Mihail VAKULOVSKI

 

Un profet?

 

Dacă dai o căutare pe net despre filmul francez „Profetul”, găseşti o listă interminabilă de premii cucerite. Filmul te ţine în priză, personajul principal este foarte bine jucat de actorul Tahar Rahim, atmosfera e credibilă, real(ist)ă, un film care merită văzut, pînă la urmă. Jacques Audiard e un regizor cunoscut pentru personajele sale marginale, iar Malik este exact un astfel de personaj. Fiind adus direct din şcoala de corecţie, tînărul Malik are doar 19 ani cînd nimereşte într-o închisoare periculoasă. Situaţia face ca el să fie ales de capul interlop al închisorii pentru o acţiune – cum altfel – criminală, descurcîndu-se perfect. Astfel tînărul cu origini arabe devine protejatul corsicanilor. În curînd el, deşi e umilit mereu de aceeaşi corsicani, devine un fin cunoscător al mersului lucrurilor din închisoare, începînd propriile afaceri. Este scos afară pentru ziua legală pe care are dreptul s-o folosească şi începe să se descurce şi-n societate, loc la fel de periculos ca închisoarea, de altfel. Filmul, dacă sincer, nu e prea profund, cum te-ai aştepta. Totul curge lin, fără prea mari sclipiri, jocuri de idei sau tehnici, denumirea e la mişto, fiind dată de un personaj dubios dintr-o situaţie ratată de personajele centrale. Iar încheierea parcă e din alt film. Tînărul criminal este eliberat înainte de timp, iar în faţa închisorii îl aşteaptă superba soţie a unui fost coleg de suferinţă şi copilul lor, amic care între timp moare de cancer de testicul. Ce va urma? Asta nu ştie nici măcar regizorul.

 

Cîştigător al Premiului Juriului la Festivalul de la Cannes.
Cîştigător a 2 premii ale Academiei Europene de Film, din 2009, pentru cel mai bun actor (Tahar Rahim) şi cel mai bun design sunet.
Nominalizat la alte 4 categorii: cel mai bun film, regizor (Jacques Audiard), scenariu (Jacques Audiard & Thomas Bidegain) şi imagine (Stephane Fontaine).
Nominalizat la premiile Globul de Aur, din 2010, pentru cel mai bun film străin.