AnkeTiuk

 

Ce-ti place sa citesti în calatorii? Cum alegi ce vrei sa citesti în concediu-calatorie? Cu ce-ti umpli MP3-ul/iPHON-ul pentru concediu-vacanta?

 

Cristina ISPAS

 

 

Nu-mi amintesc să-mi fi asezonat vreodată lecturile în funcţie de context. Dar mi-am format totuşi, din raţiuni pragmatice, nişte reflexe: îmi rezerv, de exemplu, romanele, pentru geanta care-mi stă agăţată de umăr, în călătoriile urbane, sau la picior, ca o armă, în timpul aşteptărilor de tot felul, şi le scot acasă numai când sunt prea obosită pentru altceva (poezie, eseu, critică, relecturi etc.) sau când sunt într-o perioadă pe care o numesc ”de refuz”. Am de obicei mai multe cărţi începute pe lângă mine (pe birou si rafturi, uneori cu o prelungire spre pervazul generos al ferestrei etc.), pe care le schimb în funcţie de stări – element prin excelenţă haotic – sau în funcţie de puterea de concentrare – fluctuaţiile fiind în cazul acesta mult mai previzibile, cel puţin pe termen scurt. Şi când plec din Bucureşti procedez cam la fel. Îmi aleg patru-cinci cărţi (ultima dată le-am „împachetat” într-o sacoşă neagră, de pânză, pe care scria cu verde SCHIMBĂ), printre care se află de obicei două romane, două volume de poezie şi ceva de categorie mai grea, la care se adaugă o agendă (când sunt în Bucureşti am tendinţa să mă împrăştii pe tot felul de ambalaje) şi un toc de piele cu 2-3 pixuri, dintre care unu e probabil roşu sau verde sau mov. În ultima minivacanţă am avut la mine Jonathan Franzen (Al 27-lea oraş), Irvine Welsh (Filth), Anne Carson (Autobiography of Red), Radu Vancu (Monstrul fericit) şi am subminat ”categoria grea” cu The House at Pooh Corner (din seria Winnie-the-Pooh de A.A. Milne), o agendă cu logo-ul unei bănci, un stilou Parker (oricât de snobbish ar suna) cu cerneală neagră, două pixuri la fel, cu pastă albastră, care fac reclamă la un antibiotic, şi un pix cu pastă verde. N-am reuşit să citesc mai mult de 30 de pagini din Franzen şi nici să  mâzgălesc mai mult de o pagină în carneţel, cu pastă albastră.

Mi-am luat şi MP3-ul în vacanţă, dar a rămas prin bagaje. Pentru că am mers mult cu maşina, am ascultat la maşinăria montată sub bord. Un CD cu Dresden Dolls, ultimul album Depeche Mode, o compilaţie trip-hop-downtempo etc. mai veche, The Knife (Silent Shout), Placebo (Sleeping with Ghosts), Sonic Youth (Daydream Nation), un Tom Waits (best-uri) şi un Miles Davis erau deja prin maşină. Am pregătit special o compilaţie înduioşătoare cu rock progresiv din anii ’70, just for fun: Creedence Clearwater Revival, Gentle Giants, Pink Floyd, Jethro Tull, Rush, Uriah Heep, Jefferson Airplane, Clash etc. Pe MP3 aveam variaţii de electro, synthpop şi multe piese PJ Harvey.