Dumitru Crudu

Ceea ce se întâmplă acum în Chişinău...


Foto Yo

Ceea ce se întâmplă acum în Chişinău îmi aminteşte de vremurile staliniste: arestări peste arestări, expulzări, şantaj, teroare, panică, frică. Arestările curg gârlă: acum vreo oră a fost arestată Rodica Mahu, redactor şef la „Jurnal de Chişinău”, a fost bătut Oleg Brega, de la Jurnal TV, fiecare liceu din Chişinău este invadat de securişti şi poliţişti. Tinerii sunt terorizaţi şi bătuţi. Sunt intimidaţi jurnaliştii.

Ceea ce se întâmplă acum în Chişinău e îngrozitor. Oamenilor le este frică să mai iasă din casă, pentru a nu fi arestaţi. Dar trebuie sa rezistăm. Pentru că teroarea şi frica nu pot avea nici o justificare. Dar anume asta fac autorităţile comuniste: vor să bage şarpele în casele noastre. Trebuie să ne solidarizăm cu oamenii arestaţi din Chişinău, căci e absurd să arestezi un om doar pentru că vorbeşte româneşte.

Acum scriu acest text şi cineva ne sună şi ne povesteşte că a fost arestat şi jurnalistul român Doru Dendiu. Important e să nu ne fie frică. Aşa mi-a spus Rodica Mahu în urmă cu vreo două ore, în piaţa Marii Adunări Naţionale, după care eu am plecat spre radio, iar ea spre sediul redacţiei „Jurnal de Chişinău” şi, ajuns la radio, am aflat că a fost răpită.

Ceea ce se întâmplă acum în Chişinău nu are precedent. Dar trebuie să avem curaj şi să rezistăm. Şi vom rezista, pentru că adevărul e de partea noastră.