CenaKLUb TIUK nr. 17, cu Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski

 

La CenaKLUb TIUK nr. 17 s-au lansat două cărţi foarte frumoase – şi la propriu, şi la figurat: „Daţi foc la cărţi” de Alexandru Vakulovski şi „Sagarmatha” de Moni Stănilă. Moderator a fost Mihail Vakulovski, iar Andrei Dósa şi Sabina Comşa au prezentat şi analizat cărţile. După aceea autorii au citit din noile lor volume, apărute cu cîteva zile înainte, iar cei din sală au pus întrebări care s-au transformat într-un interviu în direct, apoi în discuţii literar-existenţiale. Lecturile au fost foarte consistente şi interesante, ca şi prezentările, de altfel, aşa că şi întrebările au fost multe şi concrete, mai ales că a fost, ca de obicei, şi un concurs, de data asta al editurii Tracus Arte, unde au apărut aceste două cărţi minunate de poezie.

 

„Daţi foc la cărţi” de Alexandru Vakulovski e un volum de poezie experimentală, textualist-existenţială, cu foarte multe trimiteri livreşti, dar şi muzicale. O carte despre cititul care creează dependenţă ca şi fumatul, care se termină ca o călătorie, cu îndemnul „foc”, o carte pe care o citeşti şi o priveşti, cu poeme aranjate grafic ca nişte desene, o carte căreia poţi să-i citeşti şi cuprinsul ca pe un poem! O carte a unui scriitor foarte cunoscut care are alături – pe coperte şi-n interior – doar tineri: Antonia Bălu, o fetiţă de 7 ani, a făcut coperta I şi desenele scriitorilor din carte, Jacob Graull, un băieţel de 4 ani, a făcut desenul de pe coperta a IV-a, prezentarea cărţii de pe coperta a IV-a fiind scrisă de tînărul poet chişinăuian Hose Pablo, iar copertist e rugby-stul Artemie Palii.

„Sagarmatha” de Moni Stănilă e o carte-poem, în care scriitoarea timişoreano-chişinăuiană experimentează alt stil decît în volumul de debut. Am putea spune că „Sagarmatha” e un volum belicos şi războinic sau, cum a zis Andrei Dósa, „anarhist”, căci Moni Stănilă aduce între coperte revoluţii şi războaie, pe care le aranjează într-un marş poetic cu un ritm absolut remarcabil, „ritmul scuturilor” din timpul luptei. O carte de poezie cu foarte multe imagini frumoase şi memorabile, o lume foarte interesantă în „Sagarmatha”!

O nouă seară extraordinară la CenaKLUbul TIUK de la Rockstadt Braşov, cu invitaţi faini, cărţi noi-nouţe, oameni frumoşi – şi-n sală, şi pe scenă, lecturi interesante, discuţii şi, evident, autografe!