„Copiii foametei”

„Copiii foametei. Mărturii” este un spectacol de teatru făcut după cartea lui Alexei Vakulovski, „În gura foametei (mărturii ale supravieţuitorilor)” (ediţia I: 2011, ed. a II-a: 2013), un proiect cultural-istoric regizat de Luminiţa Ţâcu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Cartea cuprinde 43 de interviuri (multe dintre ele fiind cu o familie, nu neapărat cu un singur om) cu supravieţuitorii foametei din 1946-1947 din R.S.S. Moldoveneasă/Basarabia (mai exact, din satul Antoneşti, r. Ştefan Vodă, toate interviurile fiind făcute de profesorul Alexei Vakulovski cu consătenii săi), foamete provocată de Stalin şi partidul comunist al URSS şi susţinută de activiştii locali, carte distinsă cu Premiul Memorie la Salonul Internaţional de Carte de la Biblioteca Naţională a R. Moldova (SIC 2011). Iar piesa de teatru „Copiii foametei. Mărturii” este „un spectacol document construit în totalitate pe baza mărturiilor celor care au trăit Marea Foamete din 1946-1947. Mărturiile pe care le vei auzi în timpul spectacolului sînt toate din cartea lui Alexei Vakulovski, În gura foametei”, spune regizoarea Luminiţa Ţâcu în caietul de prezentare a spectacolului. Textele sînt cu adevărat cutremurătoare, iar actorii (toţi tineri şi foarte tineri) Doriana Zubcu-Mărginean, Snejana Puică, Iurie Focşa, Iurie Radu, Draga-Dumitriţa Drumi, Leo Rudenco, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă şi Alexandru Pleşca le interpretează şi le joacă absolut impecabil.

Piesa trebuia să se joace în Sala Mică, dar cînd Petru Hadârcă, directorul teatrului, a văzut-o la repetiţii, a mutat-o imediat la Sala Mare şi nici de data asta n-a greşit. Sala a fost arhiplină şi spectatorii pur şi simplu au amuţit pe tot întinsul piesei, asta pentru că actorii au reuşit să creeze o atmosferă extraordinară din primul minut – ce spun? chiar dinainte să înceapă propriu zis piesa (cînd spectatorii intrau în sală, actorii erau pe scenă şi-şi intraseră deja în rol!).

Foarte bună regie, scenariu, fundal sonor (bătăile inimii, dar şi un cîntecel compus de Ana Maria Fusu la vîrsta de 6 ani!), efecte speciale, coregrafie, decor, extraordinar jocul actorilor şi, fireşte, textul!

Ce e foarte fain e şi că spre sfîrşitul piesei echipa reuşeşte să aducă acest spectacol-document în zilele noastre, astfel „Copiii foametei” nefiind „doar” o dramă din istoria recentă a basarabenilor (marea foamete din 1946-1947), ci şi una socială. Piesa este foarte puternică, are un impact direct, avînd în centru un fragment al istoriei Basarabiei, iar spectatorii sînt la fel de implicaţi ca actorii (la sfîrşitul piesei am văzut mai mulţi oameni marcaţi de eveniment, unii chiar cu lacrimi în ochi (şi nu numai femei, şi nu numai bătrîni!).

(La premieră în sală au fost cei doi copii ai scriitorului, soţia, nepoţii şi mulţi foşti elevi de-ai săi, Alexei Vakulovski decedînd în 2006, la numai 56 de ani, înainte să-i fie cartea publicată, înainte să vadă această piesă sfîşietoare, care l-ar fi impresionat cu siguranţă, mai ales că unul dintre personaje e mama dumnealui, Maria Vakulovski).

„Copiii foametei. Mărturii” este cea mai nouă piesă dramatică pusă în scenă la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, spectacol care a avut premiera pe 27 şi 28 mai 2014 şi care a fost aleasă să încheie prima parte a stagiunii 2013-2014 (pe 1 iunie). Dacă n-aţi prins bilet la cele cîteva reprezentaţii dinainte de a intra în vară vă puteţi considera norocoşi, pentru că aveţi de văzut un spectacol unic, o piesă-eveniment! Vizionare utilă!

 

„Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski

Regia: Luminiţa Ţâcu

Cu: Doriana Zubcu-Mărginean, Snejana Puică, Iurie Focşa, Iurie Radu, Draga-Dumitriţa Drumi, Leo Rudenco, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă şi Alexandru Pleşca

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău