Mihail VAKULOVSKI

 

 

AC/DC versus Casa Poporului

 

AC/DC au ajuns ieri, pe 16 mai, pentru prima oară în România, datorită turneului BLACK ICE, aşa cum se numeşte şi ultimul lor album, pe care vi-l recomand cu încredere, pentru că, nu-i aşa?, formaţia a fost şi a plecat, iar CD-ul rămîne la noi. Mai întîi au intrat pe scena pregătită 5 zile rockerii de la DOWN, o formaţie pe care n-am putut s-o pierd, pentru că albumele lor sună beton şi pentru că vocalistul Down e chiar Phil Anselmo, care a făcut istorie cu… PANTERA!

Din păcate, sunetul a fost cam naşpa, a şi picat, dar mă bucur mult c-am ajuns la timp şi i-am văzut pe băieţii care merită, fără îndoială, un concert ca lumea, nu în deschidere. De altfel, Phil Anselmo a spus că-i place România şi a promis că Down se va întoarce pentru un concert în adevăratul sens al cuvîntului. Deşi au cîntat 45 de minute, ca şi IRIS, care au urmat după ei, dar şi după o pauză foarte mare, Down au dat impresia că au cîntat prea puţin - asta pentru că am fi vrut, fireşte, să-i mai ascultăm. IRIS a avut succes maximum la publicul român din faţa Casei Poporului, dar mă gîndeam ce-or fi înţeles din concertul lor străinii care au venit din SUA, Japonia, Germania etc. ca să-i vadă pe cei de la AC/DC.
După o altă pauză imensă scena a fost invadată de o locomotivă care se îndrepta vertiginos spre noi. Venea din proiecţia AC/DC, foarte reuşită, cu momente deosebite (din avionul de război au început să curgă… nu, nu bombe, ci chitări!), dar în curînd scena s-a împărţit în două, făcînd astfel loc unei locomotive adevărate (de 3,5 tone!) pe care scria AC/DC (ca şi pe chiloţii lui Angus Young), care face parte din decorul tradiţional al formaţiei australiene. Din acest moment a început concertul AC/DC, spectacolul fiind pornit demult datorită decorului, atmosferei şi publicului. Cînd au apărut pe scenă Brian Johnson (voce), Angus Young (chitară solo), Malcolm Young (chitară ritmică), Cliff Williams (bas) şi Phil Rudd (baterie) publicul era deja înfierbîntat la max.
Deşi se ştia playlistul, respectat cu sfinţenie de cei de la AC/DC şi la Bucureşti, ca şi pe tot parcursul turneului Black Ice, se ştiau exact chiar şi cele două piese care vor fi cîntate la bis, a fost un spectacol de cea mai bună calitate. Sunetul a fost foarte bun, formaţia cîntă aproape ca pe CD, Angus Young face un show mult mai tare decît în orice videoclip, aleargă şi cîntă din mişcare cu chitara lui fermecată, cîntă din orice poziţie, ţopăie paşii ăia specifici care au devenit demult marcă înregistrată AC/DC, în pantalonaşii lui de elev, vine adesea pe limba scenei care intră 30 de metri în public, face heavy striptease şi mai ales cîntă ca maestrul maeştrilor, riff-urile sale intrînd în toate ungherele Casei Poporului şi întorcîndu-se şi înapoi în Piaţa Constituţiei la propriu.
Nici vocalistul Brian Johnson nu s-a lăsat mai prejos, fireşte, tobarul a fumat în continuu, iar ceilalţi doi AC/DC-işti i-au lăsat pe cei doi să-şi facă numerele, ei mulţumindu-se cu cîntatul. Bătrîneii arată foarte bine pentru vîrsta lor, cîntă foarte bine, au un show extraordinar, o animaţie mişto, iar decorul se potriveşte cu restul: locomotiva AC/DC, clopotul uriaş AC/DC, de care a tras Johnson, tunurile, corniţele, omniprezente-n mulţimea de peste 50 000 de spectatori (se vorbeşte şi de 70 000), miile de tricouri AC/DC, efectele pirotehnice, confeti-urile, scena, piţipoanca gonflabilă, prezentă şi-n animaţie, uniformele cîntăreţilor şi dansul lor unic, vocea vocalistului şi riff-urile lui Angus, energia transmisă, comparabilă doar cu cea a lui Bruce Dickinson, vocalistul Iron Maiden, sau a lui Trent Reznor, vocalist Nine Inch Nails. Un concert rock de neuitat de care ne-am putut bucura în România, ca şi alte spectacole de suflet de pînă acum, cum au fost serile cu Iron Maiden, NIN, Anathema sau Tiamat şi chiar în această vară urmează Metallica, Aerosmith, Slayer, Manowar, Rammstein, Alice in Chains, Serj Tankian, Korn, The Rasmus, Europe, Bob Dylan… Avem de ales şi asta e foarte important.

 

 

 

Concert AC/DC

16 mai 2010

Piaţa Constituţiei, Bucureşti, România