AnkeTiuk

Andra ROTARU

Ce-ţi place să citeşti în călătorii?  

De fiecare dată îmi umplu rucsacul, geanta, valiza măcar cu 3-4 cărţi. Alteori ştiu că în călătorie voi da peste o bibliotecă mare, plină de titluri neaşteptate. Care îmi vor face cu ochiul măcar spre miezul nopţii. Am insomnii de la o vreme şi indiferent de ceea ce fac, mintea îmi este limpede doar de la 10 seara până spre dimineaţă.

Dar, de exemplu, dacă dau peste vreo carte mai slabă, o citesc între o intrare în mare şi încă  o intrare în mare. Şi cu soarele acela care oricum mă bate în cap, îmi spun că nu mi-a plăcut cartea de la insolaţie, nu din alte motive. Iar autorul iese basma curată din lectura mea. Am avut perioade în care îmi luam doar cărţi de poezie la mine. Le citeam în maşină, între destinaţii. Cel mai grozav a fost undeva la Rânca, unde altitudinea era cam mare pentru mine. Zi de zi mă trezeam pe trei cărări, nu reuşeam să gândesc limpede, aş fi stat doar la orizontală. Dar mă chinuiam să  ies din vilă şi să mă aşez într-un fel de burtă  a pământului. Un pământ moale, acoperit de o iarbă înaltă. Se vedeau munţii plini de zăpadă în depărtare. Acela era singurul loc unde reuşeam să mă dezmeticesc şi să citesc. Şi mai mult, am observat, cărţile care nu-s ale tale au ceva special. În vacanţe, la bunici, toate cărţile pe care le găseam erau mai bune decât dacă le-aş fi adus eu. Sau cărţile pe care le au prietenii la ei...Poate că există o legătură între vacanţe şi cărţi. Toate se duc, chiar dacă le doreşti undeva la tine în bibliotecă...sau înregistrate pe vreo cameră de filmat subacvaticăJ 

Cum alegi ce vrei să citeşti în concediu-călătorie? Cu ce-ţi umpli MP3-ul/iPHON-ul pentru concediu-vacanţă? 

Păi nu aleg foarte mult. Habar n-am să aleg în general. Intuiţia mea e foarte primitivă, indiferent că e vorba de oameni, cărţi, activităţi. Îmi iau cărţi necitite, cărţi proaspăt cumpărate, cărţi despre care se vorbeşte în acel moment. Nu vânez neapărat cărţile elogiate de critici. Mai mult ţin cont de părerea celor din jur, scriitori, prieteni, artişti plastici...Dacă mi-ar recomanda altcineva o carte aş reacţiona cu suspiciune. Mai întâi mi-aş zice că respectiva carte e bună ptr. o sensibilitate de BCR-ist. Ştiu, mă exasperează job-urile de tipul ăsta, răsfrâng antipatia şi asupra preferinţelor sau capacităţilor lor emoţionale. Aleluia! 

Dar m-ai binedispus cu muzica, MP3-ul e de bază. Nu pot să scriu fără muzică, indiferent că scriu pentru mine sau ptr. revistele la care colaborez. Mereu am Placebo, Muse, Noir Desire, Nick Cave, Suede, Doors, Shearwater, Serj Tankian, Nina Simone, Godsmack, iar mai nou Madrugada şi Black Heart Procession. Mai am şi Campanella... lui Paganini, adaptată de Liszt. Nu de alta, mă amuză cum o cântă un rus, Evgheni Kissin`. E genial.

Sunt dependentă oricum, de muzică. Uneori ascult aceeaşi melodie ore în şir şi continuă să mă inspire sau să îmi aducă aminte de ceva...Ultima care m-a exasperat, 3 zile am ascultat-o, îmi ţiuia în cap când mă culcam...e Colour of the night a lui Brett Anderson. Şi înaintea ei a fost Lover`s dream a Annei Ternheim. Scriu pe muzică şi asta imprimă şi poemelor o curgere anume. Parcă aş fi farsor...sau dresor de genuri artistice. Dar vreau şi melodia şi poezia în momentul acela, nu în altulJ 

Şi acum, voiaj plăcut şi ţie!