Paul GOMA

Fragmente de Jurnal

(…) APRILIE 2009

Joi 2 aprilie 2009

 

 

În buletinul sau din 24 aprilie 2008 Andrei Badin publicase textul meu: “INMER - Institutul National pentru Falsificarea Memoriei“. Abia astazi dau peste… “Comentarii la acest articol”:

“Mordechai spunea ....
Excelent articol, Andrei. Goma e colosal. Ferm, neînduplecat, articulat fli argumentat.
Publicat la 21:33:00 (25.04.2008)”

“rsi spunea ....
Dar si antisemit psihopat. Daca e sa spunem adevarul, atunci sa-l spunem. Cu toate meritele mari lui din trecut.
Publicat la 10:20:00 (28.04.2008)” [sublinierea mea - din 2 aprilie 2009]

“[Maslina Nordica.] spunea ....
lui rsi, care spune ca Goma e antisemit si psihopat. E o minciuna. El spune adevarul. Intrebati-i pe bucovineni si basarabeni si va vor spune acelas lucru. Romania va fi un stat cum e in art.1 al constitutiei, cand Paul Goma va fi liber in tara sa. Sa scrie tot cea ce stie, la fel ca si adversarii lui. Prea ne-am invatat cu procese in care e reprezentata numai o singura parte.
Publicat la 13:09:11 (23.02.2009)”

Iata roadele toxice ale anonimatului la indivizii scapati de sub teroarea cenzurii (nu doar comuniste): nu doar libertatea de a se ‘esprima’ de capul lui, dar si aceea (tot de “libertatea” lui vorbesc) de a insulta, de a injuria, de a, de-a dreptul înjura pe celalalt… “Dar si antisemit psihopat”, zice “rsi”, ascuns dupa gard, bagat, curajos într-un tufis - atentie la urzici! - astfel combate el, Mititelul David, “antisemitismul” presupusului Goliath.
Nici goi-ii nostri nu sunt mai breji - am mai scris despre iresponsabilitatea liberatilor prin internet, despre iluzia puterii capatata nemeritat, fiindca declinarea numelui într-un dialog îl obliga pe bagatul-în-vorba la oarecare decenta, însa, vai, nu si la un strop de civilitate, însa daca “limbajul” plavanului nostru national pute de la o postie a neinformare, a neinstruire, a prostcrescutismului nostru daco-balcanic, pe evreu îl mirosi de la unsprezece postii, prin întunericul drag complotistului din nascare - nu mai vorbesc de mantia anonimatului, caracteristica rasei sale. Si a ce pute el de trazneste? A suficienta - el crede ca daca îl împroasa pe celalalt (adica pe afurisitul de goi)cu insulte,calificative nesprijinite pe argumente (ex: «Esti antisemit, pentru ca ai zis despre mine, evreu trecut la mozaism, prin stramosii mei khazari, oarecum türci, deci oarecum nu prea… semiti… ca as fi mincinos, hot, tradator si mai ales prost - ba prost esti tu, valah împutit, fiindca crezi tot ce-ti spun eu…») - gata, în acelasi pret este purtator de adevar, el are dreptate.
Or o asemenea convingere - cu atât mai deplorabila, cu cât el o crede fara a o cerceta, pentru sfântul motiv ca… îi apartine lui, de la stramosi - este semn indubitabil de prostie. Iar legenda cu “evreul inteligent-foc doar pentru ca este evreu” - o legenda.
M-am înfuriat din zori de zi (!), pentru ca aceasta “replica” îmi este cunoscuta, ras-cunoscuta si aparent nu poti face nimic împotriva ei - ce poti face împotriva prostiei prostului care te ataca prin rafale de cuvinte-fara-justificare, prin insulte (care, asta le este natura lor, de insulte, nu cer motivatie)? Mai ales când prostul nu este unul, ci… divizii, ca hoarda care s-a napustit asupra mea fiindca îndraznisem, ce scrilegiu!, sa afirm ca si evreii sunt cruzi, cretini, iar stolul de corbi ma atacasera (în… haita alcatuita jumatate din evrei - în fine, autoprezentati altfel - jumatate din ne-evrei mercenari, din aceia dobitoci, nici macar platiti, doar… conditionati astfel încât sa creada ca daca participa la Corul Armatei Rosii de la Tel Aviv, vor fi tinuti minte si rasplatiti regeste cu burse, diplome, “recomandari”, mai ales cu vorbe-vorbe de genul: «Lasa-l sa intre fara bilet, ca e sluga de-a noastra»);
Astfel am “pierdut” procesul împotriva holocaustologilor: justitia cea… justa baseasca a decis ca înjuratorii mei nu erau deloc vinovati, fiindca ei, saracutii îsi exercitasera dreptul sfânt al libertatii de opinie: libertate de opinie refuzata mie, în schimb goi mercenari, putori care nici nu citisera textele incriminate, aveau “dreptul republican” de a ma acuza, arata cu degetul ca pe ultimul dintre infami - ia sa-i mai numesc pe acestia din urma, sa nu fie uitati: I.B. Lefter, G. Andreescu, Carmen Musat, Marta Petreu, N. Manolescu, H. Gârbea, Cistelecan, Pecican, Trifon, Laszlo (i-am uitat numele “politologului” colaborator la Ziua, cel care recunoscuse ca, înainte de a ma trata de antisemit, nu citise nimic de mine - Dan Pavel?), Buduca, Simonca, I. Vianu… - desi Vianu a trecut recent în categoria “intelectualilor”: Oisteanu, Shafir, M.D. Gheorghiu (si cei din “Scoala de sociologie de la Paris”, dirijata de nesfârsitul intelectual Serge Moscovici), Andrei Cornea, Al. Florian, Boris Marian, Ed. Reichman, Alain Paruit…

Vineri 3 aprilie 2009

A venit la Paris, Rodica Dragan, “transcriitoarea” mea. În fine, ne-am cunoscut (…) Azi voi încerca o lipire a “Capului” cu restul Scrìsurilor, vol. I. (…)

Sâmbata 4 aprilie 2009

Pentru ieri Xiti indica: vizite - 52, S. R. - 49, Jurnal - 25. Un fel de record(uri). Din 98 vizite România: 86, Moldova: 3, se vede ca am intrat în ‘uichendul alegerilor…(…)
Valerian Stan îmi atrage atentia asupra blogului lui A. Badin unde apare: la-deutsche-welle-si-in-neuer-zuricher-zeitung-cum.html":

“Cînd "cazul" îngroapa "cauza"
“Doi scriitori exilati, Milan Kundera si Paul Goma, revin în actualitate nu atît sub incidenta operei cît a unei atitudini morale, a unui „derapaj” ce risca sa umbreasca gloria lor literara.

Dupa ce se ocupa de Kundera, nesfârsitii si obiectistii jurnalisti de la Deutsche Welle Rodica Binder si Robert Schwartz îl citeaza (sic dupa interesele lor etnice) pe Richard Wagner (din Neue Zürchner Zeitung) astfel:

“Un alibi, o scuza?
“Un alt disident est european, scriitorul Paul Goma, exilat si el la Paris, continuîndu-si polemicile înfocate împotriva elitelor românesti si dupa prabusirea regimului Ceausescu, a devenit în pofida consecventelor sale convingeri anti-comuniste si a talentului sau literar, o persona non grata si în apus dupa cîteva regretabile accese de antisemitism. Ele par a fi compromis pîna si cauza pentru care Goma a militat dintotdeauna, platindu-si convingerile anti-totalitariste în România comunista, cu ani grei de închisoare. Richard Wagner, scriitorul german originar din România, trece în revista în paginile cotidianului NEUE ZÜRCHER ZEITUNG cîteva din etapele cheie ale destinului excesiv al acestui autor. În 1977 el ia contact cu scriitorul ceh Pavel Kohut, unul din semnatarii Chartei 77 de la Praga, întrevede strategia politica ce se ascunde în spatele desantatului nationalism ceausist, emitînd cutre-muratoarea sentinta potrivit careia România se afla sub ocupatie româneasca. Devenit persona non grata dupa o scrisoare de protest, Goma paraseste România în 1977, se stabileste la Paris. Polemica pe care o dezlantuie împotriva elitei intelectuale ramasa în tara ar putea fi – sugereaza Wagner într-un ton întrebator: o razbunare, o sanctionare a oportunismului, relevînd ca totusi nu exista nici o editura de renume care sa publice cartile fostului disident care a scris romane exemplare pentru Gulagul românesc. Nici o revista de cultura nu-i publica polemicile, scriitorii îl ignora, criticii îl trec sub tacere. În schimb, acuzatiile de antisemitism la adresa lui Paul Goma dainuie. Or, scrie Wagner, aceasta este o problema est europeana, o carenta mostenita din perioada razboiului rece cînd, din motive lesne de înteles, antisemitismul si nationalismul ca simptome secundare ale anticomunismului, erau tolerate. Faptul ca pîna astazi evreii sunt considerati ca fiind implicati în comunism, are de-a face în ultima instanta cu groaza provocata de propria disponibilitate de a colabora - crede scriitorul german si adauga: comunismul a fost importat cu forta, dar fara colaborarea autohtona nu ar fi putut sa dainuie într-atît. Modul galagios, vehement cu care Goma a tematizat aceasta problema l-a împins în conditia de persona non grata, furnizîndu-le astfel chiar fostilor sai adversari cele mai bune argumente împotriva propriei sale persoane dîndu-le si prilejul de a denigra rezistenta sa politica anti-comunista.
“De ce a devenit Paul Goma o figura tragica?
“Richard Wagner ofera în încheierea textului sau un posibil raspuns: în masura în care respingînd acuzatiile de antisemitism el îi ataca concomitent pe asa numitii „Holocaustologi”, Goma stîrneste noi valuri de confuzii, în care „cauza” a disparut demult, deasupra nemairamînînd decît cazul Goma despre care se vorbeste. Ceea ce totusi romancierul, în pofida tuturor pacatelor sale, nu a meritat, crede scriitorul german.
“Autor: Rodica Binder Editor: Robert Schwartz ”

Ramâne sa verific “conformitatea” rezumatului celor doi paznici la portita dinspre gradina a Doicewelelui - ceea ce ar însemna sa pierd timpul cu niste falsificatori notorii de texte, de adevar;
(…) Ar ramâne sa verific “conformitatea” textului original scris de Richard Wagner cu varianta holocaustizata de Binder-Schwartz - dar am eu timp de asemenea cacaturi?
Adevarat: nu am argumente pentru a pretinde ca Wagner însusi a scris “întomnai”, vorba NeaNicului, cu ce a aparut în ziarul helvet. Dar nu am nici un sfert dintr-un argument în favoarea autorelui. Din informatiile mele ar fi pentru prima oara când un svab din eroica “Actiune banateana” (dar numai în nemteste, numai întru apararea nemtilor - din Banat, se întelege) îndrazneste sa-mi scrie numele într-un context nu-întru-totul-critic - cu exceptia lui Totok, însa acesta a încaput în Pitestiul berlinez tocmai pentru ca o vreme prea-scrisese-favorabil despre mine, asa ca în scurt timp a ajuns sa ma scuipe, sa ma trateze de antisemit - rasplata fiind… cooptarea în Comisia lui Wiesel, cea în care zace si în momentul de fata.
Dar pornisem sa vorbesc de atitudinea bravilor svabi (din Banat) fata de mine. Cel care, vor nu vor vitejii nemti, a publicat în Nemtìa lor, înca din 1971 o carte, Ostinato - în care era scrisa negru pe alb, de un autor ne-neamt, tragedia sub comunisti a nemtilor din România (sasi, svabi). A pomenit careva dintre ei - sa zicem: dupa ce au emigrat (sau: repatriat) - vreun rând, în presa la care aveau acces despre aceasta premiera: un ne-neamt scriind despre suferintele nemtilor? Atât în Ostinato, cât si în Usa (Die Tür), editata în 1972? În afara de sasul Dieter Schlesak s-a gasit vreun neamt care sa se exprime despre aceste carti, scoase în Germania, în germana? Oricât de rau ne vorbesc cei din Grupul Şvabilor ajunsi în Germania pe noi românii, ar face bine sa se uite în oglinda si sa marturiseasca: nemtii de ei au o morala - exprimata prin pozitia coloanei vertebrale (culcata) -, o atitudine plecata, întinsa pres sub picioarele unei banuite Puteri - bineînteles: Teroarea comunista - cu nimic mai breaza decât a tiganilor de români. Cu nimic. Cât despre o eventuala solidaritate cu “concetatenii” lor, români, Doamne fereste! Sa-si riste un neamt minoritar în România “situatia”, luînd apararea cuiva care nu e nici neamt, nici macar sas - ci român? Admitem ca, atâta vreme cât nu “iesisera” din Iadul Românesc, nesfârsitii viteji de la Timisoara, desi scriitori, nu suflasera, nici nu respirasera vreo silaba de… solidarizare cu alti scriitori interzisi, persecutati (de pilda eu - chiar daca publicasem carti la Suhrkamp - si daca exact din aceasta pricina? -, fiindca riscasem sa trimit manuscrise si articole critice pe când “domiciliam” în România, ceea ce svabii nostri nu facusera - de frica, nu doar româneasca, ci profund nemteasca? - în schimb erau gelosi ca un ne-neamt o facuse, fara Ausweiss de la tovarasii securisti timisorezi).
Daca ma însel, daca nu este prima oara când un svab ma pomeneste (în afara de Totok, holocaustologul emerit) - abia astept sa-mi cer iertare pentru vorba proasta.(…)

Luni 6 aprilie 2009

În saptamâna din urma nu m-am mai ocupat de soarta lumii: si bolnav si naucit m-am ocupat de mine si de soarta mea, a cartilor mele si a celor care ajuta sa capete o forma cât de cât convenabila: Flori Balanescu si Rodica Dragan - venita de la Marsilia la Paris, ca sa voteze - degeaba: tot comunistii au câstigat la Chisinau, bestiile. Flori este extrem de activa, a scris câteva articole bune si foarte bune, probabil scriindu-le mai uita de necazuri. (…) Azi am scanerizat Sentinta în procesul pierdut cu holocaustologii Radu Ioanid, Manolescu, I. Vianu, Carmen Musat si ceilalti necititori ai cartilor mele - incriminatele. (…) Filip are sa mi-o prelucreze,ca sa o pot reproduce în Jurnal. (…)

Marti 7 aprilie 2009

Revolutie în Basarabia. Acesta este cuvântul care spune adevarul: revolutie.
Basarabenii mei… Aveam dreptate când scriam ca, spredeosebire de regateni (nu am alt cuvânt pentru a-i desemna pe ne-basarabeni, ne-bucovineni), facusera revolutie înca din 1988-89, când pornisera la “lupta pentru limba” - cea pe care manolestii de toate extractiile o batjocoreau; apoi desprinderea de Monstrul rusesc; tricolorul ca memorie si mândrie; iar acum - dupa 20 ani, tot ei, bietii, strivitii, rusificatii, chinuitii, obijduitii, desconsiderati si de ne-români, dar, mai dureros: de fratii nostri, români s-au revoltat - au dat foc la puscarie si la casa de nebuni.
Ce facusera românasii nostri în 1989? Paaai… “Revolutie”, ce sa faca, saracii. Rezultatul revolutiei-la-români se constata azi, dupa 20 ani de “libertate”: neantul valah.
Iata, îmi vine în minte un singur exemplu de deosebire (ca de la cer la pamânt) între modul în care vedeau “regatenii” rivolutia lor cacacioasa, în 1989, si in urmatorii ani - si modul cum au tratat acelasi “subiect”: basarabenii: dupa 1989 au tratat memoria neamului nostru câtiva jurnalisti oportun re-orientati, ca Hossu-Longin prin Memorialul Durerii (asa, cu “lipsuri”), câtiva scriitori descoperitori ai jurnalismului brucaniot-ianosist (Adamesteanu, Palade si alte harnice gospodine), ori poeti dati la întors: Blandiana, cea care, facînd ea si lucruri-bune - dupa atâtea rele - a pus sechestru pe memorie (vorbesc de anume documente, ca cele despre Escadrila Alba) si nu permite, ma-ntelegi, sa… profite altii de ce a adunat dânsa, ma rog frumos. Numai ca în inima rivulutiei-de-la-89, în Bucurestiul: Spaima-Parisului, cum aveam sa constatam, cu o luna mai târziu, când ne-au venit la Paris revolutionarii lui peste, sa-si povesteasca ispravile - ca Dinescu, Pippidi, S. Marculescu, Sorescu si alti viteji - tot nu fusese mânat de o sete, as spune: metafizica, de adevar întru memorie: bucurestiotii îsi povesteau suferintele lor cumplite provocate de salamul de soia, de frig, de frica (de cenzura! - la care frantujii au fost extrem de compatisanti), dar, vai, înca nu ajunsesera pâna la pagina aceea - esentiala - la care au ajuns deunazi elevii si studentii din Balti, cei care, manifestînd pe strazile orasului, i-au acuzat pe parinti, pe bunici ca le-au ascuns adevarul despre ocupatia sovietica, despre propriile suferinte: deportari, executii sumare, provocare de foamete în 1946-1947, încât oamenii nostri au murit ca mustele ori au ajuns sa se manânce între ei.
Nu, nu: “regatenii”, spre deosebire de amarâtii de basarabeni - nu i-au acuzat, în public, pe parinti, ca au consimtit (nu toti, dar aceia au platit cu viata) la martirizare, au colaborat cu dusmanul - iar în situatie de razboi aceasta se numeste: tradare - ca i-au învatat sa taca, sa nu spuna adevarul, sa-si vaza de carte, sa-si faca o cariera, la o adica sa pârasca - ce conteaza o mica nota informativa? - nu sa ajunga la Canal, Gherla, Pitesti, ca altii…

