o fo

Veronica D. Niculescu

 Omagiul poeţilor pentru Mircea Ivănescu, la Sibiu

 Zeci de scriitori din toată ţara s-au reunit timp de trei zile la Sibiu, pentru a-l omagia pe poetul Mircea Ivănescu. Colocviile Revistei Transilvania, ediţie specială, un adevărat maraton poetic deschis publicului, cu numeroşi şi aleşi invitaţi, a avut loc între 15-17 septembrie, cu lecturi de poezie, lansări de carte şi o masă rotundă intitulată „Mircea Ivănescu. Poetul, traducătorul, omul”.

Pînă şi premiile au fost mai numeroase decît de obicei: cinci. Premiul Opera Omnia i-a revenit scriitoarei Nora Iuga, mare iubitoare a Sibiului, care a primit diploma surprinsă şi înecată în lacrimi de emoţie. S-au mai acordat: un premiu pentru proză, lui Octavian Soviany, pentru volumul Viaţa lui Kostas Venetis, două premii pentru poezie, lui Marin Mălaicu-Hondrari şi Ştefan Manasia, pentru volumele La două zile distanţă, respectiv Motocicleta de lemn, ambele lansate în cadrul colocviilor, şi Premiul Semper Poesis, lui Claudiu Komartin, un premiu pentru generozitate, după cum l-a prezentat Radu Vancu.

 

„Totul să semene cu poemele lui Mircea Ivănescu”

 De la bun început, din seara deschiderii, organizatorii Radu Vancu şi Dragoş Varga au spus că îşi doresc ca aceste zile să fie o celebrare a poeziei, o întîlnire lipsită de lamentaţii. Şi au reuşit. Fiecare lectură a purtat o aură ivănesciană, cele trei zile neobişnuit de calde de septembrie au fost de o deplină seninătate şi bucurie a întîlnirilor, a discuţiilor, şi toate lecturile au fost legate, într-un fel sau altul, de omul, poetul sau traducătorul Mircea Ivănescu.

Cea dintîi seară de lecturi a avut loc la Biblioteca Astra. Radu Vancu a amintit participanţilor că Mircea Ivănescu a scris în multe poeme de această bibliotecă, şi că ei, organizatorii, îşi doresc ca „la final totul să semene cu poemele lui Mircea Ivănescu”.

În prima seară au citit Ştefan Manasia, Andrei Bodiu, Ioan Radu Văcărescu, Teodor Dună şi seducătoarea Nora Iuga. Fiecare poet şi-a construit lectura în aşa fel încît să amintească de Mircea Ivănescu: s-au citit fie poeme scrise cu gîndul la poetul din Sibiu, fie poeme noi despre locuri din acest oraş.

 

Nora Iuga, seducătoarea regină

 A doua zi, la Librăria Humanitas, scriitorii s-au reunit la masa rotundă dedicată lui Mircea Ivănescu. Interesantele discuţii au făcut timpul să se scurgă mult prea repede, astfel că durata a fost dublă decît se preconizase. S-a discutat despre poezie şi traduceri, despre influenţe şi urmaşi, s-au depănat amintiri despre poetul care se plimba pe străzile oraşului cu o carte în mînă.

A urmat decernarea premiilor, încoronarea reginei acestei ediţii, Nora Iuga, care şi-a primit diploma copleşită de faptul că „cineva s-a gîndit că eu aş merita un asemenea premiu”, şi fericită mai ales fiindcă premiul vine din partea unor tineri scriitori.

O nouă serie de lecturi i-a adus în faţa publicului pe Marin Mălaicu-Hondrari, cu poeme din cartea lansată tot atunci, Rita Chirian, cu un fragment consistent dintr-un poem nou, Dumitru Chioaru, cu poeme despre Sibiu, Ana Dragu, probabil cea mai emoţionată dintre cei prezenţi, cu poeme noi de-o cutremurătoare autenticitate, ce vor fi publicate în acest an în volum, foarte tînărul poet Radu Niţescu, venit anume din Bucureşti pentru colocvii şi cadorisit cu o lectură surpriză care s-a bucurat de mare succes, şi Claudiu Komartin, cu poeme din Un anotimp în Berceni. Claudiu Komartin a ilustrat sonor începutul mesei rotunde, cu o înregistrare din 1970, de la radio, vocea lui Mircea Ivănescu picurînd discret din boxe, neanunţată şi neaşteptată, chiar înainte de începerea discuţiilor.

 Dedicate publicului

 Iar în aceeaşi zi, după-amiaza, în faţa unui public foarte numeros, au citit Florin Partene, Miruna Vlada, Alexandru Muşina şi Octavian Soviany, cei din urmă dîndu-ne o fermecătoare întîlnire în acelaşi cartier braşovean, fiecare în stilul său inconfundabil, şi Ovidiu Nimigean, cu un recital memorabil din Week-end printre mutanţi. A lipsit de la întîlnirea cu publicul Mircea Cărtărescu, care nu a mai putut participa la colocviile unde era programată şi lansarea Zen.

