Fraţi basarabeni, bucuraţi-vă, aţi învins!

de Mihai Goţiu, 10 aprilie 2009


Pentru Voronin şi gaşca lui de la Chişinău, a început numărătoarea inversă. Poate nu va părăsi puterea azi şi poate nici mâine. Efectele revoltei tinerilor basarabeni nu se vor vedea peste noapte. Un lucru este cert însă. Cei care au ieşit în aceste zile pe străzile capitalei Moldovei ori în pieţele oraşelor din România, cei care înfundă închisorile lui Voronin şi sunt desfiguraţi de cizmele miliţienilor nu vor mai putea fi înşelaţi. Şi, după câte au văzut şi au pătimit acum, e prea puţin probabil să mai poată fi cumpăraţi ori să facă vreun pact cu actuala nomenclatură (politică şi economică). Istoria are suficiente exemple în acest sens. În 1968, tancurile sovietice au strivit sub şenile Revoluţia de la Praga. În acelaşi an, scutierii au dispersat cu pumnii şi bâtele protestele tinerilor francezi. Atunci, totul părea pierdut.
 
Au trecut anii, însă, şi ideile, visele, speranţele celor care au luptat, au suferit ori chiar au murit în '68 s-au împlinit. Şi acest lucru nu ar fi fost posibil fără revoltele de atunci. În România, în '90, a existat fenomenul Pieţei Universităţii. Atunci, gorilele lui Chiţac şi Iliescu şi minerii lui Cosma, care-şi făceau un titlu de glorie din irealul slogan "Noi muncim, nu gândim", au umplut România de sânge şi durere. Iliescu nu a ajuns după gratii. Dar, încet, încet, istoria l-a tras pe linie moartă şi, în curând, îl va aşeza acolo unde îi e locul, nu în rândul eroilor, ci al criminalilor de rând.

Dar, mai presus de înfrângerea unui sistem, tinerii care se revoltă astăzi în Basarabia au obţinut o victorie mult mai importantă în lupta cu ei înşişi, cu teama, cu frica, cu teroarea, cu umilinţa pe care cei dinaintea lor au acceptat-o. Pentru aceasta merită tot respectul nostru. Şi, în ciuda durerilor şi suferinţelor pe care le vor mai îndura, de un lucru trebuie să fie siguri: victoria e a lor. O victorie pe care nu le-o va putea fura nici bastoanele miliţienilor moldoveni, nici tancurile ruseşti.

(Clujeanul)