Alexandru Vakulovski

 

Breaking Bad moldovenesc

 

Anii nouăzeci au trecut. Dar nu se vede. A apărut lumina pe străzile Chişinăului, dar nu şi în mintea moldovenilor. Pe atunci morţii erau un simplu număr, fără prea multe detalii. Şi astăzi tendinţa este aceeaşi, cum ar spune oamenii din publicitate.

Alegerile au trecut, dar zarva şi noroiul din timpul campaniilor - nu. Toţi sunt iritaţi, de la mic la mare. De parcă de-abia acum ar trebui să stăm şi să ne gândim serios ce alegeri o să facem. Alegeri nu doar pentru parlament, ci şi pentru vieţile noastre. Între timp, TIR-urile ruseşti intră în Transnistria. Ajutoare umanitare, cică. Am văzut deja cum ajută TIR-urile în Ucraina.

În Moldova a fost deconspirată o reţea de traficanţi de uraniu şi mercur. Când vezi astfel de ştiri, te gândeşti, în primul rând – ce i-a împins pe cei 11 membri ai grupării să devină traficanţi. Probabil nu viaţa roz, aşa cum i s-a întâmplat şi profesorului de chimie din serialul Breaking Bad, care a lăsat şcoala şi a devenit „bucătar” de metamfetamină. Dar gândindu-mă la Breaking Bad văd că viaţa în Moldova nu este mai prejos decât cea a traficanţilor de droguri americani şi mexicani. Traficanţi: câţi vrei şi la toate nivelurile, de la droguri, arme, la mercur şi uraniu. Crime: de asemenea. Oamenii ajunşi la putere sunt şi ei un exemplu, uite cât de repede se îmbogăţesc şi nu intră în puşcărie. Unii mai şi povestesc la întâlnirile cu studenţii cum au început de jos şi au ajuns sus.

Sinuciderea deputatului Ion Butmalai este şi ea din acelaşi film. Şi MAI-ul nu ajută la clarificarea lucrurilor: s-a sinucis incomodul politician sau a fost „sinucis”? Omul se pare că avea planuri, părea în regulă, deşi nu fusese trecut la alegeri în lista PLDM-ului şi brusc: ştirea bombă.

Mai e şi în topul ţărilor corupte, Moldova are cu ce se mândri. Atmosfera şi mediul sunt chiar mai „adecvate” pentru Breaking Bad. Avem di tăti, vorba băieţilor de la Planeta Moldova. Ne cam lipseşte cinematografia: cui îi arde de filme când ţara arde?, nici cineaştii străini nu riscă să muncească pe teren minat.

Iar în rest... în rest suntem bine. Breaking Bad moldovenesc este, de fapt, Fucking Breaking Bad. Nu găsesc nimic încurajator să vă spun.

deschide.md