Miercuri 8 aprilie 2009

Se putea ca aceasta bucurie nebuna-nebuna-nebuna sadureze la noi mai mult de 24 ore? Nu, nu, a venit apa si a luat-o - ca podul din cânticelul pentru copii, a venit America! Ea ne-a dat peste mâni, peste picioare, peste gura.
Pentru a câta oara il citez pe bietul tata:
“Americanii sunt niste rusi cu mai multe stele pe drapel” - iar asta o spune un biet învatator dintr-un catun din Basarabia care, nici în detentie la rusi, nici în Armata Rosie, bagat cu de-a sila, nici în prizonierat, la români, în 1943, in lagarul de la Slobozia Ialomita nu intâlnise picior de american - dar îi asteptase si el, ca tot biet-românul, sa vina, sa ne scape de rusi…

“Daca Revolutia romana a fost primul eveniment de acest fel difuzat in direct, la televizor, evenimentele din Moldova s-au constituit in prima revolta propagata prin "Twitter", o retea de socializare gratuita de pe internet. Cu ajutorul sau, tinerii au suplinit absenta comunicarii oficiale. Intr-o interventie televizata, Voronin a acuzat ca manifestantii actioneaza dupa un plan prestabilit si "vor varsare de sange"…

România libera, in dialogul cu Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), întreaba:

“Cum va explicati ca rezolutia Senatului american, atat de critica la adresa autoritatilor de la Chisinau, a venit numai pe data de 1 aprilie, cand campania electorala era, practic, incheiata?” (subl. mea).

Ce raspunde V.F. nu conteaza, se observa de la o posta ca pret de un sfert de ora se si visase-vazuse “factor politic”, deci a încercat sa împace capra cu varza, turcul cu pistolul, focul cu apa - si nu a raspuns la întrebare («Tu sa fii ala, Gicule, ce-ai fi zis? Ca americanii sunt informati de ce se petrece la Chisinau de antena marelui “analist” telaviviot Vlad Socor - si asta mi-a fost prieten, arza-l-ar tradarile! -, de puii lui Avigdor - ministrul de externe al Israelului»).
Disperati, umiliti, însângerati, basarabenii se întreaba în lacrimi:
«De ce nu scot o vorba Occidentalii?»
Dupa ce unii - ca germanii, ca italienii, ca francezii - le-au scos, zicem:
«Mai bine taceau, cum au tacut de la 23 august 1939, când nemtii si rusii au incheiat Pactul Hitler-Stalin (cine foloseste: “Pactul Ribbentrop-Molotov” este, fie un bou, fie un falsificator de adevar).
 Sigur, nu ne-ar prinde rau o vorba buna de la Occidentali.
Dar de ce nu se aud vorbele-bune de la orientalii nostri consângeni - cu oarecare exceptii, dar si acelea abia când casa Basarabiei arde? Sa miste românasii nostri, sa se “esprime”; vorba basestilor de toate gradele? Ce,-es copil?, vorba lui Caragiale.
Dar în afara de basarabeni niciun “român” nu stie istorie, ba o ignora când adevarul ei contravine intereselor lui, de ardelean, de banatean, de oltean, de dobrogean, de… Sa-l amintesc pe marele Român Coposu, atunci când se rostise (în ultimele zile ale lui 1989) ca cel care nu-i voia pe basarabeni si pe bucovineni în România lui de ardelean egoist si fara orizont moral - dar nici politic, dupa cum s-a dovedit prin pretenia cu sogoru-sau, Magureanu; sa mai zic ceva de “basarabeanul” Constantinescu, care-si zicea basarabean pentru ca se nascuse la Tighina (dar si Nikolsky si Rautu si Tismaneanu erau basarabeni!); ce sa mai zic de vitelul fara cap Razvan Ungureanu - de asta a fost pus de Basescu sef al serviciilor secrete! -, intelectualul cu “light rumanian”, concurat doar de vaca Zoe, /de care nimeni n-are nevoie/, cu “românofonii” ei de istoric, cica.
Nu sunt sigur ca nu rostesc un neadevar când zic - dar zic: în viata mea n-am auzit vorbe mai proaste, ca cele rostite în zilele astea, de “conducatorii nostri, care de care mai securist, oricum cununita o detine Boc, cel mai dobiBoc dintre toti ardelenii cunoscuti - si slava domnului, majoritatea lor este alcatuita din trogloditi mioritici: Manolescu, Buzura, nu mai rasariti decât legendarii Lancranjan, Dopu-Balan, Fratii Luca… - cel care s-a rostit ca el nu se amesteca în treburile tarilor… (aici nu mai sunt sigur; “terti” sau “terte”?, vitelul!). Constat cu tristete: în primii ani dupa 1989, tineri scriitori ca Cistelecan, Moraru, Podoaba intinsesera, peste Prut, daca nu un pod, atunci o punte culturala, însa de la Dictatul Comisiei Wiesel, nu numai ca au tacut ca niste viteji, dar m-au… holocaustizat cu voiosie (cel mai virulent fiind Cistelecan - senior).
In aceasta lume vaduva de normalitate, semnalez (de pe un Forum, probabil al României libere, sub titlul “Generatia Twitter” a urmatoarei bagari de seama:

“Eufrosin: Revolutie, dar pentru ce? Marti, 07 Aprilie 2009 23:26 E clar ca Basarabia trebuie sa scape de comunisti, dar nu e asta intreaga solutie si nici macar problema: Mai important e ca odata ce guvernul Voronin cade, sa se dea atentie ca ceea ce s-a intamplat in Romania in '89, sa nu se repete la Chisinau. Nu de o noua generatie de "lupi tineri", aliniati, antrenati si sponsorizati de CIA, are Basarabia nevoie, ci de nationalisti adevarati, a caror independenta sa fie de nechestionat. Doar astfel putem indeplini adevaratele teluri ale unei revolutii Romane, atat de jalnic deturnata la Bucuresti:1. Aducerea in fruntea tarii a unor oameni necumparati 2. Unirea cu tara 3. Iesirea de sub cizma Americano-Rusa a tarii. E imperativ ca ei sa inteleaga ca nu UE-Nato-SUA ne vor fi salvarea, caci chiar ei tin Romania sclava, ci numai si numai un set de patrioti adevarati, al caror unic interes sa fie cel al tarii. Cu acestea in minte, fratii nostri trebuie sa dea prioritate ocuparii radioului si televiziunii, caci de acolo i se spune poporului ce sa gandeasca. Imaginati-va cum ar fi fost Romania astazi, daca in loc de Iliescu si-al sau FSN, adevaratii revolutionari ar fi detinut controlul televiziunii si implicit, al guvernului. Sa nu repetam greselile trecutului”.

În acest timp fierbinte cu ce se ocupa conducatorii nostri? (întrebare repetata).
Sub titlul “Coalitia «322» se reface…”:

“S-au intetit atacurile liderului PSD, Mircea Geoana, la adresa presedintelui Traian Basescu si a familiei acestuia. Seful social-democratilor a anuntat chiar constituirea unei noi coalitii in cazul inlaturarii de la presedintia tarii a lui Basescu. Acuzele lui Geoana i-au infuriat pe sefii democrat-liberali si ameninta sa arunce in aer coalitia PDL-PSD. La doar o zi dupa ce a cerut DNA sa se autosesizeze cu privire la terenul obtinut de Mircea Basescu si la apartamentul cumparat de una dintre fiicele sefului statului, Ioana Basescu…”,

Nostima - daca nu ar fi tragica - legenda fotografiei prezentîndu-i pe Geoana, Basescu, Boc:

“Geoana si-ar dori (subl mea, P.G.) o alianta cu PNL daca ar câstiga alegerile prezidentiale”

Ei, da: securistii din tata-n fiu, ca sa nu se observe ca sunt inculti, neinstruiti, neamuri-proaste îsi imagineaza ca este mai “trendy” sa folosesca “as dori” în loc de: “vreau” sau mai îndelicat: “doresc…”
Acest “as dori” (care ne vine din romantele Ioanei Radu - însa nu am aflat cine este autorul textului) se tine de mâna cu… “ca si” folosit de vulgarul românache când “ar dori” el sa se exprime ca la televiziunea Voiculescu, fost, o luna, patron al prietenului meu, poetul Dorin Tudoran - prin Dan Diaconescu (m-am înselat - da’ de unde!, doar i-am confundat), în loc - de pilda: “Magureanu, ca securist notoriu”, el, nevrînd sa-l demaste pe Magureanu, sogorul Coposului, o da prin aratura: “Magureanu, ca si organ…”, imaginîndu-si ca astfel a evitat o… cacofonie. ïl asigur; nu a evitat nici o cacofonie, în schimb a comis o securifonie.

Joi 9 aprilie 2009

Nimic imbucurator. Basarabia va fi - pentru a câta oara? - îngropata în tacerea ucigasa.

In Ziua de ieri George Damian (cu care am avut un conflict - aplanat, cred eu) scrie:

“(…)Uniunea Europeana s-a trezit brusc la granita estica cu o problema majora. Oficialii de la Bruxelles sunt complet nepregatiti, in ciuda tuturor avertismentelor transmise de la Bucuresti. Reprezentantul Uniunii Europene la Chisinau, Kal man Mizsei, nu a reusit mare lucru si nici nu l-a interesat sa faca ceva. Populatia Republicii Moldova stie ca vrea in Uniunea Europeana - insa in proportie de 20% se bazeaza pe sprijinul Rusiei pentru aderare! (subl. mea, P.G.) Cam acesta ar fi rezultatul activitatii lui Kalman Mizsei in ceea ce priveste informarea basarabenilor asupra Uniunii Europene. Este drept ca in jur de 40% dintre basarabeni spera ca Romania ii va conduce spre Uniunea Europeana. Acest procent, alaturi de faptul ca ieri protestatarii au arborat drapelele Romaniei si Uniunii Europene deasupra presedintiei lui Voronin arata clar in ce directie isi doresc basarabenii sa mearga”.

Forumul la acest articol: lălăit, agramat, în care o gramada de imbecili isi prezinta “parerea lor” urlînd, neascultînd ce spun altii, nici macar autorul articolului.
Din Forumul Ziua de azi, citez interventia semnata de Alex. Pandrea la articolul lui Cr. Unteanu:

“2009-04-08 21:29:05 In ce stadiu se afla romanismul in Basarabia?
Basarabia joaca iar un rol important pentru nationaliemul romanesc.Rana dictatului Molotov-Ribentrop va esista atata timp cat Basarabia nu va reveni la patria mama, atata timp cat basarabenii nu vor fi convinsi ca Romania este patria lor, asa cum au inteles cu 90 ani in urma Transilvania.
Ce se mai stie de nationalismul romanesc in Basarabia
Exista nationalism românesc în Basarabia? Desigur. Si înca foarte mult. De ce? Fiindca exista si mai mult rasism rusesc amestecat si cu internationalism comunist. Si înca si mai mult mesianism ortodox rusesc. Vladimir Voronin spunea zilele acestea ca nu va admite rusofobie in R.M.. Si foarte bine va face... Dar românofobie (Voronin însusi a denumit, si de multe ori, tricolorul "steag fascist", poporul român "popor de tigani", iar România "stat imperialist")? Dar rasism? Dar apartheid? Dar mesianism?
Cum se manifesta nationalismul românesc din Basarabia? Prin cultura. Cum se manifesta rasismul rusesc (mai ales cel comunist) în Basarabia? Prin ura. Cum se manifesta apartheidul în Basarabia? Prin umilirea economica, sanitara, educationala a bastinasilor de etnie româna, care locuiesc majoritar în zona rurala.
El se mai manifesta, dupa 27 august 1991, si prin faptul ca nenumarate fundatii rusesti deschid locuri de munca bine platite numai pentru rusofoni ("rabota dlea ruskoiazâcinih"), dar mai ales prin intoxicarea informationala.
La Chisinau se editeaza zilnic principalele ziare rusesti de la Moscova cu pagini locale, apar si o multime de ziare si reviste locale rusesti, iar posturile de radio "Russkoie radio", "Radio Sanson", "Avto radio", "Hit FM", "Retro FM", "Serebreannii dojdi", "Radio na semi holmah" si multe altele nu au nici un fel de concurenta în Basarabia din cauza frecventelor bune, a dotarii tehnice exceptionale si a salariilor mari pe care le primesc jurnalistii.
Chiar sa vrei sa scapi de televiziunile ruse, multe cu studiouri chisinaune (în care îsi monteza reportajele si jurnalistii de la Bucuresti), nu poti. Sunt bine dotate, au reporteri, analisti, realizatori si formatori de opinie profesionali, transmit fluxuri foarte bune de stiri, inclusiv reportaje on-line din cele mai instabile puncte ale Pamântului. Si, desigur, multe filme, dar nu titrate, ci dublate. Omul, animal media, ce sa faca? Consuma ce e mai bun si mai pe degeaba. Consuma, asadar, si multa românofobie ruseasca, injectata direct în subconstient.
Dar cum se manifesta mesianismul ortodox rusesc? Raspunsul îl gasim într-un citat dintr-un articol aparut zilele astea la Chisinau în media promoscovita: "...sub o forma de confederatie libera a tarilor ortodoxe (din care ar face parte si o Românie reîntregita!) în frunte cu tarul Rusiei...". Paranteza cu "România întregita", la care trebuie sa adaugam sintagmele "teritoriul Moldovei" si "mitropolitul României", folosite recent de Alexei al II-lea într-un interviu, antifiletismul (adica lupta contra bisericilor ortodoxe etnice), cât si insistenta cu care este mediatizat termenul "Moldova" de catre polit-tehnologii rusi, arata ca scenariul "confederatiei libere de tari ortodoxe în frunte cu tarul Rusiei", desi e vechi, e pus anume acum pe rol. Nu trebuie sa ne mire, asadar, insistenta cu care ideologii lui Vladimir Voronin (Mark Tcaciuc, Victor Stepaniuc, Oleg Reidman) propaga idea Moldovei Mari, a Moldovei Istorice care nu apartine României, a "dependentei totale a economiei moldovenesti de piata rusa" (nu doar de cea energetica) si a dominatiei înfumurate, ignorante, violente a moldovenismului prorusesc asupra românismului proocidental.
Daca tinem cont de faptul ca actualmente în Basarabia, cu 3,5 milioane de vorbitori de limba româna, nu se vinde nici un ziar românesc, nici o revista (macar culturala) româneasca, ca nu exista nici un magazin de carte românesc (iar cea ruseasca ajunge pentru 10 milioane de oameni) sau de CD românesc, cum se apara saracul român din Basarabia contra acestei invazii naucitoare de gazeta, carte, revista, radio, televiziune, CD rusesc ? Se apara si el cum poate. Se apara singur. Se apara cu firea lui româneasca. Se apara cu traditia lui româneasca, cu hora, cu doina, cu arhitectura "casniciei lui sedentare" (A. Russo), cu Stefan cel Mare, cu Eminescu si cu "Tatal nostru". Se apara cu limba lui cea româna. Ce îi mai ramâne sa faca?
Taranii români vorbesc la Piata Centrala din Chisinau cu "domnule", "doamna", în timp ce rusii (si ucrainenii, evreii, gagauzii, bulgarii, adica rusofonii) folosesc în adresare termenii ridicoli, umilitori ai epocii sovietice "mujcina", "jenscina",
"devusca".
Românul spune: "Nu Va suparati, doamna, cât costa ceapa?". Rusul "Po ciom luk?"
Dar cel mai important criteriu al "nationalismului românesc" din Basarabia este faptul ca absolut toti românii vorbesc perfect limba rusa, iar rusii, practic toti, desi traiesc în Basarabia de zeci de ani, nu vor sa învete nici macar "buna ziua". Si ei, rusii, marea majoritate veniti în Basarabia dupa 1945 pe roluri de comisari, ofiteri NKVD si functionari de toate nivelele, reprezinta doar 6 la suta în structura demografica a Basarabiei, primesc cele mai mari pensii si au dreptul la cea mai solida protectie sociala.
Si mai interesant este faptul ca si rusii de la Moscova (în special politrucii din massmedia, chiar si cei democrati) din 1989 încoace nu au mai vorbit de bine românii din Basarabia. Numai de rau. Daca e sa ne luam dupa massmedia rusa, apoi românii sunt cel mai înapoiat popor de pe Pamânt. Tonul discursului oficial si neoficial rusesc este atât de urât, încât presa de la Chisinau s-a întrebat de nenumarate ori: "De ce urasc rusii atât de tare poporul român?" Recent, pâna si un site prorusesc din Basarabia a pus (cu bataie lunga) întrebarea cu privire la "românofobia ruseasca". Ar fi bine sa-si puna aceasta întrebare si generalii din politica româneasca.
Pe 21 martie 2006 massmedia rusa (www.kreml.org) a lansat un nou proiect pentru Basarabia - "Novaia Moldova". Acest proiect scoate completamente Basarabia din contextul ei european si românesc, asa de parca ar fi vorba de o enclava rusa din sud-estul Europei, orienteaza devenirea Republicii Moldova spre îndepartarea de UE si NATO (România nici nu este pomenita) si spre dependenta totala a Basarabiei de piata energetica rusa si ofertele de pe piata muncii din Rusia.
Este un necrutator proiect rasist, îndreptat contra etniei majoritare din R.M. (de 80%), împotriva pacii si stabilitatii europene. Fiindca, cum am aratat si în alta parte, zona de contact a Europei cu "pusta rusa" si Orientul înca multa vreme va destabiliza situatia social-politica în Europa daca nu se va stabiliza hotarul ei de sud-est, care acum trece tocmai prin Basarabia cea româneasca.
Acest hotar (practic o jumatate din distanta dintre Marea Baltica si cea Neagra) are doar o singura sansa pentru a fi bine întarit: reunificarea neconditionata a Basarabiei cu România în baza votului Sfatului Tarii din 27 martie 1918, a Tratatului de la Paris din 28 octombrie, 1920 si a votului Senatului SUA din 28 iunie 1991. O fi, asadar, nationalist poporul român din Basarabia, dar atâta timp cât anume acest popor sta pe linia întâi a hotarului civilizatiei europene, nationalismul lui este, de facto, manifestare culturala europeana, bun simt european, reduta întarita europeana. Iar daca Europa nu vede acest lucru, în ce se transforma Basarabia? În lacrima de sânge a României.”

