AnkeTiuk

 

Ce-ti place sa citesti în calatorii? Cum alegi ce vrei sa citesti în concediu-calatorie? Cu ce-ti umpli MP3-ul/iPHON-ul pentru concediu-vacanta?

 

Florin Hălălău

 

 


- Ce-ţi place să citeşti în călătorii?
- Orice. Nu cred în împărţirea cărţilor în cărţi de vacanţă şi cărţi serioase.
 
- Cum alegi ce vrei să citeşti în concediu-călătorie?
- Nu fac liste speciale atunci cînd plec în vacanţă. Citesc cu aceeaşi plăcere romane poliţiste şi proză fantastică, poezie şi romane de aventuri, memorialistică şi proză umoristică. Aşa că las pe seama inspiraţiei de moment alegerea cărţilor. Vara asta am citit Liliana Corobca, Dumitru Ţepeneag şi Aureliu Busuioc.

- Cu ce-ţi umpli MP3-ul/iPHON-ul pentru concediu-vacanţă?
- Ascult muzică aproape tot timpul. Cînd eram student, învăţam cu muzică. La volan sau la birou iarăşi muzică. În 1993, cînd am debutat în Adevărul Literar şi Artistic, şi Val Vîlcu m-a întrebat ce muzică ascult. Am răspuns atunci Beatles, Pink Floyd şi Alexandru Andrieş. Adaug astăzi Sting. Asta fără să vorbim de muzica clasică. Îmi place toată muzica bună pornind de la Palestrina şi pînă la cele mai noi hituri pe care mi le recomandă fata mea adolescentă Cătălina. Oricum, nu vor lipsi trupe de rock alternativ şi noutăţi fierbinţi din 2009 ca Hot de la Inna şi Hot’n Cold de la Katy Perry.

 

 

Gheorghe DEACONU

 

Mă tem că sunt un pic anacronic pentru întrebările astea. Călătoresc de la serviciu până acasă şi invers. Nu prea am fost în vacanţă în ultima vreme, în ultimii ani, adică. Dar dacă aş merge, aş citi poezie pe drum. Din păcate nu am MP3…

 

 

Dumitru CRUDU

 


Anul ăsta am făcut o singură călătorie: la ţară, în Flutura, Ungheni, în satul meu de baştină, unde am luat şi cîteva cărţi cu mine, una dintre ele - Conversaţie la catedrală, de Llosa. A înfrumuseţat sejurul la ţară...
 

 

Flavius-Alexandru ARDELEAN

 

1. De obicei nu fac selecţii în funcţie de drumul pe care îl parcurg. E drept că observ în vacanţe o uşoară orientare spre beletristică, deoarece nu necesită o concentrare profundă (a se citi: pot moţăi). Lecturile mele sunt predominant non-beletristice (studii culturale, antropologie, religie, filozofie) şi vacanţele mele suferă de acest stigmat. Probabil de aceea ies din vacanţe mai obosit decât am intrat.
2. Am constant o listă de aşteptare pentru următoarele săptămâni, ordine de la care nu mă prea abat de dragul unor lecturi de vacanţă. De altfel, nici măcar nu ştiu ce înseamnă lectură de vacanţă.
3. Nu am depăşit complet (din fericire) nicio etapă muzicală din viaţa mea, astfel încât albumele de pe mp3-player-ul meu sunt extrem de diverse. Chiar mă mir cum se suportă unele pe altele. Risc oare o defecţiune timpurie, o rebeliune? Ca să dau nume ar trebui să mă uit ce am avut vara asta în player: Ulver, Tower of Power, The Mars Volta, Omar Rodriguez-Lopez, Mouth of the Architect, Maceo Parker, Isis şi Amaseffer. E numai un exemplu.
 

Bogdan GRAD

 

Ce-ţi place să citeşti în călătorii?

 

Ziare si reviste de sport... rar cărti... aproape deloc.

 

Cum alegi ce vrei să citeşti în concediu-călătorie?

 

Ultimul nr. din ziarul /revista de sport. Eventual vreo carte începută.

 

Cu ce-ţi umpli MP3-ul/iPHON-ul pentru concediu-vacanţă?

ROCK

 

 

 

Valentin MORARU, Sunete

 

Spre ruşinea mea, în călătorii citesc doar ce-mi pică în mână. La modul propriu... Poate din cauza prostului obicei de a citi doar în pat, atunci când plec în concediu nu-mi iau nicio carte cu mine, pentru că ştiu că nu voi avea timp sau chef de citit. Apoi de obicei nimeresc şi răsfoiesc ziare locale sau reviste glossy, eventual de prin avioane...
În ceea ce priveşte muzica, de ea nu mă pot despărţi. Player-ul mp3 este întotdeauna încărcat înainte de plecare şi în el am cam aceleaşi lucruri pe care le am de obicei. Un concert DM, un album bun (acum e Escapextasy de la Poisonblack) şi câteva melodii care-mi plac mult, aruncate aşa... la întâmplare. A, foarte important – am un mp3 player fără ecran, deci fac scroll doar după ureche. Dar fac să sune bine.

 

Sergo / GUERRILLAS

 

 

Ce-ţi place să citeşti în călătorii?
În general citesc reviste străine din domeniul rock-metal şi, dacă e timp, câte o carte, de preferinţă thriller-horror.

Cum alegi ce vrei să citeşti în concediu-călătorie?
La întâmplare sau ultimele apariţii, în ceea ce priveşte revistele.

Cu ce-ţi umpli MP3-ul/iPHON-ul pentru concediu-vacanţă?
În general cu muzică rock-metal, dar mai ascult şi un Depeche Mode, Stephen Marley, Portishead etc.
 

  Igor Buzurniuc (Millenium, Zdob şi Zdub)

1) Prefer să citesc reviste, gen: Guitar Player, Auto-Motor şi Sport, Rolling Stone, Spin, GQ, PlayBoy! Cu regret, nu obişnuiesc să citesc cărţi în călătorii. 
 
2) Rar când reuşesc să citesc în perioada de concediu, căci prefer să am un concediu activ!
  
3) Îmi umplu cu muzică ce include: Incubus, Oasis, R.E.M., U2, Michael JACKSON, Pearl Jam ș.a.; și cu concertele lor live.
 

 

Stefan BOLEA

 

1. Huxley recomanda aforisme şi avea dreptate. Pentru că atunci când aveam 16 ani, îi căram pe Hegel şi pe Kant cu mine, ajungând să citesc maxim 100 de pagini.
2. Nu ştiu, n-am mai fost în concediu de mult. Ultima dată am mers cu Epictet şi Marcus Aurelius.
3. Ca de obicei, cu metale. (Observ că reiese din răspunsurile mele că modalitatea mea de coping la vacanţă nu e cu nimic diferită de habitudinile mele uzuale. Ceea ce înseamnă că ori muncesc prea mult, ori deloc.)
 

 

Liviu ANTONESEI

 

Am lecturi destul de variabile în vacanţe, adesea chiar capricioase. De pildă, acum, în cele două săptămîni de Creta, am preferat să recitesc Kazantzakis – Zorba, Hristos răstignit a doua oară, Ultima ispitire  a lui Iisus – şi să mă chinui cu versiunea în engleză, că n-am găsit una într-o limbă în care citesc mai repede, a Raportului către El Greco. În cele două săptămîni de vacanţă ce vor urma, la Cracovia, voi reciti Mihnik în vederea unui eseu mai lung. Dar, cum spuneam, adesea lecturile sînt întîmplătoare şi chiar uşoare, romane poliţiste şi de spionaj, cărţi de popularizare pentru turişti etc. În mp3 şi în laptopul cu care călătoresc, am de obicei mult blues, jazz, muzică rock din anii creşterii mele, adică 60 – 70, muzică evreiască şi tibetană, muzică grecească, poloneză şi gurală (guralii sînt muntenii polonezi şi au o muzică similară cu cea din Maramureş) şi, desigur, Vîsotsky şi Ion Zubaşcu. În laptop sau pe DVD-uri mai iau şi filme pe care mă gîndesc să le revăd, dar nu reuşesc întotdeauna! Oricum, e vorba, mai ales, de Tarkovski, Wajda, Antonioni, Bergman, Tarantino, dar şi de filmele ultimului val din filmul românesc.