Alex Nicolescu

Scriitor interzis… ca om

Scriitorul Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania

Smart News Joi, 26 Martie 2009

 

Scriitorul Mihail Vakulovski a anuntat ieri ca Alexandru Vakulovski, fratele sau, a fost “amendat, expulzat si interzis – ca om, nu neaparat ca scriitor” din tara. Fratii Vakulovski sunt nascuti in Rep. Moldova, dar de ani buni au ales sa traiasca in Romania.

Mihail Vakulovski a povestit pe blogul sau cum de s-a ajuns la aceasta situatie. In primul rand, trebuie stiut ca cei doi Vakulovski sunt romani, din “parinti, bunici, stra-stra-stra-strabunici romani”. Alexandru a locuit in Romania din 1996, perioada de timp in care a absolvit o facultate aici (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), a lucrat aici, a scris si publicat (doar) aici si a locuit in Cluj, Bucuresti si Brasov. Se pare ca toate astea n-au fost suficiente pentru autoritatile romane, el asteptandu-si cetatenia de mai bine de patru ani. Stiind ca pe 9 aprilie, de ziua lui, urmeaza sa ii expire pasaportul moldovenesc, Vakulovski s-a dus acum cateva zile la Politia din Cluj-Napoca, pentru a-si plati amenda acordata in urma faptului ca ii expirase “sederea temporara”. Ce-au hotarat oamenii cu putere de decizie? O amenda de 12 milioane de lei vechi, expulzare din Romania (in maximum 15 zile) si interdictia de a intra in tara in urmatorii doi ani si jumatate.

Sandu Vakulovski este unul dintre cei mai apreciati, dar si controversati, tineri scriitori romani. Potrivit biografiei intocmite de fratele sau, el a lucrat “ca ziarist, a tradus si publicat carti in romana (3 carti de Vladimir Sorokin, jurnalul lui Venedikt Erofeev, romanul Fratilor Presniakov, texte din muzica rock ruseasca), a scris in romana, a vorbit in romana... A debutat in 2002 cu "Pizdet" (roman, editura Aula, Brasov), "Oedip regele mamei lui Freud" (poezie, editura Aula, Brasov) si "Ruperea" (teatru, Biblioteca de Poezie, Bucuresti). A mai publicat "LETOPIZDET. Cactusi albi pentru iubita mea" (Ed. IDEA Design & Print, Cluj, 2004), "ecstasy" (poezie, Ed. Pontica, Bucuresti, 2005), "TU" (Biblioteca de Poezie, Bucuresti, 2002) si BONG (roman, Ed. Polirom, 2007). Piesele sale de teatru s-au jucat in Romania, Germania, Anglia; prezent in antologii si dictionare din Romania si strainatate cu poezii, proza, teatru, eseuri.”

smart guess: Mihai Vakuolvski a dat un exemplu foarte bun despre cat de complicata e treaba cu cetatenia. Pentru unii, un plic bine plasat sau o vorba buna sunt de ajuns. Maximilian Nicu, fotbalistul de 26 de ani de la care se asteapta calauzirea echipei nationale de fotbal intr-o noua era, a devenit roman cu acte in regula in trei saptamani. El a locuit toata viata in Germania, iar la juramant a vorbit in germana. Nu-l acuza nimeni pe fotbalist de nimic. Dar, daca privim obiectiv aceasta situatie, Sandu Vakulovski ar fi meritat de 100 de ori mai mult decat Maximilian Nicu sa obtina cetatenia in 21 de zile. Mi se pare extrem de nedrept si paradoxal ceea ce s-a intamplat cu Alexandru Vakulovski. Cel putin in tot ceea ce a publicat (dar sunt convins ca si in viata de zi cu zi), el nu a facut diferenta intre Moldova si Romania - a scuipat la fel de tare pe amandoua. Nu, nu cred ca asta i-a cauzat expulzarea. Oamenii respectivi nu citesc carti, iar daca o fac, Vakulovski n-are loc pe noptierele lor.

http://www.dob.ro/Articole/Smart%20News/2234/Scriitorul-Alexandru-Vakulovski-a-fost-expulzat-din-Romania