Ultima dimineaţă a însemnat o ediţie a clubului de lectură Institutul Blecher, organizat de Claudiu Komartin, cînd Nora Iuga ne-a invitat într-o călătorie prin diferite perioade ale creaţiei sale. Şi, într-un mod neaşteptat pentru o întîlnire dedicată poeziei, s-a iscat o interesantă discuţie despre soarta vitregă a prozei scurte, se pare cel mai greu publicabil dintre genurile literare acum.

Colocviile Revistei Transilvania, ajunse anul acesta la a opta ediţie, sînt o continuare a colocviilor organizate de revistă în anii ’80. Din nişte colocvii dedicate exclusiv criticii, cu prezentări la nivel academic într-un cerc restrîns, evenimentul a devenit o sărbătoare publică a literaturii, un festival al poeziei sau al prozei, dedicat cititorilor. Anul acesta, reuşita a fost deplină: n-au existat în Sibiu zile în care literatura să fi dat din coadă mai fericită.

 

***

 Celebrare a Poeziei

 „Nu întîmplător, majoritatea invitaţilor sînt poeţi, dintre cei mai reprezentativi în poezia română contemporană, din toate generaţiile, şi credem că lecturile lor (deloc puţine, fiind, în fond, un mic maraton poetic) reprezintă cea mai bună modalitate de a-l omagia pe autorul lui mopete. Fără inutile lupte generaţioniste, fără lamentaţii privind canonul literar şi ierarhiile de conjunctură, va fi, sperăm, o frumoasă celebrare a Poeziei.” - Dragoş Varga, redactor şef al revistei Transilvania.

 „Ediţia de anul acesta îl omagiază pe Mircea Ivănescu, poetul cel mai important de după Al Doilea Război Mondial, alături de Nichita Stănescu şi Leonid Dimov. Poezia lui a schimbat radical direcţia şi natura limbajului poetic; mai simplu spus, se scrie altfel după Mircea Ivănescu. Poeţii contemporani ştiu asta şi îi sînt îndatoraţi, aşa încît au răspuns imediat invitaţiei noastre de a veni să citească în cadrul unei manifestări omagiale.” – poetul Radu Vancu.

 

***

 Premiile Revistei Transilvania 2011

 - Premiul Opera Omnia - Nora Iuga
- Premiul pentru proză (Viaţa lui Kostas Venetis, Cartea Românească, 2011) - Octavian Soviany
- Premiul pentru poezie (La două zile distanţă, Charmides, 2011) - Marin Mălaicu-Hondrari
- Premiul pentru poezie (Motocicleta de lemn, Charmides, 2011) - Ştefan Manasia
- Premiul Semper Poesis - Claudiu Komartin

 

Participanţi:

Andrei Bodiu, Dumitru Chioaru, Rita Chirian, Luminiţa Corneanu, Ana Dragu, Teodor Dună, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Ştefan Manasia, Marin Mălaicu-Hondrari, Alexandru Muşina, Veronica D. Niculescu, O. Nimigean, Florin Partene, Octavian Soviany, Ana Toma, Luiza Vasiliu, Ioan Radu Văcărescu, Miruna Vlada, numeroşi alţi scriitori, din Sibiu sau veniţi anume pentru ediţia specială a colocviilor.


 

 

 

 

 

Mihail Vakulovski

 

Artmania 2011

 

În acest an Artmania a însemnat mai mult decît de obicei pentru mine, chiar dacă şi pînă acum am fost răsfăţat de festivalul care mi-a adus în Piaţa Mare din Sibiu formaţiile mele preferate din adolescenţă, ca Tiamat, Anathema sau Serj Tankian (vocalist System of a Down), dar şi trupe care-mi plac acum la nebunie: Dark Tranquillity, My Dying Bride, Opeth, Subscribe, The Gathering, Within Temptation etc. Dar la această ediţie (a şasea!) am legat turneul de lansare a rockmanului de festival, astfel că n-am mai luat autografe (n-am avut cînd!), ci am dat (mi-am găsit timp pentru aşa ceva, orice aş fi făcut!). Lansarea de la Sibiu a rockmanului „Tovarăşi de cameră. Student la Chişinău” a avut loc pe 13 august, ora 18:00, în Piaţa Mare, pe scena VIP (datorită lui Claudiu Stanciu!, mulţumiri şi Librăriei Humanitas şi oamenilor de acolo, Irinei Macedonski şi, fireşte, editurii, Mădălinei Ghiu şi Claudiei Fitcoschi). E prima lansare de carte de la festivalul Artmania, debut cu un rockman, în spiritul festivalului, cu ocazia asta librăria Humanitas intrînd cu un stand foarte frumos la acest eveniment extraordinar, în Piaţa Mare. Moderator a fost Veronica D. Niculescu, prezentatori – Radu Vancu şi Dragoş Varga, lecturi: Alexandru Vakulovski şi Moni Stănilă. Radu şi Dragoş au vorbit despre carte, cînd pe un ton academic, cînd pe unul liber, deschis şi direct, Veronica a pornit dialogul, iar artiştii care urmau să cînte i-au asigurat lui Alexandru fondul sonor din spate, astfel amintindu-şi de lansările sale literar-muzicale cu Luna Amară. În spatele nostru era Scena Mare, în faţă – Muzeul Brukenthal şi restul, atmosfera – intimă şi prietenoasă, pe scenă au zburat şi cîţiva porumbei, la lansare participînd doar oameni interesaţi de literatură, cred, fiindcă la sfîrşit am avut impresia că aproape toţi au venit după autograf, oricum, deşi au fost mai puţini decît la Braşov, Iaşi şi Chişinău, parcă s-au vîndut la fel de multe cărţi, mai mulţi tineri venind cu cîte două exemplare. Ca şi la Iaşi, cei care au venit cu cărţile au fost librarii de la Humanitas, care noaptea au avut uşile deschise, rockerii umplînd librăria după concerte şi cumpărînd foarte multe cărţi. Adevărul e că dacă intri în librăria Humanitas din Sibiu uiţi de noţiunea timpului (cum am păţit noi, deşi eram aşteptaţi afară)... Ca şi la Chişinău, la Sibiu au fost fotografi profesionişti, soţii Lupaşcu făcînd nişte poze foarte frumoase, dar şi Lucian şi Carmina:).

