Statul român îl expulzează pe scriitorul Alexandru Vakulovski

25 martie, 20:51, Alexandra Olivotto

Poetul şi romancierul născut în Basarabia a fost amendat şi dat afară din România, pe care nu o mai poate vizita în următorii doi ani şi jumătate; pe 25 martie a revenit în “patrie”.


Scriitorul Alexandru Vakulovski (foto), autor al volumelor “Pizdeţ” (roman, editura Aula, Braşov), “Oedip regele mamei lui Freud” (poezie, editura Aula, Braşov), “Ruperea” (teatru, Biblioteca de Poezie, Bucureşti), “LETOPIZDEŢ. Cactuşi albi pentru iubita mea” (Ed. IDEA Design & Print, Cluj, 2004), “ecstasy” (poezie, Ed. Pontica, Bucureşti, 2005), “TU” (Biblioteca de Poezie, Bucureşti, 2002) şi “BONG” (roman, Ed. Polirom, 2007), traducător şi co-fondator al revistei “Tiuk!”, a părăsit pe 25 martie România, revenind forţat de împrejurări în Republica Moldova.

Alexandru Vakulovski, născut din părinţi români în Basarabia anului 1978, îşi aştepta cetăţenia de peste patru ani, timp în care a absolvit facultatea, a scris volum după volum, a lucrat ca jurnalist şi traducător (trei cărţi de Vladimir Sorokin, jurnalul lui Venedikt Erofeev, romanul fraţilor Presniakov, texte din muzica rock rusească). Cu puţin timp în urmă, având în vedere că pe 9 aprilie, ziua lui de naştere, îi expira paşaportul moldovenesc, s-a dus la Poliţia din Cluj-Napoca, să-şi plătească amenda pentru că i-a expirat „şederea temporară”. Însă ceea ce s-a petrecut a fost cu mult mai grav: 12 milioane lei vechi amendă, expulzarea din România (în maximum 15 zile) şi interdicţia de a intra în România în următorii 2 ani şi jumătate.

Citeşte textul lui Mihail Vakulovski despre plecarea fratelui său din România AICI.

http://www.cotidianul.ro/statul_roman_il_expulzeaza_pe_scriitorul_alexandru_vakulovski-78005.html