Nota: Azi este Vineri, 10 aprilie. Presedintele nostru (al vostru!) pe nume Basescu va lua cuvântul despre Basarabia începînd de saptamâna viitoare.
De ce nu de la anul, ca nu dau Tatarii!; ca n-au intrat zilele-n sac.
Cacaciosii! Fricosii! Lasii! Fratii nostri sângereaza de o eternitate sub ciomagul rusesc, insa Basestii români (!) nu au timp de… rostit câteva cuvinte - românesti.

Paul Goma

Fragmente de Jurnal II

Vineri 10 aprilie 2009

Ucis de oboseală. Asta noapte si azi-dimineaţă am cules din jurnal oarecari fragmente, le-am trimis în jur. De la unii am primit semne ca le-au primit - însă încă nu de la cei de dincolo de Prut. Măcar atâta.
Ma alimentează cu stiri Ziua si România liberă, prin internet si tot pe internet Ovidiu Creangă de la Toronto: el adună ce poate si răspândeste la rându-i.
Traiască internetul!

Sâmbăta 11 aprilie 2009

Azi - pentru ieri - Xiti zice: 102 vizitatori (!) din care România: 72, Franta: 15; “Moldova”: 7.
Povestea cu “Fragmentarium-ul din Jurnal” sade asa: corectînd la transcriere, o dată, de două ori, fatal, am modificat - nu fondul si nu informatia, ci interpretatia (dar nici asta mult). Oricum, vor fi oarecari deosebiri între Jurnal si “Fragmentarium”, dar voi lăsa Jurnalul asa, nu-l voi “corecta” (ce anume să corectez”?) Mi-au confirmat primirea vreo trei destinatari români - mai ales domiciliati în străinătate (ce Dumnezeu: să fi trecut ortodocsii drăgălasii/nostri la papistasi?, de sunt ocupati cu Pastele catolic, sau asa, au iesit la păscut iarba verde - că-i verde…)?
Auziti!, vorba lui Iosif Sava, oficiatorul (oficiantul?) unei emisiuni extrem de culturale, dar care alta îi făcea concurentă?, a lui Manolescu, cea botezată, lugubru, ardelenoieste: “Cultura este meseria mea” - de-ti venea să-ti alegi meseria, cinstită, de adunător de cotizatii la România literară - ca Dimisianu?): la Chisinău a apărut un tip, ambasador ori consilier ori băgător de seamă, american, cică, n-ar fi de mirare să fie neam cu Taubman, oricum unul avînd rădăcini-de-două-veacuri la Kis’nou’ lui Nicolski, ori la Telenestii lui Oighenstein-Răutu, de ce nu la Soroca lui Tisminetchi? - cică să se numere din nou buletinele…
Futu-le!
Mă gândesc cu nesfârsită indiferentă: ce vor fi făcut în toiul “evenimentelor” consilierii lui Voronin ca Vlad Socor, Tcaciuc? Dar vita de Stepaniuk, cel care cerea, în Parlament, să fie arse cărtile mele, tocmai editate de prietenul meu Rosca? Cel devenit coleg de saibă cu ghinăralul KGB Voronin? Indivizi ca ei vor cădea tot timpul în picioare, niciodată în cap, fiindcă la ei trădarea nu-si are sediul în cap, ci în burtă. La urma urmei, până si basarabenii sunt… români: creaturi ca Voronin, ca Greceanca, cea care a amenintat că “fortele de ordine” vor trage în tineri. Uite-asa! Să nu se jure, o cred, fiindcă acest monstru face parte dintre monstrii reeducati, deveniti, prin tortură aplicată de rusi: auxiliari ai rusilor si dusmani de moarte ai fratilor lor, românii - se cunoaste mecanismul: cel care, în cele din urmă, a cedat îl urăste pe cel ce încă rezistă. Si-l chinuie el, cu mâna lui, cu ura lui. Aceste otrepe îsi au corespondentul din plin dincoace de Prut, la Băsesti, Hrebenciuci, Geoni (pluralul de la ta-su, ghinăralu’ de Secu), Vanghelie, Tăriceanu, Boc. De mirare că Nuţi (aia cu, stiti voi, dragi românasi, dar mai vârtos voi dragi româncute, care muriti de ciudă că una ca ea: da, pe când voi: sulea, nici măcar o unghie de Minister-cu-Limuzină) - ziceam de Nuţi, Lupeasca Băsescului - asta încă nu are echivalent la Chişinău, dar, lasă: după ce, în sfârsit, va deschide gura Presedintele-României-ţara-mă-sii si va fi urmat, buluc, de slugile de casă, cele cărate cu avionul, sa bea o bere (dar ce bere!), la malul Mării Negre si Crete: Liicheanu, Patapievici, Mihăies, Manolescu (parcă Manolescu nu fusese la-mare, dar ce contează, el fusese la spital, cu necazurile bătrânetii), ei bine, atunci greceanca va părăsi uniforma de Nina Hrusciova si se va prezenta în cea în slipul Ţarapovei.
Mă opresc: simt nevoia urgentă să mă pis. Temeinic. Dar înainte de această necesară operatie de eliminare a tuturor otrăvurilor, o întrebare din sală - adresată lui Băsescu:
Si Voronin si Lavrov amenintă România cu… luarea Transnistriei!
Foarte bine: România - dacă există vreun bărbat să o reprezinte - să ceară sudul si nordul Basarabiei, Bucovina, tezaurul, Insula Serpilor. Si despăgubiri.
Dar cine s-o facă? Niste potăi ca alde Iliescu, Constantinescu, Băsescu? “Diplomati” ca Zăbălosul ochelarcik Ungureanu?; înciorăpati ca Cioroianu?, tremurici ca Diaconescu, consilieri ca Zoe Petre, consilieri ai consilierilor ca analfabetul Gabriel Andreescu, insi care se scapă pe ei numai la gândul că au să dialogheze cu un rus - cum să-l înfrunti pe Ivan când sovietkaia animală măsoară 190 cm si poartă cizme cu numărul 42 - însă picioarele îi put a opincă de tei/ numărul 63?
Cât despre americani… Au corectat primele declaratii, total iresponsabile, imbecile, prin altele… “împăciuitoare” ca ale unor inocenti analfabeti - si mai ales dezinformati - ce sunt.

România liberă: “Elevii, spaima lui Voronin - Vijulie, editor

Sambata, 11 Aprilie 2009

“Represiunea opozantilor lui Vladimir Voronin continua in orasele Moldovei. Fortele de securitate arestau ieri elevi de liceu in timpul orelor, chiar daca nu au ajuns sa participe la proteste.(…)
“In Coreea de Nord, regimul autoritar al lui Kim Jong-Il aresteaza frecvent elevi, consideratipericulosi pentru ordinea de stat. In Romania anilor ’40, sovieticii au facut si ei acelasi lucru. In 2009, la Chisinau si in orasele din apropierefortele de securitate aresteaza adolescenti direct din timpul orelor.
“Situat la 40 kilometri de capitala, orasul Orhei - unde, în 1941 KGB-ul, comandat de G. Goldenberg a arestat, a trimis la plutonul de executiei elevi [n. mea, P.G.] - (cunoaste in aceste zile efectele represiunii duse de fortele de securitate. La Liceul "Alecu Russo", doua dintre cele mai bune eleve, ambele in varsta de 18 ani, au fost ridicate ieri de agenti imbracati in civil pe motiv ca ar fi incercat sa participe la protestele de strada de la Chisinau. "La prima ora a diminetii au venit la liceu politisti in civil. La inceput au urmarit atent ce se intampla, cine intra, cine iese, dupa care au cerut sa vina la directiune doi copii de 18 ani, cu cele mai bune rezultate, Alexandrina B. si Olga Sandulescu. Li s-a spus sa-si ia si lucrurile", a povestit pentru "Romania libera" profesoara Elena Golub. Potrivit acesteia, marti cele doua fete au facut tot posibilul, alaturi de elevi de la mai multe scoli, sa plece spre capitala. "Dar atunci drumurile au fost blocate, politia le-a spus sa se intoarca inapoi si multi dintre copii nici n-au mai ajuns la Chisinau. Unii au ajuns, dar cele doua fete, nu. Ele s-au intors pe jos inapoi de la marginea orasului, unde ajunsese grupul", completeaza profesoara Golub. Aceasta s-a sfatuit deja cu un avocat, intrucat, din informatiile pe care le are, vizati sunt acum si dascalii copiilor urmariti de procuratura.
“Cu un avocat chemat la timp la scoala s-a sfatuit si Paula T., eleva la acelasi liceu, "Alecu Russo". Agentii revenisera sa o ridice si pe ea, dar aparatorul le-a cerut politistilor in civil citatie. Contrar oricaror uzante, fortele de ordine au scris una pe loc, dar pana la urma Paula nu a mai fost luata de la scoala, asa cum s-a intamplat cu colegele ei. Pentru Mihai S., in schimb, calvarul dureaza deja de cateva zile. Politia face presiuni imense asupra adolescentului care, desi a incercat, nu a mai ajuns la demonstratii. A fost dus la comisariat marti, a fost eliberat la scurt timp, iar ieri dimineata, la ora 7.00, a fost chemat din nou la politie. Mihai a fost eliberat si de aceasta data, dar nici el, nici profesorii sai nu stiu ce va urma.
“Spitalul de Urgenta din Chisinau ascunde violentele comise de batausii regimului comunist. Inauntru misuna politistii, iar medicii si asistentele sunt terorizati de agenti care tipa la ei si ii ameninta cu bataia. In apropierea cladirii, un tanar snopit in bataie, adus in stare de inconstienta, este tarat din Ambulanta de catre membrii fortelor de securitate. Deputatul independent Valentina Cusnir este internata aici, dupa ce a fost snopita in bataie pe 7 aprilie. In urma agresiunii, aceasta s-a ales cu o comotie cerebrala si o mana rupta. Nu departe de salonul ei zace, incatusat de pat, si Denis Roscot, un adolescent(…) batut crunt de politie. Tanarul este pazit de doi agenti care au ordin sa traga în picioarele celor care incearca sa-l viziteze. (…)
“Procuratura de la Chisinau a anuntat ieri si arestarea unui cetatean roman, Johnattan Jerulalayem Netanyahu, de 57 de ani. Acesta e acuzat de uzurpare a ordinii de stat. "Pe 9 aprilie curent, in cadrul perchezitiei la locul de sedere a acestuia, au fost depistate si ridicate harti ale orasului Chisinau, fotografii ale cladirilor administrative, inclusiv ale Parlamentului si Presedintiei si sticle cu substante inflamabile special adaptate", spune comunicatul Procuraturii. Anchetatorii au refuzat sa dea alte detalii asupra circumstantelor in care romanul a fost retinut. (…) Nici reprezentantii societatii civile nu au scapat de razbunarea regimului pe care il contesta. Ieri, la cateva ore dupa ce a acordat un interviu "Romaniei libere", liderul Asociatiei Civice "Hyde Park", Ghenadie Brega, a fost chemat la procuratura, iar casa sa a fost perchezitionata de fortele de securitate. Fratele sau, cameramanul Oleg Brega, a fost si el retinut pentru cercetari. Cu numai o zi inainte, organizatia care militeaza pentru respectarea drepturilor omului Amnesty International avertiza ca mai multi militanti de marca, printre care si Ghenadie Brega si Natalia Morari, vor fi pusi sub ancheta. Basarabeanca Natalia Morari a activat, totdata, si ca ziarist de opozitie in Federatia Rusa. Brega si Morari se numara printre organizatorii protestului pasnic din data de 6 aprilie, cand tinerii moldoveni au solicitat, in centrul Chisinaului, renumararea votului si reluarea alegerilor. (…)
O jurnalista a fost rapita ieri in apropierea cladirii guvernului din Chisinau. Rodica Mahu este redactor-sef al "Jurnalului de Chisinau", un ziar critic la adresa regimului Voronin. Potrivit directorului publicatiei, Val Butnaru, jurnalista a fost ridicata de patru barbati care au tarat-o in masina lor, dupa care au plecat spre o directie necunoscuta. Dupa cateva ore, Rodica Mahu a fost eliberata, dar a fost avertizata sa aiba grija cum scrie despre regimul Voronin. Si corespondentul TVR Doru Dendiu, aflat la Chisinau, a fost arestat ieri. Autoritatile moldovene sustin ca televiziunea publica de la Bucuresti a incitat la actiuni de protest, acuzatie respinsa de conducerea TVR. Nici jurnalistii postului Realitatea TV nu au fost uitati de fortele de securitate. Echipa, formata din trei persoane, a fost retinuta joi noapte pentru cateva ore. In ultimele 72 de ore, mai multi cameramani, reporteri si fotografi locali au fost batuti cu bestialitate de membri ai fortelor de securitate imbracati civil. Pe acest fond, Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) a criticat ieri guvernul moldovean: "Este evident ca acesti ziaristi sunt victimele crizei politice din Moldova", se arata intr-un comunicat remis de FIJ. (…)

