Veronica D. NICULESCU

 

Murakami, scriitor maratonist

 

Treisprezece cărţi de-ale lui Haruki Murakami stau încolonate la mine pe raft. Pe toate le-am iubit. Iar când m-am temut că nu mai urmează curând alt roman, a apărut un jurnal. Şi nu de orice fel, ci al unui scriitor maratonist!

"Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă", de Haruki Murakami, are tot ce îmi puteam dori de la o carte cu tentă autobiografică. În ciuda aparenţelor, jurnalul nu este deloc (numai) despre alergări, e mai ales despre scris. Cel puţin eu din acele zone extrag o nemaipomenită plăcere a lecturii, mai ales că pasiunea lui Murakami de-a alerga tot dinspre scris vine. A început să alerge după ce a devenit scriitor. Mai exact, după ce a scris „În căutarea oii fantastice”, care l-a ţinut cu orele zi de zi în casă şi l-a făcut să fumeze trei pachete pe zi. Pentru ca acum să alerge două-trei sute de kilometri pe lună şi să participe anual la un maraton.

Murakami povesteşte despre declicul de la 30 de ani, momentul când i-a venit ideea să scrie primul roman – cu loc, zi şi oră exactă -, despre renunţarea la stilul de viaţă "deschis" pentru cel "închis", când scriitorul îşi pierde vechii prieteni, pentru aceia nevăzuţi, cititorii. Şi despre inevitabila singurătate a scriitorului de cursă lungă: "Mai ales pentru cei din breasla mea, singurătatea este, cu mici diferenţe, un lucru inevitabil în viaţă. Dar ea îţi macină sufletul şi ţi-l dizolvă ca nişte stropi de acid care se preling dintr-o sticlă. E ca o sabie ascuţită, cu două tăişuri. Pe de o parte îţi apără inima, pe de alta ţi-o sfâşie necontenit pe dinăuntru."
O carte care se citeşte cu o extraordinară plăcere, ca şi cum ai alerga printr-un parc primăvara, să zicem prin parcul Sub Arini al Sibiului, fără grabă, lăsând lucrurile exterioare să treacă pe lângă tine, aşa cum Murakami lăsa boboacele de la Harvard să-l depăşească, zvelte şi grăbite, cu pasul lor apăsat. O carte care vrei să dureze.

 

"Îmi propun să mă gândesc la râuri. Să mă gândesc la nori. Dar, în esenţă, nu mă gândesc la nimic. Doar alerg mai departe prin neantul meu plăcut în care eu singur m-am învelit, prin nepreţuita mea linişte. E o senzaţie minunată. Poate să zică oricine ce vrea."

 

 

„Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, de Haruki Murakami

Editura Polirom

Traducere de Iuliana Oprina