Veronica D. Niculescu

 

Jazz-ul vostru a murit. Dar s-a născut altul

 

 

Jazz and More, Festivalul Internaţional de Muzică Contemporană, ajuns la ediţia a cincea, s-a desfăşurat la Sibiu între 16-18 octombrie. Iubitorii jazz-ului şi ai muzicii contemporane au fost serviţi la Teatrul Gong cu un cocktail de muzică improvizată, de avangardă. Cu o excepţională varietate de stiluri, festivalul neconvenţional a însemnat douăsprezece concerte, public rafinat şi organizare impecabilă.

 

„Acţiunile organizaţiei noastre, prin concerte, festivaluri, workshop-uri sau masterclass, au scopul de a trezi din nou interesul publicului pentru muzica creativă, muzica contemporană cu toate formele sale, de la muzica cultă compusă la muzica improvizată, de la freejazz la avantjazz, de la noise music, la muzica electro-acustică, de la art rock la post rock”, spune Mircea Streit, preşedintele Asociaţiei Culturale Interzone, organizator Jazz and More.

Concertele festivalului cu greu pot fi descrise în cuvinte. Muzica, şi mai ales o astfel de muzică, puţin cunoscută şi promovată la noi, trebuie pur şi simplu ascultată. „Muzica clasică a devenit în ultimii ani muzică populară. Nu e nimic rău în asta, atâta timp cât ai deschidere şi pentru muzica contemporană. Aceasta oferă într-adevăr o paletă foarte vastă de genuri şi stiluri muzicale. Din păcate, multă lume este oarecum reticentă la sonorităţile muzicii noi, aceasta fiind total diferită de muzica compusă acum două, trei sute de ani. I-aş invita pe aceştia, care au deja o cultură clasică, să vină şi să asculte fără prejudecăţi, să lase la intrare tot ce ştiu despre muzică, să asculte ca un copil (care nu are încă «formatarea» clasică)”, spunea Mircea Streit. Şi, poate pentru prima dată, în acest an festivalul s-a bucurat de un public numeros şi foarte deschis la nou.

 

Legaţi la ochi

 

Cei care au îndrăznit să vină la „degustări” s-au putut delecta în prima seară cu spectacol nonconformist susţinut de Irinel Anghel, care a cântat la pian, şi de Sorin Romanescu la chitară. La întâlnirea dintre muzica clasică contemporană şi jazz s-a născut o poveste spusă în şoaptă de o fetiţă care merge pe vârfuri, atentă să nu trezească bestia. Irinel Anghel, cu orhidee în păr, culcată în interiorul pianului sau îngenuncheată la marginea scenei, a realizat, împreună cu Sorin Romanescu, o reprezentaţie în care ferestrele muzicii s-au deschis către meditaţie, teatru şi filosofie. Cei doi au cântat o parte a poveştii legaţi la ochi, cu toate simţurile ascuţite, invitând spectatorul să fie martor la o emoţionantă călătorie interioară.

Au urmat Szilard Mezei Trio, din Serbia, cu un jazz improvizat îmbogăţit cu accente folclorice, cei trei fiind membri ai minorităţii ungare, şi The Fonda/Stevens Group, cu jazz marca New York.

 

Trio-ul cu patru membri

 

Cea de-a doua seară a fost deschisă spumos de polonezii de la Soundcheck, continuând cu Magda Mayas şi Tony Buck, la pian preparat şi percuţie. Sala a fost neîncăpătoare la concertul susţinut de Mircea Tiberian, Maria Răducanu şi americanul Lisle Ellis, un proiect născut la ediţia precedentă a festivalului, într-un jam session. Şi, pentru prima oară, publicul a cerut bis. A urmat un alt moment de top: Johnny La Marama, un „trio cu patru membri”. Fiindcă Johnny La Marama este un spirit care îi însoţeşte în toate concertele pe muzicienii din Finlanda, SUA şi Germania. Explozivi, deschizând cu „Bicycle Revolution”, cei trei au cucerit publicul cu un show extraordinar, în care muzica improvizată şi jazz-ul fac loc influenţelor rock şi hip-hop. „Your Jazz is Dead” a fost un deliciu şi ar putea fi un motto pentru Jazz and More, care înseamnă în fiecare an consemnarea decesului unui anumit tip de jazz şi, mai ales, naşterea noilor tipuri de sonorităţi.

 

Combinaţii surprinzătoare

 

A treia seară de festival a reunit din nou patru concerte de genuri diferite. La întâlnirea dintre Mark Charig şi Christoph Irmer Duo a rezultat un concert de muzică improvizată cu o vioară şi un cornet. Iar Cush Trio, cu solista de origine turcă Saadet Türköz acompaniată la pian preparat şi baterie, a dus din nou muzica la graniţa cu teatrul, îmbinând cântecele tradiţionale turceşti cu improvizaţia şi jazz-ul.

Festivalul s-a încheiat cu un cvintet reprezentativ pentru ce se întâmplă în lumea muzicii improvizate, mereu în mişcare, unde trupele se fac şi se desfac, iar muzicienii se reunesc mereu în alte combinaţii surprinzătoare. Cei cinci din Sjöström/Rupp/Schubert/Thomas/Buck Quintet sunt, fiecare, figuri importante ale scenei improvizatorice europene. De altfel, figuri importante s-au aflat şi în sală, muzicienii alcătuind publicul cel mai fidel al festivalului care a însemnat, pe lângă concerte, discuţii incitante în pauze şi punerea la cale a unor noi colaborări.

Şi iată la ce exerciţiu te provoacă Jazz and More: să îţi imaginezi, alegând dintre cei ascultaţi, propria ta trupă, pe care ai vrea să o întâlneşti anul viitor. Eu mi-am alcătuit o astfel de combinaţie: solistă Saadet Türköz, pian Mircea Tiberian, chitară şi voce Kalle Kalima din Johnny la Marama, percuţie Istvan Csik. Incompatibili? Niciodată, dacă e vorba de Jazz and More.

 

 

 

„Festivalul Jazz And More este un festival de muzică contemporană, unde pe lângă jazz cu toate stilurile sale contemporane se pot asculta şi alte genuri muzicale, de la muzica compusă contemporană, la muzica improvizată. De fapt muzica improvizată este liantul care uneşte toate aceste genuri muzicale, fie că vin din sfera muzicii culte, jazz sau rock. Graniţele dintre aceste genuri contemporane se topesc, muzicienii trecând cu uşurinţă dintr-un sistem în altul.” – Mircea Streit.

 

 

 

Foto: Veronica D. Niculescu