Rl online Sâmbătă, 11 Aprilie 2009

“Ambasadorul american la Chisinau, Asif J. Chaudhry, a cerut vineri presedintelui moldovean Vladimir Voronin sa gaseasca o modalitate de a coopera cu opozitia, pentru a asigura stabilitatea in tara. Voronin l-a primit vineri pe ambasadorul american, in aceeasi zi in care reprezentantul Washingtonului discutase si cu ministrul de externe Andrei Stratan. Diplomatul american a salutat decizia de renumarare a voturilor exprimate in scrutinul contestat din 5 aprilie si a subliniat si importanta gasirii "unei modalitati optime de conlucrare dintre autoritati si partidele de opozitie pentru asigurarea stabilitatii social-politice", potrivit unui comunicat al Presedintiei moldovene, citat de NewsIn. (…)
"Ambasadorul SUA in Republica Moldova si-a exprimat regretul in legatura cu evenimentele care s-au produs in ziua din 7 aprilie in capitala tarii noastre, mentionand ca a fost socat si neplacut surprins de starea edificiilor vandalizate ale Parlamentului si Presedintiei. Asif J. Chaudhry a subliniat faptul ca autoritatile americane au condamnat actele de violenta admise in cadrul actiunilor stradale din capitala Moldovei", se arata in comunicatul Presedintiei moldovene. Seful misiunii diplomatice a SUA a remarcat faptul ca "reactia autoritatilor Republicii Moldova a fost adecvata evenimentelor care s-au desfasurat" si a "salutat declaratia facuta in acest sens de catre presedintele Republicii Moldova, potrivit careia mai curand ar sacrifica cladirile administrative decat sa raneasca tineri si sa admita varsari de sange", continua comunicatul. (subl. mea, P.G)

România liberă, Mircea Kivu, Sambata, 11 Aprilie 2009

“Dupa ce, duminica, ecranele televiziunilor de stiri fusesera ocupate de avocatii lui Becali, la Bucuresti s-a aflat, marti, ca in Republica Moldova avusesera loc alegeri parlamentare. Imaginile care au invadat ecranele ni le-au amintit pe altele, vizionate in iunie 1990. O multime formata preponderent din tineri scandand in fata sediilor puterii. Brusc si inexplicabil, scandarilor le iau locul gesturi violente. Fortele deordine se retrag ca prin farmec. Grupuri desprinse dintre manifestanti patrund in cladirile oficiale si le vandalizeaza. O data cu lasarea intunericului, manifestantii se imputineaza, iar cei ramasi sunt imprastiati cu brutalitate, se opereaza retineri, domneste confuzia in legatura cu soarta celor arestati.
“In timpul acesta, televiziunea oficiala nu transmite stiri despre inflorirea bujorului de timp – ca in vremea lui Razvan Theodorescu –, ci dansuri si jocuri pentru copii, iar celelalte posturi isi intrerup emisiunea. Reprezentantii partidelor de opozitie evita sa-i sustina pe manifestanti. Pe seara, aceeasi televiziune de stat difuzeaza imagini bine montate din timpul zilei: nu mase de mii de manifestanti, ci grupuri de indivizi violenti, cu aspect dubios si sorbind din niste sticle. Insista asupra politistilor raniti si a birourilor distruse. Apare presedintele, vorbeste despre manifestanti platiti, tentativa de lovitura de stat si implicarea agenturilor vecinului de la vest (aici au fost mici confuzii, la Bucuresti secventa avusese loc in decembrie). Industria miniera este foarte putin dezvoltata in Basarabia.
“Ca si la Bucuresti in 1990, revolta de la Chisinau a fost una a disperarii. Un segment important al populatiei, cel mai activ in plan civic, isi pusese mari sperante in aceste alegeri. Parea ca, dupa opt ani de guvernare comunista, lucrurile se vor schimba. Din pacate, electoratul basarabean include inca o masa inerta, tentata intotdeauna sa voteze in favoarea puterii. Rezultatele (partiale) publicate luni de catre Comisia Electorala Centrala aratau nu numai ca Partidul Comunist ramasese majoritar, ci ca obtinuse mai multe mandate decat la precedentul scrutin, anume fix 61, exact cat le erau necesare pentru a numi un nou presedinte (pentru alegerea caruia sunt necesare trei cincimi din voturile celor 101 deputati). Nu stiu in ce masura au fost falsificate alegerile din Republica Moldova si nu cred ca o eventuala renumarare ar schimba mare lucru. Ca si la noi in 1990, frauda de proportii avusese loc inainte de ziua scrutinului. Prin impiedicarea accesului la televiziune si radio a partidelor de opozitie, prin intimidari, prin utilizarea parghiilor administrative de influentare a votului indeobste in mediul rural, unde locuiesc cam 60% din electorat, prin folosirea functionarilor statului drept agenti electorali ai partidului de guvernamant, prin modificarea legii partidelor astfel incat sa nu permita formarea de aliante electorale. De cealalta parte, cele trei principale partide de opozitie (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta "Moldova Noastra")si-au risipit energiile in atacuri reciproce si au neglijat total electoratul rusofon.
“Comisia de observatori a OSCE a apreciat alegerile ca "in general corecte" (conform declaratiei baronesei Emma Nicholson, la insistentele delegatilor rusi). Lumea occidentala, preocupata de criza financiara, a ignorat intamplarile dintre Prut si Nistru. Pentru CNN, evenimentele de marti de la Chisinau nu au existat. Scenariul petrecut odinioara in Serbia si Georgia nu s-a repetat. Tot ce s-a obtinut a fost diminuarea, o data cu anuntarea rezultatelor finale, a numarului mandatelor comunistilor de la 61 la 60. Ceea ce e o speranta desarta – in 2005, candidatul lor la presedintie a intrunit 75 de voturi, desi atunci detineau doar 56 de deputati. Mitingul disperarii de la Chisinau este pe cale sa se incheie, acum e liniste si inca nu stim ce vor avea de suferit cei care au indraznit sa-si manifeste dorinta de a trai intr-o democratie.
“Cel mai probabil, vor urma inca patru ani de uitare. Guvernul de la Bucuresti are putine optiuni – orice reactie cat de cat vehementa i-ar da apa la moara lui Voronin, care sustine demult ca toate dezordinile sunt instrumentate aici. Ceea ce ramane guvernantilor, dar mai ales societatii civile din Romania, este sa elimine din discutie aspectul national si sa abordeze problema basarabeana din punctul de vedere al incalcarii drepturilor omului. Acolo are loc perpetuarea unui regim dictatorial, oamenilor le este refuzat dreptul la opinie, libertatile cetatenesti sunt batjocorite. Asa se intampla in Romania de inainte de 1989. Atunci, oameni si organizatii din vestul Europei au actionat pe diverse cai pentru a sensibiliza opinia publica si guvernele fata de incalcarile drepturilor omului de catre regimul comunist, ne-au intretinut sperantele si astfel a devenit posibila schimbarea regimului. Cu alte cuvinte, ar trebui sa ne pese, in regim continuu, de soarta unui popor care aspira la libertate.

Adam: Scenariul a fost aproape la indigo cu cel din Romania.
Sambata, 11 Aprilie 2009 12:07

TVR-ul de atunci, din masa imensa de protestatari, focaliza imaginea pe tot felul de betivi sau aurolaci, veniti acolo sa caste gura,creind impresia ca manifestantii sunt pleava societatii. Apoi mimarea neputintei fortelor de ordine de a stavilii atacurile manifestantilor,incercand sa creeze emotie in randul oamenilor si sa justifice represaliile ulterioare. Incendierea unor masini sau a unor institutii (ex sediul Politiei Romane sau a Parlamentului Moldovenesc,etc),chiar de catre politisti infiltrati in multime (exista inregistrari audio,la mineriada din iunie '90). In concluzie, exista un scenariu standard folosit de toate regimurile comuniste, pentru a justifica apoi suprimarea opozitiei. Moldovenii trec prin ceea ce am trecut noi in 1990, dar pe noi ne-a salvat atunci reactia foarte ferma a occidentului, dar de moldoveni ii mai pasa oare occidentului?” (subl. mea. P.G)

Din Ziua, 11 aprilie - Luciana Pop, Amenintarea Greceaninei:

“Intr-un apel plin de patetism, adresat parintilor si profesorilor, premierul Republicii Moldova le-a cerut sa nu permita participarea copiilor in actiunea de protest a opozitiei programata pentru ieri. "Organizatorii celei mai mari crime din istoria Republicii Moldova planuiesc sa se foloseasca vineri si duminica, din nou, de copiii nostri, pentru a organiza de data aceasta un pogrom la sediul Guvernului de la Chisinau", a spus seful executivului. "Daca se va ajunge la aceasta va fi greu de evitat victime omenesti. Politia va folosi toate metodele necesare pentru apararea ordinii constitutionale in Republica Moldova, inclusiv armele de foc", a amenintat Grecianii. De altfel, nici manifestatiile or ganizate de Partidul Liberal De mocrat, care urmau sa aiba loc ieri in Piata Centrala, nu au mai avut loc. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a facut un apel la cei care urmau sa ia parte, ieri, la noi actiuni de strada. El a cerut ca toate protestele sa se desfasoare in mod pasnic, sa fie izolate persoanele agresive si violente, iar participarea minorilor se fie permisa doar cu acordul parintilor.
“Pe de alta parte, corespondentul agentiei de presa rusesti Regnum la Chisinau relata despre faptul ca impotriva tinerilor arestati in ultimele zile, pentru participarea la protestul din 7 aprilie de la Chisinau, politia aplica tortura si bataia. Conform agentiei citate, unii dintre tinerii arestati direct in strada de agenti ai politiei sau ai SIS (Serviciul de Informatii si Securitate), care au fost eliberati, au povestit, aratand ranile de pe corp, ca au fost batuti cu bestialitate de politisti.”

Tot din Ziua: “Cu voie de la Moscova”

“Pe langa sprijinul moral acordat Republicii Moldova, prin declaratiile presedintelui Dmitri Medvedev, Ministerului rus de Externe si ale Dumei de Stat, se pare ca Rusia ar fi sustinut autorita-tile de la Chisinaul, prin furnizarea unor dispozitive pentru combaterea protestelor.Potrivit unei surse din cadrul aeroportului international din Chisinau, in dimineata zilei de miercuri un avion rusesc, ce a decolat de pe aeroportul Ramenski din Moscova, a aterizat pe aeroportul din capitala moldoveana, "avand la bord bunuri periculoase", conform unui articol din cotidianul Kommersant. Sursa citata de cotidianul rus afirma ca, timp de o ora, din avion au fost descarcate lazi cu grenade de gaz "Ceriomuha", precum si alte mijloace tehnice speciale, acesta decoland spre Moscova in aceeasi dimineata. Avand in vedere apelurile lansate in numele partidelor de opozitie din Moldova privind organizarea unor noi proteste anticomuniste, publicatia concluzioneaza ca, beneficiind de sprijinul Moscovei, autoritatile comuniste se pregatesc sa intervina in forta. (…)
“Presedintele moldovean a fost asigurat de sprijinul total al Rusiei, acesta avand convorbiri telefonice zilnice cu Medvedev incepand cu data de 6 aprilie, atitudinea lui Voronin fiind incurajata si de afirmatia ministrului rus de Exterene, Serghei Lavrov, care a declarat ca, in cazul in care Republica Moldova isi va pierde statalitatea, Rusia va recunoaste independenta Transnistriei. El a mai declarat ca sefii diplomatiei statelor din CSI condamna si ei tentativele menite sa submineze procesele democratice din Moldova, conform RIA Novosti. Atat Ministerul rus de Interne cat si cel din Republica Moldova au dezmintit informatia aparuta in cotidianul Kommersant. Serviciul de presa al ministerului rus a declarat ca nu detine informatii cu privire la expedierea unui astfel de transport.
Manifestatie anti-Romania. Miscarea de tineret pro-Kremlin "Nasi" a organizat un miting de protest in fata Ambasadei Romaniei din Moscova, solicitand tarii noastre sa nu mai sprijine elementele extremiste din Repu blica Moldova. Desi initial s-a anuntat ca vorparticipa cel putin 200 de persoane, la miting au participat aproximativ 50 de reprezentanti ai organizatiei, deoarece acestia nu au reusit sa obtina o autorizatie de la autoritatile municipale. Nikita Borovikov, liderul miscarii, a declarat ca a fost vorba despre un miting al tacerii, ce urmarea sa atraga atentia asupra faptului ca "Romania a pus la cale aceste violente".

Voronin a solicitat Uniunii Europene bani pentru… repararea stricăciunilor cauzate de “fasistii români” (termen introdus de evrei în limba de lemn a oficialitătilor) clădirilor oficiale…
Nu cumva si prosopul?, vorba glumei triviale (aproximativ, căci nimic din ceea ce tine de sexual nu poate fi trivial - decât cel care râde ca prostul, ori îsi pune palma la gură rusinată, mă-ntelegi…?)
Ca a venit vorba de prosop - ce sex o fi avînd Greciana?
Răspuns: sex-prost.

Duminică 12 aprilie 2009

Astept cu sufletul la gură Cuvântul Băsescului.
Să vedem: îi încunostiintează pe rusi că, dacă mai agită santajul cu Transnistria, România va repune pe tapet:
1. Basarabia si Bucovina de Nord redate, în granitele din 1939;
2. Insula Serpilor restituită;
3. Despăgubiri pentru jaful material exercitat de URSS asupra României;
4. Despăgubiri pentru arestarea, deportarea, asasinarea românilor din aceste două provincii răpite?

O să vedem noi cât de normal este presedintele României voastre. O să vedeti voi, care l-ati votat - si care l-ati lăudat; Liiceanu, Patapievici, Mihăies - si Tismăneanu, evident. Deelucubratiile, de rollerismele - în fine, de tismănismele sale bolsevice a tinut seama - dar de Basarabia n-a auzit? De unde să audă el, de la Anvers? Unde mai pui că are două fete-cucuiete…

blog.revistacultura - 25 martie 2009
Din stenograma intalnirii lui Nicolae Ceausescu cu un grup de scriitori, 13 martie 1981
„Tov. Nicolae Manolescu:
“Mult stimate tovarase secretar general, îmi permit sa arat foarte putine lucruri care vor veni in completare – asa cum, de altfel, atiprecizat si dumneavoastra – la ceea ce a spus colegul meu, Augustin Doinas. Si eu cred ca avem totala libertate de a raspunde, prin volumele noastre, eforturilor care se fac, de a darui oamenilor carti care sa oglindeasca realitatea si realizarile societatii noastre contemporane.
 Domnia Voastra, de multe ori, ne-ati spus, ne-ati aratat ce se cere de la literatura, ce ar trebui sa fie aceasta literatura.
Din pacate, tovarase secretar general, ne gasim aici, in fata Domniei Voastre, nu ca sa discutam cu presedintele statului si partidului probleme de fond ale literaturii romane, ceea ce ar fi fost de dorit, si ceea ce ar fi fost foarte important pentru noi, ci sa discutam, din nou – eu, in ce ma priveste, vin pentru prima oara in fata dumneavoastra – aceleasi probleme, sa discutam din nou despre aceasta atmosfera care domneste in viata literara, de raporturile in cadrul scriitorimii noastre.
 Suntem aici, tovarase secretar general, solicitand atentia Domniei Voastre din cauza acestor contradictii, din cauza acestei atmosfere necolegiale. Exista un raport care leaga aceste realitati. Spre exemplu, exista un raport mecanic, dovedind ca o literatura se poate face intr-un climat bun, dar exista si unele resentimente care la un moment dat denigreaza aceasta literatura. De obicei se leaga valoarea literara de libertatea acestei literaturi. Si eu, tovarase secretar general, am sa merg mai departe cu aceasta valoare a literaturii, spunand ca ea se leaga de legalitatea restaurata de 15 ani incoace, de cand Domnia Voastra ati instaurat aceasta legalitate, facand sa se cunoasca operele unui popor prea adesea incercat si lipsit in istoria sa de acest cadru firesc. Cea mai grandioasa legatura care se poate face intre dezvoltare si literatura in acesti 15 ani, si acest cadru legal, se face datorita si gratie eforturilor Domniei Voastre. Poate ca nu mai este cazul s-o spunem, dar este un lucru clocotitor, afirmarea acestei legalitati. Tin la aceasta expresie, pentru ca mi se pare ca numai in acest cadru legal cultura se poate dezvolta firesc, fara a secreta aceasta otrava care poate duce la nemultumiri si ura.
 Fenomenele negative care se petrec in viata noastra literara m-au facut, stimate tovarase secretar general, sa ma asociez celor care au cerut permisiunea de a se afla in fata Domniei Voastre si, totodata, acest lucru a pornit din dorinta catorva – foarte putini oameni, colegi de-ai nostri, de a pune in discutie, de a ataca si daca se poate spune de a discuta tocmai acest cadru, de aceasta legalitate.
Nu este poate probabil nevoie sa spun care sunt cauzele care au dus la aceste nemultumiri. Nu este vorba de unele neintelegeri, ci este vorba de unele nemultumiri ale unora din colegii nostri, care n-au fost alesi in organele conducatoare ale Uniunii Scriitorilor, este vorba de nemultumirea altora de a fi considerati de critica literara la valoarea pe care si-o imagineaza ca o au.
Pe de alta parte, Uniunea Scriitorilor a devenit, pentru acesti cativa, un cadru neplacut, stingher, pe care tind sa-l stapaneasca critic, devenind un dusman de moarte. Nu este nevoie sa spunem ce s-ar intampla, in acest cadru, cu unele din creatiile valoroase, care trateaza despre revolutia socialista, despre alte probleme, in lipsa criticii ca reglator.

