Alexandru Vakulovski

 

Acesta este prima mea revoluție furată

 

Maria-Paula Erizanu (sau Paula Erizanu, cum semnează de multe ori) este co-fondatoare a platformei de dezbateri ospoon.eu, unde tinerii basarabeni au ocazia de-a analiza cele mai serioase probleme și de-a comunica. Este absolventă a liceului Prometeu din Chișinău, a colegiului King Williams din Insula Omului (Marea Britanie), iar acum e studentă în Londra. În 2010, editura Cartier i-a publicat debutul: Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o.

 

Debutul  Paulei Erizanu e foarte frumos, realizat grafic de Vitalie Coroban. Volumul e trilingv, textul apare pe o hârtie reciclată pe care se văd urmele xerox-ului unor pagini de caiet și conține fotografii din timpul protestelor din aprilie 2009. Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o a luat Premiul Special al Juriului Fundației Unesco și al German Book Art Foundation, la Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011.  Premiul se acordă o dată la doi ani unui volum apărut într-o țară cu dificultăți de editare.

 

Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o e un volum în care jurnalul, proza și poezia se combină, redând ce simte o fată de 17 ani în timpul protestelor din aprilie. Scrisul are o anumită inocență ce ține de vârstă, amintește și de compunerile copiilor de liceu, dar contrastează cu datele dure. Sunt date care chiar și acum sunt neglijate, pe care nu vor să le știe nici comuniștii, nici cei din AIE, care au venit la putere după 2009. Inocența adevărului nu e deloc comodă, e iritantă pentru politicienii ce au ajuns la putere ca urmare a protestelor, a oamenilor morți și a fetelor violate. Nu e vorba doar despre o revoluție furată, e vorba și de o adolescență furată, de timpul primei iubiri, de timpul în care ar trebui să se gândească la total altceva, nu la comunism, nu la teroare, nu la politică.

 

La tabăra Vlad Ioviță, din Orheiul Vechi, am ascultat mai multe texte noi de-ale Paulei Erizanu, în care ea a combinat firesc liricul cu prozaicul, ceea ce mă face curios față de următorul ei volum. Paula și-a făcut deja un stil recognoscibil, ceea ce e mai mult decât bine pentru un tânăr scriitor.

 

* Maria-Paula Erizanu, Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o, Ed. Cartier, Chișinău, 2010