’n curînd

Paspartu e gata de lansare!

Asociaţia culturală Paspartu „iese la lumină” în cadrul evenimentului „Arte & Prieteni”, alături de trupa DuteVino, proiectul drumS’n’BASS şi revista „Arte & Meserii”. Lansarea are loc miercuri, 17 martie, la Clubul Ţăranului, începând cu ora 20. Intrarea este liberă.

Evenimentul organizat de Paspartu vrea să familiarizeze publicul cu asociaţia şi revista online, aflată la primul număr, într-un spaţiu de socializare, muzică bună şi surprize.
Ce aduce nou? Un proiect-experiment de două tobe, un bass, pe o scenă, în acelaşi timp. Autorii acestui show inedit sunt Ovidiu Baciu (care a mai cântat alături de Byron, Popas Band, Damian & Brothers), Sebastian Lazăr (ce a trecut prin formule ca Seven, Raise Choir, Teamsters Blues Band, Brad Vee Johnson, actualmente Alin Pascal Band) şi bassist-ul Dan (Prepe) Opriş, ex Headliner, Seven, actualmente Vama care vor susţine un jam-session electrizant.
Printre decibeli se va lansa primul număr al revistei online „Arte & Meserii”, care anunţă cu mândrie articole cu Eugen Nuţescu/Oigăn (Kumm), trupa DuteVino, preview NexT 2010, Şerban Anghene şi mulţi aţii. De asemenea, Paspartu pregătesc şi alte proiecţii şi surprize pe parcurs.
La eveniment va interpreta şi trupa DuteVino, o raritate pe scena românească. O combinaţie între 4 oameni talentaţi care impresionează prin originalitate şi simţ muzical. Fiecare instrument are propria personalitate şi totuşi, ascultat ca un întreg, totul este foarte bine sudat. Liniile vocale, ludice şi imprevizibile, jonglează foarte uşor între extreme.
Grupul abordează un sound fresh de funk-alternativ, cu influenţe de jazz şi avangardă. Primul lor album se intitulează 0.1 Prototype şi a apărut în luna decembrie a anului trecut.

 

 

Planeta Moldova, Nekrotitanium. Cyberpunk moldovenesc, ilustrat de Roman Tolici 

Mitoș Micleușanu & Florin Braghiș, Nekrotitanium. Cyberpunk moldovenesc, cu ilustrații de Roman Tolici, Colecția C[ART]IER, 2010, 116 p., Preț: 33 RON. 

„Un roman tulburător și plin de emoție…” (Serafima Cozonac)

„Îmi vine să plîng, dar nu pot de rîs!” (Ionel Gavriliuc)

„Este o rușine! O minciună sfruntată! Nici o operă literară de pînă acum nu și-a permis să distorsioneze adevărul sfînt al simțirii noastre.” (Valera Pelin)

„Blia, și-i cu huineaua asta? Micleușanu, Braghiș șî cu Tolici trec la cabinet.” (Victor Bulbuc)

„Romanul lui Mitoş Micleuşanu şi al lui Florin Braghiş numit Nekrotitanium pune în discuţie prejudecata că Republica Moldova ar fi un tărîm al nesiguranţei şi criminalităţii, în care oamenii sînt impulsivi, agresivi şi imprevizibili. Personajele acestei cărţi sunt alăptate cu votcă şi nu cu lapte, ele vomită cînd beau din greşeală apă, sunt zvîntate în bătăi de părinţi, sînt violente şi crude, ucid şi sînt ucise cu sînge rece, lăsînd sau îngroşînd grămezile de cadavre din jur, indiferent că acest lucru se întîmplă la praznice unde lumea a mîncat chifteluţe de porc bolnav sau pe cîmp unde sînt călcate de buldozere. Pentru că numărul crimelor pe metru pătrat depăşeşte limitele pînă şi celei mai bogate imaginaţii, acest lucru ne face să credem că autorii romanului au încercat să deconstruiască prejudecata că anume asta e adevărata imagine a Republicii Moldova.” (Dumitru Crudu)

„Șî Crudu, șî tăț cari mai scriu vreo recenzii la cartea asta, blia…” (Victor Bulbuc) 

Nekrotitanium va fi lansat la Chișinău pe 11 februarie, iar la București pe 17 februarie.

 

În curînd în Colecția C[ART]IER: seria C[ART]IER contemporan7 aprilie 2009, dosar fotografic; Urmuz, Pagini bizare, cu 15 intervenții de Dan Perjovschi, Ediția a II-a; Vlad Nancă, Romanian Stencil Archive, albumul stencilurilor românești; Bogdan Gîrbovan, Uniforme & Veșminte, album de fotografie; seria C[ART]IER clasic – Botticelli, Michelangelo, Picasso. 

În Colecția C[ART]IER au mai apărut: Nikodim Kondakov, Icoane, 2009; Urmuz, Pagini bizare, cu 15 intervenții de Dan Perjovschi; Vitalie Coroban, Catalog, 2005; Anait și Valeri Kulicenko, Tapiserie, 2004; Alexandru Macovei, Catalog, 1998; Vitalie Coroban, Vlad Gaidas, Constantin Grozdev, Valeriu Volontir, Republica Moldova. Republic of Moldova. Album, Editura Cartier & Editura Știința, 1998.

 

Mihail VAKULOVSKI

 

Elite Dark Metal Evening

Un nou eveniment Kogaionon & Donis Art la Braşov

 

Datorită lui Doru Atomei de la Kogaionon şi Andreei Wade de la Donis Art la Braşov au loc de ceva vreme Serile Speciale cu muzică internaţională. Evenimente deosebite mulţumită formaţiilor muzicale alese, a spaţiului în care au loc spectacolele, Centrul Cultural Reduta, a atmosferei culturale create cu ocazia acestor întîmplări fericite, a organizării evenimentelor şi, în sfîrşit, a publicului, probabil că procentul ăla neglijat de „succesurile” oficioase. După serile de muzică medievală, a venit vremea unui eveniment de metal dark chiar cu AGALLOCH, una din cele mai apreciate formaţii din scena Dark Metal americană. Va fi o seară specială şi asta ne spune chiar vocalistul Agaloch, John Haughm, în interviul realizat de Doru Atomei, pe care puteţi să-l citiţi pe site-ul Kogaionon: „În Braşov plănuim să cîntăm două piese foarte vechi şi... foarte speciale. Una dintre cele două a fost cîntată live pentru ultima oară în 2003, în cadrul primului nostru concert din istorie! La Reduta o să avem parte de o scenă îmbogăţită cu multe elemente naturale, proiecţii şi avem în plan să ne folosim de cortină ca parte integrantă a ritualului de începere. Cei care aleg să vină la Braşov vor avea cu siguranţă parte de ceva special. Vreau SĂ SUBLINIEZ că ar fi indicat ca participanţii să aibă la ei căşti. Ca întotdeauna, o să fim extrem de zgomotoşi. O să avem cu noi o ‘tămîie’ specială, cu ingrediente culese chiar de mine de prin locurile mele preferate, păduri de stejar etc... Suntem încîntaţi să cîntăm la Braşov şi sperăm să ne întîlnim cu fanii în cadrul acestor concerte. Acesta o să fie un eveniment legendar!”. În holul Reduta va fi prezentă o expoziţie de artă fotografică a artistei Veleda Thorsson, care se ocupă de imagistica foto AGALLOCH, iar la concert se vor cînta piese mai vechi, mai noi, dar şi piese încă necunoscute; va fi o seară cu adevărat specială, la care şi-au anunţat prezenţa fani din peste 15 ţări!

 

Concert AGALLOCH

Centrul Cultural REDUTA

20 martie, ora 19.00

LANSARE DE CARTE ŞI VERNISAJ

joi, 18 februarie, ora 17.30

Librăria Cărtureşti

(str. Arthur Verona 13-15)

 Participă: Paul Cornea, Mircea Martin, Paul Cernat, Iulian Costache, Anca Mizumschi

şi Vasile Mureşan-Murivale

Invitat special: Aurelian Octav Popa – moment muzical la clarinet

 Editura Humanitas şi Librăria Cărtureşţi vă invită joi, 18 februarie, ora 17.30 la un dublu eveniment: lansarea volumului de versuri Anca lui Noe de Anca Mizumschi şi vernisajul expozitiei Sixtine Zero –Rufe divine, Vasile Mureşan-Murivale.

 Invitaţii sunt rugaţi să participe la un concurs inedit:  Tu ce ai lua pe Arca lui Noe? Obiecte vechi sau obiecte noi, cărţi, poze, tot ceea ce este aproape de sufletul fiecăruia, orice credeţi că trebuie salvat este bine-venit pe Arcă. Obiectele pot depuse joi, 18 februarie, între orele 10.00 şi 16.00* la Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona nr.13-15). Cea mai frumoasă idee va fi premiată joi seară cu o carte cu dedicaţia poetei şi un tablou de Vasile Mureşan-Murivale.

 Cineva crede că Noe trebuia să mai salveze şi altceva pe corabia sa: poezia! Cineva crede că poezia înseamnă cuvântul salvat de Noe de la potop: Logosul cinstit, care nu păcătuia prin duplicitatea sau polivalenţa literară a sensurilor. Cineva ştie că estetizarea a tocit percepţia originară a cuvintelor şi le-a făcut boante. Cineva mai crede că a existat o vreme în care cuvântul „lamă” te însângera, iar cuvântul „Dragoste” te încălzea. Cineva îşi mai aminteşte cum e bine ca „nu-ul” să fie „NU!” iar da-ul să fie „DA!”: Anca Mizumschi.

Iulian Costache

*Obiectele vor fi depuse,înregistrate şi ulterior ridicate în baza C.I.