Ceea ce este mai neplacut, este faptul ca aceste discutii, din cadrul literaturii, au inceput sa semene cu unele campanii impotriva unor oameni care au merite in literatura contemporana, unele legate direct de lupta pentru aceasta tara si pentru acest partid.
 Domnia Voastra ati instaurat legalitatea, dar ati lichidat si un anumit monopol care a existat pana in anii 50, si nu numai pana atunci, si care tindea sa imparta pe scriitori in doua, cei care erau cu literatura si cei care erau impotriva partidului. Ceea ce as numit eu «Politica Ceausescu» a fost tocmai lichidarea acestor «drepturi» de obicei ale unor uzurpatori, a unora, foarte putini, de a se erija ca adevarati iubitori de tara, a iubirii de partid. Acestia, foarte putini, uita ca scriitorul adevarat, sau mai bine-zis, este scriitor adevarat cu conditia sa fie un scriitor adevarat! Aceasta a doua parte a firmatiei mele izvoraste din declaratiile facute de acestia, foarte putini, in diferite ocazii si care au creat un mare loc pentru impostura, pentru veleitarism.
Nu mai este nevoie sa spun de climatul necritic care are loc in viata literara, climat care trebuie – cred eu – cat se poate de repede sa fie discutat, analizat, inlaturat pentru ca, altfel, in relatiile dintre literatura si viata literara s-ar putea intampla ca aceasta admirabila literatura, pe care o stim de 15 ani incoace, care se situeaza la nivelul cel mai inalt al creatiei artistice romanesti, sa inceapa sa suporte tot mai greu presiunile care apar si, totodata, sa apara tot mai putine creatii bune bune, sa apara o anumita oboseala a scriitorilor din cauza acestor campanii, si in mod deosebit la scriitorii mai tineri .
Va multumesc, tovarase secretar general, ca m-ati ascultat. Sper ca cuvantul meu stingher – vorbesc pentru prima oara in fata dumneavoastra – a reusit sa va transmita a anumita emotie a starii pe care am vrut s-o completez, daca nu si cauzele ei obiective.
Inca o data, va multumesc.”

“reprodus dupa Marin Radu Mocanu, Cenzura a murit, traiasca cenzorii, Editura EuroPress, Bucuresti, 2008, pp. 127-129 Interventia lui N. Manolescu poate fi citita ca o lectura complementara la un articol mai vechi de-al meu despre cherela protocronista; sau invers.”

4 Responses to “Nicolae Manolescu:
taliban - March 28th, 2009 at 3:19 pm
No comments, nu-i asa?

Roxana - March 30th, 2009 at 1:38 pm
Nu stiu de ce am impresia că prezentul se oglindeste în trecutul comunist. Diferenta e că astăzi se spune “Stimabil domn”, si nu “Tovarăs”. Tot pe acolo ne învârtim, tot ridicat în slăvi se cheamă, tot supra-apreciere este.
Fără cuvinte sau fără drept de replică…

Dorian - April 1st, 2009 at 9:54 pm
Ceea ce ma uluieste e ca manolescu ridica problema generatiei tinere (ca element periculos), singura care putea sa aduca o schimbare in literatura cretinoida a anilor 50. Ceea ce ma uluieste chiar mai mult e ca nu si-a cerut scuze in public pentru asta.

Flori Balanescu - April 12th, 2009 at 7:43 pm
“ca scriitorul adevarat, sau mai bine-zis, este scriitor adevarat cu conditia sa fie un scriitor adevarat!”…
Cum ar veni, care este si nu poate decit sa fie… sa “reziste prin cultura” (auto)cenzurata, prin mincatul rahatului ideologic cu linguroiul etc. savorbeasca o dulce si duioasa limba de lemn cind imprejurarea o cere. Ar fi simplu, daca n-ar fi ceva mai complicat. Limba de lemn, cum a spus-oaltcineva, este “vehicolul ideologiei”, nu este o smecherie de moment a intelighentului roman, care se face frate cu dracul sa insele vigilenta Tovarasului… S-au facut frati buni cu dracul in asa hal incit ne-au aruncat intr-o confuzie letargica. Dar, vorba “rezistenta” a romanului, “Cainii latra, ursul trece…” ca ei sunt in dosul gardurilor, legati in lanturi, ursul e ditamai animalul, si stapin al drumului… si cu spatele asigurat.

Luni 13 aprilie 2009

Ca să vezi! USA s-a exprimatără corect despre “Moldova”, însă noi, plăvani de la marginea lumii civilizate am înteles pe dos ceea ce atât de limpede, a silabisit, a rostit America. Ziua de azi:

“Ambasadorul SUA ia apararea arestatilor
“Ambasadorul SUA in Republi ca Moldova, Asif Chaudhry, s-a declarat ingrijorat de actiunile autoritatilor moldovene.
Intr-un interviu acordat agentiei Infotag, diplomatul american a declarat: "Suntem ingrijorati in special de retinerea jurnalistilor si a studentilor, efectuata fara motive aparente". Masinaria de dezinformare a Chisinaului a incercat, vineri, sa intoxice opinia publica, agentia Moldpres informand ca, in timpul unei intrevederi cu Voronin, ambasa dorul SUA in Republica Moldova ar fi apreciat ca reactia autoritatilor a fost adecvata. (L.P.)”

Dialogînd cu Iolanda Malamen, prozatorul si gazetarul Cristian Teodorescu nu pierde prilejul de a mai rosti în public niste gogomănii. El, fiind produsul tip al cenaclului Crohmălniceanu (ajuns aici, ar trebui să mă opresc si să zic: «Totul se explică pe lumea asta, chiar si Cristian Teodorescu»), iată ce a mai rezultat - cine nu întelege de ce l-am insectarizat să fie sănătos:

“Cand a aparut "Desantul" diversi cretini de pe la Scanteia, si nefericitii de la revista "Luceafarul" care stateau la remorca Scanteii, s-au repezit sa anunte ca aceasta antologie voia sa distruga literatura romana. Adica noi eram desantati de Crohmalniceanu pentru a lichida ceva. Nu se stia ce, dar era limpede ca voiam sa distrugem literatura romana. Atunci, in revistele literare a avut loc un razboi total, alimentat si de articolele care apareau in ziare. Luceafarul, unde mai publicasera unii dintre noi, Mircea Nedelciu de pilda, ar fi vrut o executie selectiva, iar Scinteia, de la inaltimea ei, voia sa ne beleasca ideologic (iertata fie-mi exprimarea!). Revistele literare ale vremii ne-au sarit in aparare. George Balaita care, dupa moartea lui Marin Preda conducea Editura "Cartea Romaneasca", a publicat un articol in "Romania libera" ca sa-i calmeze pe atacatori. Nimic! Miza nu eram noi, optzecistii, cum ne inchipuiam, ci disputa dintre cele doua mari directii de atunci din literatura romana - una binecuvantata de Gogu Radulescu, cealalta sprijinita de Securitate. Noi eram carnea de tun si un simplu episod din acea lunga disputa. (subl. mea, P.G.)

Si noi care habar nu aveam că “directia Gogu Rădulescu” nu era deloc, dar deloc “sprijinită de Securitate”, ba chiar, prin Zigu Ornea, prin Buzura, prin Dinescu (ei, da!) ca să mă exprim si eu: din contra! Nu, domnule C. Teodorescu: voi, optzecistii nu erati “carnea de tun”; “din acea lungă dispută” (dintre Gogu si Securitate), ci niste bieti pui de găină, fătati de… Closca numită “Bacilul Kroh” de Nina Cassian. Este suficient să vi se citească productele diversioniste până la mutilare consiliate de maestrul întru rătăcirea tinerilor. «Asta-i muzica ce-mi place!», va fi jubilat în barbă (!) cel care v-a confectionat, apoi v-a lăsat de capul vostru, el avînd o altă treabă urginte: punerea palmei în cur si cărarea “în surghiun”, cum îi zice S. Damian Germaniei.
C. Teodorescu încheie, autocritic:
“Dupa ce ne-am ratat Revolutia, dupa ce ne-am irosit si tranzitia nu ne mai ramane decat sa inventam o revolutie si o tranzitie care sa ne placa post-festum.”

Trist al dracului: “să-ti ratezi Revolutia, dupa ce ti-ai irosit si tranzitia nu-ti mai rămane decât să-ti inventezi o revolutie si o tranzitie care să-ti placă post-festum.”

Cam târzior, dar la post, de luni dimineata (un 13!) Mircea Mihăies, limbistul de serviciu al lui Tismăneanu, al lui Patapievici, al lui Liiceanu, al lui… Cum, al mai cui? Al Băsescului! Să-l ascultăm, reculesi, pe analistul bănătan:

“Sunt vremuri bune pentru teroristi. Orice aventurier, orice asasin cu o armată la dispozitie si bani în conturi poate face tot ce-i trece prin minte. Pentru că paznicii planetei (si mai ales paznicii Europei) dorm. Fătărnicia, minciuna, dubla măsură n-au avut trecere mai mare decât în aceste zile de apus ale valorilor europene. Analisti seriosi explic? lipsa de reactie a cancelariilor europene fată de atrocitătile din Moldova prin vacanta de Paste. Dar de când îsi iau politicienii vest-europeni liber de Paste?! De când au ei respect pentru credintă. Doar le stim ura spumegândă fată de crestinism si umanism, din vremea refuzului ca ele să figureze între valorile fondatoare ale Europei! În teorie, vrem o Europă puternică. În practică, edificăm o Europă uscată, cheală de orice atribut, ca un vreasc rămas de la ultimul foc de tabără al democratiei.
“Duplicitarismul pestilential a fost rapid îmbrătisat si la noi. Era greu pentru cel poreclit „Prostănacul” să se abtină în astfel de momente. Aberatia e cu sigurantă inspirată de insul care-l flanca pe când Geoană emitea gogomănia - ciomăgarul ideologico-europeano-corect-politic Adrian Severin. Obsedat de gândul cuceririi Cotrocenilor, Geoană a identificat, cu binecunoscuta-i sagacitate, sursa răului din Moldova: Traian Băsescu. Pentru Geoană, tinerii moldoveni sunt cotonogiti fără milă dintr-un ireparabil, coplesitor si exclusiv motiv: pentru că, acum câtiva ani, seful statului român a spus că vom regăsi Moldova în Uniunea Europeană. (subl. mea, P.G.) Mare ticălos trebuie să fii ca să-ti treacă prin minte asa ceva, darmite să rostesti în public astfel de învinuiri grotesti ce-i invită pe împilatorii de la Chisinău să-si continue linistiti căsăpeala! (subl. mea)”

Foarte bine îi face lui Geoană Apărătorul Patriei Basesti! Dar cum îsi îngăduie Prostănacul să-l critice pe Însusi, pentru tăcere în tufis (de ce nu în beci, e mai răcoare), aducîndu-i aminte că “acum câtiva ani” promisese că Moldova va fi în Uniunea Europeană? Câte nu zice Însuşiul - cine, în afară de Liiceanu, Patapievici, Tismăneanu i se uită-n gură? Nici măcar Nuţi, caci Dânsìa sa, încet, încet s-a autonomizat; pe româneste: s-a neatârnat, acum nu mai atârnă de nimeni (în fine), ea fiind responsabilă pe clasă cu excursiile (cum va fi pronuntînd:escursi’ili?)
In acelasi periodic (EVZ), la Forum:

Unde este "marele barbat de stat" ?- de Deontobocul (Vizitator), miercuri, 8 aprilie 2009 - 20:31
Cel care are atributii prin Constitutie sa coordoneze politica externa a Romaniei ? Cel care e mare mascul politic in conflictele cu mapa Noricai sau cu mobilul ziaristelor ? unde este domnule cand e urgie la granita tarii ?

Sfintii!!! - de sibisan catalin (Vizitator), joi, 9 aprilie 2009 - 03:37
Sunt oameni care cred inca in libertate si in valorile promovate de aceasta. Cum poate un om care stie ca propia-i tara a trait aproape jumatate de veac in comunism sa stea in casa si sa nu protesteze?? Oare cat conteaza pentru un tanar torturat ca "fratii" lui dorm ca cetateni UE? Coposu seintoarce in propia sa groapa. E chiar atat de greu sa vezi ce inseamana COMUNISM?

Ultima fraza... de sabiutza (Vizitator), joi, 9 aprilie 2009 - 22:12
"Tinerii moldoveni ravnesc dupa o revolutie portocalie in tara lor. Se simt poate incurajati din exterior, cum se subliniaza in declaratiile agresive ale presedintelui Voronin sau ale unor oficiali de la Moscova. Asta nu inseamna ca pot conta pe sprijin, oricat de mare si sincera ar fi indignarea celor care le inteleg frustarea." Cata dreptate are! In momentul de fata, Europa se face ca nu aude despre ce se intampla acolo. Nu e o intamplare, la fel cum nu e o intamplare ca Lavrov acuza indirect Romania si se leaga de drapel... E un joc de culise in care papusarul (asta e impresia mea) e rusia. Romania trebuie sa fie prudenta. Sper ca avem macar consilieri siistorici bine documentati, care sa descurce itele atat de incurcate ale politicii actuale”.

Tot Ziua ne informează despre epocalul eveniment - care eclipsează tragedia din Basarabia:

“INSOMAR: Elena Băsescu, Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali ar obtine mandate de europarlamentar - 12 aprilie, 13:21
Elena Basescu (ZIUA Foto, Mircea PAUN)
Fiica cea mică a presedintelui, Elena Băsescu, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor fli, teoretic, si Gigi Becali ar obtine mandate de europarlamentar, potrivit unui sondaj INSOMAR realizat in perioada 26 martie- 5 aprilie, la comanda Realitatea TV.
Potrivit cercetării, dacă săptămana viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, pe primul loc s-ar clasa PDL cu 33% din voturile electoratului, urmat de PSD, cu două procente in urmă, adică 31%. PNL este cotat cu 15%, iar UDMR cu 7%. In urma formatiunii conduse de Marko Bela se clasează Elena Băsescu, cu 6%, care ar obtine in acest moment aproape dublu fată de procentul de 3,3% care ii este necesar pentru a ajunge in Legislativul european.
PRM este cotat cu 5%, iar PNG este cotat cu 2%. In conditiile in care acesta din urmă nu a depus candidaturi, iar fostul său lider, Gigi Becali, se află pe listele PRM, pe pozitia secundă, teoretic, patronul Stelei ar avea sanse să-l insotească pe Corneliu Vadim Tudor in PE. Aceasta mai ales că, pe langă cele 5%, PRM ar mai obtine sufragii in urma redistribuirii voturilor partidelor fli independentilor situati sub pragul electoral.
Sondajul INSOMAR, realizat pe un esantion de 2430 persoane, are o marjă de eroare de plus/minus 2% si a fost realizat in perioada 26 martie- 5 aprilie.

