La sfîrşitul lui septembrie – începutul lui octombrie UEFA Champions League Trophy Tour a vizitat şase oraşe din România, datorită Grupului UniCredit, parteneri oficiali cu UEFA Champions League. Legenda fotbalului românesc, Helmut Duckadam, a făcut turul României cu Cupa Campionilor, trofeu pe care în 1986 marele portar l-a adus – la propriu – în România. Ei au cucerit-o, iar generaţiile de acum o admiră, ocazie cu care am avut onoarea să facem acest interviu cu portarul care a intrat în Cartea Recordurilor.

 

Un portar nu are nimic de pierdut la loviturile de la 11 metri”,

Interviu cu Helmut DUCKADAM

realizat de Mihail VAKULOVSKI

 

- Domnule Helmut DUCKADAM, după meciul de la Sevilla din 1986, cînd aţi cîştigat Cupa Campionilor cu Steaua, apărînd 4 penaltyuri, aţi devenit cunoscut în toată lumea. Viaţa dvs. s-a schimbat mult din acea zi?

- Nu, nu s-a schimbat, deoarece după acel meci a trebuit să abandonez fotbalul.

 

- În acea finală aţi devenit eroul Stelei, al României, dar şi un model pentru toţi portarii din lume. Dvs. cum v-aţi simţit în acel meci? Cînd meciul a ajuns la penaltyuri la ce vă gîndeaţi?

- Am simţit că a sosit momentul meu, momentul pe care l-am aşteptat de când am început să joc fotbal. Visul meu era să apăr cel puţin două lovituri de la 11 metri.

 

- Există o carte care se numeşte „Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri”, dvs. aţi simţit-o, că noi, din faţa TV-ului, n-am văzut asta la dvs...

- Nu am simţit-o, deoarece un portar nu are nimic de pierdut la loviturile de la 11 metri.

 

- Vă mai amintiţi ce-aţi simţit cînd aţi pus mîna – la propriu – pe cupă?

- O mândrie ca fotbalist şi român.

 

- Acum, după atîţia ani, cînd sînteţi într-un fel de turneu prin România cu Cupa Campionilor, vă reamintiţi momente din acel meci istoric?

- Nu neapărat, deoarece au trecut 23 de ani…o viaţă de om.

 

- Ce portari v-au plăcut de-a lungul vremii? Acum ce portari vă par foarte buni? În campionatul României e vreun portar care vă pare bun?

- Oliver Kann şi Coman.

 

- La sfîrşitul cărţii dvs., editată-n 1989, „O victorie aplaudată”, aveţi un paragraf care se numeşte „Alte visuri”. Ce vise are Helmut DUCKADAM acum?

- Să rămână sănătos alături de familie.

 

- În timpul liber ce vă place să faceţi? Ce hobby-uri aveţi?

- Petrec tot timpul meu liber împreună cu fiica mea de un an şi o lună, Julianne.

 

(octombrie 2009)