CenaKLUb TIUK nr. 31


A 31-a ediţie a CenaKLUbului TIUK a avut loc pe 23 februarie 2014, ca de obicei, la Rockstadt Braşov. Invitaţii lui Mihail Vakulovski din această seară au fost Vlad DRĂGOI, Petronela ROTAR & Violeta GORGOS.

Vlad Drăgoi a citit din noul său volum de poezie, METODE (Casa de editură Max Blecher), dar şi cîteva existeme noi-nouţe, citite în premieră, direct de pe tableta lui de care a zis că e foarte mîndru (da, au fost şi întrebări despre ce citesc, nu numai despre ce scriu, iar Vlad a spus că acum citeşte mai mult eBook-uri). „Un volum de poezie în care scriitorul experimentează limitele şi rezistenţa poeziei, aşa cum Sorokin sau Palahniuk tot verifică elasticitatea graniţelor prozei”, a spus moderatorul cenaklubului.

Petronela Rotar a citit poezii din „O să mă ştii de undeva”. Petronela a debutat recent – ca poetă – în revistă, acum a debutat la cenaclu şi a citit poezii din „O să mă ştii de undeva”, volum de debut, în curs de apariţie la Herg Benet. Petronela Rotar este o scriitoare care s-a ţinut departe de lumea literară. Deşi are un blog foarte popular, o ştiam doar de la TV, iar cînd am descoperit că scrie – şi scrie atît de bine – surpriza a fost foarte mare. Cei care au fost la eveniment au fost surprinşi – plăcut, fireşte! – de lectura ei, ceea ce le dorim şi viitorilor cititori al cărţii.

Violeta Gorgos este regizor artistic la TVR Iaşi şi a primit numeroase premii pentru documentarele sale, la festivaluri din ţară & străinătate. A studiat muzicologie, Litere, regie de film, TV, iar în timpul liber pictează. Autoarea emisiunii RACORD, din care ne-a arătat la cenaklub trei eseuri cinematografice excelente, pornind de la „Paşii mamelor noastre” şi „Paşii taţilor noştri” din „Riduri” de Mihail Vakulovski şi SEX in URSS, după „Născut în URSS” de Vasile Ernu, film care a primit recent Marele Premiu al Festivalului Simfest.

După lecturi şi vizionarea documentarelor a urmat tradiţionalul dialog între invitaţi şi braşovenii din sală, apoi – autografe, alte discuţii, alte întrebări şi răspunsuri. Mulţumim clubului Rockstadt pentru găzduire, mulţumim invitaţilor şi publicului, mulţumim librăriei Okian pentru cărţi, mulţumim Carminei pentru poze, mulţumim lui Cristi de la TVR Iaşi pentru filmare!

RIDURI de Violeta Gorgos

Scurtă filmare Vlad Drăgoi
Filmarea lecturii
Petronelei Rotar
Fotografii de
Carmina Trâmbiţaş