Radu Pavel GHEO

Alexandru Vakulovski, scriitor român 

 

Probabil că deja ştiţi (se ştie) ce s-a întîmplat: scriitorul Alexandru Vakulovski a fost expediat în Republica Moldova, cu interdicţie de revenire în România pentru doi ani şi jumătate. Pentru detalii, vedeţi aici textul lui Mihail Vakulovski despre fratele lui de peste Prut - la propriu, cum zice cu ironie amară Mihai.
Nu vreau să contest legalitatea pur formală a măsurii: probabil că legal totul e corect. Ca de obicei, legea se aplică foarte strict cînd e vorba de oameni de cultură şi nu de rackeţi, de afacerişti dubioşi şi de curve politice. Nu cred că un Omar Hayssam basarabean ar fi avut parte de un asemenea tratament. Dar hai să zicem… Nu vreau să învinovăţesc o instituţie care aplică o lege pentru prostia unui sistem întreg.

Doar că Alexandru Vakulovski e scriitor român. Asta nu trebuie să o priceapă nu poliţia, ci guvernul român, preşedintele, Parlamentul României. (Parlamentul, adică instituţia aia de malformaţi politic care a luat ditamai atitudinea înpotriva nemernicilor ce l-au denigrat pe Eminescu într-un număr din revista Dilema.)
Cînd va lua la purecat deceniul în care trăim, orice istorie a literaturii române va trebui să îl menţioneze şi pe Alexandru Vakulovski. Cred că atît ajunge.
Dacă nu, e bine să ne amintim că Eugen Ionesco, un scriitor cu care ne mîndrim, a fost condamnat în contumacie de statul român la 11 ani de închisoare şi 5 ani de interdicţie corecţională. Azi i-am pupa moaştele, dragul de el, că a fost român adevărat!

Scriitoarea Herta Muller a fost hărţuită de Securitatea română (că tot vorbeam de parlament şi de guvern), a emigrat în Germania şi acum ce ne mai mîndrim cu ea, draga de ea, potenţiala noastră nobelistă!

Gata. Ce trebuia să zic şi aş fi zis mai repede dacă nu mă înflăcăram: semnaţi pentru Alexandru Vakulovski. Atîta putem face.

Mulţumesc.