Urări de Paste - «Auziti!» (hotărît, nu mai pot scăpa de iosifsăvisme):

“Presedintele si premierul le-au adresat urări cetătenilor care sărbătoresc Pastele Catolic - 12 aprilie, 13:24
Traian Basescu (ZIUA Foto, Mircea PAUN)
"Cu prilejul Sărbătorii pascale doresc să adresez cele mai calde urări crestinilor din Romania care impărtăsesc astăzi bucuria Invierii Domnului. (…)
“£i premierul Emil Boc le-a adresat astăzi un mesaj de Paste credinciosilor romano-catolici, evanghelici si reformati, urandu-le să se bucure de aceste momente. (…) Boc aminteste si de solidaritatea fată de victimele cutremurului din Italia. "Solidaritatea fată de aproape izvorăste din credintă si, cu atat mai mult, sunt alături de cei care suferă acum in Italia din cauza cutremurului petrecut in 6 aprilie, in orasul l'Aquila", afirmă textul citat.”

Da, oameni buni: degeaba se screme curinpupistul Mihăies să găsească motive justificînd tăcerea lui Băsescu în aceste zile.
Imensul presedinte a găsit timp să ureze catolicilor urări de Paste, dar n-a avut trei secunde să transmită trei cuvinte de încurajare basarabenilor.
Ardeleanul de serviciu, inenarabilul Boc a găsit - de capul lui - resurse de a-si exprima “solidaritatea fată de victimele cutremurului din Italia” (solidaritate cu niste morti? de ce nu), dar nici un cuvânt despre victimelor din Basarabia - morti si supravietuitori.
Câtă nesimtire! Câtă lasitate! Câtă frică de avioane (rusesti, americane - «Du-le, Doamne, la Ploiesti, că noi s-tem mici, băsinosi si boccii»)

 Paul Goma

JURNAL III
Aprilie 2009

Urări de Paste - «Auziti!» (hotărît, nu mai pot scăpa de iosifsăvisme):

“Presedintele si premierul le-au adresat urări cetătenilor care sărbătoresc Pastele Catolic - 12 aprilie, 13:24
Traian Basescu (ZIUA Foto, Mircea PAUN)
"Cu prilejul Sărbătorii pascale doresc să adresez cele mai calde urări crestinilor din Romania care impărtăsesc astăzi bucuria Invierii Domnului. (…)
“Si premierul Emil Boc le-a adresat astăzi un mesaj de Paste credinciosilor romano-catolici, evanghelici si reformati, urandu-le să se bucure de aceste momente. (…) Boc aminteste si de solidaritatea fată de victimele cutremurului din Italia. "Solidaritatea fată de aproape izvorăste din credintă si, cu atat mai mult, sunt alături de cei care suferă acum in Italia din cauza cutremurului petrecut in 6 aprilie, in orasul l'Aquila", afirmă textul citat.”

Da, oameni buni: degeaba se screme curinpupistul Mihăies să găsească motive justificînd tăcerea lui Băsescu în aceste zile.
Imensul presedinte a găsit timp să adreseze catolicilor urări de Paste, dar n-a avut trei secunde să transmită trei cuvinte de încurajare basarabenilor.
Ardeleanul de serviciu, inenarabilul Boc a găsit - de capul lui - resurse de a-si exprima “solidaritatea fată de victimele cutremurului din Italia” (solidaritate cu niste morti? de ce nu), dar nici un cuvânt despre victimelor din Basarabia - morti si supravietuitori.
Câtă nesimtire! Câtă lasitate! Câtă frică de avioane (rusesti, americane - «Du-le, Doamne, la Ploiesti, că noi s-tem mici, băsinosi si boccii»).

Tot 13 aprilie 2009

Flori Stănescu si-a luat sarcina de a răspunde Rodicăi Binder si lui Richard Wagner. Mă scuteste de încă un efort de a mă disculpa de culpe inexistente:

Flori Bălănescu

„N-am ştiut…” – vom şti vreodată?
„Voi (ca, de altfel, polonezii, germanii de est, ungurii, bulgarii),
 voi sunteţi sub ocupaţie rusească; noi, românii,
ne aflăm sub ocupaţie românească —
la urma urmei, mai dureroasă, mai eficace decât una străină.”
(Paul Goma, Către Pavel Kohout şi camarazii săi,
în vol. „Scrisuri, I”, în curs de apariţie la Curtea Veche)

/text apărut în revista „Argeş”, aprilie, 2009/
N-aş fi revenit asupra „cazului Goma” (motive am, îmi petrec mare parte din timp redactându-i cărţile), dacă nu aş fi citit un text despre Milan Kundera şi Paul Goma difuzat de Deutsche Welle – „Când «cazul» îngroapă «cauza»?” –, sub semnătura Rodicăi Binder (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4148084,00.html), care preia mult dintr-un text referitor la Paul Goma, apărut în „Neue Zürcher Zeitung”, al scriitorului german, originar din România, Richard Wagner („Rumänien, von Rumänen besetzt. Causa und Casus – der Fall des ehemaligen Dissidenten Paul Goma”).
 „Un alt disident est european, scriitorul Paul Goma, exilat şi el la Paris, continuându-şi polemicile înfocate împotriva elitelor româneşti şi după prăbuşirea regimului Ceauşescu, a devenit, în pofida consecventelor sale convingeri anti-comuniste şi a talentului său literar, o persona non grata şi în apus după câteva regretabile accese de anti-semitism.”
„Polemica pe care o dezlănţuie împotriva elitei intelectuale rămasă în ţară ar putea fi – sugerează Wagner într-un ton întrebător: o răzbunare, o sancţionare a oportunismului, relevând că totuşi nu există nici o editură de renume care să publice cărţile fostului disident care a scris romane exemplare pentru Gulagul românesc. Nici o revistă de cultură nu-i publică polemicile, scriitorii îl ignoră, criticii îl trec sub tăcere. În schimb, acuzaţiile de antisemitism la adresa lui Paul Goma dăinuie. Or, scrie Wagner, aceasta este o problemă est europeană, o carenţă moştenită din perioada războiului rece când, din motive lesne de înţeles, antisemitismul şi naţionalismul, ca simptome secundare ale anticomunismului, erau tolerate. Faptul că până astăzi evreii sunt consideraţi ca fiind implicaţi în comunism are de-a face în ultimă instanţă cu groaza provocată de propria disponibilitate de a colabora...” [s.m. – F.B.]
 „…în pofida consecventelor sale convingeri anti-comuniste şi a talentului său literar”… Se „uită” că intelectualitatea „vizibilă”, atât înainte cât şi după 1989, a vehiculat şi susţine mereu varianta Securităţii – Paul Goma nu are talent? Pe scurt: Paul Goma avea curaj să fie anticomunist, dar n-are talent! Să recunoaştem, a avea curaj în situaţii extreme nu este pentru oricine! Nu avem nici acum, când nu mai implică riscuri. Pentru că „riscurile” acelea au devenit caduce, curajul e de altă factură azi, şi riscurile fiind altele. A se vedea expresia „accese de anti-semitism”… Comunismul fiind îngropat în tăcere (cu tot cu criminali – unii morţi în paturile lor, alţii oblojindu-şi bătrâneţile cu pensii imense, obţinute pe seama chinuirii celor ca Goma-Steinhardt-Sîrbu) este la modă să fii corect politic, să ai alură de eurointegrat. Care ar fi noutatea? Nici una de fond. Intelectualii au fost corecţi politic şi înainte de 1989.
„Groaza provocată de propria disponibilitate de a colabora” ne aruncă pe orbita colaboraţionismului.Aşa sugerează textul dnei Binder, care citează pe alese din textul lui Wagner, încadrându-l din start pe Goma „cazului Kundera”. Cum scriitorul german a „beneficiat” de „regim preferenţial” dinpartea „regimului de democraţie populară”, ca şi Herta Müller, dar nu asemeni… nu pot da exemple, aş nedreptăţi o întreagă „masă” de scriitori, m-aş fi mirat să nu cunoască traseul lui Paul Goma (măcar din „Dosarul” ataşat ediţiei Polirom a Culorii Curcubeului). Textul original: „Faptul că până astăzi Europa de Est îi vede pe «evrei» implicaţi în comunism are de-a face, nu în ultimul rând, cu groaza faţă de propria disponibilitate de a colabora.” („Dass man in Osteuropa bis heute «die» Juden in den Kommunismus involviert sieht, hat nicht zuletzt mit dem Erschrecken angesichts der eigenen Kollaborationsbereitschaft zu tun”). Wagner spune cu totul altceva decât sugerează Binder!
Se tot vorbeşte de colaboraţionism. Cei mai neînduplecaţi par aceia care s-au pitulat dindărătul birourilor pentru a produce literatură cuminte, autocenzurată, numai bună pentru uz local, dar nu şi pentru export. Ce să spună occidentalilor? Cum au reinventat românii ficţiunea realist-socialistă? N. Steinhardt şi I.D. Sîrbu au murit la timp, ca să nu le sperie scriitorilor români visul de mărire. Din nefericire pentru scriitorimea noastră conformă cu împrejurările, Goma încă trăieşte.
„Evreu botezat şi naţionalist român”, Steinhardt scrie în 1971 (anul apariţiei romanului Ostinato al lui Paul Goma la Suhrkamp Verlag!):
„N-am ştiut. N-am ştiut – răspunsul celor cărora li se vorbeşte de tortură, de lagăre, de închisori, de recunoaşteri totale ale acuzaţiilor, de internări politice în ospicii de nebuni – «nu ţine», nu e o scuză valabilă. Nimeni nu este obligat să inventeze praful de puşcă ori să descopere teoria cuantelor. Altminteri, însă elementara deşteptăciune e o îndatorire. Mai ales pentru un creştin, care trebuie să fie mereu atent la ispite. Iar prostia este o ispită. Dar nu numai pentru creştin – şi aceasta din pricina unei constatări experimentale obiective: nimeni nu ştie nimic, dar toată lumea ştie totul (...) Jean Cau îi răspunde lui Roger Garaudy (care şi el spune că n-a ştiut) cum nu se poate mai bine: dar eu unul care n-am fost profesor universitar şi membru în comitetul central, eu cum de-am ştiut? Milioane de oameni de pe străzi cum de-au ştiut? (…) Nu ne convine s-o recunoaştem, ne adăpostim îndărătul obiectivităţii ştiinţei, dar sunt daruri elementare, le avem de la fire şi zac în sufletul, inima, rărunchii, mintea, bojocii, măruntaiele, celulele, tropismele şi sinapsiile oricui. Toată lumea ştia că Irod e o pramatie, Robespierre o canalie, Stalin un ticălos.
Chibrite aprinse aruncate peste benzină.
Dar eu parcă am ştiut ceva? Am ştiut eu ceva despre lumea aceea fără de asemănare în mijlocul căreia m-am pomenit? despre suferinţele ascunse? despre eroii neştiuţi? despre cei ce douăzeci şi patru de ore din douăzeci şi patru îşi păstrau demnitatea în celule concepute să ducă numai la denunţ şi spurcăciune, la prăbuşire şi demenţă?” (Jurnalul fericirii, ed. Dacia, 1991).
Noi am ştiut, domniile voastre au ştiut? De-ar mai trăi Steinhardt cine l-ar omorî mai degrabă? Cine îl omoară şi pe Goma!?
N-am ştiut...
Este o mare editură care îi editează lui Paul Goma cărţile. Se numeşte Curtea Veche şi a lansat toamna trecută o serie de autor. Dar editurile apusene de ce s-ar mai bate pe un scriitor făcut una cu pământul de „ai lui”? Obiectivele politico-strategice sunt altele azi (deşi aparatul logistic e acelaşi). Toată lumea ştie, unii o spun timid printre rânduri: azi avem nevoie la export de vreo 2-3 scriitori trendy, făcuţi să „ne reprezinte”, nu de scriitori care nici nu sunt percepuţi astfel (de către critica „oficioasă”, canonizatoare), mai mult, nu sunt consideraţi nici români. Pentru cine nu ştie, Paul Goma este refugiat politic. Nu i se poate ierta că a ştiut! Ca să ştii, o fi nevoie de curaj?
Rodica Binder încheie: „Goma stârneşte noi valuri de confuzii, în care «cauza» a dispărut demult, deasupra nemairămânând decât cazul Goma despre care se vorbeşte. Ceea ce totuşi romancierul, în pofida tuturor păcatelor sale, nu a meritat, crede scriitorul german.” („Das hat der Romancier trotz allem aber nicht verdient.”/ „Ceea ce, în ciuda a toate, romancierul nu a meritat”.)
Cauza a dispărut, cum spuneam, pentru că au îngropat-o interesele altora, iar Goma a fost transformat în „caz” de către maşinăria propagandistică securistă şi păstrat ca atare. Vorba aceea, nu se ştie când avem nevoie…
 Chiar aşa, „De ce a devenit Paul Goma o figură tragică?”
Richard Wagner îşi aminteşte: „Er schrieb den paradox-spektakulären Satz: Wir, die Rumänen, befinden uns unter rumänischer Besatzung.”
Încă este valabilă spusa lui Paul Goma din 1977: continuăm să fim ocupaţi de ai noştri.  

Primarul general al Chisinaului semnaleaza comunitătii internationale torturile din Basarabia:

Dorin Chirtoaca - Apel privind oprirea terorii comuniste in Republica Moldova a lansat un apel catre organismele si comunitatea internationala pentru a denunta arestarile si torturarea cetatenilor moldoveni in urma manifestatiilor de protest ce au avut loc la 7 aprilie. 13 aprilie, 19:36
"In Republica Moldova au loc incalcari grave ale drepturilor omului. Ca urmare a manifestatiilor de protest din data de 7 aprilie 2009, cand sediile Parlamentului si Presedintiei RM au fost devastate, politia a declansat un val de teroare si intimidare in masă a cetatenilor, in special a tinerilor, inclusiv minori. Sunt arestati atat participanti la devastare, cat si manifestanti pasnici, dar si persoane care nu au participat la proteste inclusiv jurnalisti. Politia intervine in forta, rapeste persoane din strada, licee, universitati, camine studentesti, inclusiv din preajma bisericii (ex: cazul Alexandru Gritcu) dupa slujba de Paste (Pastele Catolic). Procedura de retinere nu este respectata. Cei arestati, baieti sau fete, sunt batuti cu cruzime, supusi unui tratament inuman si degradant. Sunt inregistrate cazuri de tortura, este atestat un caz de deces. Unele arestari nu sunt declarate. Pana in prezent sunt parinti care nu-si gasesc copiii si nu pot obtine informatii despre locul aflarii lor. Cei care au fost eliberati mărturisesc că cetătenii retinuti sunt tinuti in conditii mizerabile (15-20 de persoane in 10 mp), bătuti cu bestialitate si impusi să semneze declaratii false. Procesele de judecată au loc direct in comisariatele de politie, fără drept la apărare sau asigurat sumar. Accesul in locurile de detentie este ingradit in totalitate, inclusiv pentru avocati sau pentru organizatii de protectie a drepturilor omului. Accesul a fost refuzat inclusiv pentru primarul Chisinaului, desi acesta a insistat de mai multe ori.
Datele furnizate de politie afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetăteni. Presa din Chisinău, insă, a intocmit in baza apelurilor rudelor celor dispăruti o listă de peste 800 de cetăteni arestati. In mun. Chisinău au fost internati in spitale peste 50 de cetăteni bătuti de politie. Dispunem de informatii ca pentru a ascunde maltratarea tinerilor, acestia sunt luati din mun. Chisinau si dusi in comisariate raionale de politie (ex: Vulcanesti, Taraclia) sau spre destinatii necunoscute.
In acest sens, solicităm implicarea Dumneavoastră pentru:

- Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;
- Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;
- Asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie;
- Garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare;
- Informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse;
- Pedesirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate."

