ARTmania – Cu My Dying Bride în suflet, cu Opeth în gând...

de Veronica D. Niculescu

 

 

Bineînţeles că bucuria muzicală numărul unu a Sibiului rămâne festivalul ARTmania. ARTmania 2009 a fost, probabil cea mai reuşită ediţie de până acum. Trupe mari, public numeros şi fericit.

 

PRIMA ZI. Ca să ne reamintim de ce e ART, festivalul a început la prânz cu vernisajul de fotografie "From a Dark Mind", cu fotografiile lui Aaron Stainthorpe, vocalistul de la My Dying Bride. Când am ajuns acolo, Aaron deja dădea autografe, se fotografia şi vorbea cu oricine dorea. A vorbit despre pasiunea lui de-a fotografia şi de-a împărţi cu ceilalţi ceea ce, altminteri, este şi rămâne doar în tine - o stare, un gând. Ca-n poezie, spune. Iar fotografia lui Aaron Stainthorpe este poezie.

Seara, concertele. De astă dată, sunt trei recitaluri pe seară, cu trei trupe mari şi late. S-a renunţat la cele româneşti, din deschidere (totuşi, anul trecut mare bucurie a fost Negură Bunget). Organizare excelentă - se intră pe la toate colţurile Pieţei, spaţiul fiind îngrădit, iar afară e un Info Point într-un cort, unde se vând bilete pe loc, fără coadă, şi se predau obiectele interzise - cum ar fi umbrela mea verde-brotac, oricum inutilă pe-o vreme frumoasă - recuperate apoi pe baza unui bon. În spaţiul festivalului, au fost amenajate multe puncte de vânzare – tricouri cu trupe, DVD-uri cu muzică şi nelipsita bere. Toaletele ecologice şi lavoarele – acestea din urmă fiind o premieră – au fost suficiente. Lume, mai multă ca la oricare ediţie de până acum.

Cine-a cântat în prima seară: Tristania, My Dying Bride, Opeth. De la ora 19 până spre miezul nopţii. Tristania a cântat în deschidere, iar la My Dying Bride a fost un vârf de spectatori. Britanicii My Dying Bride au venit cu noul album, "For Lies I Sire", dar au cântat şi cântece mai vechi, cunoscute. Aaron Stainthorpe vrăjeşte, pozează, încremeneşte la poză. E tot poezie în rolul lui, perfect interpretat. Aaron a reamintit că a mai fost aici la ediţia din 2007, iar organizatorii au mărturisit că datorită lui vin acum şi alţii la Sibiu – s-a dus vorba bună.

Apoi a fost Opeth, o încântare pentru urechea dispusă la rafinamente progresive. Solistul trupei le-a spus fanilor să fie fericiţi în România: în Suedia, şi mai nicăieri în Europa, n-ai să mai vezi festival rock în centrul unui oraş.

Conform directorului festivalului, Codruţa Vulcu, cei de la My Dying Bride au spus despre concertele de la Sibiu că au fost unele dintre cele mai bine organizate la care au participat.

 

A DOUA ZI. Nightwish a adus un public record la festivalul ARTmania. Spectatori veniţi nu numai din Sibiu, dar din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării, precum şi de peste hotare, s-au bucurat de un show interesant, inclus în turneul mondial de promovare a albumului „Dark Passion Play”. Spectacolul trupei Nightwish a încheiat sâmbătă seara seria de concerte din Piaţa Mare, din cadrul ARTmania.

Sâmbăta a început însă cu o altă surpriză foarte plăcută – trupa ungurească Subscribe. Muzică tradiţională maghiară combinată cu rock, doi vocalişti, energie debordantă. Cei şase tineri de la Subscribe au fost o excelentă deschidere pentru suedezii de la Pain, care au venit la Sibiu în cadrul turneului mondial pe care îl întreprind alături de Nightwish.

Pentru cel din urmă concert din Piaţa Mare, al trupei Nightwish, au venit cei mai mulţi spectatori. Încă de la începutul festivalului, organizatorii au ştiut că anume pentru acest concert s-au vândut cele mai multe bilete. Într-adevăr, s-a înregistrat un record al tuturor ediţiilor – practic, piaţa a fost plină, au fost peste zece mii de oameni veniţi în valuri în spaţiul anume amenajat şi alte câteva mii de spectatori fără bilet de jur împrejur, dincolo de garduri, în zona apropiată scenei, unde se stătea practic om lângă om. S-a cântat şi s-a dansat timp de o oră şi jumătate.

Nightwish îşi promovează prin acest turneu ultimul album, "Dark Passion Play". Atmosfera de la Sibiu a fost incendiară – Nightwish a scos scântei, şi la propriu şi la figurat; şi-au condimentat show-ul şi cu efecte pirotehnice, iar efectul luminilor a fost deosebit. „Producţia de lumini dimensionată de cei de la Nightwish este impresionantă. Nu s-a făcut nici un fel de rabat, li s-au îndeplinit toate dorinţele”, mărturisea Silviu Scrob, responsabil cu partea tehnică a festivalului ARTmania. Trupa finlandeză s-a declarat încântată, noua solistă a vorbit mult cu publicul şi a mulţumit, iar la final muzicienii s-au fotografiat pe scenă, cu Piaţa Mare şi miile de spectatori în spate.

Duminică, în ultima zi, nu au mai fost concerte în Piaţa Mare. Festivalul s-a încheiat la cetatea Cisnădioara, cu un concert inedit susţinut de Luna Amară cu ocazia lansării celui de-al treilea album, „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep”. Din păcate, nu am ajuns. Aud luni dimineaţa, la Radio România Cultural, o interesantă relatare a Dariei Ghiu despre festival. Şi ei i-au plăcut My Dying Bride şi Opeth!

 

Ca visul, fuse şi se duse ARTmania 2009... Eu rămân cu My Dying Bride în suflet, cu Opeth în gând, cu întreaga atmosferă într-un glob de cristal care se numeşte simplu - plăcere.

 

 

Foto: Veronica D. Niculescu