Liviu Antonesei

Voronin îşi bate joc de UE!

 


Cred că UE suferă de un masochism macabru! Altfel nu se explică răbdarea, chiar plăcerea cu care sînt suportate afronturile aplicate periodic de regimul Putin, acum Putin – Medvedev, prin intermediul armei gazului. Şi, dacă şi-a permis, îşi permite şi îşi va permite Putin, de ce s-ar lăsa fostul miliţian comunist mai prejos? Pentru că atacurile furibunde declanşate de piticania mafiot-comunistă – ideologia este pentru Voronin doar arma pentru a controla mulţimile prostite în vederea acumulării sălbatece de capital – împotriva României sînt, în egală măsură, atacuri la adresa UE ca subiect de drept internaţional. Mai întîi, pentru că România este membră cu drepturi depline a UE. Al doilea, pentru că Tratatul semnat de Republica Moldova cu UE prevede libera circulaţie a persoanelor resortisante în Uniune în Moldova şi exclude explicit discriminările pe criterii naţionale. Prin urmare, vizele introduse pentru cetăţenii români sînt vize introduse unor cetăţeni europeni ca oricare alţii. Pe deasupra, acordul prevede respectarea tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor cetăţeneşti de către regimul de la Chişinău. Despre Constituţia proprie ce să mai spun? Ce legătură au toate aceste prevederi cu arestările în masă declanşate asupra tinerilor protestatari, cu presiunile psihice, bătăile propriu-zise şi ameninţările proferate acestora, eu nu înţeleg, dar autorităţile UE, laolaltă cu cele din Statele Unite, tac precum peştii. Sau, poate, Republica Moldova respectă exemplar drepturile şi libertăţile omului atunci cînd ridică de pe stradă ziariştii moldoveni şi activiştii civici, le aplică corecţii fizice şi îi eliberează sau nu după bunul plac? Despre expulzarea ori oprirea la frontiere a jurnaliştilor străini, nu doar români, mai are sens să vorbesc? Iată cum, sub ochii îngăduitori ai unei Europe abulice, regimul de la Chişinău încalcă tratate internaţionale, calcă în ciubote, la propriu!, drepturile omului, se comportă precum un vechil anacronic pe o moşie aflată în proprietate exclusivă şi inexpugnabilă, cu tot cu fiinţele vii care, cred totuşi că sînt oameni, imaginîndu-şi în naivitatea lor că au dreptul la tratament omenesc şi la protecţie internaţională – dacă despre una naţională nu mai poate fi vorba! Naţională, de unde? Din partea bravelor partide de opoziţie, care au trecut în grabă pe la manifestaţia din prima zi, după care s-au refugiat într-o tăcere demnă de cea oferită model de la fel de brava Europă? Au deschis puţin ochii duminică, dar somnolent. Despre reacţia autorităţilor române nu are sens să vorbim! În afara respingerii anemice a acuzaţiilor voroniene şi a întîlnirii dintre ministrul de externe şi ambasadorii UE şi NATO, care nu mai pot totuşi spune că nu ştiu despre ce este vorba, nimic notabil de înregistrat. Acum UE ştie, dar reacţiile sînt... Mai clar a reacţionat Jirinovski!

Cea mai ciudată e tăcerea preşedintelui, care abia azi, la o săptămînă de la declanşarea terorii, va grăi ceva în Parlament!

Nu le pot dori altceva acestor ipochimeni moldoveni, români şi europeni laolaltă decît să se bucure de Sfintele Paşte aidoma tinerilor basarabeni care, precum aici alţi copii, acum două decenii, au avut, în ciuda părinţilor lor, curajul să creadă în steaua libertăţii şi chiar să moară pentru ea!

(Cotidianul)