Ca să vedem noi, mărgnitii, orbii unde stăteau “calmul, echilibrul” României:

“Leonard Orban anunta ca institutiile europene vor incepe de marti sa discute despre situatia din Republica Moldova -13 aprilie, 18:04 Comisarul european Leonard Orban a anuntat, luni, la Iasi, ca institutiile europene vor incepe de marti sa discute despre situatia din Republica Moldova si a subliniat ca, din semnalele pe care le are pana acum, pozitia Romaniei a fost apreciata datorita calmului si echilibrului de care a dat dovada, informeaza NewsIn.
"Incepand de maine, o sa vedeti (abia asteptăm să vedem - nota mea, P.G.) ca subiectul Republicii Moldova va fi pe agenda diferitelor institutii. Sigur ca, principala institutie care va gestiona si va analiza acest subiect este Consiliul. Ma astept ca subiectul alegerilor din Republica Moldova sa fie pe agenda Consiliului, mai intai la reuniunea ambasadorilor din cele 27 de state membre si, apoi, daca se considera, (?) inclusiv la nivelul ministrilor de externe. Analiza se va face inclusiv in ce masura (??) deciziile luate de autoritatile din Republica Moldova, cu privire la introducerea vizelor, incalca sau nu acordul existent de facilitare a vizelor intre Uniunea Europeana si Republica Moldova", a declarat comisarul european la Iasi. Acesta a adaugat ca in ultimele zile a fost o perioada in care s-a lucrat mai putin la nivelul institutiilor europene, in special datorita sarbatorilor de Paste, fapt pentru care au fost doar anumite declaratii. "Sa nu credem cumva ca aceasta chestiune s-a limitat la ce a fost pana in momentul de fata. Vor fi luate niste pozitii foarte clare de (?) diferitele institutii europene", a completat Orban. (…)
"Va pot spune ca, din reactiile pe care le-am primit, informale, deci nu vorbim de pozitii ale institutiilor, au fost apreciate calmul si echilibrul cu care autoritatile romane au reactionat pana in momentul de fata. (subl. mea). Asta neinsemnand cumva ca lucrurile nu pot sa evolueze si o sa vedem in ce masura ele vor evolua. Romania este stat membru al Uniunii Europene si, in aceasta postura, Romania are si obligatii, dar are si foarte multe drepturi", a mai spus Leonard Orban.

Ei, da: comisarul Orban este foarte convingător, mai ales că se exprimă într-o română de care ar trebui să fie gelos Băsescu.
Raport ONU: Autoritătile moldovene au comis violente extreme împotriva persoanelor arestate la Chisinau - 13 aprilie:

“O comisie a Natiunilor Unite a constatat ca autoritatile din Republica Moldova au comis violente extreme impotriva celor arestati la Chisinau. Comisia ONU a investigat tratamentul aplicat persoanelor arestate la Chisinau, iar expertii Natiunilor Unite au constatat ca majoritatea erau tineri fara antecedente penale si ca autoritatile din Republica Moldova au comis impotriva lor violente extreme, informeaza luni "Jurnal de Chisinau". Oamenii au fost loviti cu bate, cu pumnii si picioarele si, conform raportului, exista si cazuri de femei batute cu bestialitate. In plus, tinerilor nu li s-a permis sa beneficieze de consiliere juridica. Ei au fost, de asemenea, fortati sa semneze declaratii sau documente pe care nu au avut voie sa le citeasca.
De la Chisinau, nu exista, deocamdata, nici o reactie la ancheta Organizatiei Natiunilor Unite”.

Despre Basarabia, la o conferintă de presă despre “mogulii de presă” care se leagă de familia sa: Traian Basescu a declarat:

"Am avut foarte multa rabdare, ca sa am o analiza completa fata de ce s-a intamplat in Republica Moldova. Mi s-a parut ca a ii raspunde peste gard lui Vladimir Voronin este exact jocul in care el ar fi vrut sa intre cu Romania. El poate incerca sa ridice o Cortina de Fier pe Prut. Nu-i vom da ocazia sa faca acest lucru, pentru ca vom avea un raspuns european, si nu pentru Voronin, ci pentru cei 4 milioane de romani care traiesc in Republica Moldova".

Măi, măi, măi… O să vedem noi mâine ce-o să vedem! 

Marti 14 aprilie 2009

Pentru ieri, 13 aprilie site-ul meu a fost vizitat de 147 de persoane. Oamenii vor fi auzit că am scris “ceva tare” si s-au îndreptat spre Jurnal. Or eu nu am posibilitatea să-mi tin zilnic jurnalul, ci abia la sfârsit de lună o fac. Date fiind evenimentele din Basarabia, mi-am îngăduit o derogare: cum nimeni nu mă publică în presă - si nu de azi, nu de ieri, ci de ani buni - am recurs la fragmentarea Jurnalului si trimiterea lui prin mail celor câtiva prieteni din jur. Am primit confirmări de primire de la destinatari din România, din Franta, din Germania, din USA, din America de sud, însă nimic din Basarabia: nu vor fi ajuns la destinatie depesele mele - mai ales că ghinăralu Voronin a dat ordin de “tăiere a vorbitorului” dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, cu atât mai vârtos dintre “instrăinati” care nu se gândesc decât la sabotarea justei orânduiri bolsevice de la Chisinău.
Că tot vorbesc de internet si de vizitatorii mei: ieri sau alaltăieri Xiti mi-a semnalat 4 vizitatori din Israel; azi: nimeni. Or fi si ei în sărbători, de asta. Cade bine pretextul cu sărbătorile: evreii de pretutindeni au oroare de răsmeritele antibolsevice (ei le traduc, automat: antisemite), intră în panică, sunt terorizati de o astfel de “abatere”, mai cu seamă în Basarabia: pe de o parte acest loc în spatiu fiind, de un secol, unul din focarele “rivaliutiei” lor acolo a fost, dovadă o multime dintre cei mai feroci bolsevici acolo au văzut lumina zilei (sic), în România, după 1944 venindu-ne pe tanc sovietic - oricât s-ar îmbârzoia Ion Vianu (motiv pentru care, ofensat de zisa mea, s-a luat de mână cu puiul - si nepotul de bolsevic, “Oisteanu” - pentru a mă antisemitiza ; pe de alta, pentru că “tulburările” au un impact… defavorabil cinstitelor afaceri.
România liberă:
Sangele nu se spala de pe maini - Elena Vijulie,
“Republica Moldova nu este Republica Zair (…) Republica Moldova este vecina cu Uniunea Europeana, iar o treime din cetatenii ei traiesc in Uniunea Europeana. Republica Moldova este vecina cu Romania si doua treimi din cetatenii ei se declara romani. Republica Moldova se chinuie de 20 de ani sa-si construiasca o identitate care nu poate fi decat subreda. Romania se chinuie si ea de 20 de ani sa-si aminteasca cine este si sa se prezinte ca atare in Europa. Si cu totii stim ca fara Cortina de Fier si groaznica distorsionare a mintilor provocata de comunism n-ar fi trebuit sa ne incordam astazi creierii ca sa spunem in romaneste, cu si fara accent moldovenesc: "Basarabia suntem noi".
Republica Moldova este un loc unde experimentul comunist continua mult dupa prabusirea Zidului Berlinului. Faptul ca exista partide de opozitie, ca inca apar cateva ziare care spun altceva decat viseaza noaptea Vladimir Voronin, nu inseamna nimic. Momentul adevarului pentru o societate libera are loc atunci cand schimbarea puterii se face in mod pasnic. La Chisinau, in aprilie 2009, acest lucru nu s-a intamplat. Europarlamentarul Emma Nicholson a declarat ca in noaptea alegerilor, observatorii credeau ca partidele de opozitie vor castiga cu 40-45%, iar Partidul Comunistilor o sa aiba numai 35 de procente. Iar accesul interzis Opozitiei la listele de alegatori nu poate decat sa confirme fuga de adevar a autoritatilor.Verificarile, procedurile, rapoartele oficiale – fie ca privesc rezultatul alegerilor, fie ca se refera la autopsia tanarului Valeriu Boboc, ucis in bataie – nu au nici o relevanta. Regimurile comuniste mint.
Regimurile comuniste sunt experte in a amesteca adevarul cu minciuna. Fericitii acestei lumi, cei care isi traiesc naivitatea in societati libere, sunt usor de convins ca procedurile statului de drept au fost respectate si la Chisinau. Observatorii OSCE la alegeri s-au imbatat cu tabele si procese-verbale, dupa care au declarat scrutinul corect. Jurnalista olandeza cu care am ajuns la Denis Roscot, la Spitalul de Urgenta, l-a intrebat pe baiatul de 19 ani daca a vorbit cu un avocat si daca a putut sa-si sune parintii de la Comisariatul de Politie. Da, a raspuns el in franceza. Da, dar – asa cum mi-a povestit mie in romaneste – dupa ce l-au lovit in cap pana la comotie cerebrala.(subl. mea) Si nu are nici o relevanta ca la manifestatia de duminica nu s-au mai strans miile de tineri care au strigat saptamana trecuta, plini de revolta, dar si de speranta, "Refuz, rezist, sunt anticomunist". Nu are nici o relevanta ca astfel partidele de opozitie nu au dovedit ca au sustinere larga la scena deschisa. Oamenii au stat deoparte pentru ca sunt terorizati. Au stat deoparte pentru ca presedintele Voronin sipremierul Greceanii isi ameninta cetatenii la televizor. Au stat deoparte pentru ca s-au temut sa nu fie batuti, arestati sau pentru ca reazema zidurile comisariatelor de politie unde se afla copiii lor. Ei au inteles exact ca devastarea Parlamentului si a Presedintiei nu a fost nimic altceva decat o inscenare bolsevica menita sa discrediteze Opozitia in ochii Occidentului.
Am trait saptamana trecuta la Chisinau bucati din Romania anilor ’80, din razboiul informational al lui decembrie 1989 si bucati din inscenarea de pe 13 si represiunea de pe 14-15 iunie 1990. Am vazut oameni batuti, am vazut rude disperate si, mai presus de orice, am vazut cum oamenilor din jurul meu li se facea din ce in ce mai frica, desi lor personal nu li se intampla practic nimic. Soarta tinerilorridicati de pe strada sau din scoli, ca si atotputernica memorie colectiva a lagarului comunist lucreaza la Chisinau mai eficient decat o pot face pumnii Politiei sau mana lunga a Serviciului de Informatii Speciale. Iar cei care au trait comunismul in Romania, in Ungaria, in Polonia stiu prea bine la ce ma refer. Tarile din Est membre ale Uniunii Europene au datoria sa foloseasca suferinta tinerilor zbrobiti la Chisinau de bocancii Politiei ca sa semneze actul final al razboiului rece: interzicerea si condamnarea comunismului in tot cuprinsul lumii civilizate. Tarile din Est stiu ce inseamna acest chip al diavolului, iar Europa trebuie sa il defineasca in sfarsit ca atare, alaturi de fascism.
Nici presa, nici organizatiile civice, nici chiar partidele de opozitie din Republica Moldova nu au forta de a-i apara pe tinerii arestati. Singurul care se simte acasa si in largul lui in Republica Moldova este statul politienesc. In numele tinerilor batuti, trebuie sa vorbim noi, cei care suntem liberi. si nu in primul rand pentru ca studentii de la Chisinau sunt romani, cum romani suntem si noi, ci pentru ca si noi, si ei suntem pur si simplu oameni.
Uniunea Europeana s-a eschivat in a pune punctul pe i in privinta regimului Voronin. Dar mintile lucide ale Occidentului stiu ca principiile pe care s-au zidit societatile lor prospere sunt calcate in picioare dincolo de Prut. Lipsa de reactie fata de sangele de pe peretii de la Chisinau slabeste temelia libertatii insasi. Pilat din Pont s-a inselat. Sangele nu se spala de pe maini”.

(tot 14 aprilie - după orele 18, ora Parisului)

Nu puteam să stau, dracului, ca toată-lumea-bună românească, cea care nu a învătat nimic-nimic-nimic din cele 7 decenii de nenorociri (o iau, ca tot basarabeanu, din iunie 1940) si, de fiecare dată… mai speră într-o “îmbunătătire”: «Lăsati, doamnă, că dracul nu-i chiar asa de negru»; «Ar fi timpul să cunoastem si binele - după atâta rău”… Incurajări de oameni necăjiti, care asteaptă de sus liberarea, bunăstarea, în loc să pună mâna pe ciomag (sau pe un pietroi, în pura traditie mioritică) să-i crape el capul mincinosului, ticălosului, lipitoarei, a neamului-prost - national, mă rog frumos.
Ce m-a apucat să fac profetii: «O să vedeti: discursul lui Băsescu are să fie - după o luuungă asteptare - un fâs, un pârt, o băsină? De ce i-am… dezamăgit pe compatrioti (îmi fac iluzii; nimeni, nimic nu-i dezamăgeste pe români, nici măcar americanii asteptati, tot asteptati aproape jumătate de secol)? De ce nu i-am lăsat să, zi-i pe nume: spere - căci speranta, e-he, cum bine zice romanta…?
Sincer: ziceam eu de rău de Băsescu, însă, în adânc si eu speram, zicîndu-mi: «Nu se poate, nu se poate ca cei care conduc Tara Noastră (s-a observat majusculatiunea?) să fie, în continuare - traditional, dè - niste insi fără coloană vertebrală, lasi, neînstare să apere interesele, demnitatea comunitătii pe care o reprezintă? Vorba lui Theodor Mazilu (dealtfel, singurul citat rămas din opera lui…):
«Poate fi omul atât de idiot, de las, de ticălos?»
Răspunsul fiind:
«Poate»
Ei bine, Băsescu nu s-a, nu m-a, nu ne-a desmintit: a fost ceea ce este, nu ceea ce nădăjduiam noi că, “de astă dată…”: mărginit, fricos, mincinos, analfabet, las - un adevărat presedinte al Românilor!
Mă bate gândul-repros: (poate) dacă nu mi-as fi exprimat in chiar jurnalul de fată scepticismul, optimismul ar fi triumfat. Iar acum am fi sărbătorit victoria discursului băsescian asupra răilor de la Răsărit: Voronin, Putin, Lavrov si Greceanca, ca să n-o uităm pe toarăsa.
Iată-i discursul mult-asteptat:
"Romanii din Republica Moldova isi vor recapata in mod accelerat cetatenia romana".
"Romania nu vrea sa revendice drepturi asupra unor teritori pierdute in trecut", a precizat Basescu, dar "Prutul trebuie sa fie doar o frontiera temporara pana la intrarea Republicii Moldova in UE''.
[dacă nu voia să revendice, mai întelept era să-si tină fleanca, să fi tăcut “revendicarea” - nota mea]
"Nu am dorit sa raspundem la provocarile din ultima sapatamana venite de peste Prut, dar nu putem tacea la infinit" (…) Datoria noastra morala e sa nu ii abandonam pe cei de aceeasi limba cu noi", a declarat Traian Basescu. [ca orice român căcăcios Băsescu zice: “Nu am dorit”, în loc să recunoască: nu a putut, de frică: a tremurat o săptămână cum să nu-l atingă pe rus nici cu o floare - desi el este vinovatul - nota mea]
"Romania nu vrea sa revendice drepturi ale unor teritorii pierdute in trecut. (subl. mea) (…) teritoriul de la est de Prut a fost desprins de trupul tarii de pactul fascist si comunist Ribbentrop-Molotov”
[ Băsescu a căpătat cele două notiuni de politică, de logică - dar mai ales de limbă română de la un evreu: numai ei tratează de “fascist” oricine-orice nu este bolsevic - corect ar fi fost: “pactul nazist”, ca să se echilibreze cu celălat: comunistul ; ticul verbal idiot, fals: “pactul Ribbentrop-Molotov”, ca să nu-l supere nici postum pe Tătucul lor, al comunistilor, belistilor, securistilor, altfel s-ar fi exprimat ca un om normal: “Pactul Stalin-Hitler”: (subl. mea)]
(…)"Pentru o intreaga generatie, a studia limba romana in Republica Moldova a fost un act de curaj" (…) Pentru o intreaga generatie, in Republica Moldova a studia limba romana sau a rosti slujba in limba romana si a oficia in cadrul Mitropoliei Basarabiei (subordonata Patriarhiei Romane, n.red.) a fost adesea un act de eroism" (…) "Nu vom accepta ca romanii sa fie culpabilizati pentru ca sunt romani. Nu vom accepta ca romanii de peste Prut sa fie umiliti. Romania sprijina procesul de integrare a Republicii Moldova. Fara sa cerem nimic in schimb am devenit avocatul Republicii Moldova in structurile europene si internationale: UE, OSCE etc. (…) In ultimii patru ani impotriva sincopelor ne-am straduit sa relansam relatiile cu Republica Moldova. Insa in ciuda eforturilor noastre liderii de la Chisinau au facut orice pentru a inlatura aceste eforturi. In pofida unei abordari in care am dovedita deschidere, suntem acuzati din nou de autoritatiile de la Chisinau pentru evenimentele petrecute acolo. Acuzatiile la adresa Romaniei sunt inacceptabile de fapt se incearca a pune pe spatele Romaniei esecurile si pasii inapoi intreprinse de Republica Moldova. Afirmatiile autoritatiilor din Republica Moldova dovedesc rea credinta, iar exemplul introducerii vizelor este cel mai concludent exemplu"
[Băsescu, adevărat militian, a tras cadavrul de pe strada Quinet pe Academiei - că-i mai usor de citit: carevasăzică el reduce dorintele basarabenilor doar la cetătenie, la pasapoarte, la vize… Or noi, basarabenii voim si altceva (dar să rostească el cuvântul: unire?]
Basescu il ameninta pe Voronin cu Justitia de la Haga
"Romania nu a intreprinsa contra masuri si va ramane consecventa politicii de pana acum. Romania condamnat distrugerele de la Chisinau. Evenimentele in care autoritatile de la Chisinau au permis distrugerea sediilor instituiilor de acolo sunt numai responabilitatea autoritatilor moldovene". (…) "Suntem ingrijorati de actiunile brutale ale fortelor de ordine ale Republicii Moldova. Atragem atentia autoritatilor Republicii Moldova ca utilizarea armelor impotriva populatiei civile, in randul carora se regasesc si cetateni romani, este o crima. In cazul in care aceste acte vor continua, (subl. mea) autoritatile Romaniei vor intreprinde toate masurile necesare aducerii in fata Justitiei internationale a celor responsabili"
[“în cazul în care vor continua” - “aceste acte” au continuat, fără să-i ceară voie lui Băsescu si care au fost “măsurile necesare”?; nu au fost, autoritătile României “vor întreprinde…”]
"Manifestarile romanofobe reprezinta manifestari inacceptabile, straine de spiritul european. (...) Romania va solicita efectuarea unei anchete europene in cazul responsabilitatilor masurilor adoptate in Republica Moldova in ultimele zile. (...) Daca aceste masuri vor continua, Romania va analiza formele de asistenta umanitara potrivite“.
"Elogiez curajul si profesionalismul jurnalistilor care au reflectat corect evenimentele din Republica Moldova" (…) "Dragi tineri, nimeni nu mai are dreptul sa ridice un zid intre granitele noastre"
"Statul roman are datoria sa acorde sprijin etnicilor romani [termenul: “etnicii” cutare se foloseste pentru a-i desemna pe minoritarii unei comunităti - nota mea] din Republica Moldova si vom continua sa acordam sprijin celor din Republica Moldova care se simt romani. Legea romana prevede recapatarea cetateniei romane celor care au pierdut in mod abuziv acest drept [lege neaplicată la ordinul lui Băsescu, executată de Monica Macovei - nota mea]. Am solicitat Guvernului sa adopte in regim de urgenta modificarea legii cetateniei, asa ca romanii din Republica Moldova isi vor putea obtine in mod accelerat cetatenia romana si vor putea deveni astfel membri ai familiei europene", a adaugat Basescu. (…)
[“ïn mod accelerat”! - ăsta este, cică, român, vorbitor de română]
“Republica Moldova nu mai poate fi izolata. La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, nimeni nu mai are dreptul sa ridice un zid intre granitele noastre".
''Fac un apel catre toate partidele din Romania si catre toti liderii de opinie pentru ca in acest moment sa fim uniti. Acest moment nu trebuie sa ne divizeze. Romania ii va sprijinii in continuare pe romani de peste Prut. Romania nu va permite transformarea Prutului intr-o noua 'Cortina de Fier'. Prutul trebuie sa fie doar o frontiera temporara pana la intrarea Republicii Moldova in UE'', a incheiat presedintele.

