Ionuţ Chiva


mi-aș dori foarte tare

să știe versuri de w.h. auden pe dinafară – să știi pe dinafară versuri din poeți e o artă pe care am neglijat-o întruna și acum îmi dau seama că dacă aș avea un copil care merge la școală mi-ar plăcea foarte mult să știe pe dinafară versuri din poeții englezi:


t was the blossom uv the lilacs an rivers were in full of growth/when e and duke uv erlington dismounted that black horse


și tot așa m-ar distra mult și mi-ar plăcea de el să le zică urcat pe masă și iluminat cînd e mic, blond, cu trăsături frumoase.


și apoi să devină un tip foarte cult și reacționar, crud cu people pentru că are pretenții, foarte rece, să aibă o viață ca un bildungsroman, cu sens, cu momente de cumpănă și suferință peste care să treacă cu greu fumînd pe malul lacului de pe proprietatea lui și recitînd versuri de whitman pentru că le știe pe dinafară. după care să se întoarcă la poeții englezi.


și să nu fie un produs al contrakulturii un sfertodoct demn de milă dezorganizat care consumă bataille și sade și în loc de versuri din poeții englezi e plin de citate din foucault și moare ca o maimuță care s-a bîlbîit toată viața că vrea să zică și i s-a părut că și zice și s-a mutilat dă doamne să nu fie un produs al contrakulturii.


să nu-și fută neapărat viața pentru că n-a știut niciodată ce-i aia disciplină organizare și control să și-o fută altfel dacă vrea. dacă vrea să și-o fută pentru oameni despre care consideră că merită mai mult decît el sau „într-un război tîmpit dintr-un loc al lumii care nu interesează pe nimeni”, dar nu pentru că a avut el așa o dorință să se exprime. să nu fie bolnăvicios să nu-i pară rău foarte tare.


și pentru că nu-i un produs al contrakulturii să aibă control generozitate și viziune să poată face lucruri împotriva lui pentru că e civilizat și nu se lasă condus de instinctul de autoconservare pentru că știe că lumea nu a început ieri și că oamenii sunt asemănători și pasiunile lor ridicole. să fie sobru cînd face lucruri împotriva lui și să-i ajute cît poate pe alții să nu se simtă foarte specific.


să moară în patul lui, de boală, să-i fi plăcut animalele, cîinii.


(selecţionerul lunii noiembrie 2014 la

TIUKpoemul săptămînii

e Luciat, terorista de cititoare)