Grimus

Panikon !!!!

Muzicisifaze.com consideră acesta ca fiind albumul anului 2008 în România. Eu am lucrat cu formaţia asta un an de zile, şi totuşi nu pot să ignor faptul că nu se cântă deloc în limba română. Compoziţiile sunt deosebite; albumul este omogen, cu un „sound” actual, din sfera britanică, dar nu se înţelege mult din ceea ce se cântă, nici nu primeşti versurile scrise în vreo cărticică. Pentru mine, versurile sunt ca frişca pe tort; ele adaugă la farmecul muzicii. Pe lângă “hiturile” Different Colored Shoes, Confused, In A Glimpse, descoperim aici şi alte piese deosebite precum Ready For It, ce se dovedeşte a fi un fel de Sunday Bloody Sunday pentru Panikon.

Political Animals trebuie ascultat dimineaţa, vara, cand primele raze solare încearcă să pătrundă în dormitor prin geamul întredeschis. Multe piese, precum Just Pray, au fost prea “dichisite” în studio. Poate forma mai brută (versiunea originală) sună mai bine şi va fi preferată în continuare de fanii mai vechi la concerte. Aici nu găsim Solitude, piesa cu care Grimus iese din anonimat, şi care a fost votată piesa anului 2006 la City FM Bucureşti…

Se simte că aceasta este probabil cea mai scumpă producţie autohtonă de muzică alternativă. Consider Grimus cea mai talentată formaţie autohtonă din “noul val” (TOT respectul pentru Valentin Raucă, micul geniu din spatele muzicii şi a versurilor). Din păcate, efectul scontat este diminuat de lipsa unor versuri digerabile in limba ţării unde formaţia este activă. Acesta rămâne marele lor handicap în drumul spre succes. Albumul anului 2008 în România? DA, foarte probabil un album care merită avut în casă, pus pe raft lângă celelalte CD-uri originale de colecţie, dar sunt prea multe motive concrete să nu putem acorda nota maximă posibilă la Click-Zoom-Bytes.

 Richard CONSTANTINIDI

2008, Cramps/InMusica. 2008. Panikon