De acord, m-am înselat (în secret, dar un secret recunoscut public), Băsescu s-a arătat - cu o întârziere inadmisibilă - cel pe care îl intuisem: un securist ignar, obraznic, care-si face de cap cu tara noastră ca pe la ei, la “Co’stanta”.
Insă ajunsi aici - ce facem: ascultăm ce spun “dusmanii turbati ai Presedintelui”, cum atât de turbat se rosteste lustruitorul - cu limba - al gumarilor băsesti.
Si ce auzim? Iată ce:

Adrian Năstase: “(…) mandatul lui Traian Basescu in materie de relatii moldo-romane a insemnat doar o "diplomatie a vinului". "Trebuie sa tinem cont de faptul ca in ultimii 4 ani jumate s-a incercat prin diplomatia vinului si prin schimb de sticle de vin intre Cotroceni si Cricova sa se rezolve o problema care avea nevoie de mai multe ingrediente si de formule mai complexe", a adaugat fostul premier. Nastase a mai spus ca Basescu a gresit si luni cand a spus ca in Moldova sunt patru milioane de romani. "Ieri Basescu a vorbit de cele 4 milioane de romani. Sigur ca cei de la Chisinau s-au urcat pe pereti, pentru ca dintr-o populatie de 4 milioane jumatate, la proportia din anii 90, populatia de origine romana era de doua treimi, la o treime de populatie rusofona, evident ca aceasta cifra de patru milioane de romani a enervat pe foarte multi", a mai aratat el. El a mai spus ca din discursul presedintelui Basescu si din strategia propusa lipseste dimensiunea geo-politica. "Nu am auzit nimic despre Rusia. Nu cred ca o analiza serioasa poate fi facuta in lipsa unei formule de evaluare geo-strategica" (…)
"(…) de ce in ianuarie a fost desfiintat Oficiul pentru Relatia cu Moldova? Era o institutie cu rol de analiza, lipsa de continuitate in evaluare si planificarea relatiilor ne da acum senzatia ca Republia Moldova e un fel de batranica pe care vrem sa o trecem strada catre Bruxelles", a mai spus fostul premier.

Melescanu: "Singura modalitate de a merge inainte si de a sprijini Republica Moldova este o abordare pragmatica. Numai la nivel politic, atata timp cat va fi la Chisinau aceasta conducere, nu cred ca se va obtine mare lucru. Diplomatia vizitelor, a bautului unei cani de vin la Focsani sau de partea cealalta a Prutului au dovedit ca nu au niciun fel de utilitate practica. Avem nevoie de o politica depasind relatia doar la nivel guvernamental, unde cu actualele autoritati de la Chisinau, nu ne putem astepta la mult. Avem nevoie de sprijin pentru dezvoltarea economica, de sprijin pentru zona culturala, pentru educatie si invatamant, inclusiv burse, avem nevoie de o dezvoltare a relatiilor la nivel de partide si la nivelul societatii civile. Asta trebuie sa fie politica noastra", a conchis Melescanu.

Nu dau două parale pe cuvintele acestora.
In schimb, dau trei parale pe cuvintele catindatului Duda:

“Arma mea impotriva lui Traian Basescu este competenta”

Ce ne mai lipsea: competenta Dudului ! 

Miercuri 15 aprilie 2009

Numai sânge, numai moarte.

“Alt tanar ucis la Chisinau (Ziua, 15 apr.)
“Un basarabean, in varsta de 22 de ani, a murit la Chisinau dupa ce a fost batut de politia de peste Prut, ca urmare a protestelor de saptamana trecuta, a informat ieri Jurnalul de Chisinau. Cadavrul lui Ion Tabuleac a fost aruncat in noaptea de 7 aprilie in curtea Spitalului de Urgenta din oras. El avea coastele rupte, rani adanci in regiunea tamplelor si un picior fracturat. Martorii sustin ca trupul neinsufletit al tanarului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o masina alba, marca Niva, apartinand Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit tatalui baiatului, la morga nu li s-a permis sa vada corpul neinsufletit. Parintii spau au vazut cadavrul doar dupa ce acesta a fost imbracat. "Unul din lucratorii de acolo mi-a spus ca a fost adus de o masina Niva, alba, apartinand Ministerului Afacerilor Interne, si a fost aruncat in curtea Spitalului de Urgenta. Era doar in maiou si pantaloni", a povestit tatal baiatului. Certificatul de deces constata ca moartea tanarului ar fi survenit in urma unei traume toracice. (L.P.)”
(…) “"Baiatul nostru nu avea nici-un document la el. Prima oara ne-au spus ca l-au gasit in strada. Daca ar fi fost gasit in halul acela intamplator in strada ne intrebam cum de-au reusit sa afle cine e si de unde e, ca a doua zi au si luat legatura cu noi si ne-au informat despre moartea lui", se revolta plangand mama baiatului, Tatiana Tabuleac. Ion a fost inmormantat sambata, 11 aprilie. Parintii n-au consultat un avocat si zic ca vor sa cunoasca adevarul despre moartea fiului lor, potrivit Jurnalului de Chisinau.
Pe 7 aprilie si Valeriu Boboc, de 23 de ani, casatorit si cu un copil, a fost găsit mort, cu coaste rupte in urma unor lovituri, si o plagă la cap in urma unor lovituri cu obiecte contondente. Conform politiei, a fost gasit mort in Piata Marii Adunari Nationale. Cauza decesului, potrivit actului de constatare a decesului - intoxicat cu un produs toxic necunoscut.
“Reprezentantii ONU, ingroziti de bataile si conditiile
in care sunt incarcerati tinerii
Consilierul pentru Drepturile Omului al ONU din Moldova, Edwin Berry, a declarat: "Nu am mai vazut asa ceva!" dupa ce a vizitat recent Penitenciarul nr. 13 din Chisinau, conform ziare.com. El a spus ca a vazut cel putin 40 de tineri care erau detinuti in diferite celule. "Cu totii aveau urme de batai si traume", a spus Berry, adaugand ca toate persoanele pe care le-a vazut aveau intre 18 si 24 de ani. Tinerii au declarat ca au fost batuti in sectiile de politie. Ei au mai mentionat ca au fost detinuti acolo in celule mici de cate 8 metri patrati, in care se aflau cate 25 si chiar 28 de persoane. "Li se da foarte putina apa, iar hrana deloc. Majoritatea dintre ei s-au plans ca nu li se permite sa se intalneasca cu avocatii", au mai adaugat reprezentantii ONU.
Raportul mai arata ca exista si femei batute cu bestialitate. De asemenea, tinerii au fost somati sa semneze declaratii sau documente pe care nu au avut voie sa le citeasca. Responsabilul ONU a declarat ca au fost documentate urmele de tortura pe care le poarta acesti tineri, iar fotografiile si filmele colectate vor fi utilizate pentru a informa imediat comunitatea internationala despre ceea ce se intampla in Republica Moldova.
Procuratura Generala a Republicii Moldova: "Drepturile tinerilor sunt respectate"
“Intr-un comunicat oficial, Procuratura din Republica Moldova afirma ca "tuturor persoanelor arestate le este acordata asistenta juridica si ca procurorii verifica in permanenta camerele de detentie in scopul excluderii unor eventuale abuzuri din partea oamenilor legii".
Insa tinerii povestesc cum au fost batuti si torturati fara mila. "M-au lovit pana la masina. M-au aruncat in masina... Ne-au pus pe toti acolo si au strigat: 'Mainile dupa cap!'. Ne-au batut pe drum tare. M-am trezit la Comisariatul de politie de la Buiucani. Acolo ne-au dat jos din masina si cand a inceput sa ne intalneasca politia ne-au batut cu bastoanele. Chiar acolo la perete mi-au tras trei bastoane aici, altul aici, in spate, in cap, peste picioare. La un moment dat, am cerut apa. Si mi-au dat acolo niste apa. Stateam asa, cu mainile dupa cap, si am cazut. Mi-am pierdut cunostinta. Mi se ducea limba inauntru Apoi m-au scos afara si ma intreaba: 'Te-a batut politia?'... Eu cetrebuia sa spun... - clar ca am zis 'Nu!'. Ce, trebuia sa ma ia inapoi sa ma ucida? Ei mi-au spus: 'Eu sunt procurorul la tine acuma. Fac ce vreau cu tine!'".

(Ziua): ONU a gasit un Guantanamo in Basarabia
“Masurile represive luate de autoritatile comuniste impotriva tinerilor retinuti in urma protestelor par desprinse din metodele de interogare folosite in cazul detinutilor din centrul american de detentie de la Guantanamo.
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, prezinta dovezi ale batailor Consilierul pentru Drepturile Omului al ONU in Republica Moldova, Edwin Berry, a declarat ieri in cadrul unui scurt interviu acordat ziarului ZIUA ca a ramas socat de tratamentul pe care politistii moldoveni il aplica tinerilor retinuti.
Berry a semnalat faptul ca pe timpul detentiei tinerii au fost batuti constant, pedepsiti si privati de apa si hrana. "Detinutii ne-au povestit ca au fost pedepsiti, batuti si timp de doua zile nu au primit decat foarte putina apa dar niciun fel de mancare", a adaugat el. Berry ne-a spus ca impreuna cu alti trei membri ai Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului care se ocupa de prevenirea torturilor a vizitat Penitenciarul numarul 13 din Chisinau, unde a putut constata o serie de abateri grave. Acesta a reusit sa intre in legatura cu circa 40 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani retinuti de pe strada in timpul protestelor de la Chisinau. "Tinerii ne-au spus ca au fost arestati, dupa care au fost plimbati de la o sectie de politie la alta, pana au ajuns sa fie inchisi la Penintenciarul 13 din Chisinau", a declarat Berry. "Acestia mi-au povestit ca in cadrul acestor mutari au fost batuti in fiecare sectie de politie", a adaugat consilierul ONU.
25 de oameni pe opt metri patrati
Intrebat daca intentioneaza sa intocmeasca un raport sau sa anunte si alte foruri inter-nationale, Edwin Berry ne-a confirmat ca urmeaza sa prezinte mai multe date despre aceasta situatie si altor institutii abilitate in rezolvarea unor astfel de chestiuni. Tinerii au mai spus reprezentatilor ONU ca politistii i-au fortat sa stea cate 25-28 de persoane in celule de opt metri patrati. Edwin Berry ne-a mai spus ca a fotografiat "semne de tortura de pe corpul tinerilor". In urma acestor anchete, reprezentantul ONU a cerut o intrevedere de urgenta cu ministrul de Interne moldovean, Gheorghe Papuc. Autoritatile comuniste de la Chisinau au anuntat recent ca saptamana trecuta au fost operate circa 300 de arestari desi cifrele estimate de catre primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, se ridica undeva la 800 de persoane retinute printre care si minori. De asemenea, presa moldoveneasca a adus dovezi clare care atesta bataile la care sunt supusi tinerii retinuti in subsolurile politiei precum si cazuri de abuzuri sexuale asupra fetelor arestate. (M.N.)

Situatia din Moldova discutata la Strasbourg

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET) va organiza maine o sedinta extraordinara in care va fi dezbatuta situatia din Republica Moldova.
In paralel va fi alcatuit in proiect de rezolutie a Parlamentu lui European (PE), proiect initiat de eurodeputatii Alexandru Nazare, Jean Marinescu, care sa condamne abuzurile savarsite de puterea comu nista de la Chisinau si sa ceara trimiterea unei misiuni UE care sa analizeze modul de desfasurare al alegerilor din stanga Prutului.
Acest proiect de rezolutie va fi dezbatut in plenul PE, saptamana viitoare la Strasbourg. Proiectul de rezolutie amintit cere Guvernului Republicii Moldova sa inceteze imediat toate actiunile ilegale si sa se asigure ca urmatoarele arestari vor fi facute in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare. De asemenea, se cere oprirea intimidarilor si hartuirilor la adresa manifestantilor si a jurnalistilor. Proiectul condamna arestarea si expulzarea jurnalistilor din Republica Moldova, blocarea paginilor de Internet si a televiziunilor. Totodata este calificata ca regretabila implementarea regimului de vize pentru cetatenii romani in lipsa unei notificari prealabile.
George DAMIAN - Bruxelles”