CinemaTiuk

Mihail Vakulovski

 

„Hoţul de cărţi”

 

„Hoţul de cărţi / The Book Thief” este o dramă de război, ecranizată după romanul cu acelaşi nume al scriitorului australian Markus Zusak (publicat în 2005-2006), în regia lui Brian Percival. Filmul îţi poate aminti de „Cititorul/ The Reader”, care exploata aceeaşi temă, doar că-n „Hoţul de cărţi” lumea este văzută prin ochii unui copil, personajul principal fiind Liesel (Sophie Nélisse), o fetiţă de 12 ani, care e adusă, în 1939, în Germania nazistă, la o familie care o adoptă (în drum spre ei naratoarea, moartea, îi ia frăţiorul, iar pe parcursul filmului îi va tot lua oamenii dragi, Hitler şi cel de-al II-lea Război Mondial hrănind-o non stop cu… suflete).

Situaţia lui Liesel e mai mult decît gravă – din toate punctele de vedere şi pe toate planurile: social, politic, biografic, dar fetiţa descoperă o magie care nu numai c-o ţine în viaţă, ci o ajută să-şi lase amprenta pe tot ce face şi să-i influenţeze pozitiv pe toţi oamenii care o înconjoară. Fata învaţă să citească, iar lectura îi deschide o lume atît de bogată şi de plină de viaţă, încît cu ajutorul ei poate să depăşească toate tragediile şi nedreptăţile prin care e nevoită să treacă.

Nu vă povestesc acţiunea filmului şi nu amintesc nici de scenele impresionante pe care nu prea poţi să le uiţi doar pentru că e un film care merită văzut, chiar dacă e cam lung (dar povestitorul din „Hoţul de cărţi” nu se grăbeşte nicăieri…). Vizionare utilă!

 

„Hoţul de cărţi / The Book Thief” (SUA, 2013)

Regia: Brian Percival

Cu: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse