,,Fiecare spectacol - un eveniment”,
interviu cu dr. Cristian Mihăilescu, regizor, director al Operei Braşov,
realizat de Mihail Vakulovski

- După Marele Concert al Verii (de aseară), la Opera Braşov mai e o singură piesă pînă în toamnă, care va puncta, de fapt, închiderea stagiunii sau intrarea în vacanţă a artiştilor. Domnule Cristian Mihăilescu, cum a fost, din punctul dvs. de vedere (din interior, adică), această stagiune? De ce aţi ales Traviata pentru închiderea stagiunii de pe 4 iulie?
-  Din multe puncte de vedere consider actuala stagiune un moment de gratie al Operei din Brasov. Aş aminti Master Clas-ul de regie de operă, unde au venit participanţi de pe 3 continente, Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, care a avut o largă reprezentare internaţională, premierele de succes, ,,Fiica regimentului” de Donizetti, ,,Cavalleria Rusticana" de Mascagni şi ,,Paiaţe" de Leoncavallo, vizionate de mii de spectatori din ţară şi din străinătate, Gala de Crăciun, Gala de Primăvară, Concertul pascal ,,Hristos a Înviat" şi Marele Concert al Verii, de care tocmai aţi amintit.
Programarea celei mai cântate opere din lume, ,,Traviata”, în deschiderea şi închiderea stagiunilor noastre a devenit o tradiţie pe care publicul nostru fidel o apreciază în chip deosebit.

- Deşi se vorbeşte mereu de criză, dacă intri în Sala Operei din Braşov nu se vede aşa ceva, sala fiind întotdeauna plină. Cum reuşiţi să aduceţi mereu atîta public la Operă?
- Să sperăm că această criză va ocoli adevăratele valori din orice domeniu de activitate. În ceea ce ne priveşte, deviza noastră ,,Fiecare spectacol - un eveniment”, fiind respectată cu rigoare, şi-a produs efectele. Melomanul ştie că venind la oricare spectacol al Operei din Braşov va avea satisfacţii artistice pe care le va purta mult timp în suflet. De aceea el revine mereu, mereu în sala noastră.

- În afara muncii de la Opera Braşov, unde regizaţi piese, dar şi păstoriţi instituţia, mai organizaţi şi turnee grandioase, cum e turneul prin toată ţara al Feliciei Filip (& invitaţii), concerte de mare anvergură şi de mare succes, dar şi concerte-festival demne de Cartea Recordurilor, cum sînt concertele de Crăciun, de exemplu. …Domnule Cristian Mihăilescu, cred că dvs. aţi găsit formula cîştigătoare, deţineţi un secret pe care-l folosiţi cu mare îndemînare…
- De bună seamă! Formula câştigătoare izvorăşte din dragostea mea necondiţionată pentru spectacolul liric, fie că e vorba de operă, operetă, balet sau musical, dar şi pentru alte forme muzicale, ca rock-ul, bunăoară. Şansa ca profesia să-mi fie şi hobby îmi dă energia să lucrez practic non-stop, iar atunci când obosesc să mă odihnesc practicând acelaşi hobby...

- Colectivul dvs. de la Opera Braşov iese an de an în afara graniţelor, fiind invitat să evolueze pe scene celebre. Cum vă primeşte publicul din afara graniţelor, spectatorii, presa de specialitate?
- De 17 ani Opera din Braşov susţine spectacole în multe ţări ale lumii. Cu timpul ne-am făcut chiar fani care aşteaptă spectacolele noastre, solicită autorităţilor de acolo reinvitarea românilor. Punctul de apogeu a fost atins în aceasta primăvară, când pe legendara scenă a Festivalului de la Salzburg (oraşul lui Mozart) am prezentat „Fiica Regimentului”. 2000 de spectatori exigenţi, răsfăţaţi de vizitele celor mai prestigioşi artişti ai planetei ne-au ovaţionat minute în şir, ne-au aşteptat la plecare, ne-au solicitat autografe. În zilele următoare ziarele de specialitate au scris cronici entuziaste şi pertinente, care ne-au produs o mare satisfacţie. Şi acesta ar fi doar un exemplu.

- Redeschiderea stagiunii va avea loc odată cu master class-ul de la începutul lui septembrie sau e un eveniment închis publicului, e doar pentru oameni din domeniu, din interiorul fenomenului?
- Unicitatea Master Class-ului de la Braşov este conferită tocmai de prezentarea la final a unor spectacole în faţa publicului. Alături de artiştii braşoveni evoluează cursanţii veniţi de pe multe meleaguri. Aceştia au astfel prilejul să cânte în faţa unui public cald, dar avizat şi exigent cum este publicul braşovean.

(28 iunie 2009)