Ioan GROSAN

Pentru Alexandru Vakulovski


Cred ca nu multi cititori de ZIUA stiu cine e Alexandru Vaku­lovski: un tanar scriitor basarabean de 31 de ani, autor a sapte volume de proza, poezie si teatru, bine primite de critica si public, colaborator al celor mai importante reviste culturale de la noi si din stanga Prutului, absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai"din Cluj-Napoca - pe scurt: o, deja, certitudine valorica a noii literaturi de dupa 2000.

Si cred ca de-aici, din scrisul sau sarcastic, inclement, "celineian", i se si trage, in sensul ca - asa cum am aflat din excelenta revista ieseana "Opi­nia veche" - a primit interdictie de a mai veni in tara timp de doi ani. Asta dupa ce cu mai bine de cinci ani in urma si depusese actele pentru cetatenia romana; asta in timp ce infractorii dovediti din auto-intitulata Republica Moldova se plimba nestingheriti prin Romania.

Poate ca autoritatile noastre au fost deranjate de titlul unuia din romanele sale: "Pizdet". Numai ca vorba respectiva nu inseamna ceea ce-am fi inclinati sa credem, la prima vedere, ca inseamna, ci e echivalentul de argou al cuvantului "misto". Ce-i drept, Vakulovski, mai ales in articolele sale, a facut deseori misto de multe din tarele postdecembriste ale societatii romanesti: dar pentru asta trebuia sa fie expulzat?! Pai atunci eu si alti colegi de breasla publicistica mai rai de scris (ca sa nu zic de gura) ar fi trebuit sa fim exilati de-a dreptul in Siberia.

1030 de români au semnat o petitie adresata presedintelui Traian Basescu si ministrilor Cristian Diaconescu si Toader Paleologu pentru repararea acestei injustitii. Ma alatur si eu lor, fie si numai pentru faptul ca, iata, "nasc si la Moldova oamenii de care avem nevoie.