Alexandru Vakulovski

Politicienii români nu au nevoie de cultura din Moldova

 


Dacă eşti artist georgian, bulgar, leton, slovac, ucrainean... România te primeşte cu braţele deschise. Ei nu au probleme cu intrarea în ţară, nu au probleme cu viza. Şi aşa e şi normal.
Dacă eşti artist român basarabean (şi nu ai cetăţenie română pentru că ţi-au furat-o fără voia ta) şi eşti invitat la taberele de creaţie din România – nu ai nici o şansă să ajungi. Nu pentru că oamenii de cultură din România n-ar respecta artiştii basarabeni. Nici vorbă. Şi scriitorii, şi trupele de muzică, şi pictorii sunt invitaţi în România.
Dar până a ajunge acolo trebuie să treci peste un hop mare. Pentru un hop care pentru muritorii de rând este de netrecut acum. Pictorul Octav Esinencu a simţit-o pe pielea lui. Nu a putut trece nici împreună cu trupa Clubbing Sectets (despre asta am scris şi în numărul trecut), şi nici ca invitat la două tabere de creaţie din România. Cu toate actele în regulă. Toate actele în regulă cum se cer acum, nu ca înainte, când era mult mai simplu.
Octav mergea la taberele organizate de ART & HERITAGE UNESCO CLUB de trei ani. Anul acesta a fost invitat la taberele BUCOVINA COLOURS (Suceviţa, 23-31 mai) şi la The City of 14 towers and the Order of the Dragon (Sighişoara, 1-9 iunie).
Până acum la ambasada României exista un ataşat cultural, el facilita obţinerea vizelor pentru artişti. Acum nu mai există aşa ceva. Oare de ce? Politicienii români scuipă pe cultura română din Moldova? Păi da.
Eşti artist roman din Moldova. Mergi cu actele în regulă la ambasadă să primeşti viza. Şi primeşti în schimb titlul unei lucrări de-a lui Octav – Wizda.

 

(Foto: Octav Esinencu: Wizda)