tiuKestionar

 

Dan IANCU

 - Care e jocul tău preferat din copilărie? Dar din adolescenţă?

- Liniuța, că pentru altele trebuiau unelte. La astea de îndemînare era mai simplu. După ce te antrenai cu capace de bere plătuite pe șina de tramvai, îți trebuia doar mărunțiș, iar dacă aveai o zi bună umflai și cinci lei.

 - Cînd te întîlneşti cu primii tăi prieteni despre ce vorbiţi? Despre trecut sau despre prezent?

- Păi despre operații, diabet, hipertensiune, obezitate și alte asemenea bucurii. Cel mai des facem schimb de numere de telefon și ne promitem că ieșim la un șpriț. Și nu ne mai vedem.

 - Sportul preferat? Ce sport pe care-l urmăreşti la TV ai vrea să cunoşti, să practici (de ce)?

- Sumo. Vrei să știi de ce? N-aș mai avea nevoie de scuze.

 - Ce chestie n-ai face, dar l-ai pus pe vreun personaj de-al tău să facă (oarecum în locul tău)?

- Nu m-aș mînca singur.

 - Care e profesia pe care ai face-o cu plăcere? O profesie hobby care te-ar face fericit?

- Scriitor. E și singura la care mă mai pricep. În rest, le-am uitat pe toate.

 - Ce sentimente/stări te enervează?

- Umilința, neputința. Vezi uneori că totul e limpede pentru tine și aiurea la alții de parcă le-ai fi paralel. Tu ești singur, iar ei hăhăie.

 - O faptă cu care te-ai lăuda în faţa copiilor tăi? Un eveniment care te-a avut în centru pe tine şi care i-a bucurat nespus pe părinţii tăi?

- De lăudat nu m-aș lăuda, dar le-aș povesti de premiul trei din clasa a șaptea, cînd trebuia să iau 7 la purtare că trăgeam colegele de țîțe și la rugămințile lor, ale fetelor, diriga mi-a dat zece să iau premiul ca taică-meu să-mi cumpere o bicicletă. Și așa a fost. La „decernare” a apărut în pantaloni scurți, era vară, cu o bicicletă Tohan.

 - Dacă ai cînta rock sau jazz, ai fi foarte sărac şi ţi s-ar propune să cînţi manele pentru mulţi bani ai accepta? Ce n-ai accepta ca scriitor?

- Dacă mi-ar plăcea aș face-o. De ce presupui că manelele sunt muzică proastă? Am văzut și Mozart „executat” de o orchestră simfonică. Depinde și de mediul în care ești. Am crescut cu hoți, criminali, români, țigani și de alte naționalități. Crezi că ne delectam cu Nichita? Dacă aș fi acum într-o mahala la o nuntă a unui prieten unde se cîntă manele aș dansa cu ei. De ce nu? Ce n-aș face? Ceva pe care-l consider rău pentru ceilalți. N-aș scrie discursul unui politician și n-aș face ode unui Iliescu sau Băsescu. Nici chiar acum, cînd trăiesc din mila altora.

 - Dacă ţi s-ar da un premiu pe care nu l-ai merita (cel puţin nu mai mult decît cel de pe locul doi, pe care l-ai simpatiza de multă vreme) ce ai face?

- Eram un soi de șef de colectiv odată. A venit boierul și m-a întrebat cui să dea prime. I-am spus două nume. El mi-a replicat că nu vrea să dea prime mici, deci să aleg. Am vorbit cu fetele respective și am propus-o pe una din ele care să ia banii și să-i împartă după aia. Numai că a luat și n-a mai vrut să dea. Am luat din banii mei și m-am dus la cealaltă și i-am dat banii ce i se cuveneau. Aș face la fel și cu un premiu, chiar dacă ăla mi-e sau nu simpatic.

 - Cum ai devenit ceea ce eşti acum?

- Păi simplu, n-am copii. Dacă aveam eram și acum angajat pe un post definitiv cu bani și apartament în Israel. Așa am luat lumea la vînturat și iubirile la secat vodca. Fără grija altora pot să scriu și să fac exact ceea ce vreau. Altfel, nu cred.