Andreea NEDELEA

Letopizdeţ din exil

 


Acum citeva minute primesc de la bunul si talentatul meu prieten Vasile Ernu un mesaj pe messenger, cu linkul catre un articol din Hotnews din care aflu ca scriitorul si traducatorul Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania, pe motiv ca i-a expirat sederea temporara. Daca nu stiti cine e Alexandru Vakulovski nu e nici o tragedie, pentru ca face parte din generatia mea (+30) si scrie pentru un public cu preferinte post-moderne. Poate ca scriitura lui sa nu-ti placa, ca scrie dezinvolt si slobod la gura despre ceva ce noi tabuizam constant, si iar nu e o tragedie. E normal sa nu-ti placa. Mie, de exemplu, nu-mi place deloc Sadoveanu. Si nici Adrian Paunescu. Dar n-as semna vreodata vreo petitie care sa ceara sa fie expulzati din tara!

Dar e o tragedie ca parintii i-au fost romani, care din nu stiu ce motive au ajuns in Basarabia, care a invatat limba romana din casa, a venit in Romania, a studiat aici, a muncit aici, a depus cerere de obtinere a cetateniei romane de vreo 4 ani, vorbeste mai corect decit 99% din populatia Parlamentului de la Bucuresti, in conditiile in care a scris carti in romaneste, a tradus din rusa in romana… Dar ce sa-i faci, i-a expirat “sederea temporara” si trebuie azvirlit, pardon, “expulzat”?
Dar ma gindesc ca poate n-a achitat vreo taxa pentru emitere de pasaport romanesc, poate s-o fi suparat vreo cocoana de pe la vreo institutie d-asta abilitata, o fi omorit pe cineva, n-o fi dat spaga sau o fi dat prea multa, dracu’ stie, altfel nu-mi explic asta “Verdictul a fost acesta: 12 mln. lei vechi amenda, expulzarea din Romania (in maximum 15 zile) si interdictie de a intra in Romania in urmatorii 2 ani si jumatate.”

E posibil sa fie vreo eroare stimati decidenti, ca sa ma exprim asa? Sau e treaba gindita, cum gindite sunt toate actiunile noastre din ultimii 20 de ani, ca de-aia suntem pe culmile pe care suntem?

Nota: Da, il cunosc pe Alexandru Vakulovski. Il cunosc si pe Mihail Vakulovski, fratele, cu care colaborez de ceva vreme la Tiuk!. Da, pot fi considerata subiectiva si chiar sunt. Da, din pacate nu m-am detasat total, inca mai exista lucruri care sa ma faca sa ma sufoc de nervi…

Sursa: http://andreanum.org/?p=2074