Daliş

autoportret

 

: sunt tot mai orb când e vorba de oameni.
văd numai ferestre vechi prăbuşindu-se
din pereţi pe străzi înguste
pline de ceilalţi oameni.
par un înviat
trezit pe o streaşină.
m-am închegat în mine
ca sângele sub o căzătură,
dorm într-un pat înfricoşător şi adânc
şi niciun vis şi nicio parte trează.
îmi place să mă ascund
şi îmi place să caut
sunt ca un câine mare şi alb
abia găsit.

 

 

Ştefan Manasia
ffwd: împotriva poeţilor

îi înţeleg i-am înţeles totdeauna pe aceia care
cu inima curată şi înăuntrul propriei limbi
îşi detestă poeţii

după cum îi înţeleg i-am înţeles
pe poeţii care văzând pe net mutilarea statuilor
lui Siddharta
şi femeile molestate de preoţii ortodocşi
au alergat, mai întâi, la frigider să-şi astâmpere setea

au umplut paharul cu Cola, farfurioara
cu alune sărate
lasând scrierea poemului pe altădată

i-am înţeles pe cei care resping & dispreţuiesc
emfaza poeţilor
luându-şi doza de ficţiune şi vis, de abjecţie
şi cuminţenie
din romanele editate la Polirom,
din filmele- abator
din muzicile - ieftină marijuana.

îi înţeleg pe poeţii care verifică aciditatea
paharului de Cola
şi amână, amână, amână scrierea poemului
până abdomenele umflate ale politicienilor
se dizolvă pe micul ecran
până ştoarfele de la taxe & impozite
nu le mai picură în auz
până nu mai simt în dinţi zgura metropolei:
aluminiu, heroină, plumb

îi înţeleg foarte bine pe aceia pentru care poetul
e un pai
ce înghite
oxigen & sinecuri
recitaluri plătite modest şi posturi de consilier aulic
la A.S.V.M. (Asociaţia Speranţei într-un
Viitor Modest)

acolo desfăşoară proiecte/sâmbăta dimineaţa
conferenţiază
despre amorul buco-anal Românica-Uniunea
Europeană


îl înţeleg, prea bine, pe poetul care
după ce-şi va fi sorbit licoarea brună
desenează semnul
pe pereţii aburiţi ai paharului
şi dedesubt PEACE cu litere de preşcolar.

o să-l înţeleg când ridică paharul în lumină
încercând să verifice claritatea contururilor
luminile arlesiene clipocind pe pereţi
pur şi simplu uitând
că e din ce în ce mai trist pe lume
din ce în ce mai urât şi insuportabil
că popoarele au ales să fie guvernate
de mutanţi cretini, de copiii mutanţilor cretini
în vreme ce poezia asta abia îşi mai târăşte
picioarele varicoase,
abia îşi mai găseşte locul sub cortul ei peticit

încă susură pe canalul comunicării
apă cu rugină şi oxiuri de la robinet

 

 

Claudiu Komartin
Gânduri de iarnă


O să ies din iarnă mai gras,
mai bolnav,
mai nesincer.
Deja îmi vine mult mai greu
să mă-mbărbătez –
dau drumul la aragaz
de parcă aş suna la salvare
de parcă altfel planeta
nu s-ar mai învârti.
Prietenii care mă sună
îmi aud vocea şi înţeleg imediat:
o să ies din iarnă cu greu,
mototolit şi murdar, trist,
puţin cabotin,
în jurul meu lumea va bombăni,
se va teme, va ridica vocea
vorbind despre gripă,
doar eu voi fluiera nepăsător şi
voi trece printre toţi
ca unul îndopat toată iarna
cu întuneric şi frică.