Ana DRAGU

Petiţia Vakulovski 

 


Ati semnat petitia online pentru acordarea cetateniei romane scriitorului Alexandru Vakulovski? Va intrebati poate, unii dintre voi cine e Alexandru Vakulovski si de ce are nevoie de semnatura voastra? Dupa ce veti citi pana la capat va veti intreba, asa cum am facut si eu, altceva. Dar sa limpezim putin apele inainte.

Scriitorul roman Alexandru Vakulovski, nascut pe 9 aprilie 1978 in localitatea Antonesti (Suvorov) din Republica Moldova, a primit interdictie de a intra in Romania in urmatorii doi ani si jumatate pentru ca nu si-a innoit din timp permisul de sedere temporara pe frumoasele meleaguri mioritice. Acesta astepta de aproape cinci ani solutionarea cererii de dobandire a cetateniei romane. A locuit mai bine de un deceniu in Romania, timp in care a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, a publicat sapte volume de proza, poezie si teatru, a tradus numeroase carti in limba romana, a colaborat cu cele mai prestigioase edituri si publicatii romanesti. Este co-fondatorul uneia dintre primele reviste culturale de limba romana din mediul online, Tiuk! Este evocat in numeroase antologii literare ca scriitor roman, fiind considerat unul dintre cei mai importanti autori ai noului val.

Ei bine, asa cum spune si textul petitiei, in ziua de 25 martie 2009 Sandu a fost obligat sa paraseasca Romania si s-a intors in comuna natala din Basarabia. La o zi dupa expulzarea sa, la Chisinau au izbucnit revolta. Presa romana are informatii dintr-o Basarabie in care Voronin incearca sa instaureze „Omerta", si de la Alexandru Vakulowski, care traieste pe viu revolutia moldoveneasca. Intre timp, in Romania, cei care il apreciaza au initiat o petitie online sperand sa determine autoritatile sa ii acorde cetatenia romana, asa cum au stiut sa faca in cazul fotbalistului Maximilian Nicu, nascut in Germania, care a primit cetatenia romana in 3 saptamani! Pentru ca era nevoie de el la Nationala. Asadar, fotbalul e infinit mai important in tara noastra decat un scriitor. Acum nu va intrebati, ca si mine, de fapt de ce are nevoie Alexandru Vakulovski de cetatenia romana? Raspunsul e relativ simplu: pentru ca e ROMAN.

(Zile şi Nopţi)