 

Festivalul a ţinut de pe 8 pînă pe 14 august, cuprinzînd concerte în trei locuri din Sibiu, expoziţii de fotografie şi de pictură, lansarea, workshopuri plus o super expoziţie de motociclete Harley Davidson. Dar cele mai fierbinţi au fost zilele şi serile din weekendul 12-13 august, cînd în Piaţa Mare au avut loc concertele formaţiilor din străinătate. În prima seară au urcat pe scenă Lacrimas Profondere, Helloween şi Tarja Turunen. Lacrimas Profondere au sunat OK, chiar dacă goticul lor cerea mai mult întuneric decît lumina orbitoare de la ora aia, însă ne amintim că în alţi ani pe lumină pur şi simplu au explodat unele formaţii, să ne amintim măcar de My Dying Bride şi Subscribe! Apoi a urmat formaţia pentru care cred c-au venit cei mai mulţi fani, pentru că piaţa s-a umplut brusc cînd urmau să cînte Helloween, iar după prestaţia lor super profi am văzut foarte mulţi tineri care ieşeau valuri-valuri din piaţă. Oricum, nu cred că a existat cineva care să plece dezamăgit, metaliştii germani de la Helloween susţinînd un concert pur şi simplu încîntător. A urmat Tarja Turunen, fosta vocalistă a formaţiei Nightwish, care au fost la festival acum doi ani cu altă vocalistă. Atunci toată lumea era nemulţumită că nu e Tarja, iar acum spuneau că nu mai e ce-a fost cu Nightwish. Mie mi-a plăcut mult şi Tarja, şi formaţia ei, concertul a fost spectaculos, iar vocea ei e la fel de interesantă ca ea însăşi. A doua zi concertele au început imediat după lansarea rockmanului. Prima formaţie a serii a fost Republica, parcă făcîndu-i pe plac lu’ Moni, care are un cenaclu cu acelaşi nume, şi mie, vocalista fiind îmbrăcată în roşu, astfel potrivindu-se perfect cu lansarea tovărăşească dinainte. A fost o cîntare frumoasă, doar că nu ştiu cît de potrivită pentru un festival rock ca Artmania, pentru că Republica prea a sunat a disco. Cînd a mai înnoptat a apărut Sonata Arctica, care au înfierbîntat definitiv publicul din Piaţa Mare şi mai ales din faţa scenei. Trupa sună bine, vocalistul e carismatic, dar parcă ceva, totuşi, nu se leagă la ei, ceva care să-i facă să fie o foarte mare formaţie, ca să simţi fiorul acela metalic în suflet cînd sunt în acţiune… Surpriza festivalului, cel puţin pentru mine, a fost Lacuna Coil. Normal că ascultasem toate formaţiile înainte de festival, dar în concert Lacuna Coil chiar m-au impresionat – şi nu numai datorită frumuseţii vocalistei, fireşte, deşi şi ăsta e un argument destul de puternic, no. În afară de Scena Mare a mai fost o scenă în Piaţa Mică şi o scenă nouă, puţin în afara oraşului, Sibiu Arena, pe lîngă muzeul Astra. Acolo au cîntat formaţii româneşti: Guerrillas şi Truda din Cluj, Interitus Dei din Constanţa, Byron, Monarchy şi Reckoning din Bucureşti, Ethernus din Baia Mare, Heavy Duty din Sibiu etc.

 

Artmania este un festival la car te gîndeşti tot anul, de la care avem multe pretenţii artistice, dar şi multe satisfacţii după încheierea lui, cînd rămînem în aşteptarea următoarei ediţii. Deja începem să ne gîndim la formaţiile pe care am vrea să le vedem în Piaţa Mare din Sibiu în august 2012, nu-i aşa?