De ce a fost expulzat scriitorul moldovean Alexandru Vakulovski din "Patrie"?

de Vasile Ernu (HotNews.ro Joi, 26 martie 2009, 16:16)


Aseara aflu stupefiat ca unul dintre cei mai talentati si curajosi scriitori din noua generatie este „expulzat din Romania” pe motiv ca „i-a expirat sederea temporara”. Il stiu pe Sandu Vakulovski de ani buni de zile, ne leaga o frumoasa prietenie, stiu ca nu e un bun fotbalist ca sa poata primi cetatenia in trei zile, insa va garantez ca este un foarte bun scriitor.

Important: Vakulovski nu este in postura de „a primi cetatenia”, ci de a „fi repatriat”, caci buneii lui, de exemplu, au fost cetateni romani. Va mai pot spune un lucru verificat: daca s-ar fi intimplat sa-i „expire viza de sedere” in Rusia, el nu ar fi fost expulzat. De exemplu: Natalia Morar, ziarista moldoveanca care a incomodat Kremlinul si care a fost expulzata din Rusia a primit o „pedeapsa” mult mai mica.

Oricum acel caz „s-a rezolvat”, fiindca presa rusa i-a luat apararea, iar avocatii au solutionat aceasta „situatie delicata”. Nu vreau sa fac paralele, nu vreau sa-l pun pe Alexandru Vakulovski in postura de victima, insa ceea ce i se intimpla este o mare nedreptate.

Iata mai jos scrisoarea primita azi-noapte de la Mihail Vakulovski, fratele lui.

Frate-meu de peste Prut, la propriu