Veronica D. NICULESCU

 

„Nu vedeţi nimic”, dar aţi putea încerca

 

Nu vedem nimic. Ne uităm la tablouri celebre şi nu vedem de fapt mai nimic. Daniel Arasse, istoric al artei, ne deschide ochii. Nu întâmplător, coperta minunatului volum recent apărut la Editura Art, „Nu vedeţi nimic”, de Daniel Arasse, este neagră, iar titlul e tot negru, fiind vizibil doar la o uşoară înclinare, când luceşte subtil... Ceea ce contează, dincolo de ea, este atât imaginea unora dintre cele mai cunoscute tablouri ale omenirii – de văzut cu alţi ochi! - cât mai ales textul. Un text savuros, pasionant, plin de umor.

„Scrisoarea aceasta, un pic cam lungă, poate să te surprindă sau chiar să te irite. Sper să  nu te superi pe mine, însă trebuie să îţi scriu. Aşa cum m-am grăbit să îţi spun, nu reuşesc să înţeleg cum ţi se întâmplă uneori să priveşti pictura astfel încât să nu vezi ceea ce pictorul şi tabloul îţi arată.” Astfel îşi începe Arasse superbul volum de „Descrieri”. Cu o scrisoare - „Cara Giulia...” – pentru o femeie, dar şi pentru orice cititor sau privitor al tabloului „Marte şi Venus surprinşi de Vulcan”, de Tintoretto. Urmează „Privirea melcului”, un capitol despre „Bunavestire”, de Francesco del Cossa. Şi altele, despre „Adoraţia Magilor”, de Bruegel cel Bătrân, „Venus din Urbino”, de Tiţian, „Meninele”, de Velázquez, plus un bonus delicios chiar în miezul cărţii, capitolul intitulat „Blăniţa Magdalenei”.

Ce e special la această colecţie de descrieri şi de ce e acest volum atât de diferit faţă de altele care tratează arta? Iată: „Ştiinţa nu trebuie să fie neapărat serioasă, ţeapănă, morocănoasă. De ce, în numele unei triste ştiinţe, istoricii artei vor ca nimeni să nu râdă, de pildă, în faţa picturii? Ce Dumnezeu caută un ditamai melcul în prim-planul unei respectabile Bunevestiri? De ce Bruegel i-a aplicat regelui negru Gaspar un tratament atât de aparte în Adoraţia Magilor? De ce părul Mariei Magdalena este atât de lung în picturi?”

Cele şase capitole, şase ficţiuni, cuprind viziunea lui Daniel Arasse, unul dintre cei mai străluciţi specialişti în Arta Renaşterii. O viziune aparte, plină de pasiune şi umor, prin care autorul caută să ne deschidă ochii şi să fim ceva mai flexibili. Să ne colorăm iubirea pentru pictură în nuanţe mult mai subtile şi, până la urmă, mai umane.

 

Daniel Arasse (1944-2003), reputat istoric şi teoretician al artei, a fost director de studii în ştiinţe sociale la Ecole des hautes études en sciences sociales şi a predat istoria artei la Sorbona. Este autorul unor lucrări care au revoluţionat modul de receptare al operelor de artă.

 

„Nu vedeţi nimic”, de Daniel Arasse, Editura Art, 2009.

Traducere din limba franceză şi note de Laura Albulescu.