Vladimir BULAT

Tăiem cu măsuri diferite: Vakulovski expulzat...


Chiar dacă nu ştiu să fi avut face-to-face-uri cu Alexandru Vakulovski, nu pot spune că expulzarea lui din ROmânia NU mă lasă indiferent!

Îi ştiu cât de cât scrierile, am şi scris eu însumi despre fraţii Vakulovski, tocmai de aceea mi se pare nefiresc să tac acum, mai ales că în ultimii ani s-au făcut o groază de matrapazlâcuri cu acordarea cetăţeniei române, în special cu şi pentru cetăţenii basarabeni...Cunosc o sumedenie de indivizi care nici romaneşte nu ştiu prea bine, dar sunt mandri de paşaportul lor românesc. Au şi locuinţe acordate de stat român.

Iar Vakulovski aşteaptă această "onoare" de peste 4 ani! În aceşti ani a scris, a fumat şi a trăit şi simţit româneşte -- în afara oricăror îndoieli. Cred că bibliografia lui ar trebui să tragă greu la cântarul "factorilor de decizie", în a-i acorda acest drept de a se numi român cu acte în regulă. Dar nu, la noi legile sunt drastice doar pentru cei care le respectă. Omul nostru a depăşit termenul de şedere temporară în România, iar când s-a dus să-şi plătească amenda pentru acest delict -- a fost anunţat că în termen de 15 zile trebuie să părăsească teritoriul românesc, şi i se pune interdicţie de a mai trece graniţele RO timp de 2 ani şi jumătate!
Nu e prea dură sentinţa pentru un aşa minor delict?

Chiar conştiinţa acelor ipochimeni care iau astfel de decizii e mai liniştită acum, că au şi curăţat ţara de borfaşi, hoţi, terorişti, escroci, bandiţi, delicvenţi, haimanale, ciudaţi, depravaţi, şmenari, traficanţi, măsluitori, evazionişti...?

În esenţă, "vina" lui Alex Vakulovski este că nu a scris suficient de vandabil, şi nu a adunat destui gologani din asta, pentru a-şi PROCURA cetăţenia română. Chiar asta să fie singura cale "legală" de a nu mai umili pe urmaşii celor care au fost deposedaţi de aceasta, de către regimul dictatorial sovietic -- fără a fi vreodată întrebaţi, dacă doresc să renunţe de bună voie la ea. Nimeni din cei rămaşi în Basarabia (dintre cei născuţi înainte de 1944) nu a renunţat niciodată la cetăţenia română, când li s-a băgat pe gât cea sovietică! Nu există niciun act scris în acest sens.

Prin întregul său comportament, din 1990 încoace, statul român (prin instituţiile sale abilitate, ministerul justiţiei etc.) dă câştig de cauză şi definitivează acele abuzuri totalitare, inimaginabile...şi perpetuează o stare de fapt generată de un stat care nici măcar nu mai există: URSS. Cu mintea mea nepicepută spun: consider că toată lumea care avea cetăţenia română până în anul 1944, precum şi toţi urmaşii lor, ar fi trebuit să o recapete pe baza unei simple cereri, scrise de mână. Dar nu a fost să fie aşa. Pe când justiţia nu va tăia pe mai multe măsuri?

Sursa: http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-29503725.html