Petiţie pentru acordarea cetăţeniei române scriitorului Alexandru Vakulovski

29/03/2009 05:40

destinatar: Domnului Preşedinte al României, Traian Băsescu * Domnului Ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu * Domnului Ministru al Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu * Domnului Ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu

 

Scriitorul român Alexandru Vakulovski, născut pe 9 aprilie 1978 în localitatea Antoneşti (Suvorov) din Republica Moldova, a primit interdicţie de a intra în România în următorii doi ani şi jumătate pentru că nu-şi înnoise din timp permisul de şedere temporară în ţara “noastră”. Scriitorul aştepta de aproape 5 ani soluţionarea cererii de dobândire a cetăţeniei române. A locuit mai bine de un deceniu în România, timp în care a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a publicat şapte volume de proză, poezie şi teatru, a tradus numeroase cărţi în limba română, a colaborat cu cele mai prestigioase edituri şi publicaţii româneşti, a activat ca jurnalist la ziarul Clujeanul şi a fost co-fondatorul uneia dintre primele reviste culturale de limbă română din mediul online, Tiuk! Este evocat în numeroase antologii literare ca scriitor român, şi unul dintre cei mai importanţi autori ai noului val.
În ziua de 25 martie 2009 a fost obligat să părăsească România şi s-a întors în comuna natală din Basarabia, unde va locui chiar pe strada numită Vakulovski, după numele tatălui său, care i-a învăţat limba română pe majoritatea locuitorilor comunei basarabene.

Excesul de zel al autorităţilor române care-au dispus această interdicţie e disproporţionat în raport cu lentoarea dovedită de aparatul birocratic al statului în privinţa soluţionării cererii scriitorului de a-i fi restituită cetăţenia română, în condiţiile în care strămoşilor români ai lui Alexandru Vakulovski nu le-a fost niciodată retrasă această demnitate. Alexandru Vakulovski nu e un străin. E un conaţional care a avut ghinionul să se nască de cealaltă parte a Prutului, unde familia sa a fost abandonată de statul român, odată cu cedarea Basarabiei în faţa Uniunii Sovietice.

Incidentul e cu atât mai regretabil cu cât fotbalistului Maximilian Nicu, născut în Germania, i-a fost acordată cetăţenia română în 3 săptămâni! Considerăm că România şi-a ales un destin periculos dacă-şi permite, în schimb, să alunge peste graniţe un om de cultură, după ce aproape 5 ani l-a lăsat să aştepte fără să-i dea nici măcar un răspuns.

Vă rugăm să faceţi tot ce vă stă în puteri pentru repararea acestei ruşini naţionale, prin soluţionarea în regim de urgenţă a cererii scriitorului Alexandru Vakulovski de dobândire a cetăţeniei române.

Vă rugăm să faceţi eforturi notabile pentru asigurarea unui cadru legislativ decent, pentru ca toţi conaţionalii noştri să fie trataţi cu demnitate egală şi să beneficieze de acelaşi respect, fie că vin din Basarabia sau din Germania.

petiţie online